Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 03 Lis 2020 21:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Odpowiedz od ministerstwa turystyki

Cytuj:
Concerning your question, at the moment we don’t have information about restrictions to travel between municipalities for the next days. Please be aware that the analysis of the evolution of the outbreak by the Portuguese government is constant and the implementation of new measures will be carried out whenever necessary. We suggest you to check “COVID-19 – Measures implemented in Portugal” https://www.visitportugal.com/en/node/421175 and “COVID-19 Frequently Asked Questions” - https://www.visitportugal.com/en/node/421189 for updated information.

You can also consult the website of the Portuguese Government at https://covid19estamoson.gov.pt/ where you can get further information about the measures taken (only available in Portuguese)

^^
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 03 Lis 2020 21:31 

Hmmm no dobra, czyli ta druga stronka też jest jakaś ważna.
Dzięki! Poczekam do jutra z zakupem biletów do Porto. :D
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 03 Lis 2020 22:29 

platynowy
Dzisiaj krk-porto 9-13.11 RT 78 zl.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#164 PostWysłany: 04 Lis 2020 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Nowie informacje na temat obostrzeń w Portugalii:
https://tvn24.pl/swiat/koronawirus-w-po ... nu-4740993
https://www.gov.pl/web/dyplomacja/portugalia
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 04 Lis 2020 14:40 

Z artykułu TVN, standardowo, nic nie wynika. :D
Natomiast strona MSZ podaje to co wczoraj wrzuciłem.
Natomiast ta Zeusa ma inne zdanie i pisze o "civil duty" w dalszym ciągu.
Ja jestem pomieszany.
:?
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 04 Lis 2020 14:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@smutny_grzegorz jak to się mówi w Portugalii, confusão :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#167 PostWysłany: 04 Lis 2020 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 185 932
Krajów: 23 / 10.8%
Nic mój lot w piątek nie będzie odwołany. Ja chętnie bym poleciał ale jak mam siedzieć w hotelu i oglądać Lizbonę z okna to tak średnio ;)
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 04 Lis 2020 15:36 

Loty: 285
Kilometry: 395 783
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
dlaczego nikt nie zadzwoni i nie zapyta w Ambasadzie Portugalii w Warszawie? Zresztą w Lizbonie i Porto wciąż ja pewno są jacyś użytkownicy forum więc mogą się wypowiedzieć?

#169 PostWysłany: 04 Lis 2020 15:41 
Awatar użytkownika

srebrny
heide_berg napisał(a):
dlaczego nikt nie zadzwoni i nie zapyta w Ambasadzie Portugalii w Warszawie?

dlaczego Ty nie zadzwonisz zamiast wzywać do tego, od paru postów, innych użytkowników????
Dlaczego nie wejdziesz na FB na grupę 'Polacy w Lizbonie / Portugalii' etc., nie zapytasz i nie podzielisz się tym z nami???

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#170 PostWysłany: 04 Lis 2020 15:45 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Albo zamiast przeskadzać pracownikom ambasady, poszukać coś na necie

Podsumowanie tych informacji z punktu widzenia przyjazdów do Portugalii: Na początku warto zaznaczyć, że nowe ograniczenia nie są formą lockdownu, który miał miejsce w Portugalii na przełomie kwietnia / maja 2020. Rząd Portugalii jasno zaznacza w swoich wystąpieniach, że taka sytuacja się już nie powtórzy. Mimo, że jest szereg nowych zaleceń / dyrektyw portugalskiego rządu, a są nimi objęta również miasta turystyczne, które są celem wielu turystów (m.in. Lizbona lub Porto), to nie będą one miały większego wpływu na kwestie zwiedzania Portugalii i przyjazdów tutaj. Zabytki i atrakcje turystyczne będą dalej czynne. Restauracje (choć ze zmienionymi godzinami i ograniczoną liczbą osób) i punkty usługowe również. Nie ogranicza się możliwości podróżowania po Portugalii dla turystów. Portugalia również nie zamierza zamykać granic. Nowe ograniczenia bardziej odczują mieszkańcy, niż turyści.

https://infolizbona.pl/koronawirus-w-po ... KXAyKaRkiY

@Krzysztof Gierak jak to wygląda na miejscu? :)

Krzysztof Gierak napisał(a):
Być może będę mógł tutaj komuś pomóc, kto będzie się wybierał do Portugalii.

Pozdrawiam również z Lizbony:)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#171 PostWysłany: 04 Lis 2020 16:04 
Awatar użytkownika

Zadałem pytanie w kilku miejscach turystycznych tj oceanarium kolejka czy muzeum płytek czy mają otwarte w ten weekend i dostałem odpowiedzi potwierdzające to o czym piszesz.

Zeus napisał(a):
Albo zamiast przeskadzać pracownikom ambasady, poszukać coś na necie

Podsumowanie tych informacji z punktu widzenia przyjazdów do Portugalii: Na początku warto zaznaczyć, że nowe ograniczenia nie są formą lockdownu, który miał miejsce w Portugalii na przełomie kwietnia / maja 2020. Rząd Portugalii jasno zaznacza w swoich wystąpieniach, że taka sytuacja się już nie powtórzy. Mimo, że jest szereg nowych zaleceń / dyrektyw portugalskiego rządu, a są nimi objęta również miasta turystyczne, które są celem wielu turystów (m.in. Lizbona lub Porto), to nie będą one miały większego wpływu na kwestie zwiedzania Portugalii i przyjazdów tutaj. Zabytki i atrakcje turystyczne będą dalej czynne. Restauracje (choć ze zmienionymi godzinami i ograniczoną liczbą osób) i punkty usługowe również. Nie ogranicza się możliwości podróżowania po Portugalii dla turystów. Portugalia również nie zamierza zamykać granic. Nowe ograniczenia bardziej odczują mieszkańcy, niż turyści.

https://infolizbona.pl/koronawirus-w-po ... KXAyKaRkiY

@Krzysztof Gierak jak to wygląda na miejscu? :)

Krzysztof Gierak napisał(a):
Być może będę mógł tutaj komuś pomóc, kto będzie się wybierał do Portugalii.

Pozdrawiam również z Lizbony:)

Załączniki:
Zrzut ekranu 2020-11-4 o 15.01.52.png
Zrzut ekranu 2020-11-4 o 15.01.52.png [ 37.23 KiB | Obejrzany 1760 razy ]
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 04 Lis 2020 16:31 

Wszystko jest otwarte normalnie. Generalnie to co zostało wprowadzone (nakaz pozostania w domach) jest rekomendacją :-). Jest katalog działań które bez problemu dopuszczają wyjście z domu i jest on na tyle szeroki, że w praktyce nie ma możliwości jego kontroli przez policję czy GNR w razie kontroli na drogach. Zobaczymy od jutra jak to będzie w praktyce. Akurat mam kilka spraw do załatwienia w Lizbonie i usze poruszać się pomiędzy dystryktami nie mówiąc o gminach. Z kolei w piątek i niedzielę powinienem być na lotnisku w Lizbonie to też napiszę jak to wygląda.

W każdym razie wydaje się, że wprowadzone przepisy mają za zadanie OGRANICZENIE ruchu osobowego (bo część ludzi na pewno zostanie w domach) a nie całkowite zamknięcie ludzi.

PS. Podczas weekendowego zakazu w poruszaniu miałem zarówno w piątek jak i niedzielę wizytę kolegi-trenera, który jeździł z Lizbony na Costa Caparica i nie był kontrolowany, co prawda miał przy sobie papiery które mu umożliwiały podróż, ale nawet podczas ustawowego zamknięcia nie było zbytnich represji.

PS2. Właśnie ogłoszono że dziś pozytywny wynik ma 7.497 osób i zmarło 59 osób. Obie dane są niestety "rekordami" podczas epidemii i być może wpłyną na "nerwowe" ruchy na ulicach służb bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#173 PostWysłany: 04 Lis 2020 17:11 

Daj znać jak w Lizbonie bo się zastanawiam czy jechać na weekend tam samochodem czy brać rower i smigać lokalnie :D
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 04 Lis 2020 17:18 
Awatar użytkownika

I jeszcze jedno źródło. Zapytałem jedną z polek mieszkających na codzień w okolicach Lizbony. Oto co napisała :

"
Na razie obecne zakazy nie są zbytnio uciązliwe dla zwiedzających. Ten " zakaz " to "obowiązek cywilny " do pozostania w domu. Oznacza to ze jezeli nie ma się konkretnego celu - aby pozostać w domu. Dotyczy to również turystów. Restauraje są otwarte do 22.30 ( to dosyć wcześnie jak na Portugalię ), grupy do 5 osób, spektakle, zabytki są otwarte z różnymi regrami ale wszystko funcjonuje. Czyli nie ma generalnie zakazu bo byłby on niezgodny z konstytucją .Ambasada przetłumaczyła niepoprawnie informacje, ale szczerze mówiąc wcale się nie dziwie bo TV podają informacje w taki sposób ze nawet Portugalczycy nie rozumieją. Proszę jednak wziąć pod uwagę ze w razie zakazenia jest konkretny nakaz pozostania w kraju az do negatywnego testu. Wydaje mi się ze z tego powodu Ambasada woli wszystkich nastraszyć i odradzić przylot ...

Maski są obowiązkowe także na wolnym powietrzu. Jezeli jest możliwość utrzymania odpowiedniego odstępu ( np. na plaży ) można ją ściągnąć.
Tak jak wspominałam zabytki, muzea są otwarte i są nawet różne zniżki na bilety ..."

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Lis 2020 09:24, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 04 Lis 2020 17:35 

Dzięki wszystkim za wasze relacje. :) Ciekawe, że tą "rekomendacje" źle przetłumaczył nawet MSZ.
Z resztą nielogicznym by było zostawianie wszystkiego otwartego, z obowiązkiem pozostawania w domu. :D
Wstrzymam się te jeszcze dwa dni. @bartkubek daj proszę znać po tych dwóch dniach jak tam sytuacja się rozwija. :)
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 04 Lis 2020 17:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

MSZ kiedyś pisało zeby do Stambułu nie lecieć bo grozi nam niebezpieczeństwo :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 04 Lis 2020 18:45 

złoty
Polskie MSZ jest częścią polskiego rządu. Zasada ograniczonego zaufania wysoce wskazana, a wręcz należy domniemywać, że są niekompetentni.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#178 PostWysłany: 05 Lis 2020 17:23 

0 problemów na mieście, ruch trochę mniejszy, bez problemu znajdziesz miejsce do parkowania. Co prawda jeździłem w godzinach poza szczytem komunikacyjnym [10.00-15.00] ale na ten moment zero problemów. Brak jakichkolwiek kontroli policyjnych czy GNR. jeździłem oboma mostami i też nic. Byłem chwilę w Freeport Lisboa Fashion Outlet w Alcochete i naprawdę niewiele osób.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#179 PostWysłany: 08 Lis 2020 01:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tyle ludzi miało lecieć do Portugalii, ale jak zawsze, po jakiego informować dalej, lepiej pytać i czekać na gotowe...

No cóż.

Portugalia działa wzorowo, w świecie COVID. Restauracje otwarte do 22:30, do stoliku można do 6 osób, alkohol do 20:00 w marketach (da się to obejść), freewalkingtour działa także dobrze (robi się grupki do 5os) i super ceny Vinho Verde obiadów w restauracjach.

Co do wczorajszej konferencji. Mają podać godzinę policyjną (24-05), zakaż przemieszczania się między województwami (to bardziej dotyczy Portugalczyków) i raczej nie zamkną turystykę, bo wtedy 3/4 Portugalii padnie.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#180 PostWysłany: 08 Lis 2020 02:31 

Restauracje są otwarte w prowincjach objętych lockdownem?
Kurde niepotrzebnie odpuszczałem weekndowy trip do Porto :D

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Lis 2020 09:18, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość