Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:01 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Jeśli ktoś będzie płynąć z HK do Makao, to moja uwaga praktyczna jest taka, żeby kupić bilet online na daną godzinę/dzień- unikniecie kolejek i rozczarowania. Z tego co widziałem, bilet wymienia się w oddzielnej kasie- a tam kolejki w ogóle nie było...pustki.
Przyjście rano i myślenie, że kupi się bilet na statek odpływający "zaraz" niestety nas zmyliło. Byliśmy przed 8 rano i dostępne były promy dopiero od 11.oo, co ciekawe wokół pełno koników sprzedających bilety na te wcześniejsze kursy o około 60-80 $HK drożej niż oficjalna cena.

online można kupić/zarezerwować np:
https://www.turbojet.com.hk/en/

Nie wiem, czy można przyjść do kasy dzień wcześniej i kupić bilet...
* wróciliśmy z HK w sierpniu, czyli okresie dość obleganym przez turystów, nie wiem jak jest na wiosnę czy jesień :)

UWAGA:
normalnie jest się wpuszczanym na terminal około pół godziny przed godziną odpłynięcia, ALE jest też coś takiego jak kolejka "STAND BY" dla pasażerów posiadających bilet, ale chcących płynąc wcześniej niż podana godzina na bilecie. Na pewno sprawdza się to w przypadku powrotów z Makao (w drodze z HK do Makao raczej w ogóle, bo każdy chce tam być najwcześniej) . Wtedy bardzo dużo ludzi wchodzi na wcześniejsze kursy powrotne-przypuszczam, że ma to związek nie tylko z niesprzedanymi biletami, ale biletami, które przepadły komuś, lub ktoś popłynął wcześniej i tym samym zwolnił miejsce później. Osoby z tej kolejki wchodzą na końcu, po potwierdzeniu przez obsługę wolnych miejsc na statku.

Załączniki:
DSC02628.JPG
DSC02628.JPG [ 112.89 KiB | Obejrzany 6986 razy ]

Ostatnio edytowany przez Pado, 18 Sie 2015 14:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:11 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Można ew. popłynąć do Kowloon. Tam promy do Macau odpływają co prawda rzadziej, ale kolejki są ponoć mniejsze. W listopadzie w Kowloon na prom wchodziło się z marszu (ale to raczej niski sezon).

#3 PostWysłany: 18 Sie 2015 13:13 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Właśnie odpływaliśmy z/do Kowloon... bo hotel mieliśmy 10mint od portu...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lis 2015 17:26 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja również polecam kupno online, ponieważ oprócz zapewnienia przejazdu o konkretnej godzinie, możemy także zaoszczędzić.
Ja kupując na stronie Turbojeta wybrałem promocję (widoczną dopiero po wyborze dat), dzięki której same przejazdy wyszły taniej ok. 100 HKD/2 osoby, a dodatkowo dostałem parę gratisów, w tym voucher na posiłek w wybranych knajpach w centrum Galaxy, a także kupone rabatowe na kolejne rejsy :)
Jeśli ktoś wybiera się w najbliższym czasie, to mam 6 kuponów po 50 HKD każdy i mogę oddać - proszę o PW. Szczegóły kuponów:
- zakup bezpośrednio w kasie Turbojet (czyli nie online)
- ważność do 15 grudnia 2015
- jeden zakup na transakcję o MWZ 300 HKD, co wystarczy na przejazd RT dla jedenej osoby lub OW dla dwóch

Natomiast radzę dobrze planować godzinę powrotu, bo z biletami standby łatwo nie jest. Ja miałem powrót na 21:00 właśnie z założeniem, że w razie czego wrócę szybciej. Trafiłem do portu ok. 19-ej i nie było najmniejszych szans na załapanie się na jakikolwiek wcześniejszy prom. Kolejki standby liczyły nawet po kilkadziesiąt osób, a na większości łódek nie było ani jednego wolnego miejsca lub co najwyżej pojedyncze.
KyokoMai lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Sie 2016 14:33 

Loty: 82
Kilometry: 203 467
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Przylatujemy do HKG o 23 i chcielibyśmy wybrać sie do Macau promem porannym z HongKongu lub z Lotniska zależy od cen i godzin odpłynięc

Mamy 46godzin do następnego lotu i będziemy mogli odrazu nadać bagaż wiec jesteśmy super mobilni

czy ktoś ma
Doświadczenie w tym zakresie z jakiego miejsc jest taniej dopłynąć i jak to czasowo wychodzi wraz z autobusem miejskim
W HongKongu z lotniska

Podróżujemy 2+2 dzieci niespełna rok i 4lata czy dzieci płaca za bilety?

-- 25 Sie 2016 15:28 --

Przylatujemy do HKG o 23 i chcielibyśmy wybrać sie do Macau promem porannym z HongKongu lub z Lotniska zależy od cen i godzin odpłynięc

Mamy 46godzin do następnego lotu i będziemy mogli odrazu nadać bagaż wiec jesteśmy super mobilni

czy ktoś ma
Doświadczenie w tym zakresie z jakiego miejsc jest taniej dopłynąć i jak to czasowo wychodzi wraz z autobusem miejskim
W HongKongu z lotniska

Podróżujemy 2+2 dzieci niespełna rok i 4lata czy dzieci płaca za bilety?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Sie 2016 16:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Można z miasta, można od razu z lotniska. Sprawdz strony przewoźnikow, ceny, rozklady, wszystko podane:
https://www.turbojet.com.hk/en/routing- ... fares.aspx

http://www.cotaiwaterjet.com/ferry-sche ... taipa.html
http://www.cotaiwaterjet.com/ferry-sche ... macau.html
http://www.cotaiwaterjet.com/ferry-sche ... taipa.html
http://www.cotaiwaterjet.com/ferry-sche ... macau.html
lovenz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Sie 2016 02:32 

niebieski
Prom z lotnisku Hkg ipada jest dopiero Przed polydnuem I placi sie za dziecko do 2lat

Dzieci do roku za darmo

Jak Dojec autobusem a Hkg do portu? I ile to trwa czasowo?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sie 2016 08:23 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Masz na myśli autobus z lotniska do portu w Kowloon lub na wyspie?

#9 PostWysłany: 26 Sie 2016 10:06 

niebieski
Autobus z HKG do Hong Kong Macau Ferry Terminal z tego co wiedze to chyba E11
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Wrz 2016 23:04 

Kupiliśmy 30minut przed wyjazdem, nie było problemów ani kolejek.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Sty 2017 19:54 

niebieski
A jak płynąć do Macau to ktory ma dogodniejsze polozenie terminal Taipa czy outer ferry terminal ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Maj 2017 21:30 

ja kupiłem bezpośrednio przed podróżą. Przy kasach praktycznie brak kolejek. Promy odpływają co 15 min. Nie patrzyłem na ceny w internecie - poniżej tyle ile zapłaciłem kupując tuż przed wypłynięciem.

Załączniki:
IMG_7066.JPG
IMG_7066.JPG [ 247.73 KiB | Obejrzany 5331 razy ]
FullSizeRender 3.jpg
FullSizeRender 3.jpg [ 122.69 KiB | Obejrzany 5331 razy ]
 PM off  

#13 PostWysłany: 15 Maj 2017 21:56 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Godziny odpłynięcia należy traktować symbolicznie. Ja kupiłem o 8:20 bilet na prom o 8:40, po czym wpuszczono mnie na prom (opóźniony) z 8:20, który odpłynął o 8:40.
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#14 PostWysłany: 16 Maj 2017 01:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
krasnal napisał(a):
Godziny odpłynięcia należy traktować symbolicznie.

Widze, ze sie zmienilo, mialem okazje poplynac na Makao, kiedy HK byl jeszcze brytyjski, a dokladniej kolonia brytyjska i pamietam, ze odplynalem punktualnie. :D :D :D

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
Sz@lony lubi ten post.

#15 PostWysłany: 10 Sie 2017 21:34 
Awatar użytkownika

Nie wiem, na ile warto rezerwować bilety - rok temu w okresie wakacji popołudniowe / wieczorne promy pływały w połowie puste.

Natomiast co ciekawe - warto zostawić sobie zwiedzanie Makau na koniec wycieczki. Jeśli płyniecie promem z Makau do terminalu w Hong Kongu i macie bilet lotniczy, dostaniecie zwrot podatku lotniskowego! W przypadku 4 osobowej ekipy dostaliśmy kilka stów w gotówce (HKD). Wszyscy pasażerowie dostawali, przy przejściu z portu do terminala lotniskowego. :D
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#16 PostWysłany: 10 Sie 2017 21:53 

pisząc bilet lotniczy masz na myśli Boarding Pass ?

Czyli żeby dostać ten zwrot bilet powrotny z Macau trzeba mieć do HKIA ?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Sie 2017 22:39 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@pawel5432: aby dostać zwrot to trzeba z Macau udać się na HKIA właśnie dedykowanym kursem który dostarczy cię na tzw Sky Pier - jest to przystań w części airside lotniska - mając bilet czy kartę pokładową należy podejść do stanowiska odprawy tam dostaniesz kwit na zwrot opłat - z tym idzie się kawałek dalej do kasy i cieszymy się zwrotem. :)

Polecam zainstalować aplikację na telefon Cotai Water Jet - często są całkiem przyzwoite promocje na rejsy.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Sie 2017 11:45 
Awatar użytkownika

Dokładnie, wystarczy mieć rezerwację na lot z HKG. Boarding pass dają na miejscu, normalnie jak wszędzie na lotniskach. Też płynąłem Cotai ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 29 Lis 2017 13:57 

srebrny
Jeżeli ktoś planuje podróż promem HK — Makao z wyprzedzeniem, to tutaj można zakupić bilety po obniżonej cenie:
https://www.klook.com/search?keyword=turbojet

Image

Ostatnio edytowany przez xkr, 29 Lis 2017 16:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
scomin uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 29 Lis 2017 14:27 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Kolejki 12 listopada w China Ferry Terminal były duże i promy Cotai do 13 wypłynęły pełne.
Natomiast polecam sprawdzić czy wasze urodziny nie wypadają w miesiącu podróży bo Cotai ma wtedy niezłą zniżkę na bilety dla siebie i osoby towarzyszącej. Zapłaciłem 496 hkd za dwa bilety RT
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość