Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Lut 2023 12:38 

Tak myślę, że szczęście, że trafiłeś na plaże na Fuerteventurze a nie w Torremolinos. Tam to dopiero byłoby zgorszenie. A też Hiszpania

Sporo wody w Wiśle jeszcze upłynie zanim na Polakach nie będą robić wrażenia i zgorszenia rzeczy w gruncie rzeczy całkiem naturalne.
 PM off
14 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 20 Lut 2023 13:34 
Awatar użytkownika

złoty
Niech każdy wychowuje swoje dziecko jak chce, ale jak dla mnie, to byłaby idealna sytuacja do rozmowy z dzieckiem na temat ludzkiego ciała - dlaczego nie należy się go wstydzić, dlaczego jest to coś zupełnie naturalnego, jak się zmienia z upływem czasu, dlaczego każdy wygląda trochę inaczej, itd. Myślę, że po takiej rozmowie, przy następnych wakacjach w Hiszpanii mogłoby już nie prosić o zmianę plaży.
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 20 Lut 2023 14:28 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Może i w Polsce upłynie dużo wody, zanim wielu Polaków zmieni swoje nastawienie czy reakcje w tej kwestii. Z drugiej strony nie uważam, że gorszym jest ktoś, kto tego nie akceptuje lub mu to przeszkadza, dopóki zachowuje to dla siebie lub ogranicza się do spokojnej wymiany zdań w dyskusji na ten temat. Dla jednych normalne jest plażowanie nago bo to naturalne, dla innych w spodenkach lub kostiumie. Są kraje, gdzie można zobaczyć tubylców na plaży i w wodzie w ubraniu a obok nich turyści w kostiumach (kobiety) czy kąpielówkach (panowie) i mimo to nie musi oznaczać to napięć pomiędzy nimi. Co nie znaczy również, że tubylcom to odpowiada - może uważają ubiór turystów za przesadę albo dziwactwo? A są też miejsca, notabene chętnie odwiedzane przez wielu turystów, gdzie w kostiumie kąpielowym wolno przebywać tylko w wyznaczonych miejscach na plaży. I te miejsca wg mojego, tolerancyjnego odbioru są dla mnie tylko niedogodnością, nie oznaczają, że mieszkańcy tego kraju mają mentalność czternastolatka, czy że należy ich niekulturalnie wyszydzać. Może warto próbować być tolerancyjnym zarówno w stosunku do liberalnych postaw i zachowań jak i tych pruderyjnych czy konserwatywnych o ile jedne i drugie są kulturalne?
 Profil Relacje PM off
14 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 20 Lut 2023 18:51 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Zeus napisał(a):
Ale w Grecji, to temat tabu , i plaże na nudystów są ukryte (gdzie IMO, one są najpiękniejsze bo brakuje infrastruktury)
.
Plaż typowo fkk nie szukam, ale gdzie w Grecji nie byłam to takie były. Pięknie zorganizowaną plażę fkk spotkałam na Kos, inna duża na Lesbos. Nieoficjalnych to już więcej (dużą też na Kos spotkałam), a zatoczki, gdzie się plażuje na dziko we własnym gronie nago lub w półnago to już wystarczy krok w bok i już są.
 Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 21 Lut 2023 10:44 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Przyznam szczerze, że ta cała dyskusja z pojedynczymi wypowiedziami (które dla mnie są po prostu na bardzo niskim poziomie) nie pasuje mi do działu "Forum podróżnika". Przenieście to do lużnych gadek i nie zaśmiecajcie czymś takim poważnych działów i postów.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 21 Lut 2023 10:59 

niebieski
E tam. Fajnie jest popatrzeć i przy okazji odpocząć od telefonu :)
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#27 PostWysłany: 21 Lut 2023 12:13 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 21 Lut 2023 11:08 --

ncn napisał(a):
Niech każdy wychowuje swoje dziecko jak chce, ale jak dla mnie, to byłaby idealna sytuacja do rozmowy z dzieckiem na temat ludzkiego ciała - dlaczego nie należy się go wstydzić, dlaczego jest to coś zupełnie naturalnego, jak się zmienia z upływem czasu, dlaczego każdy wygląda trochę inaczej, itd. Myślę, że po takiej rozmowie, przy następnych wakacjach w Hiszpanii mogłoby już nie prosić o zmianę plaży.

wstydzić się nie należy, natomiast ciekawe, że uważacie pokazywanie się całkowicie nago za naturalne. W naszej kulturze już od dobrych paruset lat to naturalne nie jest, choć nie wiem, może niektórzy z Was spotykają się ze znajomymi nago? albo chodzą do pracy? ja akurat nie, ale ja nie jestem światowcem tak jak wielu z Was tu, konserwa też nie, ale okazuje się że sporo mi jednak brakuje

i jeszcze dowiedziałem się też tutaj, że w Hiszpanii jest luźne podejście do nagości - absolutnie nie (chyba że ktoś uważa że topless to nagość, wg mnie nie) a widziałem & przebywałem na większej ilości hiszpańskich plaż niż większość z was tutaj razem wzięta.

-- 21 Lut 2023 11:10 --

FUX napisał(a):
Ale cóż, tak tych ludzi wychowano i pokazanie kawałka tyłka czy cycka jest nie do pomyślenia.
Aczkolwiek to póżniej nie przeszkadza, w założeniu zbyt małej bluzki czy szortów, kiedy nieapetyczna golizna epatuje otoczenie.
?

tu z kolei kolega nieco zagubiony, tu mu golizna pasuje ale gdzie indziej już razi i jest nieapetyczna :mrgreen:

-- 21 Lut 2023 11:13 --

vincenz napisał(a):
Generalnie rzecz biorąc Hiszpania jest bardzo liberalna pod tym względem i nagość jest dozwolona praktycznie wszędzie

??? wszędzie czyli gdzie? akurat większość Hiszpanów pod względem ubioru w miejscach publicznych jest sporo bardziej konserwatywna niż ludzie z Europy Wschodniej, z Wysp Brytyjskich, bądź imigranci z Ameryki Łacińskiej, bardzo często w Hiszpanii brani przez obcokrajowców za Hiszpanów
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 21 Lut 2023 12:17 

niebieski
Analsix napisał(a):

Pod warunkiem,że przedział wiekowy golasków nie jest 60+ ;)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Lut 2023 13:56 
Awatar użytkownika

złoty
miriam napisał(a):
Analsix napisał(a):

Ech, okazuje się, że to nie tylko z dziećmi przydałoby się o tym i o tamtym porozmawiać... ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 21 Lut 2023 13:57 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Widziałem na fkk bardzo apetyczne osoby +40,50,60, czego nie da się powiedzieć o wielu nastolatkach czy dwudziestolatkach.
Nawet kobieta po 60, po amputacji piersi wymiatała 20-30 latki swoją figurą. Kwestia podejścia do życia.
I TOLERANCJI!

Na plaży w Bansin czy Binz, 3-4 pokoleniowe rodziny na fkk nie były niczym niezwykłym.
Ott inne podejście. Brać przykład.

Na Zachodzie w saunach wejście w lateksie równało się wyproszeniem.
Najlepsze miejsce, jakie odwiedziliśmy, a trochę ich było, to Aqua Dome w Langenfeld. Polecam.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 21 Lut 2023 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
Co ja patrzę ...

Do czego zmierza to forum ?
Zeus lubi ten post.

#32 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
ncn napisał(a):
ale jak dla mnie, to byłaby idealna sytuacja do rozmowy z dzieckiem na temat ludzkiego ciała

Idac tym tropem, to nie ma co czekac na wakacje w Hiszpanii, a najlepiej od razu zabrac dziecko do ktoregos z klubow nocnych, chyba nawet w mniejszych miastach takie sa. W celach edukacyjnych oczywiscie. ;) ;)

A tak na serio, to watek dobrze podsumowal @rw30 , Hiszpania na tle reszty Europy Zachodniej wcale nie jest taka liberalna.
remineus lubi ten post.

#33 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:19 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 21 Lut 2023 15:18 --

ncn napisał(a):
miriam napisał(a):
Analsix napisał(a):

Ech, okazuje się, że to nie tylko z dziećmi przydałoby się o tym i o tamtym porozmawiać... ;)

a o czym? o tym, że nie powinno się wygłaszać poglądów, z którymi ty się nie zgadzasz? słabo chyba zatem z Twoją tolerancją....

-- 21 Lut 2023 15:19 --

Antek12 napisał(a):
Co ja patrzę ...

Do czego zmierza to forum ?

prosto do piekła !!!! jedni za brak tolerancji, drudzy za sianie zgorszenia!!! a trzeci, tacy jak Ty, za pisanie nic nie wnoszących postów! : )
 Profil Relacje PM off
remineus lubi ten post.

#34 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:31 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
srebrny
Nie wiem dlaczego twierdzicie ze chodzenie na golasa na plaży to takie nowoczesne i wyzwolone i powinno być pochwalane?

Ja osobiście nie mam przyjemności z oglądania cudzych narządów rozrodczych i zdecydowanie bardziej wolę ładne stroje kąpielowe.

Jeśli chodzi o saunę to jeszcze potrafię to zrozumiec, ale wolę "prześcieradła". Jakoś zawsze mam dziwne wrażenie że osoby które nie czują żadnego zażenowania machaniem przyrodzeniem przed obcymi maja z tego pewne zadowolenie..... (co daje do myślenia)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:46 

srebrny
Wyrywasz z kontekstu.
Napisalem ze wolę prześcieradła. W saunie panuje pewien klimat, zazwycxaj jest ciemnie i para. Ludzie odsłaniają prześcieradła. Przy wychodzeniu zawija się je na siebie
Wg mnie to kompromis pomiędzy chorymi exhibicjonistami a normalnymi ludzmi.
Celowo tak napisałem zeby w ten sam spodob odpisac jak ty

Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:46 

srebrny
Mały komentarz ode mnie bo temat jest niewątpliwie ciekawy.
Na Fuercie w rejonie wydm Corralejo plaże nie są miejskie, ale bardzo popularne i z uwagi na brak zakazu naturyzmu mieszają się miejsca z ludźmi nago i w ubraniu. Sam umieściłbym siebie w rejonach średnich pruderii, więc generalnie mi to nie przeszkadza. Natomiast przeszkadza mi zdecydowanie zbyt szerokie rozumienie wolności i podejmowanie aktywności seksualnych w takich miejscach. A wcale nie są to jakieś odosobnione przypadki. Zdarzyło mi się, poza najczęściej spotykanymi parkami mieszanymi w różnorakich "uściskach" we wspomnianym Corralejo, że za najbliższymi lichymi krzaczkami spłoszyłem głośnym "Hola" dwóch panów, na co jeden drugiemu przybił piątkę i każdy oddalił się we własną stronę. :) Na szczęście szedłem z przodu sam, a żona z córką z tyłu, bo nie chciałbym, aby takie podróżnicze doświadczenia spotykała na swej drodze zbyt szybko. :)

Ostatnio edytowany przez Washington, 21 Lut 2023 19:42, edytowano w sumie 1 raz
edytowałem, proszę o brak szczegółów ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:48 

srebrny
To bedzie kolejny etap. ;)

Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:53 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
No wyobraź sobie, że do sauny mam stosowny strój bawełniany z czapką i ręcznikiem pod stopy.
Tłumaczenie ludziom, aby nie siadali w lateksach na deskach, nie przemawia.
Jaki kraj taki naród.
Niektórzy powinni zostać w innym miejscu.
Niestety.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:03 

srebrny
@Antek12 Faktycznie przez te niewybredne żarty dyskusja idzie w stronę rynsztoka.

rw30 napisał(a):
że uważacie pokazywanie się całkowicie nago za naturalne. W naszej kulturze już od dobrych paruset lat to naturalne nie jest, choć nie wiem, może niektórzy z Was spotykają się ze znajomymi nago? albo chodzą do pracy?
Pytanie było o plażę i to akurat żadna nowość, że istnieje grupa ludzi lubiących się opalać całkowicie nago.
W Polsce faktycznie społeczeństwo jest w tej kwestii pruderyjne i nudyzm na plaży jest w sferze zachowań ekscentrycznych. Natomiast w sąsiednich Niemczech np. w Berlinie jest zalew Halensee praktycznie w samym centrum miasta. Opala się przy nim na trawce w strojach Adama i Ewy cały przekrój społeczeństwa i frekwencja bardzo dopisuje. Spotkania koleżeńskie też się tam przy okazji odbywają. Żeby było ciekawiej teren nie jest w żaden sposób osłonięty. Wszystko dokładnie widać z pobliskiego chodnika ale podglądaczy zupełnie tam brak.

Mnie w rzeczonej Hiszpanii zdarzało się jednak spotkać i to wcale nie w odludnych plażach jednocześnie ludzi zupełnie nagich i w kostiumach kąpielowych. I to akurat było całkiem miłe, że każda z tych grup odpoczywa i zachowuje się tak jakby tej drugiej w tym miejscu w ogóle nie było.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 21 Lut 2023 17:11 

srebrny
Proszę o ponowne wyczyszczenie tematu i byc moze zamknięcie.
Nie wydaje mi się stosowne propagowanie tezy ze publiczna nagość to jedyny i słuszny kierunek rozwoju człowieka.

Mozna by wtedy isc o krok dalej i publiczny sex lub zalatwianie potrzeb fizjologicznych tez traktować jako normalność.

I zeby nie było. Nie przeszkadza mi to jeśli nie jest to nachalne. Ale nie zgadzam się zeby traktować to jako jedyna słuszna droga

Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
remineus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 107 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości