Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Mar 2012 01:18 
Awatar użytkownika

Loty: 306
Kilometry: 480 345
Krajów: 50 / 23.4%
konradzik napisał(a):
od lat mieszkasz tam to moze uzywales rowerow tych do wypozyczenia? :D jak je sie wypozycza? w londynie jestem kilka razy do roku i zawsze mam przesiadke na victori do bournemouth zazwyczaj 2-2.5godz to rowerek bym sobie wzial i posmigal pod palac :) mam brytyjska karte debetowa jakby co, bo tam chyba depozyt jakis jest tak?

Jeszcze nie mialem przyjemnosci ;) Nie wiem jak to dokladnie wyglada...

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 22 Mar 2012 08:39 

konradzik napisał(a):
od lat mieszkasz tam to moze uzywales rowerow tych do wypozyczenia? :D jak je sie wypozycza? w londynie jestem kilka razy do roku i zawsze mam przesiadke na victori do bournemouth zazwyczaj 2-2.5godz to rowerek bym sobie wzial i posmigal pod palac :) mam brytyjska karte debetowa jakby co, bo tam chyba depozyt jakis jest tak?

Znajomy to robił, ja tylko stałem obok.
Wymaganiaa: karta płatnicza, nogi.
Podchodzimy do tego dużego, klikamy, wkładamy kartę, czasami klikniemy coś nie tak i powtarzamy, aż do osiągnięcia celu (wyplucia przez maszynkę kartki, lub wielokrotną ilość kartek równą ilości rowerów które chcemy wyporzyczyć). Sprawdzamy czy opony mają powietrze, z kartki przepisujemy kod do panelu obok rowerka, po zapaleniu zielonego światełka szarpiemy rower z całej siły do tyłu. Ustawiamy wysokość siodełka i można śmigać. Pół godzinki za darmo, później coś się płaci. Najlepiej jakby porozglądać się gdzie kolejne punkty są i co 29 minut przeskakiwać na nowy rower.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Mar 2012 22:38 

Loty: 92
Kilometry: 176 887
Krajów: 28 / 13.1%
ta opcja z wypożyczeniem rowerów bardzo mnie zainteresowała, tym bardziej że na mieście widziałam dużo tych punktów jak również wielu korzystających, nie mniej zdaje się jest wymagana angielska karta kredytowa.

jako uzupełnienie dodam że z kartą Oyster bilet na metro w 1 strefie wychodzi 2 funty, autobus 1,35. Generalnie w godzinach szczytu warto korzystać z metra ze względu na korki, w ciągu dnia polecam autobus.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 04 Maj 2012 14:42 

timu napisał(a):
byłem dwa tygodnie temu, nie wszędzie trzeba płacić taką kasę, sporo można zaoszczędzić z voucherami od national rail, wystarczy kupić najtańszy bilet za 1,90 funta i można dużą kasę zaoszczędzić :) wystarczy tutaj poczytać :) http://www.daysoutguide.co.uk/2for1-london

Ze swej strony mogę dodać, iż można zaoszczędzić kupę forsy już za 1,20 funta.
Po prostu należy udać się do najbliższej kasy National Rail i kupić najtańszy bilet. Ja byłem na London Waterloo i kupiłem bilety dla całej gromadki po 1,2 funta sztuka i były honorowane. Ważną informacją jest to, iż jeśli chcemy skorzystać z ofert 2 for 1 obie osoby musza mieć bilet NR (czyli koszt 2,40). Bilety można kupowac z wyprzedzeniem, co oznacza, iż można je kupić na cały pobyt zgodnie z potrzebami (planem zwiedzania) przy jednej wizycie przy kasie NR.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 04 Maj 2012 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
lolosz napisał(a):
Ważną informacją jest to, iż jeśli chcemy skorzystać z ofert 2 for 1 obie osoby musza mieć bilet NR (czyli koszt 2,40).

NR czyli National Rail? Ja płaciłem za najtańszy bilet 1,90 funta. Doradził mi go hindus stojący przy bramkach wejściowych na stacje NR, powiedział, że wystarczy kupić taki, nikt nie sprawdza później czy jest powrotny itd. Nam się sprawdziło :))
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Maj 2012 21:18 

timu napisał(a):
lolosz napisał(a):
Ważną informacją jest to, iż jeśli chcemy skorzystać z ofert 2 for 1 obie osoby musza mieć bilet NR (czyli koszt 2,40).

NR czyli National Rail? Ja płaciłem za najtańszy bilet 1,90 funta. Doradził mi go hindus stojący przy bramkach wejściowych na stacje NR, powiedział, że wystarczy kupić taki, nikt nie sprawdza później czy jest powrotny itd. Nam się sprawdziło :))

Oczywiście nie trzeba mieć powrotnego. ale osoby korzystające ze zniżki, czyli ta, która płaci 100% jak i ta, która wchodzi gratis (czyli oferta 2 for 1) muszą mieć bilety National Rail (NR) i stąd 2x1,2 = 2,4. Ale można oszczędzić dużo dużo więcej.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 29 Lip 2012 21:23 

Loty: 167
Kilometry: 352 989
Krajów: 42 / 19.6%
Czy orientuje się ktoś ze stałych bywalców Londynu jak wygląda kwestia darmowego wejścia do parlamentu? Wiem, że na pewno jest możliwość wizyty podczas obrad- jakie są ograniczenia? Czy przy okazji można pozwiedzać resztę budynku? Ile stoi się w kolejce?

Z góry dzięki ;)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Wrz 2012 13:36 

lolosz napisał(a):
timu napisał(a):
lolosz napisał(a):

Oczywiście nie trzeba mieć powrotnego. ale osoby korzystające ze zniżki, czyli ta, która płaci 100% jak i ta, która wchodzi gratis (czyli oferta 2 for 1) muszą mieć bilety National Rail (NR) i stąd 2x1,2 = 2,4. Ale można oszczędzić dużo dużo więcej.

Tak dla rozjaśnienia promocji: jeżeli są 2 osoby to z biletami NR jedna płaci a druga wchodzi free??
Czyli jeżeli sam będę zwiedzał to ta promocja sie nie opłaci??
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 13 Wrz 2012 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
tak jest, wtedy się nie opłaci :) Płacisz tyle samo, a do tego dochodzą koszty kupna biletów NR
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 14 Wrz 2012 08:09 

tobiusz napisał(a):

Tak dla rozjaśnienia promocji: jeżeli są 2 osoby to z biletami NR jedna płaci a druga wchodzi free??
Czyli jeżeli sam będę zwiedzał to ta promocja sie nie opłaci??

no chyba że znajdziesz kogos w kolejce i się z nim dogadasz wtedy zrzuta po połowie i jest ok :) (oczywiście musicie oboje mieć bilety NR) lub vouchery dostepne np na ebayu
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 30 Wrz 2012 14:16 

niebieski
Kto wie jak działa system sprzedaży pociągów NR? czy bilet kupowany przez internet jest tańszy niż w kasie?

#32 PostWysłany: 03 Paź 2012 22:17 

Witam, mam dwa pytanka:

1. Czy kupujac karte Oyster w London travel information center, jest jakaś opcja zakupu tej karty ze zniżką studencką? Na pewno mozna to zrobic online i wtedy mi ja przysylaja do domu, ale wylatuje w poniedzialek wiec nie bedzie juz czasu. Ale czy mozna tez taka karte dostac na miejscu? A jesli tak, to czy wymagane są do tego jakies dokumenty oprocz podbitej legitymacji studenckiej? Musze miec ze soba jakies zdjecie do takiej karty?

2. Nie chcial bym zabnkrutowac przez roaming, dlatego jestem zainteresowany kupnem na kilka dni jakiegos startera do komorki. Dzwonic raczej strasznie duzo nie bede, ewentualnie kilka telefonow, najbardziej mnie interesuje jakis pakiet internetu abym mial w telefonie, i aby w razie wykorzystania albo on zwalnial, albo mozna by bylo za niewielkie pieniadze wykupic kolejny pakiet. Jak jest z sieciami komorkowymi w anglii, znajdzie sie cos taniego z duzym pakietem danych? Minimum z 200mb, aby starczylo na kilka dni intensywnego korzystania z google map i neta. I od razu kolejne pytanie - takie startery mozna kupic w jakis kioskach czy sklepach jak u nas?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Paź 2012 22:48 

startery mozna kupic wszedzie, w kioskach, w marketach w sklepach...kosztuja zazwyczaj 99 pensow...
odnosnie roamingu: jezeli masz telefon w t mobile to warto wykupic pakiet gdzie dzwonisz do Polski na numery w t mobile za 30 groszy za minute...
w sprawie pakietow internetowych nie mam zadnej wiedzy....
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 04 Paź 2012 00:32 

do Polski nie będę dzwonił, wystarczy mi 20 minut do wygadania na angielskie telefony komórkowe. Najważniejszy jest pakiet internetowy w telefonie.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 04 Paź 2012 01:16 

sieć 3 (http://www.three.co.uk/Discover/Phones/ ... _an_Add_on)
za 15 funtów jest kupę minut, smsów, i nielimitowany internet; za 5 funtów tylko 500mb internetu, a za 0.5 funta 120MB do wykorzystania w 24h. telefon musi być przynajmniej 3G
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 04 Paź 2012 01:40 

Super, dzięki wielkie. Powiedz mi jeszcze czy taki starter też kupię wszędzie? Oraz jak z aktywowaniem takich pakietów - bo na stronie nie znalazłem nigdzie info jak to zrobić. Nie wiesz może czy można takie pakiety 120 mb aktywować np. 2 na dzień? Czy tylko max 1 / 24h? Telefon mam Samsung Galaxy S II i on akurat chyba ma 3G, jest też bez simlocka więc powinno mi działać?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 05 Paź 2012 15:50 

MeHow: kupując przez internet z wyprzedzeniem (nawet jednodniowym) mozna zaoszczedzic na wiekszosci przejazdow - szczegolnie w przypadku dluzszych tras, kupujac odpowiednio wczesniej mozna zamiast 90 funtow zaplacic np 20 (pozniej te ceny wzrastaja, wraz z czasem pozostalym do terminu podrozy, ale nawet dzien wczesniej cena biletu zakupionego on-line bedzie tansza niz zakupionego w kasie). Do tego omija sie kolejke do kasy, odbierajac bilety z automatu. Uwaga - zeby moc odebrac bilet z automatu nalezy miec ze soba kod, ktory otrzymuje sie na maila + karte, ktora dokonano platnosci (musi byc to karta z chipem)

karolina1731: do studenckiej karty oyster uprawnieni sa tylko studenci studiujacy w Londynie
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 05 Paź 2012 16:46 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
Krajów: 9 / 4.2%
xpc12 napisał(a):
Uwaga - zeby moc odebrac bilet z automatu nalezy miec ze soba kod, ktory otrzymuje sie na maila

zdaje się, że kiedyś tak było... ostatnie dwa razy jak jechałam pociągami to jak tylko włożyłam swoją Visę to wydrukowało mi bilety... ale może to niektóre maszyny tylko tak mają... Drukowałam na dworcu Paddington i w innym jeszcze mieście...

#39 PostWysłany: 06 Paź 2012 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Ja mam pytanie odnośnie karty Oyster i cen.
http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx
czy w niedzielę to jest jakaś zniżka na bilety używając Oyster'a?
Wtedy płacę cenę jak poza godzinami szczytu?

#40 PostWysłany: 06 Paź 2012 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Czy na Oysterze, czy na zwykłej Travelcard jest tak samo. Bilety "anytime" obowiązują od pon do pt między 7:30 a 9:30, w pozostałych godzinach obowiązują ceny off-peak.

Oyster się opłaca, jeśli nie kupujesz travelcard, wtedy pojedynczy bilet jest tańszy niemal o połowę (4,30/2,30 £ w pierwszej strefie)

--
Wysyłane z mojego GT-S5690 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 286 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość