Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 10 Maj 2018 23:26 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@radko93 - masz 5 godzin, to dużo czasu. Myślę, że jeśli miałbyś opóźnienie, to oni by ten autobus podstawili szybciej. W moim przypadku mieliśmy 6 czy 7 godzin do następnego lotu, więc nie musieli się spieszyć i tego nie robili.
radko93 uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#42 PostWysłany: 02 Cze 2018 01:30 

niebieski
31 maja wybrałem się pozwiedzać stary Kair.
Alitalia obecnie jest obsługiwana w najnowszym T2, a nie jak dotychczas w T1. Nie działa kolejka łącząca T1 z T3, przypuszczalnie kombinują aby obsługiwała także najnowszy T2 (ale to tylko moje przypuszczenie).
A teraz mała kalkulacja.
Wiza płatna gotówką 25 USD lub 450 EGP czyli około 90 PLN. Ja nie miałem USD, więc zapłaciłem 450 EGP.
Z T3 na pętlę autobusową bezpłatnym shuttle busem, który łączy wszystkie terminale i pętlę autobusową.
Z pętli autobusowej złapałem autobus (nie pamiętam numeru), który przejeżdżał obok stacji metra El Demerdash. Za przejazd zapłaciłem 2,50 EGP czyli około 0,50 PLN. Zwykle za walizkę w autobusach trzeba zapłacić za drugi bilet, ale tym razem zapytali tylko czy walizka będzie zajmowała drugie miejsce. Z El Demerdash pojechałem metrem do stacji Mar Girgis. Tym razem nie było tanio, gdyż załapałam się na drugą strefę i za bilecik zapłaciłem 5 EGP, czyli około 1 PLN. Na miejscu wolnym krokiem zwiedziłem bodaj 8 kościołów i jedną synagogę. Zacząłem od kościoła wiszącego, ponieważ podczas ostatniej mojej wizyty był on niedostępny. Nie zaglądałem tylko do muzeum koptyjskiego, gdyż bilet kosztuje 100 EGP (zdzierstwo). Nstępnie podjechałem metrem do stacji Sadat za 3 EGP, czyli około 0,60 PLN. Przez Plac Tahrir trudno było się przebić, a to za sprawą zamknięcia ulic na przejazd as-Sisiego w limuzynie Mercedesa w eskorcie kilkudziesięciu Harleyów. Chciałem odwiedzić moją ulubioną Egipską restaurację, której kiedyś kupowałem przepyszne kosheri za coś około 7 PLN. Niestety z powodu trwającego w tym roku do 13 czerwca ramadanu, restauracja była zamknięta. Przy stacji metra Mohamed Naguib wypiłem 3 kufle soku za 9 EGP, czyli około 2 PLN. Do pętli przy lotnisku udałem się autobusem linii 400 za 1,50 EGP plus 1,50 za walizkę, czyli łącznie około 0,60 PLN. Autobus linii 400 startuje z pętli między Muzeum Egipskim, a hotelem Marriott. Z pętli lotniskowej dojechałem bezpłatnym shutle busem do T2. Łącznie wydałem około 90 PLN za wizę, plus 4,70 PLN. Jeśli ktoś nie jest rozrzutny, to można zoptymalizować trasę i zaoszczędzić kilka funtów.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 16 Kwi 2019 13:00 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
tomczas napisał(a):
ms993 napisał(a):

Co do samego wykorzystania czasu podczas przesiadki polecam prywatny trip na piramidy w Gizie:
http://www.lavacanza.in/sightseeing-tou ... 2-32214p55
https://www.viator.com/tours/Cairo/Shor ... 2-32214P55

Cena śmiesznie niska. Zapłaciłem nieco ponad 13USD,a miałem prywatny trip z kierowcą i przewodnikiem, którzy zawieźli mnie do Gizy, przewodnik poopowiadał co nieco, miałem w cenie przejażdżkę wielbłądem, butelkę wody i przekąski i jeszcze zatrzymaliśmy się w fabryce papirusu. Chłopaki (kierowca i przewodnik) poświęcili mi 5h + 2h czekali w upale mnie na lotnisku, gdyż biuro podało błędną godzinę przybycia. Wieźli mi ok 50 km w jedną stronę. Zająłem im prawię dniówkę i szkoda mi się zrobiło, bo z tych 13USD, odliczając cenę paliwa, prowizji dla pośrednika, biura ile mogli zarobić? Dałem im spory napiwek (znacznie przewyższający cenę tripu). Naprawdę się starali i byli bardzo życzliwi.

Chyba się zorientowali, że za mało brali, bo teraz wycieczki zaczynają się powyżej 30 USD od łebka.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość