Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sty 2023 11:43 
Awatar użytkownika

platynowy
W związku z planowaniem dość kompaktowego czasowo wyjazdu do Malezji rozważam m. in. opcję wymagającą co najmniej 4 lotów wewnętrznych między KUL, BKI, MZV i KCH. Trasa do/z MZV jest obsługiwana tylko przez MH, pozostałe przez różne linie, ale pod uwagę biorę tylko MH i AK. Zrobiłem sobie wstępną symulację i wychodzi mi na to, że jeśli wziąłbym loty KUL-BKI, BKI-MZV, MZV-KCH, KCH-KUL (taki jest na razie wstępny plan), to:
1) w całości na jednym bilecie w MH kosztowałoby to ok. 1270 MYR (łącznie z bagażem), a rozbijając to na pojedyncze bilety byłoby mniej o ok. 70 MYR,
2) biorąc osobno KUL-BKI i KCH-KUL w AK, a BKI-MZV i MZV-KCH w MH zapłaciłbym łącznie ok. 990 MYR (w tym bagaż).

Zastanawiam się, która opcja jest lepsza? Oczywiście, wersja nr 2 jest tańsza o te 210-280 MYR, ale mam wątpliwość, czy faktycznie trzeba patrzeć tylko na cenę? Po pierwsze, za dużo tego nie będzie, ale zawsze jakieś tam mile za MH wpadną do BA (czy do czegokolwiek innego w Oneworld). Po drugie - nie wiem, czy ma to znaczenie - MH operuje w KUL z Terminala 1, a AK z Terminala 2 (przed i po ww. lotach będę w Kuala Lumpur). Po trzecie, w MH mogę to zorganizować w ramach jednego biletu, choć możliwe, że nie ma to większego znaczenia, bo nie ma tu ryzyk związanych z jakimiś przesiadkami, krótkim czasem między lotami, itp.

Jak myślicie, kierować się tylko ceną, czy też jest coś, co przemawia bardziej za nieco droższym MH? Nie byłem do tej pory w Malezji, stąd moje blade pojęcie :)
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 26 Sty 2023 12:13 

złoty
Moim zdaniem prawie obojętnie.
Zarówno AK jak i MH potrafią się opóźnić, ale oba zwykle latają punktualnie. Serwis na pokładzie i tu i tu prawie zerowy (w MH dostaniesz paczuszkę orzeszków). W przypadku lotów krajowych w obu terminalach w KUL na kolejki się nie natkniesz. Dojazd z centrum Kuala Lumpur taki sam (KLIA Express zatrzymuje się na obu terminalach).
Chyba jedyna różnica to że w AK może zważyć Ci bagaż jak będziesz miał pecha. Ewentualnie są też (kiepskie) saloniki MH domestic, gdybyś miał status w oneworld.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Sty 2023 12:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Czyli jednak cena :)

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sty 2023 12:44 

HON fly4free
Przy tak niewielkiej różnicy brałbym jednak mimo wszystko MH, zwłaszcza jeżeli masz jakiś status w OW.
To trochę jak potencjalny wybór między LO a FR na krajówkach; przy zbliżonej cenie nawet bym siebie sam nie pytał co wybrać ?
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 26 Sty 2023 13:01 
Awatar użytkownika

platynowy
No właśnie nie mam statusu w OW :(
Rozglądam się, czy ktoś teraz nie robi status match, bo mógłbym dać *G i/lub SkyTeam Elite Plus, ale nic nie widzę. Może zrobię po prostu akcję wysyłkową i zapytam wszystkich...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Sty 2023 15:43 

Loty: 1035
Kilometry: 1 618 531
Krajów: 131 / 63.3%
niebieski
Niestety ale za odcinki do/z MZV nie naliczą ci żadnych mil. Oficjalnie jest to lot MH ale na metalu MASwings.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 26 Sty 2023 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 272 999
Krajów: 39 / 18.8%
niebieski
Doszła jeszcze od grudnia nowa linia MYAirlines, mają często atrakcyjne ceny na różne krajówki, ja np, kupiłem KUL-TWU za 109MYR, kiedy Ak w tym terminie były po prawie 300, a MH grubo ponad.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 26 Sty 2023 16:25 

tropikey napisał(a):
SkyTeam Elite Plus

Jeżeli masz na myśli FB to za odcinek KUL-BKI w MH dostaniesz XP i jakieś symboliczne mile.
O ile chce Ci się aż tak bardzo rozdrabniać...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Sty 2023 16:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie, nie... Chodziło mi o zaoferowanie któregoś z mych aktualnych statusów do status match w Omeworld :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość