Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 01 Mar 2023 22:49 

Pierwszy raz lecę z kilkumiesięcznym dzieckiem, prześledziłem wątek i prośba o potwierdzenie czy dobrze wszystko zinterpretowałem :)

1. Jeśli dziecko leci jako extra seat to ma prawo zabrać bezpłatnie bagaż podręczny plus wózek plus dodatkowy mały bagaż np. fotelik albo łóżeczko?
2. Jeśli dziecko leci jako infant to może zabrać tylko wózek i dodatkowy mały bagaż np. fotelik albo łóżeczko?
3. Jeśli jako dodatkowy przedmiot weźmie fotelik to nie ma znaczenie że nie będzie na nim siedział w przypadku biletu jako infant?
4. Czy jeśli spacerówka ma na dole torbę to można wrzucić tam kilka rzeczy jeśli się wózek złoży?

Z góry dziękuję za pomoc! :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 01 Mar 2023 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 424
Kilometry: 758 994
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
Generalnie wszystko się zgadza. Mnie się raz czy dwa zdarzyło wziąć oprócz wózka, również fotelik i łóżeczko. Było to jednak parę lat temu.
 Profil Relacje PM off
Pepe5 uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 01 Mar 2023 23:36 

niebieski
Pepe5 napisał(a):
4. Czy jeśli spacerówka ma na dole torbę to można wrzucić tam kilka rzeczy jeśli się wózek złoży?

Z góry dziękuję za pomoc! :)

Tak jeśli zabezpieczysz to tak by nic nie wypadło w czasie transportu. Dodatkowo poczytaj https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... %C4%99tami
 Profil Relacje PM off

#164 PostWysłany: 02 Mar 2023 09:06 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
@Pepe5 ja dostałem kiedyś taki protip, który wykorzystałem z powodzeniem w podróży do USA: kupić pokrowiec na wózek (np. taki). Wtedy można oprócz wózka schować tam całkiem sporo innych rzeczy, bo między elementami wózka zostaje sporo wolnego miejsca.
 Profil Relacje PM off

#165 PostWysłany: 15 Maj 2023 23:15 

Cześć,

Przejrzałem temat i w zasadzie znalazłem już odpowiedź na moje pytanie, ale sprzed kilku lat,. W związku z tym pozwolę sobie zadać je jeszcze raz, aby upewnić się czy odpowiedź jest aktualna ?

Mianowicie jak Ryanair liczy dwuczęściowy wózek spacerowy? Co muszę zrobić aby został uznany za jeden bagaż i żebym oprócz niego mógł zabrać fotelik lub łóżeczko?
Czy jedyna opcja to stretch i nadanie go od razu na lotnisku (nie posiadam tak dużej torby żeby obie części dać razem)? Czy jest szansa że wezmą go ode mnie przed wejściem do samolotu mimo tego że będzie w dwóch częściach?
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 15 Maj 2023 23:28 

niebieski
@Olaf

Kilka razy zostawiałem pod schodami wielki wózek z gondolą - to ty deklarujesz ile ma części, jeśli gondolą przypięta to jest jedna część i już, metkują rączkę. Oczywiście ja zawsze stretchuje ku uciesze gawiedzi, ale jak wspomniałem, już pod schodami
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 16 Maj 2023 09:06 

digger napisał(a):
@Olaf

Kilka razy zostawiałem pod schodami wielki wózek z gondolą - to ty deklarujesz ile ma części, jeśli gondolą przypięta to jest jedna część i już, metkują rączkę. Oczywiście ja zawsze stretchuje ku uciesze gawiedzi, ale jak wspomniałem, już pod schodami

Dzięki za szybką odpowiedź ? Czyli mogą zabrać taki wózek bez składania? Brali od Ciebie gondolę bez odpinania - dobrze zrozumiałem?
Stretchujesz na płycie lotniska? ?
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 16 Maj 2023 10:52 

niebieski
Wózek musisz jakoś złożyć, żeby wszedł do luku. Nie wiem jaki masz model, ja mój składam maksymalnie, mam też gondole która mogę "spłaszczyć" składając usztywniacze.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 26 Maj 2023 22:02 

Hej! Temat wózków jest widzę ostro wałkowany ;). To ja również, dla pewności, chciałbym upewnić się. Czy dla każdego dziecka można zabrać wózek za darmo w Ryanairze? Potrzebujemy wziąć wózek składany dla 3-latka, wylot z Wiednia. Z góry dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 26 Maj 2023 23:10 

niebieski
Dla 3-latka bez problemu bezpłatnie .
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 23 Sie 2023 12:44 

Lecieliśmy w terminie 13-20.08.23r do Katanii i zabraliśmy za darmo fotelik samochodowy (z bazą) i wózek spacerowy dla 2,5 rocznego dziecka. Dzwoniłam na infolinię przed wylotem i podobno za darmo to można zabierać te rzeczy dla dzieci do 12 roku życia ale coś nie chce mi się wierzyć. Na stronie ryanair ciągle piszą o niemowlętach (czyli do 2 r.ż.)
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 31 Sie 2023 14:46 

Cześć!

Tak informacyjnie jak to wyglądało w naszym przypadku (lot Ryanair Katowice-Alghero oraz Alghero-Katowice).

Nadajac bagaż zasugerowałem się radami z forum aby wózek był w jednym "kawałku", mimo że teoretycznie nie miałem takiej możliwości (wózek jest 2-częściowy). Używając strecza udało się go złożyć i nadać. Jednak przy nadaniu dowiedziałem się, że nie ma problemu aby nadać go w dwóch częściach, bez dodatkowej opłaty.

Opcję tę sprawdziliśmy wracając, dodatkowo biorąc wózek na płytę lotniska - przy nadaniu dostaje się wtedy dwie naklejki. Po prostu odebrali go ode mnie gdy wsiadaliśmy i pomogłem go złożyć obsłudze. Oprócz wózka mielismy łóżeczko turystyczne i nie było żadnych problemów.

W każdym razie dziękuję wszystkim za rady i odpowiedzi.

Niestety nie umiem sie odnieść do pytania odnośnie wieku - nasz w momencie lotu miał 8 miesięcy, więc łapaliśmy się do widelek. Pewnie to akurat zalezy na kogo się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 02 Sty 2024 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Czyli w sumie nie wiadomo dokładnie co i jak, niby oficjalnie do 2 roku życia, a nieoficjalnie 3-4 letnie dzieci mogą mieć wózek.
Leciał ktoś ostatnio i napisze jak to wygląda?

#174 PostWysłany: 03 Sty 2024 12:32 

Loty: 81
Kilometry: 83 691
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
@Kri$ - ja dostałem info na chacie Ryanair, że dla dziecka do 12 roku życia można bezpłatnie przewieźć fotelik/wózek, jeśli dziecko leci na osobnym bilecie jako dziecko (na stronie Ryanair to pewnie opcja "Dzieci - 2-11 lat" i że trzeba podejść do stanowiska odpraw i nadać co potrzeba. Informacja sprzed kilku dni.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 03 Sty 2024 13:17 

Loty: 162
Kilometry: 307 086
Krajów: 37 / 17.3%
Bez problemu dzieci mogą mieć wózek.
Idziesz z wózkiem przez odprawę i dopiero jak przejdziesz przez gate oddajesz wózek, przed schodami samolotu kładziesz lub ktoś od Ciebie odbiera albo w "rękawie" stoi obsługa, która od Ciebie go odbierze.

#176 PostWysłany: 15 Sty 2024 02:00 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Potwierdzam słowa @Kravkrk i @Nikodem. Stan na 15.01 - w Ryanie dla dzieci do 12 roku życia wózek za darmo, idzie się do stanowiska odpraw, tam naklejają etykietę i zanosi się wózek tam gdzie wskażą czyli do stanowiska nadań ponadwymiarowych bagaży.

#177 PostWysłany: 15 Sty 2024 08:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ponieważ dziecko dla Ryanair to osoba do ukończenia 12 r.ż, to darmowy wózek do tego wieku wynika z ich cennika:
"2 sprzęty dla niemowląt/dzieci bezpłatnie - 1 wózek na 1 dziecko, plus jeden ze sprzętów - łóżeczko turystyczne, fotelik samochodowy dla dziecka"
 Profil Relacje PM off
Pole uważa post za pomocny.

#178 PostWysłany: 15 Sty 2024 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
Zresztą widać to na kartach pokładowych - na samym dole pod trasą jest dopisek BUGY. Wszystkie dzieci do 12 roku na karcie mają to wpisane. Przykład karty dla syna lat 11 i 10 miesięcy :)

Załącznik:
bugyFR.jpg
bugyFR.jpg [ 65.83 KiB | Obejrzany 26663 razy ]

#179 PostWysłany: 22 Sty 2024 17:26 

Cześć, mam takie pytanie, bo poczytałem różne wątki w internecie i troche jestem zmieszany i może ktoś już to niedawno przechodził to podpowie.
Planuję w czerwcu-lipcu polecieć z żoną i dzieckiem (10 mies. na czas lotu) gdzieś na wakacje Wizzem albo Ryanem (z Wrocławia lub Poznania najprawdopodobniej) i chciałem zasięgnąć opinii:
- kupując bilety w taryfie Basic, dziecko nadal ma zagwarantowany za darmo przewóz spacerówki + jakiś dodatkowy bagaż?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 22 Sty 2024 17:28 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Polecam sprawdzić bezpośrednio na stronie Ryanaira/Wizzair niż jakichś losowych ludzi na różnych grupkach :D

https://help.ryanair.com/hc/pl/categori ... ie%C4%87mi

Cytuj:
Dopuszczamy jednak bagaż dziecięcy do 5 kg (wymiary: 45 x 35 x 20 cm) dla dzieci podróżujących na kolanach osoby dorosłej
[...]
Możesz zabrać ze sobą bezpłatnie 2 sztuki akcesoriów dla niemowląt.
Mogą to być: wózek dziecięcy, fotelik samochodowy, fotelik dziecięcy lub łóżeczko podróżne. Należy oznaczyć te akcesoria przy stanowisku odprawy lub przy bramce do wejścia na pokład. Z wózka można korzystać aż do dotarcia do schodów samolotu. W zależności od lotniska docelowego, po wylądowaniu możesz odebrać wózek przy schodach samolotu lub w hali bagażowej. Skonsultuj się z personelem naziemnym przy wysiadaniu z samolotu.

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... mi-dziecmi
Cytuj:
Aby lot osób podróżujących z małymi dziećmi był bardziej komfortowy, WIZZ Air oferuje następujące udogodnienia:
Dodatkowy przedmiot osobisty na pokładzie (40 x 30 x 20 cm)
Bezpłatne pierwszeństwo wejścia na pokład dla 2 dorosłych (i nieograniczonej liczby dzieci) na każde podróżujące niemowlę*
Składana spacerówka lub małe składane łóżeczko podróżne przewożone bezpłatnie (zostaną umieszczone w luku bagażowym)

A na forum już jest temat dosłownie w tym samym dziale: viewtopic.php?p=1670580#p1670580
 Profil Relacje PM off
moltiver lubi ten post.
moltiver uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości