Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
ESTA krok po kroku

http://www.wykop.pl/ramka/5272353/esta- ... -po-kroku/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 976 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 11 Gru 2025 23:32 

srebrny
PRISM działa od 2007 roku.
Snowden dekadę temu ujawnił, że wszystko co zostało napisane w mediach społecznościowych jest w posiadaniu NSA.
Obecnie w dobie rozwoju AI możliwości profilowania każdego znacząco wzrosły.
Jedyna zmiana, to że dawniej te informacje były przetwarzane niejawnie, a teraz mają być sprawdzane rutynowo. Zmiana ma znaczenie propagandowe nie realne.

„They secretly scanned everything you ever wrote, far beyond what law requires.”

„The NSA has built an infrastructure that allows it to intercept almost everything. With this capability, the vast majority of human communications are automatically ingested without targeting. If I wanted to see your emails or your wife’s phone, all I have to do is use intercepts. I can get your emails, passwords, phone records, credit cards.”

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: ESTA ważność
#942 PostWysłany: 14 Gru 2025 13:39 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Mam ESTE ważną do 26 lutego 2026 r. Lecę do USA i będę do 12 lutego 2026 r. Czyli ESTA jest ważną, ale pytanie do zorientowanych czy nie ma regulacji, które tak jak w przypadku paszportu wymagają jakiegoś większego zapasu ważności ESTA.

Temat postu: Re: ESTA ważność
#943 PostWysłany: 14 Gru 2025 13:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie ma, musi być ważna na wjeździe i tyle.
ted07 lubi ten post.

#944 PostWysłany: 03 Sty 2026 20:13 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Wyrobię ESTA i przylecę do USA samolotem, rozumiem, że wtedy I-94 tworzone jest elektronicznie i nie płacę.
W trakcie pobytu wyjadę drogą lądową do Kanady oddać tam kampera i w ciągu 1 dnia wrócę drogą lądową do USA.
Czy muszę w takiej sytuacji wyrabiać papierowe I-94 i płacić 30$?
Zakładam, że jak sprawdzę I-94 na stronie, to będzie "aktywne" i nie "wyzeruje" się po wyjeździe turystycznym do Kanady?
Czy jedynym kosztem "wycieczki" jest dla mnie 40$ za ESTA?

#945 PostWysłany: 03 Sty 2026 20:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kri$ IMHO nie musisz wyrabiac. Kilka lat temu "wszedłem" do Stanów z Kanady opłacając I-94, następnie "wyszedłem" do Meksyku i "wszedłem" z powrotem do Stanów bez płacenia i wypełniania I-94 (wszystko w czasie ważności wizy wbitej przy "wejściu" z Kanady).

#946 PostWysłany: 18 Sty 2026 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 378 877
Krajów: 35 / 16.4%
W połowie grudnia i początkiem stycznia wlatywałem łącznie 2 razy do USA na ESTA. Może komuś się przydadzą te informacje na odstresowanie lub odwrotnie ;) Tym bardziej że na pierwszym wlocie trochę mnie przemaglowali a i na drugim miałem przygody.
ps. Co do mojej osoby to mam 48 lat i wyglądam na jakieś 10 mniej.

1) lot do USA. Na lotnisku Okęcie spytano mnie wiza / esta i chcieli abym okazał ESTE (miałem wydruk), pan także odparł że widzi (że mam powrotny bilet z USA). Leciałem Turkishem - przesiadka w Stambule. Na lot IST - SFO był specjalny gejt gdzie na wejściu pierwszy pracownik pytał wiza / esta? na co wjeżdżam. Czas pobytu i kartkował paszport + nakleił na nim (na tylnej okładce security). Na następnym stanowisku - wertowanie paszportu, pytanie o nazwę hotelu gdzie się zatrzymam (bez adresu). Trzecie stanowisko to dokładne oglądanie (wyciąganie bagaży) np. aparat foto był wyciągany i oglądany + wszystko pocierane papierkami a następnie wsadzane do jakiegoś skanera do analizy. To samo z osobistym pocieraniem ubrań - trzeba było ściągnąć buty, wierzchnie ubranie jak było więcej (bluza etc). Po za tym pocieranie tymi papierkami rąk innych części ciała. Do tego skaner ręczny i wachlowanie całego ciała w tym zauważyłem że przy innych osobach skupiali się bardziej na... tyłku (odbycie). Rzecz skan jasna poprzez spodnie. Faceci mieli swoje stanowisko, kobiety swoje ze skanującą kobietą. Do tego (trzeciego) stanowiska jednakże jakieś 5% nie kierowano (była od tego osoba która wybierała takie osoby że mogą przejść. Prawie wszystkie takie osoby to były kobiety / osoby z paszportem USA (o ile dobrze widziałem kolor paszportu?)
Po przylocie do USA (dokładnie San Francisko) podchodzę do okienka (były to działy po 2 stanowiska / okienka obok siebie - jak na innych zwykłych lotniskach). Typ patrzy na paszport i mówi do mnie łamaną polszczyzną że trochę zna Polski. Ja do niego - (po Polsku) - to dobrze bo ja znam słabo angielski. Wszystkie odciski palców + foto. Pytania: na ile dni (ja 4), czy pierwszy raz - ja tak, jaki charakter przyjazdu - ja zwiedzanie. Następnie próbował mnie podpytać (ciężko mu to wychodziło - mówienie po PL) o to gdzie mieszkam dokładnie / region. Tutaj raczej pytał nie z procedur a tak ze zwykłej ciekawości. Następnie (po paru minutach od podejścia) padło pytanie po którym już wiedziałem że trochę dłużej tu zostanę :lol: . Typ pyta gdzie jadę dalej? i czy Los Angeles? Ja odpowiadam że nie - lecę na 23 dni do Polinezji Francuskiej (Tahiti, Moorea, Bora Bora). Tak też się stało bo typ się upewniał czy na pewno dobrze zrozumiał gdzie i na ile lece (starał się po PL mówić chyba że nie znał słowa to po angielsku). Następnie pytania: abym pokazał rezerwacje hotelu w SF, czy mam żonę? czy mam dzieci? (odpowiedziałem że nie - jestem sam). Czy mam jakiś znajomych, rodzinę w SF (ja nie), próbował coś podpytać o Chicago ale nie mógł sie wysłowić po Polsku i zrezygnował ostatecznie. czy mam jeden plecak tylko? - ja tak. Następne pytanie - czym mam pracę i w jakim charakterze? Nie wiedziałem za bardzo jak mu odpowiedzieć w pracuję w zakładzie gdzie jestem pracownikiem fizycznym ale i też mogę wykonywać zupełnie inne prace np. brygadzisty. Odparłem mu że jestem zwykłym pracownikiem w zakładzie ale robię też różne inne rzeczy. Przez cały czas wypytywania byłem uśmiechnięty, wyluzowany i zero stresu. W między czasie widziałem jak oglądał kartki paszportu gdzie podróżowałem i choć mam go od paru lat (nowy) to już trochę egzotycznych (drogich) krajów swoje stemple tam miało. Pytał też o ogólne fundusze (pieniądze) jakie posiadam przy sobie: ja: 2 karty (kredytowa, debetowa), gotówka. Przez chwilę się zawiesiłem bo czasem aby coś do mnie powiedzieć (po Polsku) zastanawiał się nad słowami - patrzę na niego a ten położył (oddał) paszport i mówi: że chyba mam /posiadam dużo pieniędzy przy sobie 8-) Ja do niego: tak - dużo - bo musze mieć dużo. Trudno mi ocenić ile to wszystko trwało czasu ale myślę że od 8 - max.10 minut? Tyle że z 1/4 czasu należy odjąć ze względu na pytania typowo z ciekawości oraz to że ciężko mu wychodziło mówienie po Polsku / zastanawianie się nad wyrazem. Tak czy inaczej uważam że i tak mnie przemaglował. No ale spodziewałem się tego.

2) Po ponownym przylocie do SF trafił mi się afro-amerykanin. Były mega kolejki więc obserwowałem jak to idzie - szło szybciej niż jak byłem poprzednio. Widziałem też że pogranicznicy między sobą rozmawiali (okienka były blisko siebie), śmiali się. No więc wzywa mnie ów osoba - włożyłem w paszport bilet z Tahiti - odłożył go nawet nie patrząc. Zdjęcie, odciski palców. Skanuje, wertuje i w tym momencie coś zaczął mówić nie patrząc się na mnie tylko przed siebie. Ja się trochę zawiesiłem i nie odpowiedziałem (jak się okazało). Ponowił pytanie (nadal na mnie nie patrzył) - trochę wbiło mnie w szok (uzmysłowiłem sobie) że wcześniej do mnie coś gadał. No więc pytał: po co tu jestem? (coś w tym guście). Nie pewny czy to do mnie kieruje miałem spytać (czy to do mnie pytanie? ale zrezygnowałem aby go nie drażnić). Odpowiadam zdziwiony że... - przyleciałem tu na 4 dni. Ten coś pod nosem zaczął gadać jak to afro.... i się chyba zirytował że go bagatelizuje. Wyszedł z okienka i mówi abym szedł za nim. Poszliśmy obok do sporego pomieszczenia gdzie było kilka innych osób. Paszport dał innemu typowi - ten skanował, coś tam wertował na kompie i po 2 minutach mnie zawołał (wymieniając imię i nazwisko koślawie) Podchodzę - ten mówi abym poszedł na stanowisko B2 i pokazuje którędy a następnie daje mi paszport zamknięty w takim... przeźroczystym pudełku :lol: jak na elektronike zabezpieczenie w sklepie z klipsami anty kradzieżowymi. Wychodzę patrzę jest taśma / skaner bagaży - zwykłe stanowisko do którego i tak brali wyrywkowo osoby przekraczające kontrolę paszportów. Pobieżnie wyciągnięto mi rzeczy z plecaka, spytał czy mam cygary (miałem niecałą paczkę), owoce lub inne rzeczy których nie wolno przewozić / trzeba zgłosić. Ja że nie- następnie spytał czy mam :shock: pracę i o mój zawód - ja jak zwykle odpowiadam (Loader) bo tak zwie się konkretnie moje stanowisko. Ten nie zrozumiał - po za tym mam lekką wade wymowy r/y i pyta... lawyer? :lol: Ja że nie! i wtedy pokazuje mu rękoma / gestykuluje że kieruję wózkiem widłowym. Załapał od razu i powiedział OK. Następnie wypełniłem formularz przeszukania (parę danych) no i tyle. Gość był na tyle zakręcony że spytał czy to mój długopis (a dał mi go drugi pracownik) bo było ich dwóch.

ps. Teraz zauważyłem że jest inny bardziej luźny temat o USA / wlocie - więc jak ten post bardziej pasuje tam to go przenieście.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#947 PostWysłany: 24 Sty 2026 20:22 

niebieski
Aktualizacja danych pobytu w ESTA czy potrzeba?

W marcu będę drugi raz wlatywał do USA tym razem IAH tylko tranzyt do EZE poprzednio było MIA teraz pytanie czy w takim przypadku trzeba robić aktualizację danych , przyznana mam na pierwszy wlot do Miami .
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#948 PostWysłany: 24 Sty 2026 21:52 
Awatar użytkownika

złoty
Mam doświadczenie sprzed aktualnego prezydenta i nic nie zmieniałem przy kolejnym transferze.
 Profil Relacje PM off  

#949 PostWysłany: 24 Sty 2026 21:55 

Nic się nie zmieniło. Wniosek wypełniasz tylko raz i w okresie ważności możesz wjeżdżać wielokrotnie. Nic nie trzeba uaktualniać.
 Profil Relacje PM off  

#950 PostWysłany: 25 Sty 2026 00:09 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 85 497
Krajów: 16 / 7.5%
srebrny
Potŵierdzam, że nie trzeba nic zmieniać.
Ok. 6 miesięcy temu wypełniałem ESTA planowałem wyjazd do Chicago ale ostatecznie znajomi przekonali mnie na wyjazd do Los Angeles.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#951 PostWysłany: 25 Sty 2026 01:51 

Loty: 188
Kilometry: 413 651
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
Ale co wy chcecie zmieniac we wniosku ?
ESTe macie na 3 lata i tyle. Do widzenia rozchodzimy się .
Jedyny problem jelsi po trasie zmieniliscie imię/ naziwsko/ paszport/ byliście karani.

Jeśli nie to przez 3 lata bujacie sie do USA na jedej ESTa bez żanych aktualizacji - zreszta nie ma takiej opcji - mozna co najwyżej nowy wnioseksobie złożyć .
 Profil Relacje PM off  

#952 PostWysłany: 25 Sty 2026 03:01 

Loty: 110
Kilometry: 244 523
niebieski
ESTA to raczej na 2 lata jest przyznawana
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
szpaczny uważa post za pomocny.

#953 PostWysłany: 25 Sty 2026 04:01 

Loty: 188
Kilometry: 413 651
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
j błąd - docenciku - zgadza sie :)
 Profil Relacje PM off  

#954 PostWysłany: 25 Sty 2026 11:37 

niebieski
szpaczny napisał(a):
bujacie sie do USA na jedej ESTa bez żanych aktualizacji - zreszta nie ma takiej opcji - mozna co najwyżej nowy wnioseksobie złożyć .

Akurat adres pobytu w USA można aktualizować. Czy trzeba nie wiem.
 Profil Relacje PM off  

#955 PostWysłany: 25 Sty 2026 14:14 

Loty: 110
Kilometry: 244 523
niebieski
szpaczny napisał(a):
j błąd - docenciku - zgadza sie :)

Nie miało to być w odbiorze złosliwe;)
Aż sam sprawdziłem ważność ESTA - a nóż może na 3 lata., ale niestety tylko 2.

A adresu na 100 % nie trzeba aktualizować - tak jak piszę @szpaczny
 Profil Relacje PM off  

#956 PostWysłany: 25 Sty 2026 18:09 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 378 877
Krajów: 35 / 16.4%
boots napisał(a):
Wystarczy przed wyjściem z samolotu ubrać się w gadżety:
https://allegro.pl/oferta/czapka-z-dasz ... 1a9fef6052
https://allegro.pl/oferta/breloczek-cza ... 7016802655

i już koniec strachu.

Rozumie że wpis jest z przymrużeniem oka ale zależy gdzie lecisz w USA ;) bo jeśli jest to stan (tak jak w moim wypadku - pobyt ponad tydzień temu - lewacka Kalifornia) a dokładniej jeszcze bardziej "lewe" San Francisko to raczej słabo to widzę...
ps. Według mnie największym problemem / błędnym wartościowaniem przybyszów (turystów) jest to że im (amerykanom) nadal sie wydaje że USA to "ziemia obiecana" :lol: i każdy (nawet z UE) marzy aby tu wbić nielegalnie na stałe. Jestem osobą która bardzo dobrze pamiętam lata 80te w PL i porównując to do obecnej sytuacji w USA to ostatnią rzeczą byłaby emigracja do tego kraju... nie wspominając o nielegalnej emigracji / pobycie :lol:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#957 PostWysłany: 31 Sty 2026 04:50 
Awatar użytkownika

Loty: 866
Kilometry: 1 631 520
Krajów: 79 / 36.9%
niebieski
Taka ciekawostka po raz trzeci składałem wniosek o ESTA (po upływie ważności kolejnej poprzedniej) ale tym razem pierwszy raz w wersji w aplikacji mobilnej na telefon. Telefon musi być w trybie NFC, skan paszportu , skan chipa paszportu, fotka twarzy itd. Ale w wersji aplikacji nie wymagane jest podanie adresu pobytu (pierwszy nocleg - w ogóle nie ma takiego pytania) dlatego tu różnica do składania wniosku przez stronę .gov. Po ok 2h - approved.
4 ludzi lubi ten post.
szpaczny uważa post za pomocny.

#958 PostWysłany: 01 Lut 2026 12:54 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Rozumiem że przewaga aplikacji jest taka, że jeśli musisz gdzieś pokazać ESTE, to na aplikacji będzie widoczna i nie trzeba drukować?
 Profil Relacje PM off  

#959 PostWysłany: 01 Lut 2026 16:41 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Po co ktoś miałby oglądać Twoją ESTę czy to w apce czy drukowaną?
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 01 Lut 2026 18:27 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
W Miami w porcie podczas załadunku na rejs zażądano od nas esty. To było na check in i obsługa nie miała wglądu w systemie. Papierowa wersja była w walizce i musiałem znaleźć na mailu. Jeśli byłoby to pod ręką w aplikacji, to znaczne ułatwienie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 976 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość