Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Gru 2022 21:04 

niebieski
Będąc w Rijadzie warto odwiedzić wpisaną na listę UNESCO Diriyah. Niestety atrakcja jest droga, bo do 16-tej kosztuje 100 SAR, a po 16-tej 200 SAR. Nie wiem czy przed 16:00 będą dostępne wszystkie atrakcje, np żywe muzeum, pokazujące życie w ówczesnych czasach. Diriyah odwiedzają bardzo bogaci Saudyjczycy i korzystają z licznych eleganckich i zarazem drogich restauracji. Aby dostać się do Diriyah można dojechać autobusem nr 7 do pętli przy szpitalu uniwersyteckim. Dalej Uber kosztuje około 20 SAR. Początkowo o tym nie wiedziałem, ale zaobserwowałem, że można poczekać aż autobus ruszy w trasę powrotną i wysiąść na autostradowej zawrotce obok McDonalds i dalej dojść pieszo.
 Profil Relacje PM off
babilas lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 16 Gru 2022 21:15 

niebieski
Nie wiem, czy mamy na myśli to samo, ale historyczna część wpisana na UNESCO (Turaif Quarter) jest od dobrych paru lat zamknięta i taka pozostanie co najmniej do 2024. Sprawdzone osobiście rok temu i przez kolegę trzy tygodnie temu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Gru 2022 22:48 

niebieski
At-Turaif jest otwarty bo dziś byłem. Kompleks składa się z kilku części. Najważniejsza to ruiny z podestami i kładkami do zwiedzania. Jest tam część muzealna, odpoczynkowa i żywe muzeum, gdzie w zaaranżowanych pomieszczeniach odgrywane są scenki z życia ówczesnych mieszkańców. Całe Diriyah nie może być ba liście UNESCO, bo to głównie eleganckie restauracje i nowoczesne rezydencje.
 Profil Relacje PM off
xionc uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 16 Gru 2022 23:04 

niebieski
Od grudnia miała już hulać, więc może i nadszedł właśnie ten dzień.

https://www.thenationalnews.com/travel/ ... -a-decade/
 Profil Relacje PM off
Woy uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 16 Gru 2022 23:05 

niebieski
Od tego Mc Donalda o którym pisałem wcześniej do wejścia do Bujairi Terrace jest aż 4 km. Bujairi Tarrace (kompleks około 150 drogich restauracji) jest połączony kładką z At-Turaif District o którym tutaj rozmawiamy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Sty 2023 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
Generalnie cała dzielnica jeszcze w budowie. Nie wiedziałem o bilecie więc na parking mnie nie wpuszczono, a kupić online na już nie dało się. Objeździłem trochę dookoła i pooglądałem, nawet w zamknięte drogi udało mi się wjechać. Z wiaduktu widać tam ogrom tego co oni jeszcze chcą zbudować.
Uczucia trochę ambiwalentne - generalnie prawie wszystkie historyczne budynki w całym kraju są odbudowywane w związku z Vision 2030. Pytanie czy przywracają pierwotny stan czy też taki, aby był atrakcyjny teraz.
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 30 Lis 2023 20:17 

niebieski
niedzwiecki.pl napisał(a):
iestety atrakcja jest droga, bo do 16-tej kosztuje 100 SAR, a po 16-tej 200 SAR

To chyba się zmieniło, ponieważ tydzień temu płaciłem 50 SAR w godzinach wieczornych. Bilet kupujemy na stronie internetowej po zeskanowaniu kodu przy wejściu (zapytajcie ochroniarzy przy wejściu o kod).
Wejście jest tutaj https://maps.app.goo.gl/fqXvVisNx7NAiF5o6.
Naprawdę warto odwiedzić kompleks szczególnie po zmroku. Dodatkową atrakcją są inscenizacje w poszczególnych budynkach kompleksu.
Aktorzy np. pokazują jak wyglądała praca na budowie lub bazar setki lat temu w taki dosyć zabawny sposób.

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Cze 2024 03:47 

niebieski
Byłem, polecam, jest to rewelacyjne miejsce, chyba najsympatyczniejsze do spędzania czasu w całym Rijadzie (o wiele lepsze niż taki komercyjny moloch jak Boulevard City). Nie raziło mnie w ogóle to, że wszystko jest odbudowane po nowemu i "na bogato", dlatego że jednak jest to zrobione ze smakiem. Budynki w stylu starej arabskiej wioski jak z filmów, do tego klimatyczna muzyczka i bardzo nastrojowe oświetlenie. Absolutnie nie ma tu jakiegokolwiek neonowego kiczu znanego mi z innych krajów arabskich np. Maroka czy Jordanii. Wrażenia bardzo podobne do (również odbudowanego "na nowo") starego miasta z Al Ula, w którym byłem wcześniej i które zwaliło mnie z nóg klimatem.

Z praktycznych informacji, kompleks otwarty chyba od 10 rano do północy, przy czym wejście do starej części z UNESCO At-Turaif zamykają o 23, a będących w środku wypraszają od ok. 23:30. Trzeba się kierować na "Bujairi Parking" w google mapach- jest to wjazd na nowy parking wielopoziomowy, koszt chyba ok. 10 SAR/h, ale za bardzo nie ma wyboru, bo nie ma opcji parkowania przy ulicy- wszędzie policja i inne służby, kierują ruchem i zapraszają tylko na parking. Koszt wejścia od godziny 16 wynosi 50 SAR (skanujemy kod QR z tablicy przy wejściu i kupujemy wejściówkę online), ALE te 50 SAR możemy sobie potem odliczyć w restauracjach. Kelnerzy zawsze sami pytali przy rachunku, czy wykorzystałem już kod. Także z jednej strony faktycznie będziemy biedniejsi o te 50 SAR, ale w sumie jeśli przybywamy tam zgodnie z miejscem przeznaczenia to... i tak mieliśmy zamiar wydania tej kasy, wtedy można powiedzieć, że samo wejście nic nie kosztuje ;) A restauracje bardzo dobre i można znaleźć dania za ok. 100 SAR albo po prostu usiąść na pyszną czekoladę/kawę/loda i już się uzbiera te 50 SAR żeby wykorzystać bilet jako zniżkę :) Natomiast jeśli ktoś jest zorientowany tylko i wyłącznie na zwiedzanie samego At Turaif, to polecam zarezerwować online przewodnika na jakiś termin przed 16. W moim przypadku okazało się, że byłem... jedyną zapisaną osobą na swoją godzinę, więc miałem własnego przewodnika na wyłączność. A przewodnik bardzo dobry, towarzyski chłopak Ali znający bdb angielski, a przy tym, jak twierdził, jeden z chyba 6 osób w kraju, którzy są certyfikowanymi konserwatorami starych budynków z gliny i siana - pokazywał mi zdjęcia ze swojej pracy w At Turaif i Al Ula. W razie zainteresowania mogę podać whatsappa na priv ;)

Ogólnie miejsce jest mega zarówno jeśli chodzi o spędzanie wolnego czasu, jak i zwiedzanie i poznawanie historii. Wokół budują teraz ostatnią rzecz, której jeszcze brakuje do pełni funkcjonowania całego kompleksu, czyli... oczywiście wielkie hotele. Małe zainteresowanie zwiedzaniem At Turaif z przewodnikiem jest dowodem na to, że cała Arabia dopiero otwiera się na turystów i na razie nie jest to jeszcze zbyt mocno rozpromowane, co dla mnie jest wielkim plusem, bo można unikając znanych z np. Europy tłumów zwiedzić naprawdę ciekawe miejsca w sposób, który już niedługo będzie raczej niemożliwy ze względu na masy zadeptujących i nie do końca świadomych tego co widzą turystów. W pobliżu budują też słynny projekt The Cube, no a wszystko ma być dopięte oczywiście przed 2030, także polecam wybrać się tam jak najszybciej skoro i tak większość atrakcji turystycznych jest gotowa na przyjęcie turystów już teraz.
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 26 Gru 2024 19:34 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
obecnie wejście przed 17 jest za darmo - można zarezerwować bilety online. Czy ktoś korzystał? zakładam, że po 17 nie wyganiają ludzi i nie każą płacić 50 SAR ;)

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-12-26 183502.png
Zrzut ekranu 2024-12-26 183502.png [ 23.53 KiB | Obejrzany 1237 razy ]

#10 PostWysłany: 26 Gru 2024 19:49 

Byliśmy w grudniu . Obecnie tylko bezpłatna rejestracja w automacie przed bramką.Przy drugim wejściu zapytali tylko czy nie mamy aparatów fotograficznych i wpuścili nas bez rejestracji( zakaz wnoszenia aparatów )
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Gru 2024 20:34 

złoty
@piotrulek a wiadomo czemu nie można aparatów wnosić?
Czyli nie trzeba bukowac tych biletów online? bezpłatne było po 17? czy tylko do 17?
Robiłeś wycieczkę z przewodnikiem?

#12 PostWysłany: 26 Gru 2024 21:00 

W kilku miejscach w Arabii nie pozwalali robić zdjęć lustrzankami natomiast telefonami bez ograniczeń . W al Diryach na pytyanie dlaczego nie wolno używać aparatów odpowiedz była Jesteście w Arabii Saudyjskiej :). wchodziliśmy na tarasy przed 17.00 bez wcześniejszej rezerwacji. Po 17 00 nikt nie wyganiał . Warto zostać do zmierzchu bo wtedy w Turaif zaczynają się iluminacje świetlne. Chodziliśmy bez przewodnika -wyznaczony jeden kierunek zwiedzania z przejściem przez najciekawsze miejsca i muzea
 Profil Relacje PM off
maxima lubi ten post.

#13 PostWysłany: 26 Gru 2024 21:16 

złoty
a gdzie parkowaliście? są tańsze opcje czy tylko ten za 10sar/h?

#14 PostWysłany: 26 Gru 2024 21:26 

nie!Jadąc z centru dojeżdża się do ronda przy bramkach na tarasy. Obowiązkowy kierunek jazdy na rondzie do pierwszy zjazd a potem około 200-300m do następnego ronda . Tam po lewej stronie płatne parkingi a pierwsza w prawo to uliczka gdzie postawiliśmy auto za free bez problemu
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Gru 2024 22:07 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 632 558
Krajów: 69 / 33.3%
niebieski
W marcu 2024 bez problemów wchodziłem na tym darmowym bilecie - rezerwowanym wcześniej online - byłem przed 17 potem nikt nie wyganiał - można było być ile się chce. Co do aparatu też nikt się nie czepiał - wniosłem w plecaczku i bez problemów robiłem nim fotki - nic nikt nie mówił o zakazie wnoszenia aparatów. Generalnie nikt tam nie robił żadnych problemów. Kilka przejść było zamkniętych taśmą (remont) i stała ochrona ale jak mówiłem, że podejdę tylko zrobić fotkę bez problemów wpuszczali.
pozdrawiam i do zobaczenia w trasie
2 ludzi uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 26 Gru 2024 22:45 

No to my mieliśmy aparaty w ręku i kazali nam zostawić w depozycie. Może teraz większy porządek bo remonty chyba ukończone a obsługi mnóstwo ( grudzień 2024)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 26 Gru 2024 23:52 

niebieski
U mnie kazali tylko schować aparat w części restauracyjnej tarasów- ze względu pewnie na liczbę ludzi oraz kobiety siedzące w knajpach z odsłoniętymi twarzami. Nawiasem mówiąc widziałem tam wiele kobiet bez masek także poza restauracjami, więc chyba dosyć lajtowo tam do tego podchodzą, aczkolwiek czasem było śmiesznie jak tylko na widok mnie od razu w popłochu całe zawstydzone zakładały maski :) W At-Turaif natomiast można już robić zdjęcia aparatem bez problemu, potwierdził to także mój przewodnik.

Co do parkowania w uliczce, też wjechałem w kilka takich uliczek ale jak się dokładnie rozejrzałem to wszędzie zakazy parkowania itp. więc postanowiłem grzecznie pojechać na parking.

#18 PostWysłany: 04 Sty 2025 11:28 

złoty
Zaparkowaliśmy w bocznej uliczce polecanej na forum. Nie było problemów. Bylam w piątek po 16 i tłumy ludzi. O zakazie zdjęć nikt nic nie mówił.
Zabukowalam przewodnika na 17 w piątek, ale w centrum babka powiedziała że dziś nie ma przewodnika i wycieczki nie będzie. Chodziliśmy sami i zajęło nam to z 2h. W styczniu temperatura była wieczorem 11c więc warto się ciepło ubrać:)
Załącznik:
20250103_184838.jpg
20250103_184838.jpg [ 44.73 KiB | Obejrzany 1062 razy ]
Załącznik:
20250103_192715.jpg
20250103_192715.jpg [ 31.4 KiB | Obejrzany 1062 razy ]
Załącznik:
20250103_195359.jpg
20250103_195359.jpg [ 48.04 KiB | Obejrzany 1062 razy ]

#19 PostWysłany: 21 Sty 2025 18:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Wejście przez Bujairi Terrace, bilet na wieczór po 50 SAR, płatność online. Lub 100 SAR/os przy rezerwacji miejsca w restauracji (do wykorzystania potem). Jedno z lepszych miejsc w Rijadzie do spędzenia wieczoru, cała "wioska" zrobiona na bogato, fajne restauracji i duży wybór. Z restauracji polecam Somewhere z kuchiną arabską, tanio nie jest, ale uważam, że warto.
 Profil Relacje PM off
marcino86 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 18 Lut 2025 12:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Transport publiczny tam nie dojeżdża, ale można łatwo dostać się metrem i autobusem 350 do tego ronda i dalej Uber/Bolt/Careem za ~15 PLN.
Zwiedzałem rano na darmowej wejściówce, nikogo zawartość mojego plecaka nie interesowała, zdjęcia wszędzie robiłem bez problemów.

Załączniki:
at-turaif.jpg
at-turaif.jpg [ 32.24 KiB | Obejrzany 799 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości