Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie zapoznaj się z krótkim poradnikiem komunikacyjnym po Neapolu:
viewtopic.php?p=1035938#p1035938

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 265 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 06 Paź 2016 18:48 

Czy na bilecie dziennym za 4,5 euro (BIGLIETTO GIORNALIERO) mogę dojechać do Pozzuoli - chodzi mi o wulkan Solfatara ? Czy ten bilet jest dostępny na lotnisku ?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#62 PostWysłany: 10 Paź 2016 17:12 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 32 160
Krajów: 8 / 3.7%
suzi napisał(a):
Czy na bilecie dziennym za 4,5 euro (BIGLIETTO GIORNALIERO) mogę dojechać do Pozzuoli - chodzi mi o wulkan Solfatara ? Czy ten bilet jest dostępny na lotnisku ?

Tak, możesz dojechać do Puzzoli np. Metrem linii 2. Nie pamiętam czy można kupić ten bilet na samym lotnisku, ale na pewno można na placu Garibaldi (tam jedzie autobus z lotniska)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 27 Gru 2016 18:33 

Jechałem pociągiem z Garibaldi do Pouzzoli- Solfatara. Ze stacji nie jest daleko do wulkanu. Ok 1 km. 15 minut pieszo. Wstęp płatny( to ponoć prywatny obiekt) dosyć słono. 12-14€ . Nie pamiętam dokładnie. Trochę smrodu i dymu. :D Nie warto wg mnie extra tam jechać.
Poszukaj lepiej coś ciekawszego do zwiedzania. ;)
 PM off  

#64 PostWysłany: 17 Sty 2017 22:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 617
Kilometry: 942 897
Krajów: 60 / 28.0%
Świeżo po powrocie, kilka praktycznych informacji:
- kolejka (funicolare) Centrale będzie nieczynna do czerwca - tak wynika z karteczek powieszonych przy dolnej stacji
- na mapie Neapolu na linii 1 znaleźć można stację metra Duomo; ale trzeba się przyglądać bo jest w innym kolorze niż pozostałe - to stacja w budowie i zostanie otwarta w 2019 r. To tak na wszelki wypadek gdyby ktoś planował podjechać do katedry na tą stację :)

Zbiorę jakieś inne informacje i wkrótce coś jeszcze napiszę.

#65 PostWysłany: 23 Sty 2017 16:33 
Awatar użytkownika

piwcuk napisał(a):
Chciałbym się przygotować do zwiedzania Pompejów i wyposażyć w mapkę ruin z opisami poszczególnych punktów (najchętniej w języku polskim ale w języku angielskim też nie pogardzę ;) ). Czy ktoś może taką posiada (znalazł gdzieś w internecie lub sam opracował)? Dziękuję z góry

Mam jeszcze dwa pytania o Wezuwiusz (chodzi o najbliższy weekend)

1. Słyszałem, że jak jest oblodzone to wejście jest zamknięte? czy można to jakoś na bieżąco sprawdzać czy da się wejść danego dnia czy nie?
2. Czy jeżeli jednego dnia chcę zwiedzić Wezuwiusz a potem Pompeje jadąc z Neapolu komunikacją to lepiej wysiąść w Ercolano, stamtąd złapać busa na Wezuwiusz i potem znów circumvesuwianą do Pompejów, czy może bardziej się opłaca jechać od razu do Pompejów i stamtąd łapać busa? czyli chodzi mi o dostępność busów w obu tych miejscach oraz o czas podróży tymi busami

Ad 2 - możesz śmiało jechać z Neapolu pociągiem podmiejskim do stacji Scavi di Pompei. Dosłownie obok stacji jest punkt sprzedaży biletów na Wezuwiusza ( turystów zabiera autobus, zawozi pod Wezuwiusza - tam przesiadka na samochód terenowy który zawozi na górę a następnie tą samą drogą zawożą Cię na stację Scavi di Pompei) oraz główne wejście do ruin Pompejów . My tak zrobiliśmy że dojechaliśmy do tej stacji, poszliśmy zwiedzić Pompeje, wróciliśmy na stację, pojechaliśmy na Wezuwiusza i wróciliśmy pociągiem do Neapolu.
 Profil Relacje PM off
piwcuk lubi ten post.

#66 PostWysłany: 23 Sty 2017 19:21 

ok a ile czasu trwała podróż w jedną stronę z Pompejów na Wezuwiusz (nie mam na myśli wejścia oczywiście)? bo zastanawiam się czy to ma sens, czy nie jest tak, że tym autobusem będę niejako zawracał w okolice Ercolano? bo jak tak tak to chyba lepiej jadąc z Neapolu wysiąść w Ercolano, załatwić Wezuwiusz i dopiero na Pompeje?
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 23 Sty 2017 19:50 
Awatar użytkownika

Musiałbyś sprawdzić czy jeśli wybierzesz opcję dojazdu z Ercolado to czy będziesz miał jak spod Wezuwiusza dostać się do Pompejów, ponieważ o ile się nie mylę pod bramę parku u stóp wezuwiusza jeżdżą tylko autobusy prywaciarzy organizujących wycieczki na szczyt wulkanu. My wybraliśmy opisaną wyżej opcję z kilku względów i min. właśnie po to aby zaoszczędzić na czasie. Autobusem i terenówką jechaliśmy w sumie około godziny, może niewiele dłużej. Plus był taki oba pojazdy były ze sobą zgrane: dojeżdzasz pod wezuwiusza i już czeka na Ciebie drugie auto, zjeżdżasz i czeka autobus.
 Profil Relacje PM off
piwcuk uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 23 Sty 2017 20:02 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Według strony sitabus podróż trwa ok. godziny

http://www.sitabus.it/linea-napoli-vesuvio/

z tym, że od kilku dni linia jest zawieszona z powodu oblodzenia drogi

http://www.eavsrl.it/web/content/linea- ... te-sospesa
 Profil Relacje PM off

#69 PostWysłany: 23 Sty 2017 20:06 

rozumiem, mi bus prywaciarza generalnie pasuje, kwestia ile czasu on jedzie z Ercolano, a ile z Pompejów (to już wiem, dzięki). A z Pompejów jechałeś prywatnym transportem czy Eavbusem (czy jakoś tak)? dzięki za odpowiedzi wszystkie ;)

@‌Kasia111‌ dzięki za info. A czy wiesz jak sprawdzić, czy w związku z tym w ogóle można dostać się na Wezuwiusz czy jest wejście zamknięte?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 23 Sty 2017 20:12 
Awatar użytkownika

Jechaliśmy prywatnym autobusem z firmy w której kupiliśmy bilety na Wezuwiusza :).
 Profil Relacje PM off

#71 PostWysłany: 23 Sty 2017 20:28 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Majkel82 napisał(a):
Musiałbyś sprawdzić czy jeśli wybierzesz opcję dojazdu z Ercolado to czy będziesz miał jak spod Wezuwiusza dostać się do Pompejów, ponieważ o ile się nie mylę pod bramę parku u stóp wezuwiusza jeżdżą tylko autobusy prywaciarzy organizujących wycieczki na szczyt wulkanu.

Raczej nie, autobus Pompeje-Wezuwiusz dojeżdża na parking na wysokości 1000 m, jest to parking dla autobusów i aut, stamtąd trzeba już iść pieszo.

-- 23 Sty 2017 19:34 --

@piwcuk niestety nie, jedyne, co przychodzi mi do głowy, to kontakt z http://www.guidevesuvio.it/ albo wyguglać jakąś prywatną agencję turystyczną organizującą wycieczki i zapytać
 Profil Relacje PM off
piwcuk lubi ten post.

#72 PostWysłany: 24 Sty 2017 15:50 

Czy ktoś może wie, ile czasu jadą te prywatne busy z Ercolano na Wezuwiusz?

I jeszcze mam pytanie: czy w katedrze w której odbywają się uroczystości związane z cudem św. Januarego można tą relikwię zobaczyć tak w normalny dzień? czy jest gdzieś schowana i wyciągana tylko na te uroczyste dni?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 24 Sty 2017 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
piwcuk napisał(a):
Czy ktoś może wie, ile czasu jadą te prywatne busy z Ercolano na Wezuwiusz?

Jeśli mnie pamięć nie myli - niecałe 30 minut.
 Profil Relacje PM off

#74 PostWysłany: 25 Sty 2017 22:25 

Loty: 93
Kilometry: 158 994
Krajów: 29 / 13.6%
piwcuk napisał(a):
rozumiem, mi bus prywaciarza generalnie pasuje, kwestia ile czasu on jedzie z Ercolano, a ile z Pompejów (to już wiem, dzięki). A z Pompejów jechałeś prywatnym transportem czy Eavbusem (czy jakoś tak)? dzięki za odpowiedzi wszystkie ;)

@‌Kasia111‌ dzięki za info. A czy wiesz jak sprawdzić, czy w związku z tym w ogóle można dostać się na Wezuwiusz czy jest wejście zamknięte?

Dzisiaj kontaktowałem się z Vesuvio Express (a raczej mój włoskojęzyczny kolega do nich zadzwonił ;) ) i dostałem informację, że własnie dzisiaj był usuwany lód z drogi i od jutra znowu mają kursować busy z Ercolano na Wezuwiuz. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie bo akurat w tą sobotę planuję wizytę na wulkanie.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 31 Sty 2017 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 149 912
Krajów: 11 / 5.1%
Podpowiedzcie mi czy taniej jest plynac na Capri promem z Neapolu czy z Sorrento?

#76 PostWysłany: 31 Sty 2017 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 836 042
Krajów: 77 / 36.0%
srebrny
Otas napisał(a):
piwcuk napisał(a):

Dzisiaj kontaktowałem się z Vesuvio Express (a raczej mój włoskojęzyczny kolega do nich zadzwonił ;) ) i dostałem informację, że własnie dzisiaj był usuwany lód z drogi i od jutra znowu mają kursować busy z Ercolano na Wezuwiuz. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie bo akurat w tą sobotę planuję wizytę na wulkanie.

29.01 wszystko przejezdne i nie ma zadnego problemu z dojazdem.

#77 PostWysłany: 01 Lut 2017 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
almal napisał(a):
Podpowiedzcie mi czy taniej jest plynac na Capri promem z Neapolu czy z Sorrento?

Taniej z Sorrento, ale nieznacznie - dla dwóch dorosłych osób wyszukiwarka podaje, że ceny różnią się o 40 zł (w sumie, RT).
 Profil Relacje PM off
almal lubi ten post.

#78 PostWysłany: 09 Lut 2017 02:43 

niebieski
piwcuk napisał(a):
Czy jeżeli jednego dnia chcę zwiedzić Wezuwiusz a potem Pompeje jadąc z Neapolu komunikacją to lepiej wysiąść w Ercolano, stamtąd złapać busa na Wezuwiusz i potem znów circumvesuwianą do Pompejów, czy może bardziej się opłaca jechać od razu do Pompejów i stamtąd łapać busa? czyli chodzi mi o dostępność busów w obu tych miejscach oraz o czas podróży tymi busami

I jak to ogarnąłeś? Mam podobny dylemat :)

Inna kwestia, to czy jadąc Circumvesuvianą z Neapolu do Sorrento mogą wysiąść sobie np. w Pompejach i później kontynuować podróż do Sorrento na tym samym bilecie, byleby zamknąć się w sześciu godzinach? Wiem, że tak jest w pociągach Regionale, ale to inny przewoźnik.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 09 Lut 2017 02:48 

wysiadłem w Ercolano, stamtąd busem na Wezuwiusz w dwie strony i potem z Ercolano kolejką dalej do Pompejów. Uznałem, że nie ma sensu jechać do Pompejów i potem jakby się cofać na Wezuwiusz busem, ale myślę, że nie jest to duża różnica.

Na pytanie co do biletów nie odpowiem bo miałem artecard na 3 dni.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 09 Lut 2017 03:12 

niebieski
Dzięki @‌piwcuk‌ :) A mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć (bo nie do końca zrozumiałem na podstawie wpisów w tych wątków), czy dzięki artecard na 3 dni można wejść za free do Pompejów, ale na Wezuwiusza już nie? I czy jeśli 25 lat skończyłem w maju, to nadal łapię się na artecard dla młodej osoby za 25 euro?

edycja: Ok, już doczytałem, że Wezuwiusz za pełną stawkę, aczkolwiek drugie pytanie nadal aktualne ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 265 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość