Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 874 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 44  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: odprawa PLL LOT
#141 PostWysłany: 16 Sty 2015 14:47 

srebrny
A to za Eurolot przysługują mile? Myślałem, że za lot z dzieleniem kodów są mile według zasad przewoźnika wykonującego lot.
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#142 PostWysłany: 16 Sty 2015 14:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wg "zleceniodawcy" rejsu.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 16 Sty 2015 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Odnośnie mil to nie wiem jeszcze, były tutaj głosy ze na LO 5xxx mile się nie należą. Jak pisałem -wysłałem listem papiery do Verl, i czekam na odpowiedz.
Na obecne loty znowu sprobuje najpierw przez strone, ale to dopiero za 2 tygodnie. Jedno jest pewne - karty boardingowe nie są w systemie LOTu (czyli ogólnie *A) tylko w K2, i nie ma możliwości w momencie boardingu żeby przypisać FLT. Jeśli punkty się należą to trzeba za każdym razem zgłaszać je po przelocie.

Za to przetestowałem kwestie saloniku i odprawy, procedura wstępnie wygląda następująco dla lotu XXX-WAW-BGZ (i inne krajowe K2 z CS LOT):

1. odprawiamy się na odcinek lotowski skąś do Wwy, za pomocą strony/appki LOTu, można tutaj podać nr karty *A, wybrać miejsca, normalnie. Pokazuje ostatni odcinek krajowy w Wwy, ale nie pozwala wybrać miejsca, nie robi check-in i oczywiście nie generuje boardingu na ten odcinek.

2. odprawiamy się ze strony www Eurolotu do Bydg/innych LO CS, używająć tego samego PNR, powinno nam pokazać nasz lot z innym PNRem, Eurolotowym, tutaj dokonujemy odprawy, wybor miejsca i dostajemy boarding do wydrukowania. Brak informacji o tym ze polaczenie jest CS LOTu, jest to karta boarding czysto Eurolotowa, identyczna jak tak którą mamy kupując u nich bilet.
Nowy PNR można dodac do appki która widzi nasza rezerwacje (brak funkcji odprawy, appka badziew). Appka nie rozpoznaje oryginalnego PNRu.
Jeśli tego nie zrobimy to na 45 minut przed odlotem pojawiają się ludzie przy bramce i tam drukują boarding. Przy wskakiwaniu na ostatnią chwilę karty są już wydrukowane (miejsca losowo), a obsługa ma zaznaczone skąd delikwent przylatuje i monitoruje czy samolot wylądował i czy wszyscy z niego przyszli. Generalnie bardzo sprawnie.

3. Na miejsu w Wwie, możemy skorzystać z saloniku, mając w reku boarding, ale również kopie biletu, żeby pokazać że było kupowane jako LO a nie jako K2.
Dopytam jeszcze czy boarding jest w ogole potrzebny, bo po kodzie panu nie wchodzilo i ostatecznie wpisywal nr biletu (080xxx).
To jest dość istotne, bo jak ktoś się nie odprawi wcześniej, to na lotnisku zero pomocy, K2 otwiera gate dopiero 45minut przed odlotem, wcześniej nikt nam karty nie da. Na moje pytanie w transferze LOTu, co mam robic 3h na lotnisku bez możliwości zakupienia butelki wody, dowiedziałem się ze mogę wyjść na zewnątrz, tam nikt boarding nie będzie sprawdzał. Ale to że nie wejde spowrotem bez boardingu to już pan zapomniał... Jedyne co mogę o tym powiedzieć na plus, to mimo że pan mowil mi to prosto w twarz w jego oczach było widać jakiś zalążek wstydu, że musi mi takie rzeczy mówić.

Z kolei dla odcinka K2/LO - WAW - XXX jest trochę inaczej:

1. na lotnisku startowym możemy się odprawić tylko do Wwy (bagaż można nadać do końca). Najprawdopodobniej można się odprawić z www K2 wcześniej na podobnej zasadzie jak wyżej, sprawdzę następny razem.

2. W Wwie idziemy do Transferu i dostajemu karty na dalsze odcinki, już LOTowe, można przypisac *A. Niestety dopiero wtedy możemy wybierać miejsce. Przy połączeniu rzędu 50 minut w poniedziałek rano, może być trochę stresu, w srodku tygodnia poszło szybko i sprawnie.

3. Mając w reku boarding LOTowski i więcej czasu idziemy normalnie do saloniku czy na zakupy.

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 16 Sty 2015 16:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 16 Sty 2015 15:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Możesz czekać, chociaż nie wiem na co... mile Ci się nie należą i ich nie dostaniesz, tylko na znaczku pocztowym umoczyłeś ;)
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 16 Sty 2015 15:38 

za LOT czarter też nie naliczają mil
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 19 Sty 2015 09:39 

srebrny
kemot napisał(a):
Wg "zleceniodawcy" rejsu.

Jak to zleceniodawcy? Przecież tu mowa o lotach CS, a nie na zlecenie LOTu. Gdy podobnie latałem Lufą na biletach Lotu, to mile szły według taryfy LH.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 19 Sty 2015 17:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dokładnie :)

Zleceniodawcą rejsu była Lufa więc wg jej taryfikatora otrzymałeś mile, w przypadku rejsów LOTu i Eurolotu możliwe są dwa przypadki - rejsy krajowe i niektóre zagraniczne z Warszawy (WAW-KRK/RZE/WRO/KTW/POZ/SZZ/GDN oraz np. niektóre WAW-RIX) realizowane przez Eurolot są w rzeczywistości rejsami LOTowskimi gdzie Eurolot jest wyłącznie podwykonawcą i za takie rejsy przysługują mile M&M wg tabeli LOTowskiej, natomiast inna grupa rejsów to rejsy własne Eurolot (np. WAW-LUZ/BZG/STR/KIV) na które LOT kładzie tylko swoje kody i za takie rejsy mile nie przysługują ponieważ Eurolot sam w sobie nie jest partnerem M&M.

W przypadku lotów krajowych żeby to zdecydowanie uprościć wystarczy spojrzeć na numer rejsu na swojej rezerwacji czy karcie pokładowej - mile przysługują tylko wtedy gdy mamy rejs LO3xxx, natomiast nie przysługują gdy jest to rejs LO5xxx lub K2xxx.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 19 Sty 2015 18:43 

srebrny
No tak. I byłem pewien, że rozmawiamy tu tylko o tych drugich, w końcu od początku mowa jest o dzieleniu kodów. A swoją drogą Eurolot zawsze mnie zadziwiał, bo ich systemy, odprawy, procedury to jakby zupełnie z innej bajki.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:32 

srebrny
Czy na odprawie przez stronę Lotu na krajówkę nigdzie nie podaje się numeru dokumentu np. dowodu? Nie widzę chyba takiej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:36 

srebrny
Nie kojarzę, bym gdziekolwiek poza Ryanairem podawał jakieś numery i to nie tylko w lotach krajowych.
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#151 PostWysłany: 13 Mar 2015 20:24 

Misiatek napisał(a):
Czy na odprawie przez stronę Lotu na krajówkę nigdzie nie podaje się numeru dokumentu np. dowodu? Nie widzę chyba takiej opcji.

Nie podaje się. I nikt też dokumentu podczas boardingu nie sprawdza.
 PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#152 PostWysłany: 20 Mar 2015 14:16 

mihau napisał(a):
Odprawiłem się właśnie na jutrzejszy lot krajowy, do wylotu 24 i pół godziny. Na stronie lot.com błąd "Wystąpił nieoczekiwany błąd podczas przetwarzania danych. Przyczyna Odprawa na jeden z Twoich lotów nie jest jeszcze otwarta.". Na lufthansa.com odprawa bez problemu, karta pokładowa wysłana od razu na telefon komórkowy. Nr karty pokładowej 1. Czy jednak chyba jest trochę wcześniej.

Przebijam - odprawa przez apkę wczoraj o 22:30 na lot jutro o 7:15, co daje prawie 33h :lol: Dumne "seq 001" :D
Co ciekawe prawie wszystkie miejsca były niedostępne - na całego E-170 mogłem wybierać wśród ok. 15 miejsc, wszystkie za skrzydłem.

#153 PostWysłany: 21 Mar 2015 16:58 

Loty: 527
Kilometry: 603 687
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Szybkie pytanie:

Lot krajowy WAW-GDN
Lecę razem z córką - rezerwacja: imię, nazwisko, data urodzenia się zgadza ale płeć jest błędna.
Zgłaszać to czy nie ma potrzeby ?
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 21 Mar 2015 17:01 

Nie trzeba.
 Profil Relacje PM off
Siemion lubi ten post.
Siemion uważa post za pomocny.

#155 PostWysłany: 21 Mar 2015 17:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wrzuć na luz, nikt na to nawet nie zwróci uwagi.
 Profil Relacje PM off
Siemion lubi ten post.
Siemion uważa post za pomocny.

#156 PostWysłany: 21 Mar 2015 17:06 

Loty: 72
Kilometry: 100 193
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Siemion napisał(a):
Szybkie pytanie:

Lot krajowy WAW-GDN
Lecę razem z córką - rezerwacja: imię, nazwisko, data urodzenia się zgadza ale płeć jest błędna.
Zgłaszać to czy nie ma potrzeby ?

Ło Panie... Co któryś lot mam ze złą płcią xD

#157 PostWysłany: 07 Kwi 2015 15:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Karta pokładowa LOT wreszcie w Passbook !!
Chociaz nie wprost z aplikacji mobilnej. A konkretniej - po dokonaniu odprawy przez aplikacje mobilna wybieramy opcje "przyślij przez SMS". Dostajemy smsa z linkiem do 'amadeusa', po otwarciu tego linka generuje sie karta która mozna dodać do passbooka (Iphone). Kartę mozna wygenerować rowniez do aplikacji - jest "bardzo intuicyjnie" dostępna w zakładce 'odprawa' na dole ekranu , trzeba przewinąć. Ale z aplikacji nie ma opcji dodania do passbooka.
Ja do tej pory starałem sie zawsze odprawiać przez LH a jesli przez lot to wysyłałem PDF na maila. A tutaj niespodzianka. Ciekawe od jak dawna to działa.
Jeszcze uwaga praktyczna przy odprawie - jesteśmy pytani o "imię i nazwisko" ale oczywiscie jak w każdym normalnym systemie odprawowym podajemy nazwisko, bez imienia. A wybierając kartę lojalnościową M&M wybieramy 'Lufthansa' a nie 'LOT', bo lot nie ma swojego osobnego programu. Ten Bug jest od początku istnienia aplikacji.
Smsow ze statusem, za 5pln nie skomentuje ...

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#158 PostWysłany: 07 Kwi 2015 15:45 

Ja robię tak ze biorę opcje przy odprawie wyślij kartę mailem, maila odbieram w telefonie i karta wchodzi do passbooka. Działa tak co najmniej od grudnia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

Temat postu: odprawa PLL LOT
#159 PostWysłany: 07 Kwi 2015 15:55 
Awatar użytkownika

srebrny
We wrześniu zdaje się też działało, ale wymagało kilku kroków do wykonania (kopiowanie linków, korzystanie z mobilnej wersji lot.pl itp.). Teraz jest łatwiej. Szkoda, że na karcie w passbooku są tylko "szczątkowe" informacje np. bez samoaktualizacji.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 07 Kwi 2015 18:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Na karcie jest to samo co na innych podobnych. Dopóki nie jest powiązana z aplikacja tylko wygenerowana z linka to nie bedzie sie aktualizować.
Z różnic np do LH to przy statusie Gold w LH jest przy kodzie paskowym informacja "priority boarding" ale w LOT nie ma (w innych typu SAS tez nie kojarzę)

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

Ostatnio edytowany przez mashacra, 07 Kwi 2015 19:14, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 874 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości