Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 761 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Andaluzja
#421 PostWysłany: 29 Mar 2017 23:34 

srebrny
ja bym sie na jakies wspinaczki z zona w ciazy nie pchal, tylko jak najszybciej uciekal z Malagi

Sevilla jak dla mnie koniecznie, i mozna na luzie robic jednodniowe wycieczki, najpierw Kordoba, drugi dzien Jerez/Kadyks itd.
 Profil Relacje PM off  

Czarnogóra ze spa i Adriatykiem w tle 🌊🧖✨ Loty i 4* hotel ze śniadaniami za 929 PLN 😎 Czarnogóra ze spa i Adriatykiem w tle 🌊🧖✨ Loty i 4* hotel ze śniadaniami za 929 PLN 😎
Dolce Vita nad Gardą 🍋 Loty, hotel i auto od 859 PLN 🚗✈️ Dolce Vita nad Gardą 🍋 Loty, hotel i auto od 859 PLN 🚗✈️
#422 PostWysłany: 30 Mar 2017 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Przy ciąży to weź tez pod uwagę ewentualnie zmiany ciśnienia związane z wysokością. Wprawdzie na jakieś super góry sie nie wybierasz ale mocno zależy jak kobieta znosi takie zmiany.

#423 PostWysłany: 02 Kwi 2017 23:27 
Awatar użytkownika

połowa maja w Kordobie to nie przypadkiem festiwal patio? Może warto spędzić tam dłużej niż dzień?
 Profil Relacje PM off
p.wl lubi ten post.

#424 PostWysłany: 10 Kwi 2017 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Ponieważ jestem zmuszona zrewidować przygotowane szlaki szukam informacji od Was (bo w sieci już znalazłam chyba wszystko) Czy ktoś robił szlak Junta de los Rios albo Rio Verde (okolice Nerja)?
Druga sprawa: jak wygląda na przełomie kwietnia i maja infrastruktura "plażowa" . Nie chodzi mi o bary i leżaki tylko czy np. działają wypożyczalnie kajaków.

#425 PostWysłany: 10 Kwi 2017 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 233 256
Krajów: 28 / 13.5%
srebrny
Orientuje się ktoś czy wyciągi np w Borreguiles działają także poza sezonem narciarskim?

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 23 Maj 2017 20:11 

Witam, wraz z przyjaciółmi na początku września planujemy wyjazd w okolice Malagi.
Szukamy miejscowości w której będziemy mieszkać i tak: na początku przez 2-3 dni plaża imprezy zwiedzanie miasta , potem na 4-5 bierzemy auto i będziemy zwiedzać (Gibraltar,Ronda, Sewilla, Nerja, jak się uda to Sewilla i może jeszcze coś jak znajdziemy) i znów ok 3 dni plaży i odpoczynku.
W związku z tym pojawia się pytanie, jaką miejscowość polecacie , aby było co tam porobić tj. pozwiedzać, coś zobaczyć, posiedzieć na czystej plaży i iść wieczorem na imprezę ?
Z tego co wyczytałem, te kryteria spełnia Benalmádena, czy ktoś był i poleca ? A może jakaś inna miejscowość w okolicach Malagi będzie dla nas lepsza ?
Jeśli ktoś ma również propozycje co można jeszcze zwiedzić oprócz ww będę również wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 24 Maj 2017 07:28 

Loty: 546
Kilometry: 835 517
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
A sama Malaga? Myśmy właśnie z niej zrobili sobie bazę wypadową. Mieliśmy auto, noclegi w Maladze, zaś rano wyjazd, wieczorem powrót. Natomiast faktycznie myśmy mieli bardziej rozrzucone punkty. U was jest głównie zachód, więc Benalmádena wydaje się być ok. Będzie mniej zbędnego krążenia po mieście, a i miejscówka spokojniejsza.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 24 Maj 2017 17:44 

-- 24 Maj 2017 17:42 --

A jak w Maladze wygląda plaża , i imprezy ? Bo czytałem różne opinie, jedne ze Malaga jest fajna ma swój urok, inne że to tylko lotnisko oraz aby z niej uciekać.
A co do zwiedzania, plan może się zmienić, , co zwiedzaliście w okolicach Malagi, i co możecie polecić ?

-- 24 Maj 2017 17:44 --

majkel0039 napisał(a):
A jak w Maladze wygląda plaża , i imprezy ? Bo czytałem różne opinie, jedne ze Malaga jest fajna ma swój urok, inne że to tylko lotnisko oraz aby z niej uciekać.
A co do zwiedzania, plan może się zmienić, , co zwiedzaliście w okolicach Malagi, i co możecie polecić ?

Dodam, że w zeszłym roku byliśmy w Alicante i chcielibyśmy coś podobnego pod względem plaży, życia nocnego oraz bliskości innych ciekawych miejscowości.
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 24 Maj 2017 18:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
Nie wiem jak wygląda Malaga pod kątem życia nocnego, ale plaża Malagueta w Maladze jest praktycznie w samym mieście, niezbyt daleko od historycznego centrum, blisko również do Palmeral de las Sorpresas i pasażu restauracyjnego Muelle Uno.

#430 PostWysłany: 24 Maj 2017 19:34 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Mając samochód, nie szukałbym bazy wypadowej, tylko jeździł od jednego noclegu do kolejnego. Na przykład, jedna noc lub dwie w Granadzie, kolejna w Kordobie, następna w Sevilli itd. Z Malagi tylko na jeden dzień wyjechałem Alsą do Granady, wieczorem trzeba było wrócić.

Jeżeli chodzi o życie nocne w Maladze, to tutaj dwie foty z końca kwietnia tego roku z Plaza del Marqués del Vado del Maestre. Jedna z soboty wieczór, druga z niedzieli rano. Bardzo podobnie wyglądają inne uliczki i place starego miasta. Chociaż zdarzają się momenty, że w centrum można spacerować pustymi zaułkami. Ale zaraz znowu wchodzimy w gwarny tłum. Praktycznie sami Hiszpanie, mniej turystów.

Załączniki:
sobota_wieczór_.JPG
sobota_wieczór_.JPG [ 243.21 KiB | Obejrzany 2088 razy ]
niedziela rano.JPG
niedziela rano.JPG [ 233.12 KiB | Obejrzany 2088 razy ]
 Profil Relacje PM off
p.wl lubi ten post.

#431 PostWysłany: 26 Maj 2017 12:42 

Dzięki za wskazówki, a jak wygląda komunikacja (pociągi, autobusy) pomiędzy miejscowościami np Benalmadena-Malaga, Benalmadena-Fuengirola , czy da radę zwiedzić okoliczne miejscowości bez auta ?
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 26 Maj 2017 16:04 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Tu znajdziesz informację na temat pociągów lotnisko-malaga-miasto,1300,24594 , tutaj też http://www.aeropuertodemalaga-costadels ... irport.htm Między innymi miastami możesz korzystać z kolei Renfe lub autobusów ALSA.

Z Malagi jeżdżą dwie linie podmiejskie. Ta która ciebie interesuje to linia C1. Polecam wyszukiwarkę połączeń komunikacyjnych Rome2Rio
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 29 Cze 2017 15:30 

W weekend wróciłem z urlopu w Hiszpanii. Nie licząc kilku dni w Madrycie i Walencji, to bite dwa tygodnie spędziliśmy w Andaluzji z podziałem na 2 miejscówki - tydzień w Sewilli, tydzień w Grenadzie.
Z Sewilli jednodniowe wypady do Kadyksu i Kordoby, z Grenady - do Malagi i El Chorro. Wszystko - albo pociąg albo autobus.
Mając już doświadczenie z objazdówek autem dochodzę do wniosku, że rezygnacja z samochodu była jedną z lepszych decyzji (byliśmy we 2 osoby). Oczywiście jeśli ktoś lubi co 2 dni zmieniać miejsce, nocleg to auto jest ok, ale bez niego jak najbardziej da się przeżyć, jeśli dobrze rozplanuje się dojazdy itp.
Co do samej Andaluzji - dużo zwiedzaliśmy w ww. miastach, także sporo knajp na koncie. Jeśli ktoś wybiera się w najbliższym czasie (tzn. pewnie po sierpniu, bo teraz nie ma sensu), to chętnie podpowiem - czy to na temat komunikacji, wejściówek, dobrych miejsc do posiedzenia itp.

Z samej Sewilli i Grenady jesteśmy mega zadowoleni, Kadyks - ładny ale nie urwał, spodziewaliśmy się więcej. Kordoba na 1 dzień wystarczy. Tak samo Malaga, jakoś klimat kurortu nie przypadł mi do gustu. Ale ładna jest miejscami, nie da się ukryć.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
szeptana uważa post za pomocny.

#434 PostWysłany: 04 Lip 2017 11:04 

majkel0039 napisał(a):
Dzięki za wskazówki, a jak wygląda komunikacja (pociągi, autobusy) pomiędzy miejscowościami np Benalmadena-Malaga, Benalmadena-Fuengirola , czy da radę zwiedzić okoliczne miejscowości bez auta ?

majkel, odpiszę Ci tu na wiadomość, gdyż napriv nie mogę wysłać.
Z tych miejsc, które zamierzasz zobaczyć, byłem jedynie w Maladze - Alcazaba i zamek warta polecenia. Katedra też ładna. w muzeum Picassa nie byłem. Przy porcie przyjemny spacer Paseo del Muelle Uno, ciekawy projekt. Z knajp nic fantastycznego raczej nie polecę, jadałem niedaleko dworca w D'Vinos y Copas oraz Korner 23 przy Calle Cuarteles. Ta pierwsza knajpka całkiem niezła, dobre rybki, kalmary. Byliśmy zadowoleni. Z drugiej też choć tam niezły przemiał i długo czekaliśmy, oprócz tapas serwują tam typowe porcje obiadowe (jakieś mięsko, ziemniaki i sałatka) i to było dość tanie. Oczywiście inne specjały też w menu.
 Profil Relacje PM off
majkel0039 uważa post za pomocny.

#435 PostWysłany: 11 Lip 2017 08:38 

Loty: 74
Kilometry: 132 685
Krajów: 20 / 9.7%
Planujemy wyprawę w 2 osoby w październiku na 5 dni od środy do poniedziałku. Mam chyba za dużo pomysłów w głowie i fajnie jakby ktoś mój plan zracjonalizował.
Dzień 1 środa - około południa przylot AGP, auto i jazda do Rondy, wieczorem powrót do Torremolinos na nocleg.
Dzień 2 czwartek - plażowanie w Torremolinos ewentualnie Marbella
Dzień 3 piątek Gibraltar od rana, popołudniu jeżeli starczy czasu mógłbym wjechać do Kadyksu i w zależności od godziny tam się kimnąć lub uderzyć od razu do Sewilli.
Dzień 4 sobota Sewilla i chciałbym jeszcze zdążyć do Kordoby na małe zwiedzanie, potem nocleg
Dzień 5 niedziela rano wyjazd do Malagi, z jakimś ewentualnie zwiedzaniem po drodze.
Dzień 6 poniedziałek rano wylot.

Już raz byliśmy w Andaluzji, ale tylko w Maladze, Granadzie i Jaen.
Priorytetem jest Gibraltar, Sewilla, myśle że do Rondy też fajnie wjechać, parę godzin w Maladze i trochę plażowania. Z drugiej strony nie chcę, jak już to parę razy bywało, wyjazdu na zasadzie masakrycznego męczenia się byle coś zobaczyć i gdzieś wjechać.

Jeżeli ktoś by coś podsunął to będę wdzięczny, bo mam mętlik w głowie.

#436 PostWysłany: 11 Lip 2017 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 233 256
Krajów: 28 / 13.5%
srebrny
Masz trochę jeżdżenia, ale generalnie nie jest zły plan, co bym doradził to odpuszczenie Kadyksu i Kordoby - nie ma sensu jechać tam "na chwilę" w stosunku do nadłożonych kilometrów
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 11 Lip 2017 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 226 006
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
@mdps Fajny plan, ale, jak sam piszesz ;)
mdps napisał(a):
Z drugiej strony nie chcę, jak już to parę razy bywało, wyjazdu na zasadzie masakrycznego męczenia się byle coś zobaczyć i gdzieś wjechać.

Proponuję zrezygnować z Kadyksu i po zwiedzeniu Gibraltaru od razu jechać do Sewilli. Jest to bardzo duże miasto i nie będziecie się tam nudzić. A wieczorem w Sewilli warto się wybrać na plac Hiszpański, gdzie do godziny 22 jest czynna fontanna zmieniająca kolory. Moim zdaniem to widok, który jest wart każdych pieniędzy :)
Zastanów się też nad Kordobą, czy nie lepiej spędzić czas spacerując po uliczkach Sewilli albo zwiedzając fenomenalny Alkazar. Jeden pełny dzień w Sewilli i ewentualnie jeszcze wieczór to naprawdę nie jest zbyt dużo czasu.
Oczywiście i Kadyks i Kordoba to bardzo fajne miasta, ale czy jest sens wpaść do każdego z nich na 2 godziny to już musicie zdecydować sami ;)
 Profil Relacje PM off
szeptana lubi ten post.

#438 PostWysłany: 11 Lip 2017 10:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 621
Kilometry: 946 669
Krajów: 60 / 29.0%
@mdps moim zdaniem Sewilla to spokojnie cały dzień zejdzie. Jeśli dzień 4 to ma być nocleg w Sewilli, to również odradzam wypad do Kordoby. Na dzień 5 w drodze do Malagi można pewnie zahaczyć o Antequera, a jeżeli bardziej w plenerze to może El Chorro i Caminito del Rey albo park El Torcal.

#439 PostWysłany: 11 Lip 2017 13:54 

niebieski
a ile przeznaczyć czasu na Sewillę w sierpniu? Wiadomo, że żar niemiłosierny i mnóstwo turystów. 1,5 dnia wystarczy, czy w tym tłumie i upale to będzie totalna mordęga? Co poradzicie? Czasu mamy sporo bo prawie 10 dni i plan na razie wygląda tak:
1. popołudniowy przylot do Sewilli, Alcazar i spacer, nocleg
2. zwiedzanie (katedra, złota wieża, Park Marii Luizy), koło 15 wynajem auta i trasa do Kordoby, tam wieczorny spacer i nocleg
3. z samego rana La Mezquita i po południu wyjazd do El Chorro, nocleg w Rondzie (albo 2 wersja: od razu do Rondy a na drugi dzień El Chorro)
4. Ronda lub El Chorro a potem przejazd wzdłuż wybrzeża i plażing, nocleg okolice San Luis de Sabinillas
5. ciąg dalszy plażing i smażing, a wieczorem nocleg Gibraltar
6. całodniowe zwiedzanie Gibraltaru
7. i 8. plażowanie oraz zwiedzanie: Tarifa, Kadyks, Jerez de la Frontera plus wycieczka stateczkiem na delfiny lub do Parku Donana
9. popołudniowy powrót do Sewilli, oddanie auta, spacer i nocleg
10. wylot skoro świt

Chcemy przede wszystkim odpocząć, nacieszyć się słońcem ale i jak najwięcej pozwiedzać, bez zbędnego gnania na łeb i szyje. Ma ten plan sens? Coś byście pozmieniali?
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 11 Lip 2017 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 226 006
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
W Sewilli fajnie jest być w poniedziałek, ponieważ wtedy wejście do Torre de Oro (przez cały dzień) i Alkazaru (w sierpniu wejście w godzinach 18-19, ale koniec zwiedzania o 20) jest bezpłatne :D Złota Wieża jest mała, ale ma fajny widok i na katedrę z Giraldą i na starówkę i na Gwadalkiwir. Ja byłam w Andaluzji w listopadzie, więc temperatura wtedy jest bardzo przyjemna i umożliwia intensywniejsze zwiedzanie. Na sierpień polecałabym wieczorny spacer nabrzeżem w dzielnicy Triana, najlepiej między mostem Izabeli II i mostem S. Telmo. Przy moście Izabeli jest też zamek San Jorge i kaplica Carmen. Spacer po wąskich i krętych uliczkach starego miasta to oczywiście obowiązkowy punkt zwiedzania Sewill. Chyba jednak lepiej udać się tam już późnym wieczorem, jak temperatura nieco spadnie ;) A w ciągu dnia w ramach odpoczynku można się jeszcze wybrać na godzinny rejs stateczkiem. Widoki są fajne, chociaż bez szału :) Jednak ze względu na otoczenie wody i wiatr może to być bardzo orzeźwiające. Statki odpływają spod Złotej Wieży - tam też zwykle jest kilku naganiaczy, u których można się dowiedzieć o ceny i godziny rejsów.
W Kordobie wieczorem oprócz spaceru polecam zobaczyć Palacio de Viana z bardzo fajnymi, chociaż dość małymi dziedzińcami i ogrodem. Ciekawie się reklamują tj. tak by nie wystraszyć przesądnych: "12 dziedzińców i 1 ogród" :lol:
W Rondzie fajnie jest się przejść starym mostem (Ponte Viejo) po Ogrodach Jardines de Cuenca nad kanionem - tam jest nieco chłodniej ;)
W Kadyksie powinno być najchłodniej dzięki bryzie od Atlantyku i niemal całkowitym otoczeniu starego miasta przez wodę. Tam oprócz katedry i Zamku Santa Catalina (lub San Sebastian) można przyjemnie spędzić czas w Parque Genovés. Mi podobały się również Oratoria: San Felipe Neri oraz Santa Cueva.
W pozostałych miejscach nie byłam, ale plan moim zdaniem jest bardzo ciekawy. Udanego wyjazdu!
 Profil Relacje PM off
szeptana lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 761 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości