Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 11 Kwi 2013 21:58 
Awatar użytkownika

Niestety nie zawsze jest insuperable, ja jechalam do Limy przez Arequipę zeby sobie odrobine odpocząc bo 21h w podrózy ciezko zniesc. A za wycieczki jednodniowe wszyscy wolali 60, choc pewnie warto sie targowac no bo to bez hotelu.

Ostatnio edytowany przez vamamama, 11 Kwi 2013 22:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 11 Kwi 2013 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
nika71 napisał(a):
Dziekujemy za tyle infrmacji, wytłumaczcie mi tylko prosze jak mozna znalezc ta taryfe insuperable, bo jak szukam przejazdow na cruz del sur to ni wiedze takiej mozliwosci, w ktorym momencie mozna ja wybrac. ja szukam przejazdu na trasie lima-cuzco i nic nie widze. dzieki za pomoc

przede wszystkim załóż sobie konto na stronie Cruz. Jak będziesz mieć dalej pytania jak dokonać zakupu online napisz, to wytłumaczę.... ale pewnie uda Ci się

#163 PostWysłany: 12 Kwi 2013 22:05 

A jak ze spaniem na lotnisku w Limie? Można bez problemu czy się czepiają? Dolatujemy po 23 a już kolejnego dnia rano chcemy lecieć do Cuzco. Słyszałam, że bilety na samolot można taniej niż online kupić na miejscu na lotnisku w biurach podróży. Wiecie coś na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 13 Kwi 2013 00:23 

Loty: 199
Kilometry: 442 858
Krajów: 42 / 19.6%
lwilczek napisał(a):
Pytanie:

Możecie polecić jakieś fajne hostele ( i niedrogie - bo ceny rzędu 100 -130 soli za 2 osoby to sporo) w miejscowościach:

- Cusco
- Aquas Calientes
- Arequipa

Dodatkowo, czy ktoś ma doświadczenia z nocnymi autobusami na trasach: Cusco - Puno, Puno - Arequipa - jesli tak to podajcie proszę orientacyjne ceny i nazwy przewożników.

Dzieki i pozdrawiam
Łukasz

W każdej z tych miejscowości bez trudu znajdziesz hostal za 20 soli za pokój 2-osobowy. W Puno na piętrze terminala autobusowego jest opisana w LP hospedaje za 15 soli ale zatyczki do uszu obowiązkowe. Cena busu semi-cama na tych trasach to ok. 30 soli, economico około połowę taniej a warunki czasami nie duzo gorsze tzn. fotele nie rozkładają się jak w s-c ale przestrzeń na nogi spora. Przewoźników mnóstwo. Z uwagi na krótki czas przejazdu na tych trasach (ok. 5-6 godzin), w przypadku nocnej podróży warto moim zdaniem zarezerwować sobie wcześniej telefonicznie nocleg i po przyjeździe ok. 5-6 rano od razu taksówka do hotelu, drzemka, prysznic i o 9-10 można ruszać na miasto.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 13 Kwi 2013 05:01 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
Krajów: 106 / 49.5%
niebieski
hej

Ja tez na biezaco, bo wlasnie jestem w Puno. No i zyje, bo myslalam, ze zejde po przyjezdzie z Arequipy. Juz tam sie srednio czulam, glowa bolala a w drodze do Puno objawy choroby wysokosciowej sie nasilily do tego stopnia, ze nie pamietam prawie wcale drogi z terminala w Puno do lozka w hotelu ;) dzis od rana tez sie meczylam, wyspy uros prawie cale przelezalam w lodce, ale zwyczajnie nie mialam sily reka ani noga w pewnym momencie ruszyc ;) Nie pomagala ani mate do coca, ani zucie koki, ani cukierki z kok, polska aspiryna czy biala tabletka od pani z pierwszej apteki. Dopiero odzylam po czerwono bialej kapsulce z drugiej apteki :) Tak wiec uwazajcie z tym hardcorowym skokiem od razu z Limy do Cuzco czy Puno.

Odnosnie transportow. jechalam z Limy cruz del surem do Paracas (gdzie podczas mojej wycieczki na Wyspy Ballestas w miasteczku rozegrala sie bitwa miedzy policja a dwoma zwasnionymi klanami, polala sie krew, kule swistaly obok hostelu), potem do Nazca. I z Nazca do Arequipy tez. Wszystko jedna firma.
Wszystko bylo dobrze, malownicze krajobrazy, dopoki nie zaczely sie urwiska nad oceanem. wtedy musialam skorzystac z %, wiem, wstyd, ale wpadalm w taka panike, ze chcialam wysiasc z pedzacego na zlamanie karku autobusu.
Dlategto tez trase z Arequipy jechalam fajnym autobusem firmy 4 M. Taki autobus, ktory zatrzymuje sie w ciekawych miejscach, ma pilota, ktory opowiada o mijanych okolicach. jest kanapka, woda i toaleta. Do pierwszego przystanku jechalismy busem spod samego hostelu.
Co dla mnie wazne, kierowca jechal ostroznie. Trasa warta zobaczenia w dzien.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 13 Kwi 2013 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 70 660
Krajów: 10 / 4.7%
Anita jeśli możesz to podaj skąd łapałaś 4M Z Chiway czy Arequipy? i z jakiego miejsca o jakiej godzinie odjeżdżałaś? Kierowcy Cruz del Sur też pędzą na złamanie karku?
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 13 Kwi 2013 11:10 

Loty: 65
Kilometry: 183 102
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Czy ktos z Was mial kilkugodzinny stopover na lotnisku w Limie? Co polecacie, intersuje mnie czy da rade na szybko w poblizu wyskoczyc nad ocean, czy okolica w miare przyjazdna, czy lepiej studiowac przewodnik w tym czasie(5h)? Dzieki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 13 Kwi 2013 13:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Mono napisał(a):
Anita jeśli możesz to podaj skąd łapałaś 4M Z Chiway czy Arequipy? i z jakiego miejsca o jakiej godzinie odjeżdżałaś? Kierowcy Cruz del Sur też pędzą na złamanie karku?

No w sumie ja nie lapalam tego 4 M, zabookowalam go w hostelu, za dwie godz. mialam w reku bilet. Bus podjechal pod hostel i zawiozl nas na pierwszy stop busa, ktory swoj poczatek trasy mial w Chiway.
To wlansie kierowcy Cruz del sur tak jezdza na zlamanie karku. jak wysiadajac w Arquipie zagadalm do jednego, ze jechal jak szalony, odpowiedzial, ze musza sie trzymac sztywno czasow przejazdow, bo reklamuja sie punktualnoscia. sam byl taki chyba nie bardzo zadowolony, przepraszal za niedogodnosci, tlumaczyl sie .

Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 14 Kwi 2013 08:28 
Awatar użytkownika

Antia
Da się wytrzymać jazdę? bo jeśli jest tak ekstremalnie to zaczynam zastanawiać się czy gnanie na złamanie karku dotyczy kierowców Cruz del Sur czy innych przewoźników również. Pokonywałaś może jakiś odcinek liniami Oltursa, Ormeno? może oni ostrożniej jeżdżą?. Jeżeli możesz to napisz ile kosztuje przejazd 4M na trasie Arequipa ( czy tam pierwszy punkt za Chivay)- Puno

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2 04 Paź 2016 22:48, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 14 Kwi 2013 11:15 
Awatar użytkownika

hmm, ja nie mam takich doswiadczen z cruz del sur, korzystalam z nich 3 razy, raz byl nawet bardzo powolny i mają tez jakis limit predkosci ( predkosciomierz jest widoczny dla pasazerow ).

#171 PostWysłany: 15 Kwi 2013 03:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Mono napisał(a):
Antia napisał(a):
Mono napisał(a):

No w sumie ja nie lapalam tego 4 M, zabookowalam go w hostelu, za dwie godz. mialam w reku bilet. Bus podjechal pod hostel i zawiozl nas na pierwszy stop busa, ktory swoj poczatek trasy mial w Chiway.
To wlansie kierowcy Cruz del sur tak jezdza na zlamanie karku. jak wysiadajac w Arquipie zagadalm do jednego, ze jechal jak szalony, odpowiedzial, ze musza sie trzymac sztywno czasow przejazdow, bo reklamuja sie punktualnoscia. sam byl taki chyba nie bardzo zadowolony, przepraszal za niedogodnosci, tlumaczyl sie .

Antia
Da się wytrzymać jazdę? bo jeśli jest tak ekstremalnie to zaczynam zastanawiać się czy gnanie na złamanie karku dotyczy kierowców Cruz del Sur czy innych przewoźników również. Pokonywałaś może jakiś odcinek liniami Oltursa, Ormeno? może oni ostrożniej jeżdżą?. Jeżeli możesz to napisz ile kosztuje przejazd 4M na trasie Arequipa ( czy tam pierwszy punkt za Chivay)- Puno
\\

Spoko, da sie wytrzymac, wlasnie kierowca z tego autobusu jechal bardzo ostroznie, zupelnie sie nie balam. Nie jechalam z innymi przewoznikami, tylko Cruz del Sur(szalency kierowcy) i 4 M (w porzadku). Autobus Arequipa-Puno nie pamietam ile kosztowal.

Tu masz trasy i ceny. http://www.go2peru.com/peru_bus/4m.htm

A, uwazajacie na towarzyszy, ktorych "przygarniacie" w ciemno. Tzn. umawiacie sie na wspolna podroz dla obciecia kosztow czy wiekszego bezpieczenstwa. Mnie taki jeden okradl, okradal najprawdopodobniej przez caly czas podrozy.

Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 15 Kwi 2013 10:54 

srebrny
Antia, ale to byl peruwianczyk czy obcokrajowiec co Cie okradl ?
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 15 Kwi 2013 11:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Zaden Peruwianczyk, zaden obcokrajowiec, to facet z Polski, z ktorym podrozowalam po Peru.

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 04 Paź 2016 22:49, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 15 Kwi 2013 12:00 

srebrny
o k...
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 15 Kwi 2013 12:15 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
no ale sk...yn

#176 PostWysłany: 16 Kwi 2013 10:09 

Czyli jednak nie Peruwiańczycy są największym niebezpieczeństwem w Peru...:b Przykre!
Ok teraz może coś z bardziej praktycznych rzeczy-do osób, które już były. Jakie rzeczy polecacie ze sobą zabrać? Chodzi mi o ciuchy (lecę za 8dni, w dzień w miastach typu Cusco, Aguas czy Puno jest dość ciepło ale wieczorami robi się mocno chłodno) ale też o jakieś inne "gadżety", które polecacie zabrać albo zwyczajnie wam na miejscu brakowało :)
P.S.
Dla osób lecących 25.IV z Paryża - dostałem dzisiaj maila o zmianie terminu wylotu z Sao Paulo. Z 19.40 26.IV na 8.40 rano 26.IV. Ktoś ma podobnie?
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 16 Kwi 2013 12:27 

srebrny
sadinho napisał(a):
Czyli jednak nie Peruwiańczycy są największym niebezpieczeństwem w Peru...:b Przykre!
?
no wlasnie sa, kradna na potege. rowniez zeskanowano mi karty kredytowe, 9000 pln zostalo wykorzystane w
ekwadorze. kilkanascie telefonow do 3 bankow i... reklamacje zostaly uznane, na szczescie.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 16 Kwi 2013 17:55 

Loty: 199
Kilometry: 442 858
Krajów: 42 / 19.6%
sadinho napisał(a):
Ok teraz może coś z bardziej praktycznych rzeczy-do osób, które już były. Jakie rzeczy polecacie ze sobą zabrać? Chodzi mi o ciuchy (lecę za 8dni, w dzień w miastach typu Cusco, Aguas czy Puno jest dość ciepło ale wieczorami robi się mocno chłodno) ale też o jakieś inne "gadżety", które polecacie zabrać albo zwyczajnie wam na miejscu brakowało :)

Ja szczerze polecam nie zabierać nic więcej niż paszport i karta płatnicza VISA dobrego banku. No i może aparat jak ktoś robi zdjęcia. Wszystko inne - o ile okaże się rzeczywiście potrzebne - kupisz taniej na miejscu. Przy okazji załatwisz sprawę pamiątek dla siebie kupując np. na miejscu ponczo, sweter z alpaki czy czapkę.
Podróżowanie z lekkim plecakiem (też kupisz na miejscu taniej) - bezcenne.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 16 Kwi 2013 21:58 
Awatar użytkownika

michcioj napisał(a):
sadinho napisał(a):
?
no wlasnie sa, kradna na potege. rowniez zeskanowano mi karty kredytowe, 9000 pln zostalo wykorzystane w
ekwadorze. kilkanascie telefonow do 3 bankow i... reklamacje zostaly uznane, na szczescie.

Możesz napisać coś więcej? tzn w jakich okolicznościach. Zastanawiam się, czy i jak można tego uniknąć czy już takie przekręty należy uznać za pewnik
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 17 Kwi 2013 12:08 

I czy miałeś kartę bankomatową z czipem? np taką : http://tnij.org/vcpv , czy bez http://tnij.org/vcpu ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość