Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lut 2014 21:18 

Czesc wszystkim,

sledze forum od paru lat, ale dopiero teraz postanowilam zalozyc profil. Przegladalam mnostwo watkow na temat Azji, ale nie znalazlam dokladnie tego, czego szukam. Jesli cos przeoczylam, wybaczcie. Niech Admin przeniesie to do odpowiedniego tematu albo usunie, by nie zasmiecac.
Do rzeczy!
Planuję moj pierwszy wyjazd do Azji. Nie interesuja mnie zadne pieciogwiazdkowe hotele ani lezenie na plazy (przynajmniej nie przez caly czas). W gre wchodzi aktywnie spedzany czas, jeden plecak, duzo zdjec i pozytywnych przezyc ;) Tak wiec na mojej (bardzo ogolnej wciaz liscie) sa Tajlandia, Kambodza, Laos, moze Wietnam. Czas jaki chce poswiecic na podroz to okolo 2 miesiecy. Wiem, ze jest tu wielu bardzo doswiadczonych podroznikow, ktorzy udzielaja swienych, konkretnych i bardzo pomocnych informacji. Jesli ktos moglby odpowiedziec na pare pytan, byloby rewelacyjnie.

1. Czy dobra idea jest laczyc te cztery panstwa w jedna podroz? Moze lepiej z czegos zrezygnowac kosztem czegos innego, albo w ogole cos sobie odpuscic?
2. Od ktorego panstwa najlepiej zacząć podroz i w ktora strone zmierzac?
3. Ile tygodni poswiecic na kazdy kraj, by bez pospiechu sie nim nacieszyc?
4. Nie wiem, czy to mozliwe do oszacowania, jaki moglby byc koszt takiego wyjazdu?

Dziekuje!

Ostatnio edytowany przez Kamil, 15 Kwi 2014 14:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 09 Lut 2014 21:33 

niebieski
Ja proponuje za duzo nie planować i nie rezerwować zadnych biletow miedzy tymi krajami.
Na miejscu dopasuj wszystko. Zmieni Ci sie 1000 razy. Szkoda pieniędzy zatem :)

Do tego powiem jeszcze ze proponuje zacząć od Bangkoku - łatwy start, dobre kontakty i rozeznanie mozna złapać.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lut 2014 21:44 

Szybki odzew, dzieki!
No ok, tylko mi nie chodzilo o planowanie i rezerwowanie wszystkiego przed wylote i potem sztywne trzymanie sie tego planu. Moze nie do konca jasno wyrazilam sie w poprzednim poscie ;)
Chodzi mi bardziej o plan wizualny, taki palcem po mapie ;) Na przyklad, ok, zaczac w Bangkogu. I potem gdzie? Na poludnie, polnoc?
Poza tym, chociaz mniej wiecej, wartoby zalozyc, na jaki czas sie wyjezdza. Zamiast: jade do Azji, wroce... kiedy wroce. Przynajmniej tak mi sie wydaje ;) Jak to bylo w Twoim przypadku?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Lut 2014 21:49 

niebieski
Ja bym i tak nie planował. Jedz, zobacz co sie dzieje i albo pojedziesz w prawo, albo w lewo.
Serio. To najlepsza opcja.
2 miesiace to jest ok jak nie planujesz leżeć na plazy każdego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Lut 2014 21:51 

Najważniejsze pytanie w jakim miesiącu zamierzasz jechać.

Bangkok na początku jest bardzo dobrym pomysłem, potem na południe Tajlandii na wyspy, a potem na północ - Chiang Mai i okolice i ewentualnie stamtąd do Kambodży i Laosu - zależnie od czasu.
Zarezerwuj kilka pierwszych nocy w Bangkoku, wybierz sobie jakąś wyspę na południu i poczytaj jak tam dotrzeć. Wszystko się ułoży już na miejscu.

Moim zdaniem nie ma co kupować jakiś lotów wewnętrznych. Jechanie lądem jest zawsze bardziej ciekawe:)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lut 2014 22:04 

Konkretnie i na temat. Dzieki! Jacek, domyslam sie, ze wszystko to juz gdzies sie przewinelo. Na pewno jeszcze to forum przekopie.

A planuje jechac w okolicach pazdziernika- listopada
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Lut 2014 22:57 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Nie zgodze sie - w podanych miesiacach pogoda dobra juz, a ceny wciaz niskie, im pozniej tym beda tylko rosnac.

2 miesiace to ok na te 4 panstwa jesli jestes typem aktywnie zwiedzajacym.

W jakiej kolejnosci i w ogole.. zalezy jak bedziesz mial loty z europy, jednak jesli mozliwe to zaczal bym w wietnamie i skonczyl w tajlandii, piruszajac sie na poludnie i nie nadrabiajac drogi na kolka. Zaczal od wietnamu - najciezsze na pierwszy ogien (oszusci, dogadanie sie, nie turystycznie) a zakonczyl tajlandia - chillem na plazy w nagrode za zwiedzanie. Nie kupuj lotow wewnatrz - bedziesz mial wieksza mobilnosc planow. Nie zgodze sie jednak by nie planowac nic - wrecz przeciwnie - miej plan a, b, c.. itd ;) spontan ok rzecz, jesli jest poparty wiedza i przygotowaniem ;)
Co do kosztow - jak bede w domu to sprawdze kosztorysy z poprzednich wycieczek i podam moj sredni dzienny koszt utrzymania w tych panstwach (poza laosem gdzie nie bylem)

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#8 PostWysłany: 09 Lut 2014 23:08 

Super, ze sprawdzisz koszta. Hmhmh, Wietnam najciezszy... Ale mimo tego wszystkiego, warty odwiedzenia? Czy moze lepiej udzerzyc do Laosu?
Fajna opcja Tajlandii i plazowania jako nagrody ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Lut 2014 23:28 

hehehe Washington mnie ubiegł :)
właśnie w takiej kolejności, czyli od Wietnamu począwszy, ale...
nie tylko lądem, bo zależało mi na Ha Long, a to kawał drogi był
5 tygodni zjadło 9k
jadłem co się dało złapać :mrgreen:
raczej nie przytyłem ;)
Tajlandia była cudowną nagrodą
zaplanuj sobie kręgosłup operacji z wariantami co by było gdyby
jak potem zechcesz to zmienić to kto Ci zabroni? ale jeśli będziesz zadowolona z planu to jeszcze lepiej :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Lut 2014 23:32 

Czyli Wietnam wciaz musowo? Mimo tych 'ale'? ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Lut 2014 23:36 

niebieski
Tylko licz się z tym, że jak polecisz najpierw do Wietnamu to masz szanse, że Cię okradną w pierwszym tygodniu wyjazdu, a to nie jest spoko opcja.

9000 zł za 5 tygodni w SE Asia to chyba z Hiltonem? Ja tam średnio liczę $100/tydzień więc wychodzi mi prawie 3 razy mniej...+ samolot z/do Europy.

Cytuj:
Czyli Wietnam wciaz musowo? Mimo tych 'ale'?

Nie wiem czego oczekujesz po Azji, ale to właśnie te "ale" są jej esencją :D
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lut 2014 23:42 

bartek u mnie samolot z i do PL ok 3,5k już w tym
ponieważ miałem "mało czasu" to i czasami musiałem pogonić
wliczyłem również nurkowanie i parę innych przyjemności :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Lut 2014 23:44 

niebieski
A to sorrewicz. Ja do Azji w Business Class za takie pieniądze nie latam :twisted:

No i w wietnami chodziło mi właśnie głównie o znikające rzeczy z hotelowego pokoju..
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Lut 2014 12:35 

Halo!

Robię podobną trasę na przełomie roku (październik/marzec)

Zaczynam od północnego Wietnamu, bo w październiku jeszcze można tam jechać, następnie na południe do Sajgonu, spływ Mekongiem do Phnom Penh, zwiedzanie Angkor, następnie na północ do Laosu (Pakse, Vientiane, Luana Prabang), stamtąd uderzam na północ Tajlandii do Chiang Mai a potem postaram się przedostać jakoś do Birmy (Mandalay, Hsipaw, Bagan, Inle), zjazd na południe i samolotem powrót do Bangkoku (wszystko po to by zyskać +15 dni do wizy, bo jak Ci już zapewne wiadomo wiza tajska jest ważna 30 dni jeśli wlecisz na jej terytorium i tylko 15 dni jeśli wjedziesz drogą lądową). Następnie planuje 2-3 tygodnie na południu Tajlandii, Malezja, Singapur, okolice lutego, marca przelot na Filipiny, a potem Nowa Zelandia.

W dwa miesiące zobaczyć te cztery kraje, które wymieniłeś będzie ultra ciężko. Chyba, że chcesz skakać z miejsca na miejsce. Poruszanie się po tym rejonie nie jest proste ze względu na stan dróg i jednak spore odległości (z północy na południe Wietnamu masz dobre 1600km). Jak masz tylko 60 dni to proponuję Tajlandia, Birma + Kambodża/Laos, ewentualnie Tajlandia, Wietnam, Kambodża/Laos

Pozdro

PS. A co do budżetu, przewiduję 40$/dzień na 2 osoby.

#15 PostWysłany: 10 Lut 2014 20:09 

Genialna rozpiska. Tez chodza i po glowie Filipiny i Nowa Zelandia, jesli czas i budzet pozwola ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Lut 2014 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
Krajów: 8 / 3.9%
niebieski
Zawsze mnie inspiruje fakt tego - skąd ludzie mają tyle wolnego w pracy. Jedynie nasuwa się tutaj odpowiedź albo prowadzą swoją firmę i mają czas, albo po prostu mają zdalny tryb pracy, bo inaczej tego sobie nie wyobrażam przy 26 dniach wolnego które przysługuje człowiekowi po 10 latach pracy. Więc jestem pełen podziwu dla takich "podróżników"

#17 PostWysłany: 10 Lut 2014 22:57 

niebieski
Akurat przy pracy zdalnej ciezko sie przemieszczać z miejsca na miejsce co 4 dni. Jest sie totalnie nieproduktywnym wtedy.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Lut 2014 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
Krajów: 16 / 7.7%
niebieski
jacek69 napisał(a):
Jedz z BKK do Angkor Watt, potem przez Phnom Phen do Sajgonu, stamtad przez Dalat wzdluz wybrzeza na polnoc Wietnamu do Ha Long Bay, potem przez Sapa do Laosu i w dol przez Luang Prabang i Wan Wieng do Vientian i ew. dalej na poludnie i potem powrot do Tajlandii i spowrotem na polnoc, robiac kolko odwrotnie do ruchu zegara, konczac na BKK.
Calosc do oganiecia w dwa miesiace, ale przy b.wysokim tempie i swietnej organizacji podrozy.

Sporo wiadomosci juz tu bylo zamieszczanych, poszukaj w odpowiednich dzialach.

Dobry pomysł!!! Też bym tak zrobił!

#19 PostWysłany: 10 Lut 2014 23:41 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
Krajów: 16 / 7.7%
niebieski
Shadow napisał(a):
Halo!

PS. A co do budżetu, przewiduję 40$/dzień na 2 osoby.

Musicie naprawdę budżetowo żyć na miejscu, trochę ryzykownie brać tak mało kasy. My zawsze bierzemy 100zł/os/dzień i starcza na bardzo średni nocleg (50-100zł/dzień/2osoby), transport na miejscu i pasza + alko i inne przyjemności.

#20 PostWysłany: 10 Lut 2014 23:53 

Budżet do zrobienia. Alkoholu nie pijemy, noclegów szukamy do 15$, nie korzystamy z taksówek, minivanów, nie jadamy w restauracjach, korzystamy z wszelkiego rodzaju zniżek (typu ISIC, bilety łączone itd). Jeśli chcemy gdzieś wejść - wchodzimy, nawet jak kosztuje więcej niż pozwala nasz budżet. Zazwyczaj się udawało. Boje się tylko, że będę musiał nagiąć nieco budżet na wyspach w Tajlandii bo akurat będzie szczyt sezonu + jeszcze się waham gdzie spędzić święta i nowy rok bo ceny też będą pozawyżane.

Pozdro :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość