Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 02 Kwi 2016 10:38 

Loty: 21
Kilometry: 32 723
Krajów: 10 / 4.7%
gregor67 napisał(a):
Pytasz :"wypożyczalnia - ( jaka ) ? " sraka !
Gratuluję kultury wypowiedzi. Naprawdę trudno toczyć rozmowę na poziomie? Wątek ciągnie się od kilku tygodni, wybacz że nie czytałem po raz kolejny wszystkiego od początku.

gregor67 napisał(a):
"loo" podajesz informacje które usłyszałeś ? ktoś Ci powiedzial ?
Napisałem wyżej skąd pochodzą moje informacje.

Trochę poza tematem - mieszkałeś tam 3 lata czy bywałeś? Jeżeli mieszkałeś i utrzymywałeś kontakt z lokalną Polonią, to zapewne mamy trochę wspólnych znajomych.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#82 PostWysłany: 02 Kwi 2016 22:20 

Loty: 43
Kilometry: 94 020
Krajów: 14 / 6.5%
loo napisał(a):
gregor67 napisał(a):
Pytasz :"wypożyczalnia - ( jaka ) ? " sraka !
Gratuluję kultury wypowiedzi. Naprawdę trudno toczyć rozmowę na poziomie? Wątek ciągnie się od kilku tygodni, wybacz że nie czytałem po raz kolejny wszystkiego od początku.

gregor67 napisał(a):
"loo" podajesz informacje które usłyszałeś ? ktoś Ci powiedzial ?
Napisałem wyżej skąd pochodzą moje informacje.

Trochę poza tematem - mieszkałeś tam 3 lata czy bywałeś? Jeżeli mieszkałeś i utrzymywałeś kontakt z lokalną Polonią, to zapewne mamy trochę wspólnych znajomych.

Pobyt służbowy w okolicy - bez integracji, spotkań świątecznych i niech tak pozostanie.
Jest paru takich - podobnych i w przypadkowych spotkaniach dobrze nam z tym i radość z odkrycia; ogromna ;-)
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 20 Cze 2016 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 539 805
Krajów: 56 / 26.2%
Przerywając zacną dysputę, tak napomknę o podróży z dziewczyną/konkubiną/koleżanką bo ktoś wyżej o to pytał. Najprościej kupić stalowe obrączki czy tam srebrne (ogólnie tanie) i po kłopocie. W żadnym z arabskich/islamskich krajów się do nas nie przyczepili. Ogólnie łatwiej dla kobiety gdy podróżuje z mężem (obrączka) ot np. autobus: mogłem siedzieć z dziewczyną z przodu gdyż to moja żona. Co do samego Omanu to tak jak w ZEA pełna dowolność ale warto zwrócić uwagę na szczegóły, np. gdy moja płaciła swoją kartą za hotel, pan po wykonaniu transakcji kartę oddał mi nie "żonie" mimo tego, iż stała obok mnie i była bliżej niego. Sam osobiście polecam ich góry do tego na stronie Ministerstwa Turystyki Omanu są fajne mapy z opisówkami w pdf.Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 21 Cze 2016 11:48 

Obrączki to symbol związany z naszą kulturą i wątpię aby miały tam jakikolwiek wpływ na postrzeganie pary jako małżeństwa. Para podróżująca razem traktowana jest z założenia jako małżeństwo, przynajmniej jeśli chodzi o turystów. Stosunek Omańczyków do obcokrajowców najlepiej ukazuje ich polityka wizowa: im bogatszy kraj pochodzenia tym jest się bardziej szanowanym. Dlatego też para europejskich turystów jest traktowana inaczej niż Pakistańczyk bo on jest z założenia pracownikiem.
Różnice kulturowe pomiędzy nami a Omanem są ogromne i dobrze by było trochę poczytać aby przed wyjazdem aby nie opierać się na stereotypach. Dla przykładu: sprzedawca zwracający kartę mężczyźnie robi to dlatego że bezpośrednie zwracanie się do osoby odmiennej płci uważane jest za niegrzeczne (czy wręcz napastliwe). Proszę zwrócić uwagę na subtelną różnicę: dla nas takie zachowanie może być oznaką dyskryminacji a dla nich szacunku i grzeczności. Polecam książkę marka Pindrala "Oman - w cieniu minaretów".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#85 PostWysłany: 21 Cze 2016 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Generalnie w Omanie nikt nie będzie zwracał uwagi na obrączki, ani pytał Was o akt małżeństwa, więc nie widzę potrzeby, by kombinować z jakimiś obrączkami na siłę. Jak napisał @koniokrad , lepiej poczytać sobie co nieco o Omanie, różnicach kulturowych i po prostu te różnice szanować.

Oman jest bardzo bezpiecznym krajem, chociaż nie ukrywam, że na początku byliśmy (naturalnie nam) nieco podejrzliwi. Podczas dwóch tygodni w Omanie, nie spotkaliśmy się z niczym innym, niż uprzejmością i gościnnością, na którą niby byliśmy przygotowani, ale nie do tego stopnia. ;-)

Jeśli macie ochotę, zerknijcie do naszego wpisu o mieszkańcach Omanu - http://gdziesakasperki.pl/wystarczy-zapytac-o-droge-czyli-jacy-sa-omanczycy/

#86 PostWysłany: 22 Cze 2016 07:28 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 539 805
Krajów: 56 / 26.2%
@koniokrad
Dziękuję za informację a szczególnie za tytuł książki. Co do Pakistańczyków zauważyłem to w autobusie, gdzie dla nas było miejsce a dla nich już nie mimo, że byli przed nami. Co do sytuacji z kartą - nie traktowaliśmy tego jako przejaw dyskryminacji, bardziej jako ich kulturową zasadę.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 22 Cze 2016 08:44 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Dla mnie wasze opisy o przyjazności Omańczyków są dosyć dziwne - ja nie spotkałem się z jakąś przesadną życzliwością, a na granicy wręcz było bardzo nieprzyjemnie. Nie chcieli nam dać bezpłatnej wizy dla przylatujących do Dubaju, bo przylecieliśmy na DWC, a według nich to nie Dubaj. W końcu po kilku minutach tłumaczenia celnikom, że Al Maktoum też leży w emiracie Dubaj i przysługuje nam bezpłatna wiza, kierowca autobusu powiedział, że albo płacimy normalnie za wizę albo nas wysadza, bo on jedzie dalej. Później zauważyłem tylko, że nikt nas nie gonił w sklepach i nie próbował naciągnąć - było neutralnie, ale nie przyjaźnie.

#88 PostWysłany: 22 Cze 2016 09:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@ms993 Wiadomo, że takie obserwacje są mocno subiektywne i zależą od własnych doświadczeń.

Kilkakrotnie byliśmy zapraszani na obiad, czasem nie można było od nich wyjść przez kilka godzin bo dyskusjom i kolejnym poczęstunkom nie było końca. W mniejszych miejscowościach w sklepikach zapraszano na zaplecze na kawę i daktyle (i wcale nie po to by zrobić większe zakupy), na Masirah beduini zaprosili na kolację przy ognisku, pasterz zaoferował nocleg w szopce. Całkiem sporo się tego uzbierało jak na 2 tygodnie.
Oczywiście w Maskacie nikt nas do domów nie zapraszał (poza couchsurfingiem), ale poza miastami to już był dla nas zupełnie inny świat. Nie ukrywam też, że nasza córka (wówczas dwuletnia) ułatwia nawiązywanie kontaktów w podróży, ale do takiego poziomu nigdzie indziej nie miało to miejsca.

Jeśli nie spotkało Cię nic nadzwyczajnego, to masz neutralne zdanie i nie będziemy się do swoich opinii przekonywać. Dla przyszłych czytelników, uznajmy po prostu, że jest bezpiecznie, nie ma podstaw do obaw ze strony mieszkańców i nie trzeba nic udawać jeśli chodzi o dopasowanie się do ich kultury (bo to zapoczątkowało ten nieco poboczny temat).
loo lubi ten post.

#89 PostWysłany: 22 Cze 2016 09:43 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@kspr, ja absolutnie nie miałem na myśli nic złego. Nie chciałem was skrytykować ani zaprzeczać waszym relacjom. Chciałem tylko zwrócić uwagę osób potencjalnie wybierających się do Omanu, żeby się za bardzo nie napalały - sytuacje z waszych opisów są jak najbardziej możliwe, ale równie dobrze mogą im się nie trafić i nie powinni być rozczarowani, bo to zależy od wielu czynników i nie każdy trafia na takich ludzi. Tylko tyle.
Kamil lubi ten post.

#90 PostWysłany: 22 Cze 2016 09:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@ms993 Wszystko w porządku, wcale nie odebrałem tego jako krytykę! ;-) Moja odpowiedź też nie powinna tak zostać odebrana. Co najwyżej była neutralna! ;-) Pozdrawiam!

#91 PostWysłany: 13 Lip 2016 10:51 

Loty: 21
Kilometry: 32 723
Krajów: 10 / 4.7%
Ja po dwóch ponad 2-tygodniowych wyprawach potwierdzam opinię kspr. Nie było dnia, gdzie ktoś nie zaoferowałby pomocy, nie pokazał czegoś ciekawego w okolicy, nie poczęstował kawą czy nie zaprosił do domu. Aaa, byłem bez 2-letnich dzieci ;).
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#92 PostWysłany: 06 Gru 2016 13:31 

Hello! Czy ktos z Was ma do sprzedania ksiazke oman offroad najnowsze wydanie?

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 18 Lut 2017 00:37 

Mam 20-godziną przesiadkę na lotnisku w Muskacie i zastanawiam się, czy warto wyjść z lotniska na ten czas. Co mogę zwiedzić w tak krótkim czasie? Widziałam gdzieś informację o bezpłatnej wizie tranzytowej, ale teraz kiedy googluję nigdzie nie mogę znaleźć już takiej informacji. Wszelkie wskazówki mile widziane ;)
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 18 Lut 2017 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Warto na 20h, polecam dzial Atrakcje, gdzie juz pare osob sie o to pytalo i jest napisane co mozna robic w miescie przez ten czas: atrakcje,forum,1146

Nie wydaje mi sie, zeby byly wizy tranzytowe, moze wykupic te na 10 dni za 5 OMR. Najlepiej miec OMR, bo w dolarach lub euro przeplacisz za nia.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 18 Lut 2017 11:52 

niebieski
20 h to idealny czas na zwiedzenie Muscatu ;) spacerek aleją nadmorską jest bardzo przyjemny. Polecam
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 15 Mar 2017 00:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak w Omanie wygląda kwestia ubioru? Można sobie bezproblemowo śmigać w krótkich spodenkach i t-shirt'cie ?

#97 PostWysłany: 15 Mar 2017 00:11 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Jako mezczyzna na pewno. Widzialam na publicznych plazach kobiety w bikini, ale nie zwrocilam uwagi czy jakies biegaly w krotkich spodenkach. T-Shirt ok. Ze wzgledu na ostre slonce polecam okrycie sie :-)
littleboy1989 lubi ten post.

#98 PostWysłany: 15 Mar 2017 02:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
littleboy1989 napisał(a):
Jak w Omanie wygląda kwestia ubioru? Można sobie bezproblemowo śmigać w krótkich spodenkach i t-shirt'cie ?

W Omanie nie ma przepsisow zwiazanych z ubiorem, poza wejsciem do Meczetow, gdzie powinno byc wszystkim wiadomo, ze w krotkich spodenkach nie wolno, a u kobiet wlosy, ramiona i kolana przykryte.
Lokasi uwazaja, ze krotkie spodenki naleza do dzieci i dla nich dorosly facet w krotkich spodenkach wyglada b. smiesznie, podobnie jak przyslowiowy "Filip z konopii".
Kiedys zapytalem Lokasow zarowno w Omanie, czy w innych rejonach o kulturze arabskiej, jak np. Zanizbar, co mysla o turystkach skapo ubranych na ulicy? Powiedzieli mi, ze uwazaja je za prostytutki. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 lubi ten post.

#99 PostWysłany: 15 Mar 2017 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Generalnie możesz chodzić w czym chcesz i nikt Ci uwagi nie zwróci, poza co najwyżej wymownym spojrzeniem, ALE polecam jednak dłuższe spodnie i koszulki zakrywające ramiona, by miejscowych nie urazić czy nie wprawić w zakłopotanie.

Wydaje mi się, że to po prostu można wyczuć co jest odpowiednie. Jednego dnia, podczas wycieczki do wadi, zostaliśmy niespodziewanie zaproszeni do domu na obiad. Zapowiadał się dzień spędzony na odludziu + w samochodzie, więc miałem na sobie krótkie spodenki (do kolan), w których czułem się prawie nago będąc wśród gospodarzy.

#100 PostWysłany: 30 Mar 2017 13:25 

Forumowicze, jak w końcu jest z tym międzynarodowym prawem jazdy?
Wyjeżdżamy za kilka dni i już nie zdążę go raczej wyrobić. Czy wypożyczalnie wymagają go przy wynajmowaniu samochodu? A policja w razie kontroli? Co grozi za niemanie? :)
Polećcie też coś do obejrzenia, zaliczenia i zjedzenia w południowej części kraju, okolice Salalah, w promieniu dojazdu taksówką :)

Mod - Aga_podrozniczka odpowiedziała o Salalah , wydzielone jako odrębny temat ->
salalah-atrakcje,1146,109611

Ostatnio edytowany przez Abcn, 31 Mar 2017 21:29, edytowano w sumie 1 raz
Link o Salalah
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość