Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Lut 2015 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 556
Kilometry: 1 344 084
Krajów: 82 / 38.3%
niebieski
[quote="Lela"]Ja polecam całym sercem stolicę Podlasia - Białystok i okolice m.in. Supraśl, Tykocin.
Bardzo urocze, klimatyczne miasta z różnorodnością kulturową i wieloma ciekawymi miejscami do odwiedzenia.[/quote
Kilka fotek z dzisiaj z Supraśla:
ImageImageImage

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off
Monty lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 01 Mar 2015 22:45 

Wrocław oraz Kraków to dla mnie numer 1. A z mniejszych miasteczek Lanckorona - w tym roku koniecznie musimy odwiedzić. Tak nie typowo bo raczej śląskie miasta rzadko się wymienia jako te najładniejsze ale mnie bardzo się podoba rynek Bytomia oraz Tarnowskich Gór.

#23 PostWysłany: 02 Mar 2015 08:14 
Awatar użytkownika

niebieski
olajaw napisał(a):
To i ja zareklamuje moje rodzinne miasto :) Polecam odwiedzić Płock, który był nawet kiedyś stolicą Polski :) Ostatnimi laty został pięknie odnowiony - starówka i okolice są bardzo ładne, poza tym warto zwiedzić płocką Katedrę, najstarsze liceum w Polsce (Liceum Ogólnokształcące im. St.Małachowskiego), które zostało ostatnio również odrestaurowane http://plock.gazeta.pl/plock/1,35710,16 ... pacer.html oraz Muzeum Mazowieckie.
Polecam także wycieczkę do Zoo, ładnie położone na skarpie, nie tylko dzieci będą zadowolone :)

Najlepiej zwiedzić Płock przy okazji jednego z muzycznych festiwali, które odbywają się latem na płockiej plaży, a jest z czego wybierać - Audioriver z międzynarodową już sławą - festiwal muzyki elektronicznej, Reggaeland czy HipHop Festiwal, jest też chyba coś rockowego (w tym mniej się orientuje,ale kiedyś było) ;) Także polecam :D

Też polecam Płock i pozdrawiam :D (również moje rodzinne miasto)
Dodam tylko, że mi się podoba "panorama rafinerii", jakkolwiek to brzmi (na zdjęciach wychodzi suuuper). W tym celu warto się wybrać w kierunku miejscowości Trzepowo, Draganie, rafineria jest po lewej. Widok wieczorem - dla mnie cudowny. Ileż km się tam wyjeździło rowerem :cry:
@magdadd, dla mnie niska popularność Górnego Śląska jest co najmniej kuriozalna. Ile razy można czytać o cudownym Krakowie? Za każdym razem, kiedy muszę być w tym mieście (praca), jestem znudzona i zła. Mieszkam kilka miesięcy w Katowic i mimo mnóstwa (!!!) wad tego miasta w porównaniu do takiego Krakowa czy Wrocławia, jest tu wiele ciekawych miejsc do obejrzenia (piszę o całym regionie). Turystyka industrialna jest specyficzna, ale wg mnie daje człowiekowi dużo więcej informacji n/t współczesnych mieszkańców regionu, niż opowieść o XIII wiecznych zwyczajach kogoś tam. Obie rzeczy są ciekawe, ale po przesycie historią z X wieków do tyłu przywożonych z każdego większego wyjazdu, w kraju szukam czegoś innego. W wakacje pokuszę się o jakieś większe zestawienie atrakcji Górnego Śląska, które miałam bądź będę miała okazję odwiedzić :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 02 Mar 2015 09:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Dukla
Sandomierz
Sejny
Suwałki
Złotoryja
Kołobrzeg
Ząbkowice Sląskie
Bolesławiec
Toruń
po Polsce warto jeździć

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 02 Mar 2015 10:56 

niebieski
Ja polecam niedoceniany Szczecin. Przepiękny wjazd do miasta mostami łączącymi prawobrzeże z lewobrzeżem. Takiej panoramy może nam pozazdrościć niejedno miasto, nie tylko w Polsce ale i w Europie. Lasy i puszcze, w których można pojeździć na rowerze, jezioro dla lubiących pożeglować, podziemne trasy turystyczne do zwiedzania http://www.schron.szczecin.pl/ za stosunkowo niewielkie pieniądze (wejście z terenu dworca PKP), zielone parki z okazami drzew z całego świata i różnymi gatunkami ptaków. W okolicy Wałów Chrobrego całe uliczki wysadzane są tym samym, charakterystycznym dla siebie gatunkiem drzew. Od kilku miesięcy można do nas tanio dojechać PB, noclegi dość często w ofercie Accorhotels, więc nie zrunujecie budżetu. Dodam, że mamy kilka fajnych imprez tj. Dni Morza, czy festiwal pirotechniczny Pyromegic http://www.pyromagic.pl/ który polecam! Oczywiście atrakcji jest dużo więcej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 02 Mar 2015 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 49 702
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
byłem i polecam Ełk miasto w Warmińsko-Mazurskie miasto średniej wielkości ale jest Ełcka Kolej Wąskotorowa która oferuje przejazdy zabytkową ciuchcią
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 02 Mar 2015 11:12 

Anonymous napisał(a):
Tak..... Lubin, na Dolnym Śląsku. Tutaj jak nie ma co robić to wszyscy są w galerii cuprum arena.

Teraz jest jeszcze Park Dinozaurów :) Muszę, też uczciwie przyznać, że jest to wg mnie najładniejsza galeria jaką do tej pory w Polsce widziałem.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 02 Mar 2015 11:19 

W warmińsko-mazurskim warto wpaść jeszcze do:

- Olsztyna - stolica regionu plus zabytki plus naście jezior i kilka kąpielisk w granicach administracyjnych miasta,

- Elbląga i Ostródy - np. przy okazji rejsu Kanałem Elbląskim,

- Kętrzyna i Wilczego Szańca,

- Giżycka i Twierdzy Boyen,

- Nidzicy i zamku krzyżackiego z hotelem i restauracją,

a także do Iławy, Mrągowa, Niegocina, Reszla, Szczytna czy innych miast i miasteczek po drodze nad warmińskie czy mazurskie jezioro.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 02 Mar 2015 14:16 
Awatar użytkownika

niebieski
dyzio1 napisał(a):
Ja polecam niedoceniany Szczecin. Przepiękny wjazd do miasta mostami łączącymi prawobrzeże z lewobrzeżem. Takiej panoramy może nam pozazdrościć niejedno miasto, nie tylko w Polsce ale i w Europie. Lasy i puszcze, w których można pojeździć na rowerze, jezioro dla lubiących pożeglować, podziemne trasy turystyczne do zwiedzania http://www.schron.szczecin.pl/ za stosunkowo niewielkie pieniądze (wejście z terenu dworca PKP), zielone parki z okazami drzew z całego świata i różnymi gatunkami ptaków. W okolicy Wałów Chrobrego całe uliczki wysadzane są tym samym, charakterystycznym dla siebie gatunkiem drzew. Od kilku miesięcy można do nas tanio dojechać PB, noclegi dość często w ofercie Accorhotels, więc nie zrunujecie budżetu. Dodam, że mamy kilka fajnych imprez tj. Dni Morza, czy festiwal pirotechniczny Pyromegic http://www.pyromagic.pl/ który polecam! Oczywiście atrakcji jest dużo więcej.

Dzięki za fajne info. W Szczecinie kilka razy byłam, ale zazwyczaj tylko na chwilę. Do wymienionych przez Ciebie miejsc mogę dodać najstarsze nieprzerwanie działające kino na świecie - Kino Pionier, studyjne, z w miarę ambitnym repertuarem :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 02 Mar 2015 14:29 

niebieski
Fajnie, że mogę pomóc i zachęcić
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:11 

Lela napisał(a):
Ja polecam całym sercem stolicę Podlasia - Białystok i okolice m.in. Supraśl, Tykocin.
Bardzo urocze, klimatyczne miasta z różnorodnością kulturową i wieloma ciekawymi miejscami do odwiedzenia.

Dodam tylko,ze okolice Podlasia usłane starymi drewnianymi cerkiewkami sa przeurocze.Zapomniane,opuszczone tereny wiejskie otulone cudownym drzewostanem Puszczy Knyszynskiej wygladaja bardzo mistycznie.
Must see:
1.Muzeum Ikon z kapitalna prezentacja,sakralnym podkładem dzwiekowym i gra swiatel-koniecznie z przewodnikiem.Obiadek w restauracji Biesiada-bardzo kameralne miejsce naprzeciwko Palacu Bucholza(widnieje na zdjeciu Leli)
2.Kruszyniany z Meczetem i koniecznie obiadek w tatarskiej restauracji.
3.Zabytkowy Tykocin
4.Carska Twierdza Osowiec
5.Drohiczyn i Gora Zamkowa-o czym wspominal juz jeden z kolegow.
6.Królowy Most,zapamietany z polskiej trylogii-"U Pana Boga..."
7.Białowieza
8.Hajnowka i przejazd zabytkowa kolejka waskotorowa przez Puszcze Knyszynska do jeziora Topilec.Na miejscu mała chatka,bialoruska,kresowa muzyka i pyszne jedzonko.
9.Szlak Drewnianych Okiennic-Trzescianka,Pawly,Puchly,Kaniuki
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ad. 8. - Jeśli Hajnówka to chyba Puszcza Białowieska i jezioro Topiło?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:42 

niebieski
Nikt nie wspomniał : Kazimierz nad Wisłą
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 22 Mar 2015 19:47 

Loty: 563
Kilometry: 1 242 003
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Świdnica
zamek Książ

można zrobić sobie taką całodzienną wycieczkę z Wrocławia :)
anulkax7 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 22 Mar 2015 20:10 

Loty: 229
Kilometry: 412 678
Krajów: 40 / 18.7%
Zbanowany
Polecam Górny Śląsk - Katowice i okolice / niedoceniany przez Polaków a ulubiony np. przez Hiszpanów , Włochów itd. - hity :
1/ http://www.kopalniaguido.pl/
http://kopalniaguido.pl/informacje-i-cennik
2/ http://www.kopalniasrebra.pl/sztolnia/cennik_sz.htm
i dla miłośników piwa :
3/ http://www.tyskiebrowarium.pl/oferta-zwiedzania.html
oraz ogólna śląska gościnność i imprezowośc / kto wie o czym mówię ?
Jednym słowem - KatoVICE
Miłej zabawy :P :P
 Profil Relacje PM off
kleyo lubi ten post.

#36 PostWysłany: 22 Mar 2015 20:28 

Katowice atrakcją turystyczną ? :roll:
Ale faktycznie, odwiedziłem wszystkie wymienione przez Ciebie miejsca. Jak ktoś nie był, to może to być dla niego ciekawe.
Może ja, jako miejscowy , tego nie zauważam. ;)
Tabunów Hiszpanów nie widziałem , ale Włochów sporo ostatnio. U nas dużo taniej niż w Krakowie, to sobie imprezują do oporu. A niedrogich lotów z Italii do Pyrzowic pod dostatkiem.
PS Dodam jeszcze zamek w Pszczynie + park książęcy, Zespół pałacowo- parkowy Cystersów w Rudach k. Gliwic z zabytkową stacją kolejki wąskotorowej { można obejrzeć stare parowozy, wagony i przejechać się 8 kilometrów RT do Stanicy] zabytkowa dzielnica Nikiszowiec , która "grała w śląskich filmach " Sól ziemi czarnej " " Perła w koronie" ,Radiostacja w Gliwicach .Ew jeszcze ZOO i Wesołe Miasteczko w sezonie letnim.
 PM off  

#37 PostWysłany: 22 Mar 2015 21:25 

Loty: 229
Kilometry: 412 678
Krajów: 40 / 18.7%
Zbanowany
Faktycznie jak się mieszka na miejscu to się pewnych rzeczy nie zauważa ,
ale Jaca / >>> fajny , znak monumentalny - a propo mieszkam ok 200 metrów od bibloteki Śląskiej w Katowicach / wierz mi ze osoby spoza Śląska nie zauważąją pewnej specyfiki tej aglomeracji / dotyczy min tzw warszawki która po pierwszym tzw przejrzeniu na oczy /dzięki za przypomnienie o Nikiszowcu / jest nią zauroczona, i inni np / Japończycy i chce więcej i to jest fajne że mamy swa tożsamość i chcemy ją popularyzować i...............TAK TRZYMAĆ !!!
A KatoVICE to nie tylko Mariacka i okolice ale pewna specyfika i TOŻSAMOŚĆ IMPREZOWA !!! :P :P
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Mar 2015 21:54 

Loty: 8
Kilometry: 16 686
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Monty napisał(a):
Lela napisał(a):
Ja polecam całym sercem stolicę Podlasia - Białystok i okolice m.in. Supraśl, Tykocin.
Bardzo urocze, klimatyczne miasta z różnorodnością kulturową i wieloma ciekawymi miejscami do odwiedzenia.

Dodam tylko,ze okolice Podlasia usłane starymi drewnianymi cerkiewkami sa przeurocze.Zapomniane,opuszczone tereny wiejskie otulone cudownym drzewostanem Puszczy Knyszynskiej wygladaja bardzo mistycznie.

Jeszcze bym dopisała Szlak Tatarski.
I korzystając z okazji wstąpić do jurty tatarskiej w Kruszynianach, jedzenie absurdalnie pyszne!
 Profil Relacje PM off
Monty lubi ten post.

#39 PostWysłany: 23 Mar 2015 01:13 

Loty: 27
Kilometry: 41 527
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Z Polskich miast polecam - Londyn :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.

#40 PostWysłany: 25 Mar 2015 11:42 

niebieski
uzi89 napisał(a):
Z Polskich miast polecam - Londyn :mrgreen:

Nie ma takiego miasta Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój... ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości