Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 17 Mar 2017 11:12 

Loty: 1
Kilometry: 1 266
Krajów: 2 / 1.0%
przylatujemy rano, ok. 11 odbieramy samochód na lotnisku. Czyli w 1 dzień zrobić Polignano a Materę w 4 ?

Mam jeszcze pytanie czy odebrac samochód i jechać nim do centrum Bari i tam szukać parkingu ? Czy pojechać do centrum autobusem ? Ale tu mnożą się koszty biletów dla 4 osob w jedna i w druga strone.
 Profil Relacje PM off  

Grecja bez tłumów 🌊🏖️ Urlop w 4* hotelu ze śniadaniami na Eubei za 1349 PLN 😎 Grecja bez tłumów 🌊🏖️ Urlop w 4* hotelu ze śniadaniami na Eubei za 1349 PLN 😎
Włoskie wyspy na wakacje 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 226 PLN 😍 Włoskie wyspy na wakacje 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 226 PLN 😍
#342 PostWysłany: 17 Mar 2017 11:37 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 18.4%
niebieski
Polignano i Matera w jeden dzień (startując koło południa) - ciężko będzie, pamiętaj że droga SS96 jest w remoncie i jeździ się objazdami, więc Matera - Bari to tak 2h jazdy (tyle mi zajęło 2 tygodnie temu).

Weź auto na lotnisku i pojedź na parking, o którym pisałem kilka postów wyżej https://www.google.pl/maps/place/Park+% ... d16.855388
Tam zostawiasz auto za 1 Euro/dzień i idziesz do centrum. ewentualnie możesz w kasie dokupić bilety na autobus P&R za 0.30E i dojechać do centrum. Pieszo na Stare Miasto około 20 minut.

#343 PostWysłany: 17 Mar 2017 13:18 

agpio
Skoro przylatujecie rano to bez problemu zróbcie Polignano w drodze do Monopoli. Auto weź od razu i zaparkujcie w centrum (bez problemu). Matere zróbcie w 4 dzień :) Co do mojego wcześniejszego postu to pomyliłam Trani z Taranto więc przepraszam za zamieszanie :) Oczywiście w drodze powrotnej z Lecce możecie odwiedzić Taranto :)
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 17 Mar 2017 13:57 

niebieski
agpio napisał(a):
przylatujemy rano, ok. 11 odbieramy samochód na lotnisku. Czyli w 1 dzień zrobić Polignano a Materę w 4 ?

Mam jeszcze pytanie czy odebrac samochód i jechać nim do centrum Bari i tam szukać parkingu ? Czy pojechać do centrum autobusem ? Ale tu mnożą się koszty biletów dla 4 osob w jedna i w druga strone.

Jak pisali poprzednicy, lepiej samochodem od razu pojechać do miasta.
Natomiast co do wynajęcia, a bardziej zwrotu auta na lotnisku w Bari - przed samym lotniskiem jest stacja benzynowa (miniecie po lewej jadąc z lotniska do Bari) - taka uwaga techniczna - jest to stacja samoobsługowa i 2 różne karty płatnicze w terminalu nie chciały zadziałać. Można też oczywiście płacić banknotami, ale jak to na takiej stacji, nie wydaje reszty. Więc lepiej zostawić sobie w portfelu na ewentualne tankowanie tam zapas banknotów po 5 EUR :).
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 17 Mar 2017 14:19 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
@‌golen‌ Nie wiem czy piszesz o tej samej stacji https://www.google.pl/maps/place/Eni/@4 ... 16.7780998
Tankowałem tutaj bez problemu. Tankowanie obsługiwał pracownik, miał ze sobą terminal do płatności kartą i bez problemu zapłaciłem Mastercardem kantoru AliorBanku.

#346 PostWysłany: 17 Mar 2017 14:40 

niebieski
Tak, o tej. Terminal płatniczy przy dystrybutorach nie chciał przyjąć dwóch kart. Jedną "mielił" długo, ale też ostatecznie nie poszło.
Kręcił się tam pracownik "pomagający", ale jedynie banknoty rozmienił, jak nie poszło 2 razy kartą.
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 17 Mar 2017 15:31 

Jeszcze a propos zwiedzania, czy zrezygnować z Barletty, Grani i Castel dek Monte całkiem. Tam też podobno pięknie a zamek jest wyjątkowy. Co sądzicie ? Czy pamiętacie nazwę ulicy w Bari gdzie Panie robią makarony ?
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 17 Mar 2017 19:02 

correos, dziękuję za odpowiedź. Cóż, będziemy w ósemkę, ale jakby wszyscy zdają się na mnie. Chcą zobaczyć i Materę i Alberobello i poplażować choć chwilę. Chciałam to jakoś ogarnąć. Mam rezerwacje noclegów z opcją rezygnacji; brałam pod uwagę dwa warianty; wszystkie noclegi w Bari i tu miejsce wypadowe, lub dwie pierwsze w Bari a ostatnia w Materze- wtedy mamy czas na dzienne i nocne eksploracje Matery. Wtedy wyjazd na lotnisko do Bari z Matery właśnie (unikam jednego powrotu na noc do Bari a korzystam ze spacerów po Materze).
le_szek , dziękuję za rozjaśnienie
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 18 Mar 2017 01:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
@‌agpio‌ makaronowe ulice w Bari to Arco Basso i Arco Alto. Łatwo trafić od placu przed zamkiem (Castello Svevo)
@‌wejan‌ jeśli macie możliwość noclegu w Materze to gorąco polecam.

#350 PostWysłany: 18 Mar 2017 08:58 

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki. Jak jeszcze coś mnie będzie nurtowalo to napiszę no i oczywiście podzielę
się wrażeniami po powrocie. Pozdrawiam
Aga
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 21 Mar 2017 17:08 

@‌agpio‌
Właśnie sobie przypomniałam, że wypożyczacie auto i w drodze do Lecce możecie podjechać na wybrzeże (20km od Lecce) i na pewno nie pożałujecie :)
Załącznik:
Komentarz do pliku: grotta della poesia
_DSC0171.JPG
_DSC0171.JPG [ 369.22 KiB | Obejrzany 2098 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: Torre Sant'Andrea
_DSC0230.JPG
_DSC0230.JPG [ 307.92 KiB | Obejrzany 2098 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: Torre Sant'Andrea
_DSC0234.JPG
_DSC0234.JPG [ 311.75 KiB | Obejrzany 2098 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 21 Mar 2017 18:40 

Faktycznie cudowne widoki !!! Boje sie,że jadąc samochodem bedziemy chcieli stawać wszędzie :lol:

Dzięki za fotki. Postaramy się tam skręcić.

Przy okazji pytanie : Czy do Lecce prowadzi autostrada czy droga jest bezplatna ?
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 21 Mar 2017 18:48 

Drogi SS16 do Brindishi, a potem SS613 są bezpłatne. Z resztą w regionie są chyba tylko 2 płatne i spokojnie się je omija.
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 22 Mar 2017 17:07 

dla wielu pewnie nic nie wnoszący post, jednak może się komuś przydać. wczoraj wróciliśmy z Apulii i oto moja krótka praktyczna relacja:

przylot w sb KTW-BRI godz. 21:45 autobus do centrum linii 16 o godz. 22:20 za 1,5E
oprócz spaceru wokół portu załapaliśmy się na imprezę w barze Piccolo przy porcie

nocleg: Guest House Stazione Centrale (via Luigi di Savoia 24) - TANIO (96E za 3 noce/2 os.), ale raczej dla niewymagających,. Czysto, ale zimno w nocy w pokoju. Na szczęście tam tylko spaliśmy. Wifi w pokoju i możliwość zapłacenia na miejscu.

niedziela - po śniadaniu piesza wędrówka po Bari - stare miasto, port, uliczka z makaronami - wbrew wielu opiniom, było co obejrzeć. Zwiedziliśmy zamek Castello Normanno Svevo (3E), ale raczej nic ciekawego, można odpuścić. Katedra San Nicola i plac naprzeciw zamku warto zobaczyć.
następnie z Bari Centrale:
14:42 Bari - Polignano a Mare 15:10 (trenitalia; punktualnie, 3,2E)
oraz
17:27 Polignano - Monopoli 17:32 (trenitalia; punktualnie, 1,1E)
oraz
20:17 Monopoli - Bari - nasz nocleg i baza wypadowa (trenitalia; punktualnie, 3,2E) wszystkie bilety kupiliśmy w automatach i płaciliśmy kartą, ale monety i banknoty też przyjmował.

Jak dla mnie obie miejscowości przeszliśmy dość dogłębnie i obejrzeliśmy w te 2,5h średnio na każdą, a Polignano stare miasto plus punkty widokowe nawet po kilka razy szukając tego jednego, z którego widać plażę Lama Monachile od strony morza. W Monopoli udało nam się zjeść nawet przed powrotem (choć większość pizzerii zamknięta). Do obu na pewno warto zawitać, zwłaszcza do Polignano!

na poniedziałek zaplanowaliśmy Materę.
planowo: 10:47-12:30 Matera (ferrovie apullo lucane), jednak ten pociąg... nie przyjechał. Następny o 12:32 (punktualnie; trzeba uważać na wagon i wybrać opisany Matera, a nie Gravina) bilet 4,9E zakupiony w automacie gotówką na dworcu (wydaje maksymalnie 10E reszty, trzeba było rozmienić).

Matera to dla mnie numer jeden podróży. Po prostu trzeba pojechać. Obejście Piazza Vittorio Venetto, całego Sassi, plac katedralny, zejście po drugiej stronie dzielnicy z widokiem na wąwóz oraz wejście przed kościół San Agostino z widokiem na Materę (bez zwiedzenia drugiej strony wąwozu) zajęło nam niespiesznie ok. 2h. Pewnie znajdą się tacy, którzy powiedzą że w takim razie niewiele widziałem - nie zgodzę się. Po przerwie na panini i małe Nastro udaliśmy się na dworzec centralny, gdzie dowiedzieliśmy się, że dziś przewoźnik Ferrovie Apullo Lucane robi STRAJK. Nie ma busów, nie ma pociągów. Od pani w informacji/agencji turystycznej Idris Viaggi dowiedzieliśmy się, że jedyna opcja powrotu to bus Bucci de Tarantini o godz. 20:35, który jedzie na lotnisko, nie do Bari. Stamtąd ponownie bus 16-tka. Na szczęście bus przyjechał. Cena: 3E u kierowcy.

Po przygodach dnia poprzedniego we wtorek w związku z planowanym wieczornym wylotem, odechciało nam się podróży ze strajkującymi Włochami i odpuściliśmy Alberobello. Może to i pozostałe okoliczne miejscowości uda się zobaczyć następnym razem. Dzień spędziliśmy w Bari - promenada Lungomare oraz plaża, znowu stare miasto, port, gdzie zajadaliśmy się lokalnymi przysmakami.

Dla wielu pewnie i tak mało napięty terminarz, jednak nawet te 4 miejscowości dostarczyły nam mnóstwo wrażeń - swój cel udało się zrealizować.

Region piękny, a atrakcji w bród. Jedynie irytujące siesty (jak mówili poprzednicy nawet toalety nieczynne). Pogoda przyjemna ok. 16'C.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#355 PostWysłany: 06 Kwi 2017 13:21 

Od dawna podczytuję wszystkie informacje na tym portalu, bardzo często korzystam z porad pojawiających sie tutaj - dziękuję za to, że chcecie się dzielić swoimi wrażeniami z podróży.
Wybieram się w sobotę do Bari, przejrzałam wszystkie zamieszczone tutaj informacje (dzięki!), ale nie znalazłam odpowiedzi na dość istotną dla mnie sprawę - czy w okolicach dworca głównego jest przechowalnia bagażu?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrowienia!
Ula
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 06 Kwi 2017 14:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Jest na samym dworcu kolejowym, czynna 8:00-20:00 i pobiera 6 euro za pierwsze 5 godzin, potem stawka godzinowa nieco niższa (info na październik 2016). Wchodząc głównym wejściem na peron trzeba się kierować w lewo. Ale jak ja byłem to akurat mieli strajk ;)

#357 PostWysłany: 06 Kwi 2017 14:15 

Kashpir napisał(a):
Jest na samym dworcu kolejowym, czynna 8:00-20:00 i pobiera 6 euro za pierwsze 5 godzin, potem stawka godzinowa nieco niższa (info na październik 2016). Wchodząc głównym wejściem na peron trzeba się kierować w lewo. Ale jak ja byłem to akurat mieli strajk ;)

Dziękuję!
Mam nadzieję, że na najbliższy tydzień nie planują strajków :)

pzdr!
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 13 Kwi 2017 13:53 

Witam serdecznie :D Jak wielu z Was potrzebuję porady.
Pod koniec maja wybieram się w okolice Bari (5 pełnych dni), niestety nie mogę zdecydować się w którym miejscu zatrzymać się i traktować to jako bazę wypadową. Jedziemy w trzy osoby i chcemy zarezerwować apartament. Bardzo nam zależy na plażowaniu i dodatkowo na zwiedzaniu. Ze względu i naszym środkiem transportu będzie komunikacja publiczna szukamy czegoś na trasie kolei. Na chwilę obecną mamy zarezerwowaną kwaterę w Monopoli ale nie wiem czy to dobre miejsce pod kątem plaży...
Mam dylemat co będzie najlepsze Bari, Monopoli czy Poligano A Mare proszę o sugestie - może możecie polecić inne miasta?... Na forum wyczytałam, iż piękne plaże są bliżej Lecce ale dla nas to już za daleko jako na bazę wypadową i chcemy się skupić na bliższych okolicach Bari.
Dziękuje z góry za wszelkie sugestie :D
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 13 Kwi 2017 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
złoty
@carolina3, jesli chcesz traktowac swoja miejscowke jako baze wypadowa to chyba najrozsadniejsze bedzie jednak Bari. Wyprawy z Monopoli czy Polignano wymagaly by i tak w wiekszosci przypadkow dojechania do Bari i przesiadki (np do Trani, Alberobello czy nawet na lotnisko). Jesli chodzi o plaze to w Bari costam jest, trudno mi ocenic na ile atrakcyjne bo to kwestia gustu.
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 13 Kwi 2017 14:40 

Polecam Bari z opcją noclegu blisko dworca, do największych atrakcji dojedziesz bez przesiadek, przygotuj się tylko, ze pociągi strasznie się wloka..

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości