Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2019 01:20 
Awatar użytkownika

srebrny
cześć,

czy ktoś z Was robił coś o czym piszę w temacie? jeśli tak, to ile płaciliście? długość wynajmu - mniej więcej od 2 do 5-6 tygodni.... ok max 2 miesiące :) . Preferowane wyspy - FuerteVentura (północ bądź centralna część), Teneryfa (południe wyspy), ale jeśli ktoś robił coś podobnego na innych wyspach, też proszę się podzielić informacją.
Mieszkanie może być neiwielkie, dla pary [może być tzw kawalerka / studio], umożliwiać spokojne mieszkanie + pracę (przy komputerze) z tegoż mieszkania. Okres - raczej poza szczytem turystycznym (Lipiec - Wrzesień), ale znowu, jeśli ktoś z Was wynajmował w tym okresie, to również podzielcie się ile to kosztowało.

z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 23 Lut 2019 12:41 

srebrny
Zwykle najciekawsze oferty znajdowałem tu: https://www.holidaylettings.co.uk. A po kontakcie bezpośrednim ceny spadały.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 23 Lut 2019 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Dużo zależy od tego gdzie na Teneryfie, przygotuj się na koszt ok. 500-600 euro. Wynajmowałem pokój przez 3 msc na Lanzarocie, oczywiście największe znaczenie ma lokalizacja. Posprawdzaj oferty na hiszpańskich stronach typu: infocasa, powinno się coś udać znaleźć w podanej cenie.
Nie porównuj też cen wynajmu długoterminowego typu 2-3 lata, do cen za 2-3 msc, bo mogą być duże różnice.
Powodzenia.

#4 PostWysłany: 23 Lut 2019 13:27 

Zbanowany
niebieski
rw30...a wchodziłeś na lokalne biura nieruchomości. Zawsze będąc w Hiszpanii sprawdzam je i tam były czasami swietne oferty jednak z minimalnym okresem wynajmu 1-mc. Od wtorku będę na Fuercie i znowu posprawdzam :P
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 23 Lut 2019 15:04 

srebrny
Z ciekawości zapytam... dlaczego południe Teneryfy, a nie północ? Na południu będziesz miał spory problem ze znalezieniem lokum na tak krótki termin w cenie nie-wakacyjnej.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 23 Lut 2019 18:16 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 23 Lut 2019 17:12 --

makdeb napisał(a):
Nie porównuj też cen wynajmu długoterminowego typu 2-3 lata, do cen za 2-3 msc, bo mogą być duże różnice.
Powodzenia.

1. Oczywiście, nie porównuje, dlatego w ogóle pytam. Wydaje mi się po prostu że jestem troszkę w mało spotykanej niszy, czyli nie jest to wynajem jako tako długoterminowy [większość normalnych umów wynajmu podpisuje się tam na rok], ale myślę też że jestem w stanie wynegocjować warunki lepsze niż w krótkoterminowym wynajmie typu airBNB.
2. Dziękuję : )

-- 23 Lut 2019 17:14 --

HandSome napisał(a):
rw30...a wchodziłeś na lokalne biura nieruchomości. Zawsze będąc w Hiszpanii sprawdzam je i tam były czasami swietne oferty jednak z minimalnym okresem wynajmu 1-mc. Od wtorku będę na Fuercie i znowu posprawdzam :P

nie, nie sprawdzałem. Z tego co się orientuję (a orientuję się o tyle że mieszkałem w Hiszpanii prawie 8 lat, ale też nigdy nie próbowałem zrobić czegoś, o czym jest ten wątek) to biura nieruchomości wynajmują raczej długoterminowo, no chyba że na Kanarach (które znam mało) jest inaczej. Poza tym liczą sobie miesięczną opłatę kaucję w przypadku podpisania umowy, co zupełnie mi nie odpowiada, jak można się domyślić :)
W ogóle to sprawa jest nie nagląca, najwcześniej ten wynajem nastąpi jesienią / zimą (o ile w ogóle nastąpi... zależy to od wielu czynników), ale staram się przygotować z wyprzedzeniem ;)

-- 23 Lut 2019 17:16 --

Mar77 napisał(a):
Z ciekawości zapytam... dlaczego południe Teneryfy, a nie północ? Na południu będziesz miał spory problem ze znalezieniem lokum na tak krótki termin w cenie nie-wakacyjnej.

Dlatego że na kajcie pływa się na południu. (Medano)
Ja nie muszę mieszkać w samym Medano, mogę mieszkać parę km od i to może być na totalnym zadupiu, grunt żebym miał w mieszkaniu szybki internet który pozwala mi na komfortową pracę i bym w sensownym czasie (nawet dokładnie nie wiem co to może znaczyć, ale powiedzmy że max w pół godziny) mógł dojechać z domu na spot kitesurfingowy
 Profil Relacje PM off
Mar77 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 24 Lut 2019 01:07 
Awatar użytkownika

srebrny
boots napisał(a):
Zwykle najciekawsze oferty znajdowałem tu: https://www.holidaylettings.co.uk. A po kontakcie bezpośrednim ceny spadały.

póki co rzuciłem okiem na Fuertę -tak wg cennika to ceny SPORO wyższe niż na AirBNB
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lut 2019 01:32 

srebrny
Jeśli obniżka o 30-40% Ci odpowiada, to kontaktuj się bezpośrednio z właścicielami - takie obniżki uzyskiwałem przy dłuższym najmie.
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 24 Lut 2019 11:47 

Zbanowany
niebieski
W zeszłym roku byłem w El Medano o którym piszesz i rzeczywiście raj dla kite i surferów. Miałem wg mnie świetny apartament w b.dobrej cenie dopiero co wystawiony na Booking więc i cena była promocyjna. Obecnie spoglądam i cena prawie 100% wyższa :cry: Bez kaucji i terminu powyżej 1-mc to będzie chyba problem ze znalezieniem aczkolwiek popatrzę sobie na Fuercie biura nieruchomości i po powrocie podzielę się info :P
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 24 Lut 2019 19:07 
Awatar użytkownika

srebrny
HandSome napisał(a):
Bez kaucji i terminu powyżej 1-mc to będzie chyba problem ze znalezieniem aczkolwiek popatrzę sobie na Fuercie biura nieruchomości i po powrocie podzielę się info :P

ja z kaucją nie mam problemu, absolutnie rozumiem ten wymóg, ale z 1 miesięczną opłatą dla agencji mam spory problem : )
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Mar 2019 11:19 

Zbanowany
niebieski
Po powrocie z Fuerty. Ogólnie w samym Puerto del Rosario gdzie miałem bazę wypadową :lol: b.dużo lokali z wywieszkami ,,se vende" ale i na wynajem. Zaskoczenie dla mnie , że tak dużo pustostanów. Kilka biur lokalnych gdzie ewentualnie możesz posprawdzać interesujące Ciebie oferty. Adresy mailowe...Forum Inmobiliaria. Info@fuerteventura-realestate.com
Inmobiliaria Islas Canarias S.A. grupo@renedo.com/ www.renedo.com
info@canamspydertours.com
www.inmobiliariamensay.es
Poza tym o czym monitowali w TV od 1.03.2019 weszły nowe przepisy dotyczące wynajmu. Mój hiszpański :mrgreen: nie pozwolił mi na dokładne tłumaczenie tych przepisów.
Może Ci się przypada takie info :P
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 06 Mar 2019 11:51 

Zbanowany
Z tego co zrozumiałem, to intencją założyciela tego wątku jest nie płacenie prowizji dla immobilarii. 8-)
Co jest całkowicie zrozumiałe i naturalne. 1-2czynsze dla pośrednika. Tym bardziej przy wynajmie na kilka miesięcy. Bez sensu.
Pomieszkuję trochę na WK i rynek ofert w necie jest opanowany przez biura nieruchomości ( podobnie jak w Polsce) Nawet jak ktoś sam się ogłosi to i tak dzwonią, nagabują, żeby przejąć ofertę.
Lokali do wynajmu jest na WK bez liku. Najlepiej na miejscu, szukać wywieszonych banerów. Od razu znamy wtedy lokalizację itd. Chociaż sporo z tych banerów to też dzieło biur , a nie właścicieli.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 06 Mar 2019 12:01 

Hej

Ja również w ostatnim czasie interesuje się wynajmem czegoś na Kanarach. Planuje spędzić tam styczeń i luty 2020. Przejrzałem setki stron i niestety rynek jest bardzo mocno przejęty przez agencje. Wg mnie nadal najkorzystniejszą opcją cenową pozostaje airbnb.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 06 Mar 2019 12:12 

Zbanowany
Jednak airbnb to również prowizja. :D Ewentualnie zarezerwować tam na np tydzień, żeby mieć gdzie zakotwiczyć i...szukamy na miejscu. Nawet zimą pełno bungalowów i apartamentów stoi pustych.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 06 Mar 2019 12:28 

Nie no jasne , ale ja mówię o opcjach dla ludzi , którzy będą tam pracować a nie tylko odpoczywać. Dla mnie na przykład niezawodny internet jest kluczowy ( tak czy inaczej jako backup kupię jakąś lokalną kartę/modem ), więc nie zawsze jest czas na szukanie kolejnej miejscówki . Również umowy zawierane z Hiszpanami " na gębę " nie do końca mi się uśmiechają. Wolę chyba jakiś minimalny pewność/spokój , który zapewnia airbnb.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 06 Mar 2019 12:35 

Zbanowany
niebieski
pazur...tak BTW. Jeżeli mieszkasz na Kanarach to nie będzie dla Ciebie problemem sprawdzenie info o którym piszę wyżej dotyczące nowych przepisów wynajmu obowiązujących od 1.03.2019. Sporo osób będzie Ci wdzięcznych :P Oczywiście domniemywam , że dobrze znasz hiszpański i stąd ta prośba
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 06 Mar 2019 12:44 

Zbanowany
Pomieszkuję. To nie znaczy mieszkam. Hiszpańskiego nie znam. W ich przepisy nie będę się wgłębiał. Wiem tylko, że przykręcają śrubę właścicielom nieruchomości, jeśli chodzi o podatki. Jeszcze niedawno było coś takiego jak agroturystyka , o minimalnych kosztach. Teraz już to ukrócili.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 15 Mar 2019 14:56 

Ja już swój wymarzony nocleg znalazłem. Pozostaje czekać na nowy rozkład zimowy easyjet-a.
Podzielę się szczegółami jak już dopnę wszystko na ostatni guzik. Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Mar 2019 15:13 

Zbanowany
Uchyl trochę rąbka tajemnicy. :D Na ile czasu, ile m2,-i oczywiście za ile ? Mnie najbardziej interesuje GC. Na południu 500 € minimum trzeba dać+ media ,za miesiąc.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Mar 2019 15:46 

Hej

7 tygodni, 5k PLN, La Palma, 2 małe sypialnie, salon, łazienka, coś koło 45m2.
 Profil Relacje PM off
pazur lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości