Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Wrz 2024 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
W lutym wybieramy się do Chile i Boliwii. Dwa tygodnie, trzy osoby: dwoje dorosłych i córka 11.5 roku. Wstępnie przygotowałem dwie wersje planu, w zależności czy uda się kupić bilety na Wyspę Wielkanocną w sensownym budżecie - to byłby priorytet, a jeśli się nie da, to ciągle atrakcyjna opcja czyli okolice Punta Arenas. Celowo pominąłem w wersji z południowym Chile niesamowite okolice El Calafate i El Chalten, bo już byliśmy w argentyńskiej Patagonii.

Wersja z Wyspą Wielkanocną:

PT o 8:00 wylot z CDG
PT o 23:40 przylot do SCL dojazd do centrum i nocleg.
SOB poranny przejazd do Valparaiso. Zwiedzanie Valparaiso
ND Valparaiso i Vina del Mar przejazd wieczorny do SCL
PON 9:10 do 12:35 przelot na Wyspę Wielkanocną, może pół dnia rowerów lub coś zbliżonego.
WT całodniowa wycieczka z przewodnikiem.
SR rowery od rana do ok. 13:00, potem 16:00 do 22:40 przelot powrotny .
CZW przelot do Calama. 14:41 do 16:48 nocleg w Calama.
PT autobus do Uyuni, 6:00 do 14:00
SOB wycieczka trzydniowa dzien 1
ND wycieczka dzien 2
PON wycieczka dzien 3 z przejazdem do San Pedro. wycieczka popołudniowa do Valle de La Luna.
WT Piedras rojas + lagunas
SR - geiser del tatio - no między 4/5 rano a 12. czyli ok. 6/7h, popołudniowy przejazd do Calama, nocleg w Calama
CZW powrót do SCL 7:45 do 9:50, zwiedzanie Santiago.
PT wylot z SCL 06:35

Wersja z południem Chile:

ND Valparaiso i Vina del Mar, przejazd popoludniowy do SCL (ok. 12:00) przelot do Punta Arenas. 19:44 SCL do 23:08 PUQ
PON poranna wycieczka na Isla Magdalena , popołudniowy przejazd do autobusem do Puerto Natales
WT Puerto Natales - trek do Base Torres Del Paine.
SR Puerto Natales - objazd samochodem plus trek np. Salto Grande, przelot 19:30 Puerto Natales do 22:44 do SCL
CZW przelot do Calama. 14:41 do 16:48 nocleg w Calama.
PT autobus do Uyuni, 6:00 do 14:00
SOB wycieczka trzydniowa dzien 1
ND wycieczka dzien 2
PON wycieczka dzien 3 z przejazdem do San Pedro. wycieczka popołudniowa do Valle de La Luna.
WT Piedras rojas + lagunas
SR - geiser del tatio - no między 4/5 rano a 12. czyli ok. 6/7h, popołudniowy przejazd do Calama, nocleg w Calama
CZW powrót do SCL 7:45 do 9:50, zwiedzanie Santiago.
PT wylot z SCL 06:35

Komentarze i wskazówki mile widziane!
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#2 PostWysłany: 22 Wrz 2024 18:19 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Radzę przemyśleć kwestie aklimatyzacji w Salar
ruda_laur lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Wrz 2024 18:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Sensowna uwaga, tylko jak to w praktyce rozsądnie zrobić? Calama jest relatywnie nisko, a Uyuni już wysoko. Spędzić ekstra dzień w Uyuni nic nie robiąc? Mam poważne wątpliwości czy warto.. Ciężko powiedzieć jak zachowają się nasze organizmy, bo jak na razie najwyżej jak byliśmy to 3400 m npm, bezobjawowo, a tu już jest wyżej. Najlepiej byłoby pojechać do Uyuni zaraz po przylocie do Calamy, dodatkowa noc w Uyuni byłaby pomocna, ale widzę tylko autobus o 6:00 rano i nic ruszającego po południu.

Ostatnio edytowany przez amphi, 22 Wrz 2024 19:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Wrz 2024 19:46 

złoty
Aklimatyzacja w San Pedro, a po 3-4dniach wycieczka na Salar.
Ja robiłam właśnie tak. W naszej grupie był chłopak na codzień mieszkający w Santiago, przyleciał zrobić tylko wycieczkę na Salar. Ciężko ją zniósł
amphi lubi ten post.
amphi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 22 Wrz 2024 19:49 

HON fly4free
Na IPC, jeśli polecicie, rozważyłbym jednak dwa pełne dni a nie jeden - po pierwsze leci się tam najpewniej raz w życiu, po drugie to środek oceanu i pogoda bywa kapryśna - zdarzają się regularnie dni w pełni zachmurzone, z ciężką mgłą czy bardziej obfitym deszczem, a jeśli taki wypadnie akurat pechowo w ten jedyny pełny dzień to... Pierwsze pół dnia po przylocie jest w sam raz na spacer po HR (jest tam parę fajnych miejsc plus ewentualnie muzeum) i spokojną "aklimatyzację"; warto zwrócić uwagę, że loty bywają opóźnione - mój np. przyleciał godzinę po rozkładzie. 2 dzień na przewodnika, a 3 dzień na samodzielnie rowerowanie lub właśnie jako zapas, gdyby pogoda była kiepska drugiego dnia. Ostatnie przedpołudnie to tak na prawdę czas na jakieś zakupy, spokojną kawę i pożegnanie z wyspą, ewentualnie można zrobić np. wschód słońca jeśli interesuje was wczesne wstawanie. Nie zawsze jest lot o 16, w większość dni jest tylko ok. plus minus 14 - rozkład ulega pewnym roszadom dość często, więc nawet jak zabukujecie sobie 16 czyli drugą rotację ostatecznie może jej nie być i wszystkich paxow przeniosą na podstawową rotację o 14.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 26 Wrz 2024 20:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Szczęśliwie były zmiany rozkładowe i wygląda na to, że system pozwala na przesunięcie powrotu o dodatkowy potrzebny dzień. Stąd mogę uwzgędnić uwagi @marek2011 i @maxima i powstałby następujący plan:

ND Valparaiso i Vina del Mar przejazd wieczorny do SCL
PON 9:10 do 12:35 przelot na Wyspę Wielkanocną
WT wycieczka na wyspie calodniowa
SR całodzienne rowery
CZW zakupy etc. 13:00, potem 16:00 do 22:40 przelot powrotny do SCL
PT przelot do Calama. 14:41 do 16:48, przejazd do San Pedro de Atacama autobusem.
SOB Geiser del Tatio - między 4/5 rano a 12. , Valle de La Luna po 16:00
ND Piedras Rojas + lagunas to ok. 10h.
PON wycieczka Salar dzień 1
Wt wycieczka Salar dzień 2
Sr wycieczka Salar dzień 3
Czw wycieczka Salar dzień 4, powrót czwartego dnia ok. południa do San Pedro, przejazd do Calama
Pt powrót do SCL rano, zrzucic bagaze do hotelu (moze przy lotnisku) i pozwiedzac SCL.
Sob przelot poranny do CDG..

Podobnie dokonałbym zmiany do wersji z południowym Chile, wprowadzając identyczne modyfikacje do części związanej z Boliwią/północnym Chile.

I jak teraz? :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Wrz 2024 21:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie jechałbym do centrum Santiago po przylocie, ale poszukałbym noclegu obok dworca autobusowego. Wiadomo, nie jest najlepiej tam, ale są ibisy i cos accorowego, więć szybciej się dostanie z lotniska i rano szybko do Valparaiso

Jedyni minus, to mały "zapas" między przejazd do Calamy i lotu do SCL. Jak byłem w 2019, odwołali mi przejazd z Calamy do Uyuni, bo "kierowca" zaspał i nie przyjechał i musiałem zostać dzień w CJC. Więc IMO, bardziej bezpieczniej jest z Calamy jechać do Uyuni i potem robić tour po SPdA.

Co do choroby wysokościowej, nigdy nie miałem ją. Były problemy np. z bieganiem przy +4k metrów, ale to normalka. Polecam liscie koki i tabletki Sorojchi
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 26 Wrz 2024 22:01 

niebieski
Wersja z południowym Chile jest oderwana od realiów. Z Puerto Natales do bramy PN TDP jest 120km, od bramy parku do Hotelu Las Torres 8km pieszo. Nie ma czegoś takiego jak baza TDP a spod hotelu iglic może nie być widać (chmury). Moim zdaniem szalona gonitwa, praktycznie nie do zrobienia.
 Profil Relacje PM off
ruda_laur lubi ten post.

#9 PostWysłany: 27 Wrz 2024 07:10 

złoty
Uwagi dot. Choroby wysokościowej lub jej braku jak się podróżuje z dzieckiem brałabym z dystansem. Brak empatii czy odpowiedzialności? Jeśli nigdy nie byliście na 4k+ to nie wiesz jak organizm Twój czy dziecka się zachowa. Z El Taito możesz uciec w dół w razie co, najwyżej nie zobaczysz albo wrócisz kolejnego dnia. Z Laguny Colorado nigdzie nie uciekniesz i będziesz zdychał w schronisku, gdzie są problemy z prądem i ciepła woda (chyba że przez 10lat to się zmienilo?)

#10 PostWysłany: 27 Wrz 2024 09:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie napisałem nigdzie ze nikt nie miał, tylko ze ja ją nie miałem. @amphi chciał opinie to powiedziałem moją i jakie problemy ja miałem w Calamie.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 27 Wrz 2024 13:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 27 Wrz 2024 10:45 

niebieski
Jeszcze warto dodać, bo z tego wielu ludzi sobie nie zdaje sprawy, że choroba wysokościowa (czy, generalnie, złe samopoczucie związane z wysokością) nie zależy bezpośrednio od poziomu sprawności ani wieku. Widziałem super wytrenowanych harpaganów regularnie biegających półmaratony którzy ledwo żyli na 4k i np. pana około 60tki, z nadwagą, nietrenujacego nic, na którym 5k nie zrobiło specjalnego wrażenia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 27 Wrz 2024 17:46 

złoty
Na Atacamie i Salar byłam 10 lat temu i wspominam to dobrze, Piedras Rojas to dla mnie jedno z najpiękniejszych miejsc na ziemi :)
W listopadzie lecę na IPC - kupno biletów to loteria/cyrk ;) przez 4 miesiące obserwowałam RT, na forum pisali, że na 2 miesiące przed powinien się kalendarz ustabilizować. Tak się ustabilizował, że tanich lotów IPC-SCL było max 2 dni w tygodniu. czat w LATAM bardzo pomocny i twierdzili, ze jest mega popyt i te bilety po prostu szybko znikają, nawet premium nie było. W końcu musiałam totalnie wywrócić mój plan, żeby znaleźć te 4dni na IPC + extra doloty do SCL. Wiec radzę śledzić i jak tylko się pojawią na Wasz termin to brać, bo problemów ze znalezieniem terminów (u mnie chyba przed sezonem - początek listopada?) było co niemiara.
amphi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 29 Wrz 2024 08:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@maxima odnośnie biletów na IPC to na luty albo są Premium Business albo nie ma nic. Sprawdzam codziennie i cierpliwie czekam, ale właśnie dlatego tworzę dwie wersje planu wyjazdu. Obym nie przekombinował, bo może się skończyć tak, że IPC nie upoluję, a Calama i Punta Arenas pójdą w górę. :lol:

Z pozytywnej strony, po uwagach z tego wątku ewidentnie widać, że trzeba przedłużyć cały wyjazd o jeden dzień w obu wariantach i to właśnie robię.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Paź 2024 22:20 

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek.
W listopadzie wybieram się do Chile - w planach główny nacisk na Patagonię (TdP to numer 1 na mojej liście marzeń podróżniczych), Atakamę oraz Valparaiso (z pewnych względów jedno z moich miast marzeń). Sprawy organizacyjne (noclegi, bilety na loty) ogarnięte więc i daty przedstawione poniżej są raczej nie do ruszenia.

W skrócie plan wygląda następująco:
6.11: przylot do Santiago
7.11: Santiago
8.11: przelot z Santiago do Puerto Natales
9.11 - 12.11: szlak W w Torres del Paine
13.11: przejazd do Punta Arenas
14.11 - 15.11 Punta Arenas
16.11: przelot Punta Arenas - Santiago - Calama i przejazd do San Pedro de Atacama
17.11 - 20.11: Atakama
21.11: przelot Calama - Santiago i przejazd do Valparaiso
22.11 - 24.11: Valparaiso i okolice
25.11: przejazd do Santiago i wylot powrotny

W tym momencie zastanawiam się co konkretnie robić prez 2 pełne dni będąc w Punta Arenas oraz przez 4 pełne dni bazując w San Pedro. Pewne swoje plany mam - jednak chciałbym poznać jakieś wskazówki, polecenia lub wręcz przeciwnie czy w jakieś miejsca nie warto się wybierać. Podróżuję samotnie, nie będę wypożyczał auta - stąd zapewne korzystać będę z usług zorganizowanych wycieczek. Raczej na pewno w Punta Arenas tak będzie, bo średnio widzę możliwość działania na własną rękę. Na Atakamie jeszcze biorę pod uwagę możliwość poznania i dołączenia do kogoś (współdzielenie kosztów) - czasami można kogoś poznać w hostelu, dawniej można też było tak działać przez couchsurfing. Jednak od dawna nie korzystam z CS i ogólnie wypadłem z większości portali i stron podróżniczych (jedynie F4F śledzę w miarę regularnie) - stąd jeszcze jedno pytanie: czy ktoś kojarzy w miarę sprawnie obecnie funkcjonującą społeczność bądź aplikację, gdzie można kogoś poznać do wspólnej podróży?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Paź 2024 23:07 
Awatar użytkownika

złoty
W spa bierzesz wycieczkę 3 dniową do salar de uyuni i po drodze zobaczysz wszystko to co jest w okolicy spa i dużo więcej i oczywiście sam salar, zaraz po przyjeździe ją tzn wycieczkę kupujesz w jednym z licznych bp i następnego dnia rano już jedziesz, w sam raz na 4 dni pobytu
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Paź 2024 23:25 

niebieski
Na 3-4 dni to albo Salar albo gejzery plus laguna jeżeli mówimy o wycieczkach. Wybór w miasteczku jest ogromny generalnie na zmianę są knajpy i agencje turystyczne.

Odnośnie Punta Arenas to pogoda tam jest zmienna i weź pod uwagę że plany mogą się zmieniać dynamicznie. My np przez dwa dni nie dostaliśmy się na wyspę Magdaleny.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Paź 2024 09:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Po zakupie biletów na Wyspę Wielkanocną plan się wykrystalizował. Wygląda to tak:

Nd przelot CDG -> SCL 8:00 do 23:40
Pon poranny przejazd do Valparaiso. Zwiedzanie Valparaiso
Wt Valparaiso i Vina del Mar , przejazd popoludniowy/wieczorny do SCL
Sr poranny przelot do Calama., przejazd do San Pedro de Atacama autobusem. Kupno wycieczki na kolejny dzien
Czw geiser del tatio - między 4/5 rano a 12. , Valle de La Luna po 16:00
Pt Piedras rojas + lagunas
Sob wycieczka Salar dzień 1
Nd wycieczka Salar dzień 2
Pon wycieczka Salar dzień 3
Wt wycieczka Salar dzień 4, powrót czwartego dnia ok. południa do pda, przejazd do Calama, możliwe, że potrzebny transfer busikiem, bo samolot do SCL wylatuje 20:19 i jest w SCL 22:23
Sr 10:35 do 14:00 przelot SCL -> IPC
Czw wycieczka na wyspie calodniowa
Pt całodzienne rowery
Sob powrót do SCL 16:00 do 22:40
Nd zwiedzanie SCL
Pon 6.55 wylot z SCL,
Wt 6:00 przylot do CDG

Słabym punktem jest ten powrót we wtorek z Calamy do SCL, no ale liczę się, że trzeba będzie dopłacić do przejazdu busikiem bezpośrednio na lotnisko z San Pedro. Mam nadzieję, że wycieczka czterodniowa zakończy się w okolicach południa, im później tym trudniej będzie zdąrzyć.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Paź 2024 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 77 / 36.0%
HON fly4free
amphi napisał(a):
Wt Valparaiso i Vina del Mar , przejazd popoludniowy/wieczorny do SCL

Tu możesz polecieć wieczorem do Calamy i następnego dnia rano jechać do Uyuni. Potem Salar itd. W ten sposób będziesz spokojniejszy o powrót.
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 04 Paź 2024 10:39 
Awatar użytkownika

złoty
Mi się udało bez problemu po powrocie z salar pojechać busem do calamy jakość wczesnym popołudniem, powrót był dość wcześnie około południa
 Profil Relacje PM off
amphi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 04 Lis 2024 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Cześć,

wybaczcie pytanie "logistyczne", nie wiem w którym temacie je zadać... ;)
Czy w ramach "standardowego" zwiedzania Chile/Boliwii (czyli m.in. Atacama i wycieczka do Salar de Uyuni) należy zaopatrzyć się w jakiś duży, turystyczny plecak czy zestaw z którym zazwyczaj podróżujemy (mały plecak + mała walizka podręczna, ewentualnie jedna duża rejestrowana o ile w cenie biletu) nie sprawi nam większych kłopotów przy przemieszczaniu się i wycieczkach? ;)

Nie mam zamiaru wywoływać kolejnej kłótni typu lepsza walizka czy plecak ;) Po prostu dużego turystycznego plecaka aktualnie nie posiadamy więc nie wiem czy lecieć i kupować ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości