Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Maj 2023 13:16 

Zainspirowałam się tematem sea-azja-3-tygodnie-trip-listopad-prosba-o-porady,261,171159, też chciałabym zacząć planować jesienny wyjazd ale ciągle mam problem z kierunkiem. Waham się miedzy bezpiecznymi Filipinami po raz trzeci a czymś nowym.
Pierwszy raz byłam w Tajlandii(Bangkok, Ao Nang, Khao Sok), więc z jest trochę sentymentu, było co robić, widoki piękne, pyszne jedzenie, woda ciepła jak zupa, ale wiem, że teraz Krabi już by mi się nie podobało, szukam czegoś bardziej autentycznego.
Drugie były Filipiny, Camiguin, Bohol (cały), Panglao, Siquijor i to była miłość, zwłaszcza Camiguin i pobliska Mantigue. Nie czułam się już jak w parku rozrywki, było autentycznie, egzotycznie. Jedzenie marne, ale rum pozwala o tym zapomnieć ;)
Potem padło na Indonezję i to było rozczarowanie, po Bali się tego spodziewałam, dlatego tylko 3 dni, natomiast Lombok miał być mniej turystyczny i o ile turystów było faktycznie mniej, o tyle miejscowi byli bardziej zdeterminowani, żeby jak najwięcej wycisnąć jak już jakiegoś spotkają i to psuło dużo. Zrobiliśmy tez Gili, miałam nadzieję na snurkowanie, ale też było mocno przeciętne, także wróciłam z poczuciem 'trzeba było jednak wrócić na Filipiny'.
I za czwartym razem wróciłam, drugi raz na Filipinach to było tylko Camotes, wyjazd miał być mocno wypoczynkowy i niezbyt długi, a wiedziałam już jak działa tam transport stąd tylko jedno miejsce i było super. Piękne plaże, najlepsze snurkowanie (z brzegu) do tej pory, bujna przyroda, miejscowi z którymi można i pogadać i poimprezować, na wypoczynek świetne, ale do zwiedzania jednak skromne.
Dużo czasu spędzam w wodzie, więc zależy mi, żeby plaża była ładnie położona, snurkowanie jestem w stanie odpuścić. Fajnie gdyby miejsce było jeszcze mało turystyczne, ale przede wszystkim, żeby nikt za mną nie ganiał krzycząc $$. Myślę, że dobrym przykładem kompromisu jest Panglao, wiadomo, że to mocno komercyjne miejsce, co chwilę ktoś proponuje Island Hopping, ale z drugiej strony jak mieliśmy problem ze skuterem to wizyta w warsztacie kosztowała 5zł. No i tym razem chciałabym pozwiedzać, już obojętnie co, byle nie podziemne jaskinie i wodospady ;D
Zastanawiam się nad Tajlandią, jakimś mniej popularnym rejonem a Wietnamem. Pomysły?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 14 Maj 2023 14:12 
Awatar użytkownika

platynowy
OMG, czytajac opis to widze, ze nie miales szansy poznac odwiedzonych miejsc.
Ale prosze, masz material zrodlowy, do dziela! https://1001beach.com/en/southeast_asia
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 14 Maj 2023 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 322 366
Krajów: 28 / 13.1%
HON fly4free
Jeśli szukasz czegoś nowego i autentycznego to zdecydowanie polecam północny Wietnam. Jedyny problem to plaże (odradzam Phu Quoc), bo tych filipińskich prawdopodobnie już nic w tym regionie nie pobije, ale możesz połączyć podróż do Wietnamu z Kambodżą, zwiedzić tam Angkor Wat, a całą podróż zakończyć odpoczynkiem na Koh Rong, lub z Siem Reap udać się przez lądową granicę na Koh Kood (bardzo polecam) w Tajlandii, a stamtąd już do Bangkoku i lot do domu :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Maj 2023 15:27 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Phu Quoc odwiedzałem ok. 10 lat temu. Nie było tam jeszcze wielkich hoteli (albo były bardzo nieliczne) i wyspa miała swój urok. Obecnie na Phu Quoc latają czartery z Europy a hoteli pojawiło się sporo, zatem trzeba brać to pod uwagę. Kambodżę i Koh Rong polecam, w 2018 roku była to niezatłoczona wyspa z niewielkimi hotelami i miała swój urok.
Natomiast pytanie jest o Azję a zatem nie musimy ograniczać się do dalekiego wschodu, bo Azja to też Sri Lanka, Malediwy, Oman, ZEA. Turecka riwiera i Cypr to też geograficznie rzecz biorąc Azja, chociaż państwo Cypr to Europa z punktu widzenia politycznego z uwagi na przynależność do UE.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Maj 2023 18:02 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Przemm napisał(a):
Phu Quoc odwiedzałem ok. 10 lat temu. Nie było tam jeszcze wielkich hoteli (albo były bardzo nieliczne) i wyspa miała swój urok.

Ja już 10 lat temu wyjechałem zażenowany z Phu Quoc, wiec nawet nie chce sobie wyobrażać jak tam jest teraz :roll: Wtedy problemem dla mnie były tłumy rosyjskich turystów, ekstremalny nawet jak na tę część świata poziom zaśmiecenia i śladowa ilość sensownych restauracji.

jersey napisał(a):
Jedyny problem to plaże (odradzam Phu Quoc), bo tych filipińskich prawdopodobnie już nic w tym regionie nie pobije

Pełna zgoda, niemniej całkiem ciekawe i dość odmienne są plaże na wspomnianej już tutaj Sri Lance. Z pozwiedzaniem też nie byłoby problemu.
jaszon uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Maj 2023 19:39 

niebieski
Podzielam zdanie przedmówców - Sri Lanka jest dobrym pomysłem jeżeli chce się połączyć świetne plaże z dobrym zwiedzaniem. Ma duża atutów. Wyspa jest dość "kompaktowa", czyli nie ma dużych rozmiarów, więc nie grożą długie przejazdy. Piękne, rozległe plaże, a przy tym mniej tłoczne są we wschodniej części Cejlonu. Arugam Bay z wioską rybacka, z fragmentem zatoki gdzie są fale sprzyjające surferom, a w innych częściach o spokojnych wodach. Inna fajna plaża to Uppuveli.
Sri Lanka ma też piękne krajobrazy, planacje herbaciane, parki narodowe, w których m.in można zobaczyć stada dzikich słoni. I do tego całkiem interesujące zabytki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość