Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Sie 2026 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 522 557
Krajów: 82 / 38.3%
srebrny
Jak juz pisalem o tytule powyzej Pabien.
Odpowiadalem ci takze na Twoje pytanie dotyczace pytan o wojne.
Ponowiam wiec pytanie czytales czy przejrzales pobieżnie?
Bo odpisales ze czytales, ale moze pozniejszych odpowiedzi juz nie.

No ja teraz dopytam. Ja opisywales Twoje osobiste doswiadczenie z rosyjskiej granicy z pogranicznkiiem, ze było grzecznie, miło i z zartami, to czy to był już zamordystyczny kraj czy jeszcze demokratyczna kraina mlekiem i miodem płynąca? Bo ja trzepali Twoj telefon to uznałeś ze to wypełnianie procedur prawda?
barbal10 lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#42 PostWysłany: 13 Sie 2026 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 778
Kilometry: 1 153 341
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Refleksja przyszła z czasem. Na początku traktowałem to w kategoriach "ale przygoda" - przy czym chyba opisując pierwsze przesłuchanie napisałem, że na koniec przyszedł cham, który musiał swoje powiedzieć.

Tak naprawdę to z powagi sytuacji zdałem sobie sprawę dopiero przy ostatnim przesłuchaniu, kiedy padł tekst mniej więcej

"A, on mówi po rosyjsku, bo myślałem, że trzeba go zatrzymać i czekać na tłumacza"

Poza tym teraz wiem, że kilka moich spostrzeżeń było nietrafnych. Zdążyłem już o tym wspomnieć w tym wątku.

Myślę, że moja nieświadomość zagrożenia i brak jakiegokolwiek lęku w czasie tych przesłuchań uratowały mnie przed znalezieniem się w naprawdę nieprzyjemnej sytuacji.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#43 PostWysłany: 13 Sie 2026 16:29 
Awatar użytkownika

srebrny
No widzisz, moze to wynikac wprost proporcjonanie do doswiadczen podrozniczych. Moze wszystko przede mna ;)

#44 PostWysłany: 13 Sie 2026 19:00 

niebieski
@DAD ja też ci nic takiego, że zachęcasz nie napisałem, napisałem tylko, że nawet Twoja relacja wskazuje że jazda Polaka tam teraz jest ryzykowna

I jako prawnik, który widzi problemy na zapas zaapeluję - ludzie nie jeździjcie tam póki co - po co ma Polska was odzyskiwać, ratować albo wymieniać.

I piszę to mimo, że w Rosji jest kilka rzeczy na absolutnym topie moich wakacyjnych celów - Aurora, Kubinka i Kutuzow w Noworosyjsku, ale nie jadę obecnie każdy Polak jaki tam jedzie to potencjalny problem i dla turysty i dla Polski.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 14 Sie 2026 13:35 

Loty: 1044
Kilometry: 1 605 033
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Byłem kiedyś w Korei Płn. zdając sobie z tego sprawę, że swoim pobytem nabijam kasę reżimowi. :evil:
Po powrocie zamierzałem napisać relację (paru forumowiczów mnie o to prosiło) ale ostatecznie nie napisałem (trochę z braku czasu, trochę z lenistwa :oops: ).
Tytuł brzmiałby być może: "...jak to jest w Korei Płn. - subiektywna relacja parodniowego wycieczkowicza..."
A teraz widzę, że dobrze że nic nie napisałem widząc reakcję na relację @DAD
Proponuję założyć nowy wątek pt. "gdzie jest niemoralnie podróżować - lista krajów będących be" :D
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 14 Sie 2026 16:31 

niebieski
-- 14 Sie 2026 14:33 --

Popieram utworzenie takiego wątku.

-- 14 Sie 2026 15:31 --

ncn napisał(a):
.... jeśli ktoś stawia w tym samym szeregu załóżmy Chiny, USA i Rosję, to chyba nie bardzo jest o czym z taką osobą dyskutować.

Zastanówmy się zatem o jakim kraju mowa:
- nielegalnie zaatakował inne suwerwnne państwo
- porwał i więzi głowę obcego państwa
- grozi zaatakowaniem i zajęciem terytorium swojego sojusznika
- wspiera finansowo i politycznie państwo oskarżane o zbrodnie przeciw ludności
- zabija własnych obywateli protestujących przeciw polityce wewnętrznej
- nielegalnie więzi i deportuje osoby z własnego terytorium 
- wspiera dezinformację i szerzy fake newsy
- tłumi wolne dziennikarstwo i wolność słowa na swoim terytorium
- szpieguje i grozi swoim sojusznikom
- wspiera wybrane partie w obcych państwach 
- głowa państwa wykorzystuje swoje rządy do wzbogacenia siebie i swoich popleczników
- wspiera politycznie autorytarne reżimy w innych krajach
- aktywnie ingeruje w politykę wewnetrzną innych państw aby wspierać biznes karajiwych firm

Podpowiem, nie chodzi o Rosję ani Chiny.
 Profil Relacje PM off
Astarloa12 lubi ten post.

#47 PostWysłany: 14 Sie 2026 19:21 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Tomasz101 napisał(a):
I jako prawnik, który widzi problemy na zapas zaapeluję - ludzie nie jeździjcie tam póki co - po co ma Polska was odzyskiwać, ratować albo wymieniać.

I piszę to mimo, że w Rosji jest kilka rzeczy na absolutnym topie moich wakacyjnych celów - Aurora, Kubinka i Kutuzow w Noworosyjsku, ale nie jadę obecnie każdy Polak jaki tam jedzie to potencjalny problem i dla turysty i dla Polski.

Trzeba tez mieć na uwadze, że aby polska placówka mogła pomóc, to musi mieć takie możliwości. Owszem konsulat jest ale rok temu zamknięto placówkę w Petersburgu i Irkucku. Obecnie jest tylko w Moskwie a zatem możliwości realnego działania są ograniczone.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#48 PostWysłany: 14 Sie 2026 20:46 
Awatar użytkownika

srebrny
W kwestii bezpieczenstwa krajów które odwiedzamy. Ja to zazwyczaj sprawdzam.

Troche OT, ale za sugestią wyodrebnienia watku, gdzie bezpiecznie, moralnie i przyzwoicie...

Bangladesz - ostatnio tani kierunek na forum:
"Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca zachowanie szczególnej ostrożności w Bangladeszu z uwagi na sytuację bezpieczeństwa, ryzyko terrorystyczne oraz przestępczość pospolitą. Obywatele polscy podlegają obowiązkowi wizowemu, a ze względu na brak polskiej placówki na miejscu, pomoc konsularna może być mocno ograniczona. Njablizsza placówka dyplomatyczna w Indiach.

I co ciekawe Francja. Widze ze mam jeszcze na czacie w jednej z grup notatke. Z marca tego roku.
Za MSZ - Francja ma ostrzeżenie 2 stopnia, z zagrożeniem terrorystycznym. Na całym terytorium Francji obowiązuje najwyższy poziom zagrożenia terrorystycznego zgodnie z rządowym planem "Vigipirate". Oznacza to, że według władz francuskich istnieje wysokie ryzyko zamachu.

Akurat sprawdzilem teraz Francje i juz im spadlo do 1 stopnia, czyli jak w PL.

Jednakze dla Wielkiej Brytanii wg ich MI5, czyli The Security Service, brytyjska krajowa służba kontrwywiadu i bezpieczeństwa wewnętrznego, taki odpowiednik polskiej ABW podaje ze aktualnie ten kraj ma poziom "severe" (poważny, 4 z 5 stopni), czyli atak uznawany za wysoce prawdopodobny dla ataku terrorystycznego.

Mysle ze takich przykladow będzie wiecej, ale uznajemy je z jakiegos powodu malo prawdopodobne.

#49 PostWysłany: 14 Sie 2026 21:04 

niebieski
Masz rację, że w różnych miejscach jest niebezpiecznie, ale na dziś tym co różni Rosję od innych niebezpiecznych kierunków jest to, że w Rosji zagrożeniem dla Polaka jest samo państwo a nie pospolita przestępczość czy terroryzm.

No i dodatkowo, że potencjalny problem może cię trafić mimo zachowania absolutnej przezorności i uczciwości, bo akurat Rosji będzie potrzebny Polski szpion czy dywersant i na ciebie padnie.

I wtedy jak już pisałem to będzie i twój problem ale i naszego kraju. A po co Polsce dodatkowe problemy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 14 Sie 2026 21:06 
Awatar użytkownika

złoty
kumkwat_kwiat napisał(a):

ncn napisał(a):
.... jeśli ktoś stawia w tym samym szeregu załóżmy Chiny, USA i Rosję, to chyba nie bardzo jest o czym z taką osobą dyskutować.

Zastanówmy się zatem o jakim kraju mowa:
- nielegalnie zaatakował inne suwerwnne państwo
- porwał i więzi głowę obcego państwa
- grozi zaatakowaniem i zajęciem terytorium swojego sojusznika
- wspiera finansowo i politycznie państwo oskarżane o zbrodnie przeciw ludności
- zabija własnych obywateli protestujących przeciw polityce wewnętrznej
- nielegalnie więzi i deportuje osoby z własnego terytorium 
- wspiera dezinformację i szerzy fake newsy
- tłumi wolne dziennikarstwo i wolność słowa na swoim terytorium
- szpieguje i grozi swoim sojusznikom
- wspiera wybrane partie w obcych państwach 
- głowa państwa wykorzystuje swoje rządy do wzbogacenia siebie i swoich popleczników
- wspiera politycznie autorytarne reżimy w innych krajach
- aktywnie ingeruje w politykę wewnetrzną innych państw aby wspierać biznes karajiwych firm

Podpowiem, nie chodzi o Rosję ani Chiny.

A teraz zastanów się ile z tej listy dotyczy BEZPOŚREDNIO kraju w którym żyjesz i zrób sobie drugą, tak samo długą listę działań wykonywanych przez Rosję bezpośrednio wobec Polski. Nie będzie przygotowanie takiej listy szczególnie trudne. No ale jak już wspomniałem, nie widzę przestrzeni do dalszej dyskusji, więc możesz sobie to ćwiczenie wykonać w domu na kartce ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 14 Sie 2026 23:04 

niebieski
@ncn
Czyli tradycyjnie, najważniejsze, że Polska i Polacy nie są bezpośrednio zagrożeni. Innych można bombardować i nas to nie obchodzi?

Na tej zasadzie śmiało możesz jechać do Korei Północnej. Nam jeszcze nie zagraża. Tylko się później nie dziw temu, że wiele krajów nadal współpracuje z Rosją. W końcu atak na Ukrainę nie zagraża bezpośrednio w Azji czy Afryce.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 17 Sie 2026 22:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tu 2 artykuły o sytuacji Rosjan za granicą, pokazujące, że Rosjanom coraz trudniej jest opuścić Rosję, a z drugiej strony chętnych do ich przyjmowania ubywa.

W zasadzie to najłatwiej im udać się do poradziecji

https://www.aljazeera.com/opinions/2026 ... and-europe

https://www.theguardian.com/world/2026/ ... e-activism
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 17 Sie 2026 23:29 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 190 722
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
DAD napisał(a):
Mysle ze wiele osob odklada wyjazd do Rosji z uwagi na napięcia jakie sa miedzy krajami. Ja dziele sie uwagami, ze nie spotkalo mnie ani jedno zle doswiadczenie ze zwyklymi mieszkancami tych miast. Generalnie jak na czasy w jakich sie znajdujemy czulem sie lepiej tam niz sie spodziewalem. I co wiecej, mam do tego prawo.

"napięcia między krajami" piękne określenie <3
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 17 Sie 2026 23:49 

Loty: 208
Kilometry: 327 761
Krajów: 64 / 29.9%
złoty
Podsumujmy:
+ za wyjazdem:
a) mili ludzie,
b)sankcji nie ma,
c) zatrzymują się przed przejściem dla pieszych
- przeciwko wyjazdowi:
a) jakieś napięcia między krajami, ale ja się tam polityką nie interesuję.

+-nieistotne, nie bierzemy pod uwagę przy decyzji o wyjeździe:
- walą w nas od czasu do czasu rakietami/dronami,
- chcieli wysadzić pociąg,
- cyberataki,
- serie podpaleń,
- kampanie dezinformacyjne,
- kartoflany książę nasłał na nas hordy, zginął nasz żołnierz.

Najlepiej zrobić wikiposta.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 18 Sie 2026 05:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Idealny przyklad jak manipulowac wypowiedzia niemal w kazdej linii wypowiedzi.
W sumie to tez ciekawy przyklad rodzimej dezinformacji lub zwyczajny, niezamierzony brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.
3 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 18 Sie 2026 09:00 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
@DAD czemu nie umiesz przyznać, że może i było miło i sympatycznie, ale defacto odwiedzałeś kraj naszego największego obecnie wroga. I słusznie ludzi Ci punktują potencjalne zagrożenia z tym związane.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 18 Sie 2026 09:23 
Awatar użytkownika

srebrny
O tym jest cały wątek i kolejny z moralnoscią. Kto daje prawo oceniac innych co jest dla kogo moralne i bezpieczne? Możesz patrzeć przez swój pryzmat.

Jak himalaista zdobedzie szczyt, to jest bohaterem. Jak ten sam zginie na innej górze to jest idiotą i sam sie o to prosił. To caly paradoks.
Jak facet "zaliczył" wiele kobiet to kozak, jak kobieta miala wielu facetów to ku***.
Aleksander Doba przepływający Atlantyk to bohater czy idiota bez wyobraźni?
Dla wielu zdradzanie żony może być akceptowalne (statystki nie kłamią). Tutaj jak wiele zagrożeń...

Takich przykładów wiele. Ja mam przyznać że odwiedziłem kraj największego wroga? A zaprzeczałem? Tak, odwiedzilem. No i?
Astarloa12 lubi ten post.

#58 PostWysłany: 18 Sie 2026 10:03 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
@DAD specjalnie nic o moralności wyborów nie pisałem bo z tym to jak z dupą - każdy ma własną.
Pojechałeś, naraziłeś się na potencjalne ryzyko, Twoja sprawa. Natomiast opisałeś to w taki sposób, że ktoś nierozeznany w temacie może uznać, że w sumie to spoko, można jechać.
Tak, jakbym napisał, że wszedłem na Mont Blanc zimą w szortach i było fajnie, przewiewnie, nic mi się nie stało a ludzie na szlaku mnie pozdrawiali.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 18 Sie 2026 10:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
DAD napisał(a):

Jak himalaista zdobedzie szczyt, to jest bohaterem. Jak ten sam zginie na innej górze to jest idiotą i sam sie o to prosił. To caly paradoks.

Te przykłady to trochę tak nieudane (pozwól, że kolejnych nie będę analizował, bo zejdziemy na grunt 'tradycyjnych wartości")

Jazda do Rosji ma się daleko do zdobywania szczytu - tam jednak trzeba się przygotować. Szansa na utratę życia, a nawet na nieprzyjemności, jeśli się dobrze zachowujesz jest mniejsza.

Natomiast jednak śmierć w górach w trakcie wspinaczki to nie jest idiotyzm tylko przegrana z potężną naturą. Jest dużo literatury na ten temat. To jest zupełnie inna ińszość.

W przypadku Rosji zresztą też jest inaczej: jeśli tam pojedziesz to masz szansę na przeżycie stosownej łatki, a jeśli cię spotka nieprzyjemność to nie dość że łatka to jeszcze idiota.

Ostatnio edytowany przez pabien, 18 Sie 2026 12:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 18 Sie 2026 11:15 
Awatar użytkownika

srebrny
@vincenz - no fakt, nie pisales o mornalnosci, ale ja tez nie tylko na niej sie skupilem. Chodzi o to ze kazdy ma swoją moralność ale i sam ocenia swoj poziom bezpieczenstwa. Mój poziom bezpieczenstwa jest wysoki. Wyszlo mi to nawet wiele raz w badaniach (tutaj akurat podajmwanie ryzyka w biznesie, mam bardzo wysokie sklonnosci do podejmowania ryzyka). Mam jednak opór przed skakaniem na bungy... nie ufam temu, choc w gorach bylem nie raz, wspinajac sie wiele razy w uprzęzy, z czekanem w dłoni.
Przypominam, co juz raz pisalem. Nie pisalem ludzie, mozecie jechac, jest bezpiecznie. Pisalem ze czulem sie bezpiecznie i od zwyklych rosjan dostawalem sporo zyczliwosci. I chyba zaczyna mnie meczyc, pisanie tego samego, bo co chwila ktos wpada, nie czyta coalosci, a pozniej pisze jakies zdanie, pomijajac calosc watku.

@pabien - jesli uwazasz ze smierc w gorach jest wynikiem tylko przegrania z potęgą natury, to chyba nie ma sensu dalej polemizować.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość