Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Lut 2016 23:58 

Hej!

W związku z niezbyt dobrze wyglądającą sytuacją na Bromo, musimy przygotować sobie plan B i w związku z tym co innego na Jawie polecalibyście zrobić/zwiedzić/zobaczyć zamiast Bromo? Będziemy ruszać z Yogyi, wiadomo na 100% że Ijen zostaje, potem transfer na Bali, ale w międzyczasie zahaczylibyśmy jeszcze o jakieś miejsce na Jawie. Czy w okolicach Probolinggo albo Malangu jest coś ciekawego? Podrzućcie jakiś pomysł :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 09 Lut 2016 00:21 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Jeśli dobrze pamiętam, to na południowy zachód od Dżakarty też jest jakiś park narodowy/krajobrazowy. Może poszukajcie pomysłów na wikivoyage.

#23 PostWysłany: 09 Lut 2016 00:32 

Loty: 183
Kilometry: 381 049
Krajów: 61 / 28.5%
niebieski
black_tea napisał(a):
Hej!

W związku z niezbyt dobrze wyglądającą sytuacją na Bromo, musimy przygotować sobie plan B i w związku z tym co innego na Jawie polecalibyście zrobić/zwiedzić/zobaczyć zamiast Bromo? Będziemy ruszać z Yogyi, wiadomo na 100% że Ijen zostaje, potem transfer na Bali, ale w międzyczasie zahaczylibyśmy jeszcze o jakieś miejsce na Jawie. Czy w okolicach Probolinggo albo Malangu jest coś ciekawego? Podrzućcie jakiś pomysł :)

Erupcja erupcją, ale założę się ze znajdzie się ktoś kto organizuje w tym czasie wycieczkę na Bromo. Ja pojechałem na Bromo w końcu ramadanu, gdzie w Indonezji było święto i praktycznie nie było organizowanych tripów. A mimo tego znalazł się ktoś kto 5 osób zabrał z Yogi do Bromo. Z powrotem wracaliśmy w 3 osoby. Erupcja nie wygląda jakoś strasznie intensywnie (przynajmniej na kamerach internetowych tak wygląda), więc nie zdziwiłbym się gdyby takie wycieczki organizowali do punktu widokowego (raczej bez wizyty w kraterze - bo byłaby to pewnie ostatnia wizyta). A zobaczyć Bromo podczas erupcji może być ciekawym doświadczeniem.

A co do innych miejsc, to jest też inny wulkan niedaleko Yogji, gdzie dość łatwo się dostać (Merapi chyba).
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Lut 2016 20:34 

Pewnie byłoby to zupełnie inne doświadczenie, niż standardowe podziwianie Bromo, ale jak się okaże, że jednak tak się rozhulał, że nie ma opcji nawet oglądnięcia go z punktu widokowego, to szkoda nam tracić cenny czas na sprawdzenie, czy da się wejść czy jednak nie..

Napiszcie proszę, z jakiego ubezpieczenia korzystaliście i czy byliście zadowoleni (jeśli się przydało)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 16 Lut 2016 13:13 

hej! w yogyakarcie bedziemy o 4:20. Czy ktos moze ma kontakt do jakiegos biura/badz kierowcy ktory moglby nas zawiezc tego samego dnia (najlepiej jeszcze zdazyl na wchod slonca) do prambanan i borobudur i nie zedrze fortuny?

Chcielibysmy rowniez pojecahc do Bromo z yogyi - czy slyszeliscie o takich wycieczkach? czy moglibyscie polecic konkretne osoby/biura?

Wszelkie info mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: 3 tygodnie
#26 PostWysłany: 01 Wrz 2016 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 2 146
Krajów: 2 / 0.9%
A więc planuje wyjazd na 3 tygodnie na Bali, wstępnie planuję to tak:
2-3 noclegi w Ubud, czyli 2 dni i objazd po okolicy ( w tym świątynia na wysepce, park małp )
następnie 5 dni do zagospodarowania.., chciałbym wejść też na wulkan- tu czekam na propozycję, może nocleg gdzie indziej...
2 dni w Padang Bai
2 dni na Nusa Penida ?
2 dni na Lembogan- jest sens brać tu noclegi?
2 dni na Gili ?
2 dni przed Sanur znów na Ubud i dalsze zwiedzanie okolicy
ostatnie 4 dni wezmę w Sanur aby ponurkować, znalazłem tam Polskiego właściciela firmy nurkowej, trochę drogo, no ale cóż.. 3 dni wykupię pakiet nurkowy na okolicę i jedno może nocne nurkowanie na wraku??

Może już więcej się nie przemieszczać z noclegami, a może jedynie wydłużyć noclegi i stamtąd wyjeżdżać?

Jestem elastycznym.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 3 tygodnie
#27 PostWysłany: 01 Wrz 2016 13:16 

Na który wulkan? Ja na ten niższy, to moja propozycja jest taka by darować sobie wycieczkę z przewodnikiem bo górka do zrobienia samodzielnie. Tylko zabierz czołówkę, jeśli szykujesz się na wschód słońca.
 PM off  

#28 PostWysłany: 01 Wrz 2016 13:34 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 414 687
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Jak dla mnie plan bez sensu.

Po te 2dni w każdym miejscu to prawie nic nie zrobisz i ewentualnie tylko do nich dojedziesz i zaraz będziesz musiał spadać.. Proponuję mniej miejsc i więcej dni na te wybrane. Pamiętaj, że transport po wyspie oraz między wyspami jest bardzo wolny, poza tym zawsze może się coś obsunąć (warto mieć 1-2 dni zapasu). No chyba,że lubisz latać z plecakami cały czas.
My byliśmy 3 tygodnie w Indonezji (Bali-Gili Air-rejs Lombok->Flores-Jawa), ale w każdym miejscu ok.3-4dni, co i tak uważam było za krótko i mieliśmy niedosyt.

Wybrałabym na Twoim miejscu między Gili a Lembonganem, bo totalnie bez sensu jest po 2 dni na każde przeznaczać, chyba że chcesz wpaść na Gili na jeden snorkling.

Poza tym co chcesz robić 2 dni w Padang Bai??? :?: To najbardziej syfiaste miasto na Bali, w którym byliśmy. Poza tym nic tam nie ma, jest to tylko port,z którego pływają łódki na Gilis.

Ubud też proponuje zrobić raz na 4-5dni i nie wracać tam, chyba że naprawdę chcesz spędzić połowę albo 2/3 czasu w środkach komunikacji.

-- 01 Wrz 2016 14:09 --

Dodam jeszcze tak: wybierz sobie 3 miejscówki i zostań tam po ok.tygodniu. Proponuję na pewno Ubud - dobra baza wypadowa do wszystkich balijskich światyń, masz tam też Monkey Forest (to chyba o niego chodziło Ci pisząc park małp), dalej Gili - na snorkling czy nurkowanie i trzecie miejsce jeśli chcesz ponurkować przy wrakach itp. (tu niezbyt się orientuję, ale chyba gdzieś na południu Bali).
Chociaż jak dla mnie sporo czasu jak na praktycznie jedną wyspę (Bali), chyba że możesz nurkować przez x czasu. Ja bym dorzuciła Lombok i pojechała na piękne plaże na południu, no ale to już zależy co lubisz robić. Na Lomboku masz wulkan Rinjani, tam można zrobić fajny trekking.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 01 Wrz 2016 14:41 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
Na który wulkan? Ja na ten niższy, to moja propozycja jest taka by darować sobie wycieczkę z przewodnikiem bo górka do zrobienia samodzielnie. Tylko zabierz czołówkę, jeśli szykujesz się na wschód słońca.

Chciałbym iść na lepszy wulkan, który jest tak naprawdę bardziej wart wejścia?
Czy z Ubud jest sens wybierać się na ten największy wulkan, czy lepiej może z Padang Bai?
O latarce będę pamiętać :)

-- 01 Wrz 2016 15:50 --

olajaw napisał(a):
Jak dla mnie plan bez sensu.

Po te 2dni w każdym miejscu to prawie nic nie zrobisz i ewentualnie tylko do nich dojedziesz i zaraz będziesz musiał spadać.. Proponuję mniej miejsc i więcej dni na te wybrane. Pamiętaj, że transport po wyspie oraz między wyspami jest bardzo wolny, poza tym zawsze może się coś obsunąć (warto mieć 1-2 dni zapasu). No chyba,że lubisz latać z plecakami cały czas.
My byliśmy 3 tygodnie w Indonezji (Bali-Gili Air-rejs Lombok->Flores-Jawa), ale w każdym miejscu ok.3-4dni, co i tak uważam było za krótko i mieliśmy niedosyt.

Wybrałabym na Twoim miejscu między Gili a Lembonganem, bo totalnie bez sensu jest po 2 dni na każde przeznaczać, chyba że chcesz wpaść na Gili na jeden snorkling.

Poza tym co chcesz robić 2 dni w Padang Bai??? :?: To najbardziej syfiaste miasto na Bali, w którym byliśmy. Poza tym nic tam nie ma, jest to tylko port,z którego pływają łódki na Gilis.

Ubud też proponuje zrobić raz na 4-5dni i nie wracać tam, chyba że naprawdę chcesz spędzić połowę albo 2/3 czasu w środkach komunikacji.

-- 01 Wrz 2016 14:09 --

Dodam jeszcze tak: wybierz sobie 3 miejscówki i zostań tam po ok.tygodniu. Proponuję na pewno Ubud - dobra baza wypadowa do wszystkich balijskich światyń, masz tam też Monkey Forest (to chyba o niego chodziło Ci pisząc park małp), dalej Gili - na snorkling czy nurkowanie i trzecie miejsce jeśli chcesz ponurkować przy wrakach itp. (tu niezbyt się orientuję, ale chyba gdzieś na południu Bali).
Chociaż jak dla mnie sporo czasu jak na praktycznie jedną wyspę (Bali), chyba że możesz nurkować przez x czasu. Ja bym dorzuciła Lombok i pojechała na piękne plaże na południu, no ale to już zależy co lubisz robić. Na Lomboku masz wulkan Rinjani, tam można zrobić fajny trekking.

No dobrze, a więc poszerzę dni do 4-5... Gili ponoć jest kiepskie, ma słabe rafy koralowe, lepsze ponoć są na Lembogan i przy Bali. Wybrałem też Padang Bai, bo ponoć jest tam ładna "Blue Lagoon Beach", stąd ten pomysł..., a później z Padang Bai, myślałęm ruszyć na jedną z wysp...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 01 Wrz 2016 15:44 

@Paweł Szląskiewicz, nie byłem na tym wyższym. Byłem na niższym bo przeczytałem, że jest lepszy na wschód słońca. Do wejścia w adidasach, tylko latarka potrzebna żeby szlaku nie zgubić. Możesz też próbować iść za wycieczką dyskretnie. Ja tam byłem 3 lata temu, mam nadzieję że nic się nie pozmieniało.
 PM off  

#31 PostWysłany: 01 Wrz 2016 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 279
Kilometry: 414 687
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Jedz na Lombok to takie blue lagoon beach będziesz miał co chwilę wzdłuż południowego wybrzeża :) A dla jednego skrawka plaży nie warto się tam zatrzymywać. Ja bym Padangbai omijała szerokim łukiem, bo główne wspomnienia z tego miejsca to naciągacze, karaluchy, szczury i syf ;)

Co do Gili to nie zgodzę się, że rafa jest słaba - oczywiście zależy ile już nurkowałeś i gdzie itd. (co innego zachwyca początkującego nurka a co innego starego wyjadacza). Wg mnie rafa na Gili jest fajna (żółwie co chwila), może nie jakaś nadzwyczajna, ale nazwać ją słabą chyba nie można. Ja raczej słyszałam, że przy Lembonganie jest gorsza i sama wyspa też jest niezbyt.
Wydaje mi się, że Gili jest przede wszystkim na snorkeling, a południe Bali bardziej na nurkowanie (są też manty, wraki itd., więc większy repertuar). No i oczywiście jak ktoś nie snorkluje ani nie nurkuje to na Gili będzie się nudził, bo to główne zajęcie tam. My praktycznie wychodziliśmy spod wody tylko na posiłki i spanie :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 03 Wrz 2016 10:48 
Awatar użytkownika

olajaw napisał(a):
Jedz na Lombok to takie blue lagoon beach będziesz miał co chwilę wzdłuż południowego wybrzeża :) A dla jednego skrawka plaży nie warto się tam zatrzymywać. Ja bym Padangbai omijała szerokim łukiem, bo główne wspomnienia z tego miejsca to naciągacze, karaluchy, szczury i syf ;)

Co do Gili to nie zgodzę się, że rafa jest słaba - oczywiście zależy ile już nurkowałeś i gdzie itd. (co innego zachwyca początkującego nurka a co innego starego wyjadacza). Wg mnie rafa na Gili jest fajna (żółwie co chwila), może nie jakaś nadzwyczajna, ale nazwać ją słabą chyba nie można. Ja raczej słyszałam, że przy Lembonganie jest gorsza i sama wyspa też jest niezbyt.
Wydaje mi się, że Gili jest przede wszystkim na snorkeling, a południe Bali bardziej na nurkowanie (są też manty, wraki itd., więc większy repertuar). No i oczywiście jak ktoś nie snorkluje ani nie nurkuje to na Gili będzie się nudził, bo to główne zajęcie tam. My praktycznie wychodziliśmy spod wody tylko na posiłki i spanie :)

Czyli To gdzie lepiej jechać na kilka dni na Lembogan, czy Gili?
Na Lombok nie za dużo jest siedzieć tydzień czasu?
Na nurkowanie na 3-4 dni jest sens brać ze sobą sprzęt? Jeżeli nie, to prócz latarki (mam 200 lumenów- może na nocne na wraki się przyda tylko nie wiem czy nie za słaba) jaki warto wziąć? Oczywiście nie biorę pod uwagi jedynie butli.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Wrz 2016 11:03 
Awatar użytkownika

srebrny
a masz papier na nurkowanie?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 03 Wrz 2016 11:45 
Awatar użytkownika

becek napisał(a):
a masz papier na nurkowanie?

Mam AOWD, a osoba towarzysząca może iść na snorkeling.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 03 Wrz 2016 14:33 
Awatar użytkownika

platynowy
To ja zamącę i podrzucę Labuan Bajo. Raptem nieco ponad godzinę lotu z DPS. Potem najlepiej od razu na Sebayur (Komodo Dive Resort), ok 40 min. motorówką. Jest drogo, ale warto, zarówno z punktu widzenia osoby snorkelującej, jak i nurkującej. Do tego, na wyspach Komodo i Rinca obowiązkowo warany.
My byliśmy na tej wyspie 10 dni i było świetnie, ale najwięcej gości przybywa tam na 3-5 dni, głównie na nurkowania.
 Profil Relacje PM off
mashacra uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 10 Lut 2017 06:28 

Loty: 53
Kilometry: 127 342
Krajów: 18 / 8.4%
Witam,

Pozwolę się podpiąć do dyskusji. Mam pytanie dotyczące Kawah Ijen. Słyszałam że zejście jest bardzo niebezpieczne, bywają wypadki śmiertelne a poskręcane kostki są codziennością. Czy to prawda? Sama mam poważny problem z kolanem (będę miała ze sobą stabilizator), ale ogólnie bardziej nadaję się na stół operacyjny niż na wspinaczki, i mam pewne obawy czy powinnam się tam wybrać.

Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Lut 2017 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 571 827
Krajów: 50 / 23.4%
Zejścia nie nazwałbym niebezpiecznym. Jeśli ruszasz w nocy, weź czołówkę i patrz gdzie stawiasz nogi a wszystko będzie w porządku. Jeśli będziesz mieć przewodnika na niebieskie ognie to na pewno poda Ci pomocną dłoń. Nie spiesz się przede wszystkim, przepuść tych co biegną za Tobą i idź swoim tempem.

Co do Twojego stanu zdrowia to trudno powiedzieć na co możesz sobie pozwolić. Zejście do krateru wygląda jak zejście po takich wyższych schodach więc może być obciążeniem dla Twojego kolana. Późniejsze zejście już na parking z racji nachylenia stoku też może Twoje kolano nadwyrężyć, zwłaszcza że miejscami bywało ślisko i mocno trzeba było stawiać stopy na ziemi.

Decyzja należy do Ciebie. To nie jest wielka wspinaczka i już na pewno nie jest niebezpieczna, ale w przypadku problemów z kolanem może być wyzwaniem.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 10 Lut 2017 10:35 

Loty: 53
Kilometry: 127 342
Krajów: 18 / 8.4%
Ryglu, dziękuję bardzo za odpowiedź.
Bardzo mnie kusi żeby się tam wybrać ale resztki zdrowego rozsądku każą mi to jednak przemyśleć.
Bez stabilizatora bym się na pewno nie odważyła, bo najgorzej jest po nierównym i śliskim. Z rusztowaniem znacznie lepiej.
Ogólnie dużo się ruszam, jeżdżę na nartach, nurkuję, dużo łażę, rok temu ze zwichniętym kolanem wylazłam na Laban Rata więc jak to nie jest gorsze to dam radę.
Trochę się przestraszyłam bo gdzieś wyczytałam że to jest strasznie niebezpieczne, są częste wypadki, czasami śmiertelne. Jeszcze to przemyślę ale powinnam dać radę :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Lut 2017 10:38 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 571 827
Krajów: 50 / 23.4%
Jeśli dużo się ruszasz i na dodatek jeździsz na nartach (co obciąża kolana i nie masz z tego tytułu większych dolegliwości) to myślę, że śmiało możesz ruszać :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 10 Lut 2017 11:10 
Awatar użytkownika

srebrny
a ja uważam ze to jedno z bardziej niebezpiecznych zejść
sam raz wylądowałem ns d##ie, dookoła ludzie się non stop wywracali
bardzo ślisko, ziemia na kamieniach

i powiem tak
mając rozwalone kolano tam bym się nie pchał
i nie chodzi tylko o możliwość wywrotki ale także o przeciążenia których nie unikniesz
zdrowie masz jedno ale widzę ze masz je głęboko w ....

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość