Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Malta będzie od 14.07.2021r respektowała tylko Unijny Certyfikat COVID, a także analogiczne certyfikaty wystawiane przez Wielką Brytanię.

W przypadku unijnego certyfikatu Malta robi istotne zastrzeżenie: od środy będzie espektowała tylko tę część certyfikatu, która dotyczy szczepień. Oznacza to, że na Maltę nie będą wpuszczane (bez kwarantanny ) osoby z certyfikatem potwierdzającym przechorowanie koronawirusa, które jednocześnie nie zostały zaszczepione.

Jak czytamy w depeszy agencji Reuters, jedyny wyjątek od reguły zaszczepienia będą stanowiły dzieci w wieku 5-12 lat, które jednak, aby wjechać na Maltę, będą musiały mieć negatywny wynik testu na koronawirusa i podróżować w towarzystwie w pełni zaszczepionych rodziców lub innych opiekunów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Malta - covid
#281 PostWysłany: 01 Cze 2021 22:31 

niebieski
@jaco027 też mnie rozwaliły te teksty- "z pewnością będzie to dodatkowa zachęta dla podróżnych szukających odpoczynku, a co najważniejsze – bezpiecznych wakacji". :lol: Niestety mam wylot niedługo, żona dała się nabrać ich opowiastkom jak to będą hołubić turystów, euro rozdawać :roll:
 Profil Relacje PM off  

Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎 Zakończenie wakacji w Grecji 🌊🇬🇷 Tygodniowe all inclusive w 4* hotelu na wyspie Samos za 2931 PLN 🏖️😎
Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍 Malta z widokiem na morze 🌊 Loty i hotel z basenem na dachu za 879 PLN 😍
#282 PostWysłany: 01 Cze 2021 23:05 

Ja jestem aktualnie na Gozo, udało mi się dolecieć jeszcze w poniedziałek bez testu.
Co do masek to już na lotnisku jedna kobiet która robiła testy upomniała jednego podpitego pasażera trzy razy żeby założył maskę i powiedziała mu że jak jeszcze raz zobaczy wzywa policje. Ale przez te dwa dni nie widziałem nigdzie policjantów żeby pilnowali czy zwracali komuś uwagę na brak maseczki choć trzeba powiedzieć że pomimo tego że ten przepis przy 27 stopniach jest dziwny to ludzie w większości noszą maseczki, niektórzy nawet FFP2.

Jeśli chodzi o te 100 euro dopłaty do hotelu to myślę że nie warto szukać bo ceny przy rezerwacji bezpośrednio w hotelu są o wiele większe niz przy rezerwacji przez jakiś portal.

Ogólnie narazie bardzo mi się podoba pomimo nakazu noszenia maseczek, ludzie są bardzo uprzejmi,ceny nie są wygórowane,temperatura wody jest ok.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#283 PostWysłany: 01 Cze 2021 23:14 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Anonymous napisał(a):
Nie wspomniałem ani słowa o faszyzmie,ale za to ,to słowo padło tylko z twoich wypowiedzi.

To tylko słowo podsumowania zacznę od sprostowania słów powyżej i zacytowania wzmianki sprzed wyjazdu o faszyzmie, do której się odnosiłem.

Anonymous napisał(a):
To ma być miejsce na urlop, to gorzej niż faszyzm.

Wspominałeś ;)

Ale zgadzam się z @jaco027 - nie ma się co przepychać, zwłaszcza że ja opinię @andrzejdz szanuję, zresztą z jego strony też nie widziałem jakichś prywatnych wycieczek w moją stronę, co bardzo mnie przy dyskusji cieszy. I nie twierdzę, że sytuacje, które wymienił nie miały miejsca. Zgadzam się z nim również w tym, że biorąc pod uwagę sytuację epidemiczną na miejscu, mnóstwo zasad na Malcie jest idiotycznych (nakładanie przez obsługę jedzenia również, totalny absurd, zwłaszcza że od 10:00 już nagle można było nakładać samodzielnie), zresztą chyba o tym już w tym temacie wspominałem.

Uważam jednak, że znając te zasady albo rezygnujemy z wyjazdu, albo jedziemy i się do nich dostosowujemy. A swoje odczucia napisałem, bo jeśli ktoś niezdecydowany miałby czytać ten wątek, to byłoby dobrze jakby poznał różne opinie, zwłaszcza jeśli doświadczenia z pobytu w tym samym miejscu tak bardzo się od siebie różnią, i na tej podstawie podjął decyzję czy jechać czy nie. Zwłaszcza, że jak już napisałem w jednym z poprzednich postów, możemy zobaczyć to na co się nastawimy.

Jednocześnie, i to jest moje główne podsumowanie, mimo takich pozytywnych odczuć z majowego wyjazdu, gdybym miał lecieć w czerwcu, to na podstawie wszystkiego o czym napisał @jaco027 w ostatnim poście, raczej bym sobie odpuścił. A otwieranie turystyki poprzez utrudnianie wjazdu to jakiś absurd.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#284 PostWysłany: 05 Cze 2021 08:29 

Loty: 62
Kilometry: 123 318
Krajów: 27 / 12.6%
Z uzyskanej przez nas wczoraj telefonicznie informacji wynika, że od 3.06 również darmowe testy przed powrotem z Malty są już tylko dla obywateli Malty i rezydentów :(
 Profil Relacje PM off
orchidea04 uważa post za pomocny.

#285 PostWysłany: 05 Cze 2021 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
@Globi dzięki, ta informacja nie była podana do publicznej wiadomości (mowa była o płatnych testach po przylocie) więc tego nie wiedziałam.

#286 PostWysłany: 07 Cze 2021 12:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Malta zarejestrowała dziś 0 nowych przypadków, pierwszy raz od lipca zeszłego roku.
Dziś również otworzyły się bary (pierwszy raz od 7 miesięcy), kina i teatry. Przy stolikach w restauracjach i barach może siedzieć 6 osób (do wczoraj było 4), a ponad to mogą być otwarte do północy (również zmiana, kiedy to wcześniej musiały się zamknąć o 17).
Oby tak dalej :)
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#287 PostWysłany: 08 Cze 2021 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 276 461
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Witam wszystkich,
wybieram się z rodziną w przedostatni dzień czerwca na Maltę i mam pytania jak obecnie wygląda sytuacja z praktyki:
1. z mężem jesteśmy zaszczepieni, mamy certyfikaty covidove, dzieci (powyżej 5 roku) bez szczepienia i jak czytałam na stronie visitmalta (dzisiaj coś chyba im padł serwer, bo się już nie ładuje "web server is down") - wszyscy musimy mieć testy PCR? Póki co, chyba certyfikaty w Unii mają obowiązywać od 1 lipca?
2. czy wchodząc na pokład samolotu również trzeba już się wykazać negatywnym testem? czyli załóżmy, lecąc w kierunku Malty - test robię w Polsce, a z powrotem na Malcie? Czy jest tam możliwość zrobienia testu na lotnisku, ewentualnie w Bugghiba?
3. noszenie masek nadal jest restrykcyjnie przestrzegane? poza plażami (jak czytam w poprzednim poście); czy ktoś spotkał się z jakimiś nieformalnymi informacjami o planach na lipiec?
4. czy są limity osób w autobusach? jak pamiętam, przed covidem, w miesiącu nieturystycznym (w lutym, fakt, w niedzielę w godzinach porannych) nie było możliwe w ogóle wsiąść do autobusu z Valetty do Marsaxlokk (czekaliśmy chyba ponad 2 godziny przepuszczając kilka autobusów, nawet nie zatrzymywały się na przystanku, tłum na przystanku wnerwiony);
5. czy gdziekolwiek na terenach wodnych (aquaparki) wymagano negatywnych testów? a na promie na Gozo są jakieś limity pasażerów/testy?
6. Czy atrakcje dla dzieci są otwarte? Aquarium podają, że czynne, Playmobil Park również, ale Mediterraneo Marine Park chyba nadal nieczynny?
Wybaczcie lakoniczne może pytania, ale od początku covida nigdzie nie wyjeżdżałam...

#288 PostWysłany: 08 Cze 2021 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
@mayka
1. Tak, póki co wszyscy musicie zrobić test PCR przed przylotem na Maltę - do 72h przed lądowaniem, nie wylotem - o tym należy pamiętać.
2. Tak powinno być, przed lotem powinniście okazać wynik testu. Jeśli linia was wpuści na pokład bez testu to na Malcie taka przyjemność będzie was kosztować €120 od głowy. Jest to test PCR nie rapid więc będziecie musieli czekać na wynik w miejscu zamieszkania, co może również wiązać się z dodatkowymi kosztami (€100 za noc bez wyżywienia i nie jest to zakwaterowanie wybrane przez Ciebie). Przeczytaj proszę poprzednie posty odnośnie jak wykonać test przed powrotem do Polski.
3. Tak, maski są nadal obowiązkowe. Od 1 lipca zaszczepieni nie będą musieli ich nosić ale tylko, gdy są z sami lub z jedną osobą zaszczepioną. W przypadku większej grupy maskę trzeba będzie mieć. No i w sklepach i wewnątrz buydnków nadal będą obowiązkowe.
4. W teorii w autobusie nie powinno być stojących osób tylko siedzące z miejscem obok wolnym. Jak jest w praktyce... hulaj dusza.
5. nie.
6. Tu niestety nie wiem, ale Mediterraneo Marine Park jest chyba nieczynny (ale głowy nie dam). Zawsze możesz wysłać im wiadomość na fb lub maila, na pewo odpowiedzą.
mayka lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#289 PostWysłany: 08 Cze 2021 17:55 
Awatar użytkownika

niebieski
@orchidea04 bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje! Pozostaje mi jeszcze tylko znaleźć czynny punkt pobrań w niedzielę... :)

#290 PostWysłany: 09 Cze 2021 23:19 

niebieski
Polecam https://www.gyncentrum.pl/testy-na-koronawirusa czynne w niedzielę. Przy przedpłacie można wybrać kod promocyjny Lato2021! i zrobić test RT-PCR za 249zl.
 Profil Relacje PM off
mayka lubi ten post.
mayka uważa post za pomocny.

#291 PostWysłany: 10 Cze 2021 06:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@j_a bardzo dziękuję! Niestety, jak w większości przypadków, Szczecin jest pominięty... :/

#292 PostWysłany: 11 Cze 2021 12:39 

mayka napisał(a):
@j_a bardzo dziękuję! Niestety, jak w większości przypadków, Szczecin jest pominięty... :/

@mayka w Szczecinie jest jakiś punkt w Płoni gdzie robią testy w niedzielę (sprawdzone przez moją klientkę) ale nie znam dokładnego adresu oraz spróbuj na Krakowskiej (przy uniwerku), w niektóre soboty i niedziele mają czynne, można sie umówić online, pod linkiem: https://www.damian.pl/koronawirus/test-rt-pcr/
 Profil Relacje PM off
mayka lubi ten post.

#293 PostWysłany: 13 Cze 2021 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@kama bardzo dziękuję za informację!

Im więcej czytam o możliwościach wykonania testów PCR, tym coraz więcej mam pytań. Niestety stolica Zachodniopomorskiego ofertę ma bardzo ubogą: nie dość, że w niedzielę tylko widzę tylko jeden punkt - w Płoni Dom Lekarski (choć jeszcze nie potwierdziłam telefonicznie), to jeszcze ma najdroższą chyba ofertę w Polsce i to bez żadnych kodów promocyjnych czy zniżek.. a pensje na tle kraju nie należą do czołówki :)

DL w Płoni - PCR za 450 zł, Diagnostyka przy Netto Arenie lub na 3go maja (niedzieli brak, sobota dostępna) za 409 zł, CMD Krakowska (też niedzieli brak, sobota dostępna) za 420 zł. Wszystko za 1 osobę, pakietów rodzinnych brak, a przy wyjeździe rodzinnym robi się spory koszt... (swoją drogą, w sezonie wakacyjnym jest to pomysł na niezły biznes w "mniej popularnych miastach" :) )
Diagnostyka ma ofertę takich zaświadczeń:
- zaświadczenia w języku angielskim (na to można uszczknąć zniżkę 10 procent, na pozostałe nie, choć cena taka sama)
- zaświadczenie w języku angielskim z numerem dokumentu
- zaświadczenie w języku angielskim z numerem dokumentu i wskazaniem miejsca pobrania materiału
- zaświadczenie w języku angielskim z numerem dokumentu, datą pobrania materiału i wykonania badania oraz wskazaniem metody badawczej.
Nie wiem, jakie zaświadczenia są oferowane w dwóch pozostałych laboratoriach.

Czy ktoś z praktyki się orientuje, które z powyższych jest honorowane na Malcie?

#294 PostWysłany: 13 Cze 2021 21:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Oficjalnie Malta testuje wprowadzenie możliwości weryfikowania paszportów covidowych i będą gotowi przed 1 lipca, trzeba czekać.
 Profil Relacje PM off
mayka lubi ten post.

#295 PostWysłany: 13 Cze 2021 21:35 
Awatar użytkownika

niebieski
@Marcin Bartoszewski bardzo dziękuję za info, bardzo to pokrzepiające! :)
Ale i tak pozostaje kwestia niezaszczepionych dzieci, bo nie wiem, które z ww. zaświadczeń powinnam wykupić..

#296 PostWysłany: 13 Cze 2021 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Zazwyczaj jest wymagane zaświadczenie z info kto i gdzie wykonywał ale czy Malta wymaga to trzeba sprawdzić na ich stronach.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 16 Cze 2021 11:26 

Przydatne informacje okołoCOVIDowe

1) @orchidea04 niestety dobrze opisała wymagania dotyczące wjazdu na Maltę. Zaświadczenia dotyczące zaszczepienia przeciwko COVID-19 wydane za granicą nie są akceptowane na Malcie. Obecnie ok. 5% osób przylatuje na Maltę z naruszeniem aktualnych przepisów epidemicznych.

2) Przy nieco większym natężeniu przylotów w krótkim czasie, nawet 2-3 godziny trzeba wytrzymać na lotnisku, aby zostać w pełni obsłużonym. Takie historie były już kilkukrotnie przedstawiane przez maltańskie media.

3) Odnośnie terminu 1 lipca. Pojawiają się pogłoski, że Malta może z opóźnieniem dołączyć do unijnego systemu z certyfikatami COVIDowymi. Malta jest jednym z trzech krajów UE, które z przyczyn technicznych nie są jeszcze gotowe do podłączeniu się do unijnego systemu. Faza testowa na Malcie przebiega wyjątkowo wolno.

4) Niektóre zakazy są dość „ciekawe”. W barach można oglądać mecze EURO2020, lecz zakazane jest … dopingowanie (śpiewanie, krzyczenie itd.). Policja na bieżąco kontroluje bary i lokale gastronomiczne, w których jest możliwe oglądanie meczów piłkarskich.

5) Air Malta nie wpuszcza na pokłady samolotów lecących na Maltę osób bez ważnego testu PCR. Dotychczas takich przypadków było ponad 160.

6) Maltańskie władze dążą do stopniowego wznawiania imprez na większą skalę dla w pełni zaszczepionych osób. Częściowo powinno to być już możliwe w lipcu. Prawdopodobnie każdy organizator imprezy będzie musiał rejestrować uczestników (dane mają być przechowywane przez 28 dni po zakończeniu imprezy).

7) Będą dodatkowe bony dla turystów, lecz raczej mało atrakcyjne z punktu widzenia Polaków. Turyści w wieku powyżej 65 lat, którzy zarezerwują wakacje na minimum 15 nocy na Malcie między 15 października a 19 grudnia otrzymają bon o wartości 100 Euro (do wykorzystania w punktach sprzedaży na terenie całego kraju).

Inne informacje okołoCOVIDowe

1) Warte odnotowania. W ciągu ostatnich 3 dni na Malcie potwierdzono tylko … jedno zakażenie koronawirusem. Ostatni raz tak bardzo dobre wyniki notowano na przełomie czerwca i lipca 2020 r.

2) Na Malcie ponad 60% dorosłej populacji jest w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19. Mimo tego maltański minister zdrowia poinformował, że nie należy liczyć się z dalszym i szybkim luzowaniem kolejnych obostrzeń z uwagi na wariant Delta, który rozprzestrzenia się w Europie.

3) Statystyki osób przylatujących na Maltę są ciągle kiepskie. W maju przyleciało tylko 75 420 osób (o prawie 89% mniej niż w maju 2019 r.). Branża turystyczna coraz bardziej się obawia, że w te wakacje, wielu turystów nie przyleci na Maltę, gdyż wybiorą konkurencyjne kraje, gdzie restrykcje i obostrzenia są mniej uciążliwe.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.
marcinsss uważa post za pomocny.

#298 PostWysłany: 16 Cze 2021 12:01 

niebieski
Nie wiem na jaką kumulację lotów trzeba trafić, kiedy na tablicy odlotów w MLA jest raptem parę połączeń dziennie. Kolejka po wylądowaniu idzie sprawnie, ale to też kwestia pustawych samolotów. WAW-MLA było około 40% zajętych miejsc, na powrocie jakieś 70% (loty we wtorek, szacunki luźne). Test na miejscu sprawdzają dokładnie, przynajmniej sprawiają takie wrażenie ;) Przy wejściu do samolotu u nas też trzeba pokazać test i nie jest to wcale pobieżna kontrola.

Na miejscu maski wkurzają, ale przy stolikach na ulicy siedzi się normalnie bez, więc poruszając się od knajpy do knajpy można poczuć się jak u nas :D Bardzo rzadko widuje się osoby bez maseczek czy z opuszczonymi, miejscowi noszą w zdecydowanej większości dzielnie naciągnięte na nos. Z drugiej strony żadnej kontroli czy zwracania komuś uwagi nie widziałem.

Ps. Do tego co obiecuje rząd Malty to bym się nie przywiązywał. Tyle w maju nagadali, a zrobiło się tylko gorzej w czerwcu. Jedynym faktycznym udogodnieniem jest bon na nurkowanie za 100 Euro. Dostałem, wykorzystałem, 2 nurkowania plus sprzęt były w gratisie.

Ostatnio edytowany przez j_a, 16 Cze 2021 12:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
cudnamalta lubi ten post.

#299 PostWysłany: 16 Cze 2021 12:14 

-- 16 Cze 2021 12:03 --

Nie wiem, czy już o tym pisano, ale dzieci poniżej 5 roku życia są zwolnione z obowiązku posiadania przy sobie negatywnego wyniku testu PCR.
Cytuj:
All passengers aged 5 years and over who are travelling to Malta must present a negative Covid-19 PCR test to representatives of the local Health Authority, upon landing in Malta.

Za: https://www.maltairport.com/covid19/arrival/

-- 16 Cze 2021 12:14 --

@j_a - Czasem na Malcie ma miejsce większa kumulacja przylotów, zwłaszcza w okresie "okołoweekendowym". A poniższy screen akurat dotyczy środy 2 czerwca (kolejki w hali przylotów nawet po ok. 600 osób). A niedługo liczba przylotów będzie coraz większa.

Załączniki:
malta_przyloty.png
malta_przyloty.png [ 234.32 KiB | Obejrzany 588 razy ]
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#300 PostWysłany: 16 Cze 2021 12:56 

niebieski
@cudnamalta Skoro mają ledwie około 10% turystów w porównaniu do 2019 r. to powiedz mi, jakim cudem nie potrafią zorganizować płynnej odprawy? Skoro "otwierają się" :lol: na turystów i chcą ponoć zwiększać ruch?

Dla mnie to lotnisko wydało się po prostu puste, podobnie zresztą jak Okęcie. Trudno mi sobie wyobrazić, jak i gdzie miałyby powstawać kolejki (wysiadałem na końcu i formalności trwały kilka minut), ale skoro tak twierdzisz, nie będę polemizował. Natomiast jeśli dojdzie kolejna atrakcja (poza testowaniem się na własną rękę, maseczkach, itd) czyli 2-3h kolejki na pustym lotnisku, to życzę im wszystkiego najlepszego, ale każdemu odradzam wizytę na tej pięknej wyspie, póki się nie ogarną.
 Profil Relacje PM off
cudnamalta lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 563 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 29  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość