Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 144 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 31 Sie 2026 09:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
@photolucas84 multicity OK, ale wciąż powinien działać Air Pass, który co do zasady powinien być nieco tańszy - podstawowe info widnieje na stronie SATA:
https://www.azoresairlines.pt/en/inform ... er-islands
Ja swoje doświadczenia opisywałem kilka lat temu:
azory-komunikacja-pomiedzy-wyspami,1419,61385?start=80#p1447118
2 ludzi lubi ten post.
photolucas84 uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 31 Sie 2026 22:56 

złoty
photolucas84 napisał(a):

Co w przypadku kiedy kupię bilety sata już teraz a później na miejscu okaże się że lot nie jest możliwy z powodu pogody? (chodzi o pierwszy lot z Sao Miguel na inne Wyspy) - całość lotów dalej przepada czy mogę lecieć w kolejnych dniach? Mam prawo wyboru zwrotu kasy? (nawet jeżeli odwołanie będzie ze względu na pogodę?). Czy w takim przypadku tylko opcja przestawienia dat lotu?

Obowiązują ogólne zasady unijne, tak samo jak przy locie Ryanairem z Krakowa do Bergamo. Czyli powinni cię przebukować na kolejny dostępny lot i oczywiście następne loty na rezerwacji nie przepadają. W razie anulacji pierwszego lotu z powodu pogody możesz sam zrezygnować z całej rezerwacji i wybrać zwrot kasy.
Jeżeli utkwisz gdzieś na Azorach z powodu zlej pogody, to linia lotnicza ma obowiązek zapewnienia zakwaterowania na własny koszt.

photolucas84 napisał(a):
(muszę się zmieścić w tygodniu a chciałbym zaliczyć Flores i Corvo i oczywiście Sao Miguel.

Zgadzam się z @abelincoln i też odradzam. Raz, że przy lotach na Flores opóźnienie o dzień czy dwa to normalka - to lotnisko jest tak położone, że mają często problem z silnym wiatrem. Dwa, że na samym Sao Miguel jest wystarczająco miejsc do zobaczenia na tydzień. Na Flores + Corvo też spokojnie można spędzić z tydzień, jeżeli lubisz piesze wycieczki, a to jest na tych wyspach najfajniejsze.
Jeżeli masz tydzień, to ja bym potraktował Flores i Corvo jako miejsce docelowe, a Sao Miguel zostawił na następny raz. Zresztą całkiem możliwe, że lepsze połączenia na Flores i Corvo wyjdą przez Hortę niż przez Ponta Delgada (Sao Miguel).

photolucas84 napisał(a):
Wie ktoś jak wyglądają ceny w tej linii lotniczej? (SATA)
Warto kupić wcześniej? Są może promocje?
Jest ryzyko wyprzedania miejsc w samolotach?

Pobaw się ich stroną próbując różne daty na twojej trasie. Dość szybko powinno ci wyjść, jakie są na danej trasie najniższe dostępne ceny. Jeżeli na twoje daty będziesz miał te niższe ceny, to ja bym się nie zastanawiał specjalnie tylko brał. Z tego co wiem, to o ile nie zmienili praktyk, SATA nie ma promocji w stylu Ryanaira z biletami za kilka czy kilkanaście euro. Taniej niż ta podstawowa dostępna cena z ich grafiku raczej nie będzie.
 Profil Relacje PM off
photolucas84 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 31 Sie 2026 23:54 

niebieski
Kashpir napisał(a):
@photolucas84 multicity OK, ale wciąż powinien działać Air Pass, który co do zasady powinien być nieco tańszy - podstawowe info widnieje na stronie SATA:
https://www.azoresairlines.pt/en/inform ... er-islands
Ja swoje doświadczenia opisywałem kilka lat temu:
azory-komunikacja-pomiedzy-wyspami,1419,61385?start=80#p1447118
Tylko że w moim przypadku chyba ten Air Pass nie zadziała bo lecę na Sao Miguel z Frankfurtu Lufthansą, a takiego połączenia nie widzę w Air Pass (dołączam screen) Image
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 01 Wrz 2026 10:58 

złoty
Ten screen to chyba nie jest Air Pass, ale coś innego - "inter-island connecting flights", czyli usługa publiczna polegająca na bezpłatnych połączeniach na inne wyspy przysługujące pasażerom przylatującym z kontynentalnej Portugalii. Kiedyś to przysługiwało wszystkim pasażerom, teraz widzę, że tylko mieszkańcom Azorów.
https://encaminhamentos.sata.pt/en

Air Pass jest opisany tutaj https://www.azoresairlines.pt/en/inform ... s#air-pass
i wynika z niego, że można go dokupić do dolotu z obojętnie którego miejsca ("The fare applies to passengers who have a ticket between any destination outside the Azores and the Azores.")
Przy czym nie wiem, czy da się go zabukować na stronie - tak jak pisał @Kashpir wcześniej w tym wątku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 144 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: ncn oraz 1 gość