Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Paź 2013 15:33 

złoty
Słyszałem że Bruksela jest jedynym miastem w Belgii gdzie po za weekendem trochę można się pobawić, ale sam nie mam doświadczenia. Poszukaj trochę na google-u, większość stron o Brukseli jest przetłumaczona na Angielski.

Komunikacji miejskiej nocnej nie ma po za weekendem!
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 19 Lis 2013 12:42 

Hej, mam pytanie. Widzę, że komunikacja w Brukseli rusza ok. 5 rano. I tak się zastanawiam czy dam radę gdzieś w okolicach Grand Palace spędzić na spokojnie noc? Nie chodzi mi o nocowanie, a o posiedzenie nad piwem w pubie/kawą w kawiarni. Widzę, ze wspomniane Delirium Cafe otwarte jest do 4.00. Czy uda mi się dotrwać jakoś do 5 żeby na spokojnie tramwajem dotrzeć do Midi i wrócić na lotnisko? Jak z bezpieczeństwem w centrum? Miałam plan wcześniej jechać na lotnisko, ale po przeczytaniu Waszych opinii o Midi w nocy trochę się stracham spacerku od Grand Palace do miejsca odjazdu Brussels City Shuttle.

Pytanie nr 2: Idziemy na koncert do Botanique, na google maps widzę, że można tam w 20 minut spacerkiem dojść z Grand Palace. Jak z bezpieczeństwem w tych rejonach? (Nastraszyliście mnie! :P) Poza tym czy ktoś jest mi w stanie doradzić jak to rozgryźć. Przyjeżdżamy ok.15 na Midi i chciałabym zobaczyć Atomium, warto? Widzę, że metro dowiezie nas tam z Midi w 30 min czyli cała podróż to będzie jakieś 1,5 godziny. A na Grand Palace też chcielibyśmy się poszwędać, zjeść coś i napić się piwa przed koncertem. Odpuścić Atomium czy wyrobimy się z czasem?

Pytanie nr 3: Chcę kupić bilety powrotne na Brussels City Shuttle, ale po wybraniu ich przez stronę nie wyswietla się żadna godzina. Dobrze się domyślam, że bilet jest ważny 24 h i idę na którą godzinę mi pasuje?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Lis 2013 13:08 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Ad 1. Nie trzeba się tak bardzo bać tego Midi. Owszem w nocy jest tam trochę bezdomnych, żuli itp. ale nie widziałem żeby kogoś zaczepiali. Sugeruję trzymać się z dala od nich (inna sprawa, że tam strasznie śmierdzi).

Ad 2. Jeśli macie bardzo napięty harmonogram sugeruję odpuścić sobie Atomium. Ja spędziłem około godziny stojąc w kolejce (piątek, godziny około południowe).

Ad 3. Bilet jest ważny do 4 rano dnia następnego licząc od daty na bilecie
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Lis 2013 13:13 

Super, dziękuję za odpowiedzi!

EDIT: Jeśli odpuścimy Antonium (raczej tak) to co w okolicach Grand Palace możecie polecić do zwiedzenia (oprócz sikającego chłopca)? Nie chcemy za bardzo oddalać się od centrum, bo jak wspomniałam czasu dużo nie będzie. :(
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 19 Lis 2013 17:44 

srebrny
Jest jeszcze sikająca dziewczynka (nie jest aż tak wypromowana, znajduje się w ślepek uliczce po drugiej stronie Grand Place w stosunku do chłopca). Niedaleko jest też katedra, którą warto zobaczyć.

Ale jeśli macie jakieś 4-5 godzin wolnego, to moim zdaniem warto poświęcić je na odwiedziny w Parlamentarium, a Brukselę obejrzeć na spokojnie następnym razem poświęcając na to cały dzień.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Lis 2013 01:06 

Nocowałam tuż obok parku Botanique i nie wydaje mi się, żeby bylo tam jakoś szczególnie niebezpiecznie, a do Grand Place jest niedaleko.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Lis 2013 02:31 

złoty
osiek1212 napisał(a):
Hej, mam pytanie. Widzę, że komunikacja w Brukseli rusza ok. 5 rano. I tak się zastanawiam czy dam radę gdzieś w okolicach Grand Palace spędzić na spokojnie noc? Nie chodzi mi o nocowanie, a o posiedzenie nad piwem w pubie/kawą w kawiarni. Widzę, ze wspomniane Delirium Cafe otwarte jest do 4.00. Czy uda mi się dotrwać jakoś do 5 żeby na spokojnie tramwajem dotrzeć do Midi i wrócić na lotnisko?
W weekend nie powinno być problemu.

osiek1212 napisał(a):
Jak z bezpieczeństwem w centrum? Miałam plan wcześniej jechać na lotnisko, ale po przeczytaniu Waszych opinii o Midi w nocy trochę się stracham spacerku od Grand Palace do miejsca odjazdu Brussels City Shuttle.
Jak byś szła to idź Anspachlaan, tak chyba najspokojniej.

osiek1212 napisał(a):
Pytanie nr 2: Idziemy na koncert do Botanique, na google maps widzę, że można tam w 20 minut spacerkiem dojść z Grand Palace. Jak z bezpieczeństwem w tych rejonach? (Nastraszyliście mnie! :P)
W dzień generalnie w ogóle nie ma co sie martwić. W nocy tam chyba też jest OK. Dopiero dalej w pobliżu dworca Noord zaczynają się bardziej kiepskie okolice.

osiek1212 napisał(a):
Pytanie nr 3: Chcę kupić bilety powrotne na Brussels City Shuttle, ale po wybraniu ich przez stronę nie wyswietla się żadna godzina. Dobrze się domyślam, że bilet jest ważny 24 h i idę na którą godzinę mi pasuje?
Tak, są ważne cały dzień. PS. jeśli jedziecie grupą 3/4 osób taniej może dla was wyjść lotnisko-charleroi-bruksela-brugia-inne,42,25810 (możemy też zawieźć bezpośrednio do Atomium / Botanique).
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Lis 2013 10:49 

Hej, wielkie dzięki za odpowiedzi. :)

NBE322, czy możesz mi przesłać adres mailowy na który mogę się odezwać w sprawie transportu?

EDIT: Jeszcze jedno pytanie odnośnie Shuffle Busa - czy one kursuje co 20 min all day all night czy w jakiś określonych godzinach?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Lis 2013 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Bus do Charleroi jezdzi chyba od 4:30 do okolic polnocy, czyli w godzinach otwarcia lotniska.

#30 PostWysłany: 20 Lis 2013 11:55 

srebrny
http://www.brussels-city-shuttle.com/en/timetable
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 29 Lis 2013 10:42 

Wróciłyśmy całe i zdrowe. Podróż piechotą z Centrum do Midi nie była taka straszna jak się spodziewałam. Fakt faktem, raz przeszłyśmy z przezorności na drugą stronę ulicy aby nie iść krok za sporą grupką młodych mężczyzn i raz zatrzymało się przy nas dwóch młodych chłopaków, którzy wykazywali dużą ochotę podwiezieniem nas na stację i zachęcali nas do wejścia do samochodu informacją, że Midi jest jeszcze 5 km stąd (było po drugiej stronie ulicy), ale gdy po raz trzeci powtórzyłyśmy, że nie trzeba to odjechali. Na samym dworcu było dużej więcej ludzi, którzy wyglądali na takich spod ciemnej gwiazdy, ale w sumie od razu wsiadłyśmy do autobusu. Myślę, że po nocnych przechadzkach po Warszawskiej Pradze i Bródnie podróż na Midi nie wydawała nam się taka straszna. (tak w ogóle, krótko po przyjeździe podeszłyśmy do mapy na Grand Place na której znajdowała się naklejka "Żoliborz i Bródno napie*dalają równo" z logo Legii ^^).
Delirium pub bardzo fajny, spodziewałam się czegoś bardziej ekskluzywnego, więc moim miłym zaskoczeniem był studencki, luźny klimat. Piwa dobre, trufle przepyszne i wyjazdu udany. :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Lut 2014 13:10 

Mieszkałam w Brukseli jakiś czas, okolice dworca Midi to rzeczywiście raczej nic przyjemnego, ale z drugiej strony sama mam na koncie samotną przechadzkę nad ranem z dwoma wielkimi bagażami po jednej z mniej bezpiecznych dzielnic i żyję, więc niektóre opowieści o miejscach do których absolutnie nie można się wybierać są nieco przesadzone. Ale oczy dookoła głowy trzeba mieć wszędzie.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Sie 2014 11:00 

niebieski
Czy na jednym bilecie można zmieniać linie metra bez opuszczania stacji?

@NBE322
dzięki :)

Ostatnio edytowany przez hank, 03 Sie 2014 13:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 03 Sie 2014 12:42 

złoty
hank napisał(a):
Czy na jednym bilecie można zmieniać linie metra bez opuszczania stacji?

W Belgii mają bilety jednorazowe z paskiem magnetycznym (trochę jak w Warszawie). Przy przesiadaniu się, niezależnie od środka transportu, wkładasz bilet ponownie do kasownika. Jeśli mieścisz się w okresie ważności biletu (jednorazowy przejazd to chyba 1 godzina) to na pasku magnetycznym zakodowana będzie przesiadka i nie będzie problemu :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 24 Paź 2015 22:16 

Witam, mam takie pytanie - jak długo są ważne środki na karcie MOBIB basic?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 09 Cze 2016 18:57 

niebieski
Cześć,

Mam odjazd o 7:15 z Rue du Progrès, Gare du Nord/Noordstation.
Czy w okolicach dworca jest bezpiecznie? Czy można spędzić tam noc?
Jakie knajpy polecacie by spędzić przy jedzeniu/piwku jak najwięcej czasu? :)
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 14 Cze 2016 12:10 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
@blazejdaw Okolica nie robi najlepszego wrażenia ale jest bezpiecznie. Nie raz czekałem tam w nocy na autobus i nigdy nie bylo żadnych problemów. Tam ma swoje przystanki sporo autobusów dalekobieżnych wiec zawsze koczuje tam conajmniej kilkanaście osób w oczekiwaniu na przyjazd swojego autobusu.
Na piwku mozna posiedziec w Delirium. Knajpa jest otwarta na okrągło. Ogólnie polecam się pokręcic w okolicach Starego Rynku. Na niedrogie jedzenie mozna sie wybrac w okolice La Bourse lub np na rue de Marche aux Fromages.
Ze Starego Rynku na Gare du Nord jest jakies 20 min pieszo.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 14 Cze 2016 12:12, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
blazejdaw uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 14 Cze 2016 12:17 

Zdecydowanie nie polecalabym spedzac nocy przy Gare du Nord/Noordstation, malo ludzi sie tam kreci i nie robi wrazenie bezpiecznego. zgodze sie z przedmowcami ze grand place ejst 20-30 min piechota a tam nei dosc ze bezpiecznie to i ciekawiej
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Lis 2016 17:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Halo halo kochani ! :)
O której robi się obecnie ciemno w Belgii ?
Jedziemy na weekend za tydzień i potrzebuję tej informacji do planowania działania.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Lis 2016 17:05 
Awatar użytkownika

niebieski
https://www.timeanddate.com/astronomy/belgium/brussels
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości