Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Lis 2015 02:04 

Moze niewiele wniose do tenatu. We wrzesniu podrozowalismy (3) osoby z Konstancy na lotniskp Otopenii. Wczesniej rozklad autobusow patrzylem na autogari.ro jak w watku jest podane. Ale skorzystalismy z ich blablacaru. Przejazd szybki sprawny na samo lotnisko. Za calosc wyszlo chyba 90 lei. Nie pamoetam ile pokazywalo na stronie autogari , ale z Konstancy cy jezdzi kilku przewoznikow i rozklad sie zgadzal. Przestrzegam przed roznego rodzaju naganiaczami, ktorzy probuja naklonic na podroz wlasnym srodkiem trabsportu za kosmiczne ceny. Jesli tylkp wyczuja euro. Mysle ze w roznych turystycznych miastach i miejscach mozna ich spotkac
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 13 Lis 2015 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@Arekkk - Myślę, że o tej porze łapanie stopa to trochę kiepski pomysł. Autobus linii 780 masz spod terminalu. Jeździ co ok. pół godziny. Cena to 3,50 leja w 1 stronę.
Arekkk uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 30 Lip 2016 15:46 

Niedawny wróciłem z Rumunii (lipiec 2016 r.) pokonałem pociągami następującą trasę:

Bukareszt->Sinaia->Braszów->Sighisoara->Medias->Sybin

Ogólnie pociągi rumuńskie oceniam słabo. Brakuje wielu połączeń, momentami wloką się niemiłosiernie wolno (rzędu 30 km/h). Średni czas przejazdu na wszystkich trasach, które pokonałem, wynosił 50 km/h. Jeżeli ktoś chciałby pojeździć po Rumunii pociągami,niech przygotuje się na to, że sporą część wyjazdu spędzi w wagonie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 31 Lip 2016 07:53 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Ale jak znam życie - miłośnikom podróży koleją, to nie przeszkadza.

#25 PostWysłany: 29 Wrz 2016 10:58 

Potrzebuje przedostać się z Timisoary do Belgradu. W Timisoarze ląduje około godziny 21 a o 13 muszę być na lotnisku w Belgradzie. Czy jest to realne?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 29 Wrz 2016 12:14 

niebieski
Realne, możesz jechać pociągiem.

Jest połączenie TIMISOARA 6:50 - 8:52 VRŠAC i potem przesiadka w pociąg VRŠAC 9:40 - 11:23 BEOGRAD DUNAV
do sprawdzenia na: http://w3.srbrail.rs/zsredvoznje/?lang=en

We Vršacu jest też możliwa przesiadka na autobus, dworzec autobusowy w Belgradzie jest bliżej centrum, więc łatwiej się będzie dostać do autobusu na lotnisko.
http://www.polazak.rs/sr/red-voznje/autobus/
 Profil Relacje PM off
Cykadaaa123 uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 29 Wrz 2016 13:27 

Dzięki za pomoc. O to mi chodziło!
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Paź 2016 18:12 
Awatar użytkownika

Dodam od siebie http://mementobus.com/ - odpowiednik Polskiego Busa. Dużo promocji za 1,2 euro. Bilety można zamawiać przez internet albo w biurach podróży https://www.christiantour.ro/. Autobusy i busy odchodzą z przystanku niedaleko dworca.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa lubi ten post.

#29 PostWysłany: 08 Kwi 2017 01:14 

Dzień dobry,

Planuję w lipcu wyprawę do Rumunii. Mam garść pytań.

Planuję jechać w ten sposób: Budapeszt->Deva+Hunedoara->Alba Iulia->Sybin->Braszów+Sighisoara+Bran+Sinaia->Bukareszt->Konstanta.

11.07 Budapeszt
7:10 – 13:33 Timisoara-Deva
13:50 - 17:33, 50 lei
14:00 - 18:30, 24 lei
16:01 - 19:08
Deva-Hunedoara
Hunedoara nocleg

12.07
Hunedoara – zwiedzanie zamku
16:15 pociąg/bus do Alba Iulia
17:55 Alba Iulia, nocleg
13.07
a) 7:09 – 7:21 – Vintu de Jos
8:30 – 10:23 Sibiu
zwiedzanie Sibiu
15:40 pociąg
19:30 Braszów (3 noclegi)

14.07
Braszów – Sighisoara
15.07
Braszów – Bran

16.07
9:41 - 10:40, Sinaia
13:03-14:10, Sinaia
zwiedzanie Sinaia

do Bukaresztu pociąg
15:53-18:18
17:44-19:25
18:24-19:59
19:24-21:15
Bukareszt (4 noclegi)

17.07
Bukareszt
- Parlament
18.08
Bukareszt
19.07
Bukareszt – Konstanca (co 15 minut, około 2:30 jazda)
20.07
17:45 pociąg do Budapesztu (48 euro / 29 euro)

Chciałbym zapytać czy wiedzą Państwa, jak kształtują się mniej-więcej ceny biletów za autobusy i pociągi i czy powyższy plan jest "do zrobienia". Oczywiście nie pytam o konkretne ceny, ale czy mogę spokojnie się w ten sposób przemieszczać bez obawy, że zbankrutuję albo gdzieś nie utknę - choć wiadomo, że i w Polsce z tym loteria... szczególnie, że te informacje o godzinach są z internetu, więc traktuję je z rezerwą.

Kolejna kwestia - bezpieczeństwo. Będę podróżował samemu. Czy poziom bezpieczeństwa jest zbliżony do polskiego, wyższy, niższy? Ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje na ten temat. Oczywiście rozumiem, że zawsze mogą się zdarzyć incydenty.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki,
Damian
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 08 Kwi 2017 01:24 

niebieski
Damian spoko, Rumunia (w wiekszosci aspektow zycia codziennego) to taka Polska 10 lat temu ;) o ile pamietasz te czasy :D

plan jak najbardziej do zrobienia, skoro wszystko znalazles w necie to znaczy ze pewnie bedzie tak jezdzic jak zapowiadaja o ile cos sie nie wydarzy (jak wszedzie)

ja tez zawsze jezdze sam i dzieki "common sense" jakos daje rade po dzis dzien :mrgreen:

Rumunia jest cool, jedz tam to sie przekonasz

powodzenia :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:04 

Kardasz napisał(a):
Kolejna kwestia - bezpieczeństwo. Będę podróżował samemu. Czy poziom bezpieczeństwa jest zbliżony do polskiego, wyższy, niższy? Ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje na ten temat. Oczywiście rozumiem, że zawsze mogą się zdarzyć incydenty.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki,
Damian

Wg. mnie Rumunia jest bezpieczniejsza od Polski, przez 5 dni jak tam byłem (Transylwania, Sinaia) ani razu nie spotkałem żadnego skina, dresiarza, żula, żadnej osoby spożywającej alkohol w miejscu publicznym lub krzywo na mnie patrzącej. Psów bezdomnych również nie uświadczyłem. W Polsce od żulostwa często się odgonić nie mogę nieważne czy to Wrocław, Częstochowa czy Maczeta City (Kraków) pod tym względem Polska jest wg. mnie "Rumunią Europy". Cyganów również zbyt wielu nie uświadczyłem (przez 3 pierwsze dni ani jednego!) podobno wyjechało wielu na zachód. Jedynie nie wiem jak jest w Bukareszcie czy Konstancy, podobno są te miasta troche zaniedbane w porównaniu do miejscowości dawnej Austro-Węgierskiej części Rumunii
I na twoim miejscu zaplanowałbym mniej Bukaresztu, a więcej Timisoary czy Sibiu ;)
 Profil Relacje PM off
Kardasz lubi ten post.

#32 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
5 godzin na Sybin to zdecydowanie za mało. Według mnie o niebo ciekawszy niż Alba Iulia, która jest ładna, ale z lotu ptaka. Na dole już nie robi takiego wrażenia. Trochę zastanawia mnie kolejność - ja bym pojechał z Sybina najpierw do Sighisoary, np. autobusem, a potem do Braszowa.
Ceny rumuńskich pociągów sprawdzisz na stronie CFR Calatori. Mają dużo zniżek, np. na zakup online, czy w przedsprzedaży. Bilety w cenie bazowej nie są najtańsze.
Pamiętaj też, że autobusy i pociągi są bardzo powolne. Niczym niezwykłym jest pokonywanie 100-km trasy np. w 4 godziny.
 Profil Relacje PM off
Kardasz lubi ten post.

#33 PostWysłany: 10 Kwi 2017 12:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌Kardasz‌ Uważam, że poziom bezpieczeństwa jest zbliżony do polskiego. W ogóle w wielu aspektach to państwo i jego ludzie są podobni do Polski i Polaków. W trakcie rozmów z Rumunami natknąć można na wiele wspólnych tematów, a te "niewspólne" często też są zrozumiałe. Śmiejemy się z podobnych rzeczy. Wkurzają nas także podobne sprawy. Jest to z resztą dobry przyczynek do pogadania z napotkanym człowiekiem. Nie zgodzę się jednak z @‌criss88‌ odnośnie braku "skinów, dresiarzy, żuli wszelakiej maści oraz psów bezpańskich". W kwestii ludzi jak pisałem jesteśmy do siebie bardzo podobni. Żula dworcowego znajdziesz tak samo jak u nas. Spożywający alkohol są "za winklem" podobnie jak u nas i podobnie jak u nas za bardzo się nie ukrywają. Zdarza się, że ludzie pociągają coś z gwinta lub rozlewają do plastików w pociągach lub busach. Po gębie można dostać, co też nie różni bardzo Rumunii od naszego kochanego kraju. W kwestii psów, sytuacja jest gorsza niż w Polsce. Ja zapamiętałem watahy psów w Konstancy, czy okolicach Buzau dość dobrze. Nie lubię psów i pamiętam, że kilka razy serce podeszło mi do gardła. Ludzie chodzący po górach również potwierdzają ten problem. Aktualnie jest oczywiście o wiele lepiej niż 10-15 lat temu, ale problem jest, istnieje i warto go sygnalizować. Przynajmniej ja tak sądzę ;) Co do Cyganów, to sami Rumuni przed nimi ostrzegają. Tutaj jednak zgodzę się z @‌criss88‌, większość wybrała lepsze do "zarobkowania" kraje szeroko rozumianego zachodu - Włochy, Francja, Niemcy, Skandynawia.
Co do planu - Alba Iulia jest fajna, Sybiu rewelacyjne, polecam Sighisoarę, Braszów, Sinaię, Bran, Rasnov. W tych miasteczkach można się zakochać. Nie polecam natomiast Konstancy. Bukareszt jest nudny i poza must see w postaci słynnego "Pałacu Ceausescu" nie wart tracenia dużej ilości czasu ;)
Kardasz lubi ten post.

#34 PostWysłany: 10 Kwi 2017 14:55 

Dzięki wszystkim za wskazówki! Posłuchałem Was i zmieniłem nieco plan wycieczki - dodałem nocleg w Sybinie kosztem jednej nocy w Bukareszcie, czyli teraz wygląda to tak:

11-12 Hunedoara
12-13 Alba Iulia
13-14 Sibiu
14-17 Braszów, Sighisoara, Bran
17-20 Bukareszt i Sinaia po drodze

krasnal napisał(a):
Trochę zastanawia mnie kolejność - ja bym pojechał z Sybina najpierw do Sighisoary, np. autobusem, a potem do Braszowa.

Miałem dokładnie taki plan - jechać po kolei przez te miasta, ale czytając o powolności transportu zdecydowałem się na zrobienie z Braszowa bazy wypadowej - rano pojadę do Sighisoary, wieczorem wrócę. Wolę, żeby mi to zajęło cały dzień, niż żebym musiał spać na dworcu.

I już ostatnie pytanie - czy w Rumunii kursują też inne autobusy międzymiejskie oprócz tych, które można znaleźć w internecie, szczególnie między tymi turystycznymi miejscowościami, coś na kształt marszrutek? Pytam na wszelki wypadek, żeby w razie gdybym nie daj Boże się spóźnił na planowaną godzinę, nie utknął gdzieś i miał szansę przedostać się dalej. Pomijając autostopy.

Wybaczcie upierdliwość i jeszcze raz dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 10 Kwi 2017 15:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżdżą - przynajmniej spod dworca w Devie do Hunedoary marszrutki odjeżdżają średnio co kwadrans.
A jeszcze mały off-top: w książce "Rumun goni za happy endem", wyczytałem, że właśnie w Rumunii lubią Polaków bardziej niż w jakimkolwiek innym kraju. Taka nieodwzajemniona trochę miłość.
 Profil Relacje PM off
Kardasz lubi ten post.

#36 PostWysłany: 10 Kwi 2017 18:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌krasnal‌ Ja myślę, że to przez jakieś takie stereotypowe wypaczenie słowa "Rumun", co jest oczywiście bardzo krzywdzące. Ja osobiście odwzajemniam tę wspomnianą przez Ciebie książkową miłość rumuńsko-polską ;)

@‌Kardasz‌ Powodzenia i samych przyjemnych doznań w Rumunii. Napisz koniecznie po powrocie, jak odbierasz ten kraj, ludzi i w ogóle jak było ;)
Kardasz lubi ten post.

#37 PostWysłany: 10 Kwi 2017 23:55 

Kardasz napisał(a):
Miałem dokładnie taki plan - jechać po kolei przez te miasta, ale czytając o powolności transportu zdecydowałem się na zrobienie z Braszowa bazy wypadowej - rano pojadę do Sighisoary, wieczorem wrócę. Wolę, żeby mi to zajęło cały dzień, niż żebym musiał spać na dworcu.

I już ostatnie pytanie - czy w Rumunii kursują też inne autobusy międzymiejskie oprócz tych, które można znaleźć w internecie, szczególnie między tymi turystycznymi miejscowościami, coś na kształt marszrutek? Pytam na wszelki wypadek, żeby w razie gdybym nie daj Boże się spóźnił na planowaną godzinę, nie utknął gdzieś i miał szansę przedostać się dalej. Pomijając autostopy.

Marszrutek na pewno masz więcej niż jest to na necie pokazane np. między Rasnovem a Branem. Ogólnie jeśli masz również bazę wypadową z Braszowa to Rasnów i Bran zobacz w ciągu jednego dnia, tylko pamiętaj że w Braszowie są dwa dworce autobusowe i z autogary 2, która jest zlokalizowana ok. 4 km od dworca kolejowego dojedziesz do Branu i Rasnova. Do Siani lepiej jechać Regio niż IR bo dwa razy tańsze, a jedzie podobnie szybko.
 Profil Relacje PM off
Kardasz lubi ten post.

#38 PostWysłany: 15 Sie 2017 21:48 

Mam pytanie odnośnie możliwości dostania się z Bukaresztu, Brasova bądź Sybiu do Balea Lac. To jezioro na trasie transfogaraskiej. Planuję zrobić trekking w górach zaczynając od tego punktu. Czy znajdę jakiegoś busa, który mnie tam zawiezie z którejkolwiek z miejscowości, które wymieniłem?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 03 Sty 2018 08:08 

Szukam połączeniu na trasie Bukareszt - Sofia, które kursuje nocą lub startuje chociaż popołudniu. Sam znalazłem autobus o 6:30 lub 16:30, ale w dosyć zaskakującej cenie 27e. Próbowałem wyszukać też połączenie kolejowe, jednak bezskutecznie zarówno na stronach kolei rumuńskiej, jak i bułgarskiej.

http://www.autogari.ro/curse?pid=643&di ... =1-0-0-0-0
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 03 Sty 2018 10:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Wygląda na to, że jest autobus odjeżdżający z Bukaresztu o 22:30, 6:00 jest w Sofii:
http://www.busbg.com/epay33.php?pid=524 ... =1&pl=1121
Przewoźnik jest firmy ТРАНС 6 ЕООД, nie mają swojej strony, ale mają profil na FB, gdzie może uda się zweryfikować tę informację.
Bilet w jedną stronę to 52 lewów, czyli owe 27€. Chyba taniej się nie znajdzie.
 Profil Relacje PM off
haxzje lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość