Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sie 2016 01:17 

Loty: 85
Kilometry: 262 952
Krajów: 21 / 9.8%
Kilka doświadczeń z Kijowa

Dwudniowa wizyta w Kijowie i umiarkowana ilość informacji zmobilizowała mnie do opublikowania kilku informacji.

Turystów praktycznie brak natomiast miejscowi bardzo pozytywnie reagują na Polaków. Kupno eur czy usd i wymiana na hrywny wyszły identycznie jak płatność kartą - 0,155 PLN za 1 hrywnę (jak średni NBP przed wyjazdem).
Zwiedzanie na piechotę chyba odpada, metro ok, ale są tylko 3 linie i bywa daleko.
Polecany na f4f Bakkara Hotel jest bardzo przyzwoity i cena 135 PLN za noc za pokój 2 osobowy jest bardzo dobra - nawet 2 butelki wody były w cenie ;) Dopłata do śniadania to 180 hrywien, raczej skromne i przy cenach ukraińskich drogie, z drugiej strony można się posilić, napić kawy, herbaty i ruszyć w drogę (a lecąc wizzem nie zabrałem noża, czajnika itp.) Można dopłacić za np. tylko jedno wejście przy dłuższym pobycie.
Dobrze jest mieć kilka hrywien po przyjeździe z lotniska, ponieważ będąc w okolicach tego hotelu - bankomatu czy kantoru nie zlokalizowałem, a w knajpkach czy prozaicznym metrze chcieli tylko hrywny, więc miałem przyjemność przespacerować się do ze stacji hydro w okolice mocno za ławrą (mostem nad Dnierprem gdzie chodnik był łatany jakimiś blachami i papą ;)

Kilka cen

Taxi zamówione z hotelu na lotnisko 155 hryw
Taxi z lotniska 10 usd - po odejściu od terminala 100 m w kierunki drogi, bez targowania za 4 osoby z objazdem ciekawszych punktów w okolicach centrum.
Metro 5 hryw - za wejście do stacji, przesiadki w cenie.

Oceanarium 120 hryw - całkiem fajne
Muzeum wojny ojczyźnianej 20 hryw,dopłata za wejście na galerię widokową i szczyt monumentu, nie pamiętam ceny ale coś około 20 PLN i okazało się, że bilet potrzebny na górze, a można go kupić na dole, milion babć siedzi pilnuje nie wiadomo czego i pilnują robienia zdjęć.
Wstępy do czołgów 5 hryw, wejście do mi-24 czy miga też po tyle plus za foto, jako, że chciałem zapłacić za siebie drugą osobę i wszystko co się dało Pani zrobiła rabat i wzięła tylko około połowy.

Piwo w kiosku na ulicy 9 hryw, w Puzatej Chacie 20, w Katiuszy 30.
Papierosy w kiosku 17-25 hryw
Jeżyny na ulicy (kubek około 0,33-0,4 litra) 35 hryw
Napoje na ulicy typu mohito bez alko - 35 hryw
Rajstopy 50 hryw (jednego dnia 33 stopnie, drugiego 14 i deszcz czego żona nie przewidziała)
Papier toaletowy z Putinem 4 hryw
Brelok boczek na przyjaciół co lubią kozy40 hryw

Puzata Chata - zupa coś jak kapuśniak, barszcz ukraiński, pielmieni, pierogi z ziemniakami, szaszłyk,ziemianki zapiekane, cola, piwo - 140 hryw, fajny wystrój i dosyć klimatycznie a jedzenie smaczne. Fakt, że zanim się załaduje jedzenie, zapłaci w kasie i dojdzie do stolika to trochę ostygnie
Katiusza - pierogi mix, zielony barszcz, krem z groszku, kotlet kijowski x 2, piwo, herbata - 360 hryw, ciekawy wystrój smaczne jedzenie, ale jeśli podają mi zupkę w rondelku żeliwnym na deseczce to budzi zdziwinie, że jest co najwyżej letnia...

Ceny z Auchan
kabanosy 185 hryw kilo
woda 1,5 L 8 hryw
bułka 0,49
bagietka 18
koniak 5 lat, 0,5 L Szawo 116
kalmar suszony 330 kilo
chałwa 10-12 hryw około 20 dag
czekolada 7-21 hryw

Wolnocłówka:
Nemiroff 1L 3 eur
Koniak 5 letni 0,5 L 4,5 eur
Woda 0,5 L 20 hryw
Kawa 30 hryw
Herbata 25 hryw
Papierosy Winston 6 PLN

Ogólnie całkiem fajne miasto i klimat początku lat 90 w PL nie do przecenienia.
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość