Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#1161 PostWysłany: 27 Maj 2021 15:21 

25 wracałem z Hiszpanii do BER, a później autem do PL. Nie było problemu odnośnie deklaracji (nie ma potrzeby jej wypełniać) nie pytali o nią w Hiszpanii, a także po przylocie do Niemiec. W Niemczech była wyrywkowa kontrola paszportów i dowodów osobistych. Nie było też problemu z godziną policyjną (przejazd Berlin - Olszyna).
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#1162 PostWysłany: 27 Maj 2021 15:43 

Zbanowany
niebieski
To w Brandenburgii jest nadal godzina policyjna?
 Profil Relacje PM off  

#1163 PostWysłany: 27 Maj 2021 16:55 

Loty: 816
Kilometry: 1 452 160
Krajów: 86 / 40.2%
srebrny
Ja z kolei mam radę dla jadących Flixem do BER. Nie radzę jechać na styk pod loty bo w moim przypadku na granicy(na terenie DE) dwa (!!!) razy kontrola policji i straży granicznej. Zeszla dobra godzina, w ramach atrakcji jeden pasazer skuty w kajdanki i zapakowany do ich auta
3 ludzi lubi ten post.

#1164 PostWysłany: 27 Maj 2021 20:45 

HandSome napisał(a):
To w Brandenburgii jest nadal godzina policyjna?
już nie ale w Sachsen jeszcze niedawno była.
 Profil Relacje PM off  

#1165 PostWysłany: 28 Maj 2021 13:35 

Zbanowany
niebieski
Wczoraj spotkanie Frau Merkel z szefami landów. Bez konkretnych ustaleń w sprawie cyfrowego świadectwa szczepień :P
 Profil Relacje PM off  

#1166 PostWysłany: 28 Maj 2021 13:51 

Loty: 8
Kilometry: 7 833
Krajów: 7 / 3.3%
„Polen gilt nicht mehr als Risikogebiet.” (ab Sonntag 30. Mai 2021, um 0:00 Uhr.).
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

#1167 PostWysłany: 28 Maj 2021 21:25 
Awatar użytkownika

Mam pytanie, w czerwcu chce wracać z Hiszpanii do Polski, lecąc z Hiszpanii do Berlina a potem busem do Polski, będę zaszczepiony dwoma dawkami Phizera ale nie upłynie 14 dni od drugiej dawki, czy w taki razie będę musiał robić testy w Hiszpanii ??
 Profil Relacje PM off  

#1168 PostWysłany: 28 Maj 2021 22:48 

srebrny
A czy Portugalia też już nie jest zagrożeniem? Mam lot z Lizbony do Monachium a dalej WAW

#1169 PostWysłany: 28 Maj 2021 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
Portugalia według tej listy...

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html

Jest zagrożeniem, ale dotyczy to tylko części wyspiarskiej, więc z kontynentalnej już nie jest.

PS chyba warto przyczepić do wikipostu ten link z obszarami zagrożonymi, bo nie wszyscy o nim wiedzą, a jest ważny.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1170 PostWysłany: 29 Maj 2021 02:30 

Zbanowany
Kilka postów temu było odnośnie powstających jak grzyby po deszczu punktów testowych

https://web.de/magazine/news/coronaviru ... g-35854188

Abc... To ze kasujesz nacje to już się przyzwyczaiłem ale dlaczego kasujesz cenę jaka otrzymują te pseudo punkty testowe ? Tutaj nie za popularny jest język niemiecki chyba .... wiec dlaczego kasujesz to z mojego wpisu ?

Skrót bo nawet już w rządzie DE jest o tym głośno: aby założyć taki punkt w zasadzie nie ma żadnych jakichś specjalnych dokumentów, nie odpowiadają niczym, nie wiadomo co stosują za testy, za każdy wykonany darmowy test dostają 18EUR od państwa ' coraz głośniej się mówi ze to skok na kasę a nie faktyczne testowanie ludzi. Powinno to nazywać się punktem czyszczenia nosa.

Ostatnio edytowany przez Abcn 30 Maj 2021 09:13, edytowano w sumie 3 razy
Julian.Wolf , co wnosi do tego wątku cena?
 Profil Relacje PM off  

#1171 PostWysłany: 29 Maj 2021 10:34 
Awatar użytkownika

Leciał ktoś zaszczepiony ostatnio do Niemiec (Berlina) Ryanairem z Risikogebiet? Zrozumiałam że wystarczy dowód szczepienia, testu nie trzeba?
 Profil Relacje PM off  

#1172 PostWysłany: 29 Maj 2021 13:29 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Koś może myślał ostatnio żeby zaliczyć Dortmund na kilka godz w ramach resetu? Zaszczepienie wystarczy? Przyznam sie ze od ponad roku siedzę na D. i już nie ogarniam tych zmian :)
 Profil Relacje PM off  

#1173 PostWysłany: 29 Maj 2021 15:27 

niebieski
marimorena napisał(a):
Leciał ktoś zaszczepiony ostatnio do Niemiec (Berlina) Ryanairem z Risikogebiet? Zrozumiałam że wystarczy dowód szczepienia, testu nie trzeba?
Na każdy lot do Niemiec z każdego obszaru nawet bez ryzyka musisz mieć teraz alternatywnie test, dowód bycia zaszczepionym albo ozdrowieńcem. Z obszaru mutantów za to jak nie jesteś Niemcem, to nawet z testem nie polecisz
 Profil Relacje PM off
marimorena lubi ten post.

#1174 PostWysłany: 29 Maj 2021 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Tomasz101 napisał(a):
Jerry90 napisał(a):

No więc nie mam wpisu w książeczce szczepień, natomiast mam dowód szczepienia w języku angielskim w formie pisanej i elektronicznej (wpis z IKP).
Jeśli przyjąć zasady logiki to powinno wystarczyć :)
Wiadomo, najlepiej jakby ktoś potwierdził z własnego doświadczenia. Ja dam znać jak poszło za ponad tydzień.

a czy w zaświadczeniu z IKP po angielsku jest nazwa 1. i 2. dawki preparatu? - bo tego wymagają niemieckie przepisy poprzez to co w rozporządzeniu pod linkiem do Paul Ehrlich Institut.
Nazwy preparatów w zaświadczeniu są ważne bo jak wynika z ze strony Instytutu Niemcy za szczepionki wystarczające do uznania za osobę zaszczepioną uznają tylko astrę, modernę i pfizera (oraz jednodawkowego johnsona) oraz kombinacje Astra+ Moderna i Astra + Pfizer (ale tylko w tej kolejności podawania), więc z poświadczenia dla nich musi wynikać, że przyjęto szczepionkę z tej listy i w tych zestawieniach

W Polsce stosuje się WYŁĄCZNIE szczepionki uznawane przez Niemcy za wystarczające do uznania za osobę zaszczepioną, więc wymaganie co do podawania ich nazw jest redundantne. Wiedzą to nawet sami Niemcy.
 Profil Relacje PM off  

#1175 PostWysłany: 29 Maj 2021 16:10 

niebieski
@babilas Ja to wiem, ty to wiesz i pewnie jeszcze setki osób. Pytanie CZY BĘDZIE CHCIAŁ TO WIEDZIEĆ pracownik linii lotniczej odprawiający Cię na lot do Niemiec w jakimś kraju trzecim? Albo czy będzie chciał to wiedzieć niemiecki policjant kontrolujący na granicy autobus albo pociąg?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1176 PostWysłany: 01 Cze 2021 14:36 

Czy na locie tranzytowym przez Niemcy jest wymóg testu COVID19 ?

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/niemcy tutaj jasno jest napisane:

Przy podróży z Polski do innego kraju przez Niemcy i wjeździe do Niemiec drogą lądową nie trzeba rejestrować wjazdu i nie trzeba mieć negatywnego wyniku testu. Zapoznaj się jednak z zasadami wjazdu do kraju docelowego.

Władze niemieckie uznają za podróż tranzytową m.in. przejazd drogą lądową, przesiadkę na lotnisku, przypłynięcie statkiem i udanie się w dalszą podróż drogą lądową, wylądowanie na lotnisku i udanie się w dalszą podróż drogą lądową. W dalszą podróż należy udać się bezpośrednio oraz w miarę możliwości unikać kontaktu z innymi osobami. W podróży tranzytowej nie można dokonywać zbędnych postojów (np. nie należy korzystać z noclegów).

No to my mamy mieć przesiadkę na lotnisku we Frankfurcie i dalszy lot do Polski. W podróży biorą udział dzieci szkolne + opiekunowie (zaszczepieni).

Mają robić testy - czy są zwolnieni ?
 Profil Relacje PM off  

#1177 PostWysłany: 01 Cze 2021 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 403
Kilometry: 599 637
Krajów: 60 / 28.0%
Należy w tej sytuacji zapoznać się z tym co mówi w tym temacie Ministerstwo Spraw zagranicznych Niemiec, a nie GOV.PL

https://www.auswaertiges-amt.de/en/coro ... #content_5
Transit within, from or to Schengen.
A negative test or proof of vaccination or recovery is necessary for all air-travels to Germany.

Na chwilę obecną na każdy lot do/z Niemiec trzeba mieć przynajmniej szybki test antygenowy (lub PCR), lub oczywiście zaświadczenie o szczepieniu.
 Profil Relacje PM off  

#1178 PostWysłany: 01 Cze 2021 16:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Antygenowy do 48h przed lotem, PCR do 72h przed lotem, zaszczepiony po 14 dniach po drugiej dawce
 Profil Relacje PM off  

#1179 PostWysłany: 01 Cze 2021 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 793
Kilometry: 960 804
Krajów: 75 / 35.1%
srebrny
Wracałem tydzień temu (25.05) z FUE do BER. Na lotnisku przy gate pan poprosił o negatywny wynik testu. Odpowiedziałem że jestem w tranzycie(z BER flixbus do PL) i nie potrzebuję. Towarzysząca mu koleżanka wykonała telefon gdzieś wyżej, podpytując mnie dokąd tranzyt, co i jak. Po chwili puścili życząc miłego lotu. Po wylądowaniu na BER zero jakiekolwiek kontroli.

#1180 PostWysłany: 01 Cze 2021 17:53 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
Berlin-Warszawa PKP dziś. Znowu zero kontroli. Tylko antygen w piach.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość