Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Mar 2015 22:58 

Drodzy,

Za dwa tygodnie wybieram się po raz pierwszy do Tajlandii.
Do Bangkoku przylatuję 16 marca rano,natomiast samolot powrotny mam 27 marca.
Wiem ,że nie jest to zbyt dużo czasu,ale jednocześnie przy dobrym zaplanowaniu myślę,że uda się złapać oddech po ciężkim roku.
W Bangkoku chcę zostać na dwie noce i 18-go wybrać się na któreś z tajskich wysp.Cel tej krótkiej podróży to totalny relaks,plażowanie,pływanie,jakiś snorkeling.Nie ukrywam,że zależy mi na spędzeniu czasu na możliwie najpiękniejszych plażach w ciekawych miejscach.
Nie mogę sobie również pozwolić na to,żeby "skakać" w zbyt odległe od siebie miejsca,bo wówczas ten krótki urlop może się okazać gonitwą,a tego chcę uniknąć..
Nie zależy mi również na tym,żeby co rano leczyć kaca po całonocnych imprezach.
Spędziłem dużo czasu czytając relacje z podróży,porady,oglądając zdjęcia.Mimo to trudno mi się zdecydować i dlatego liczę na wasze sugestie,podpowiedzi.Gdzie byście się wybrali znając mój zakres czasowy?

Wstępnie myślałem ,aby z Bangkoku udać się na Koh Phangan(bus+łódź). Miejsce wydaje się ok,bliska odległość do Koh Tao,Koh Samui,można wynająć skuter do objechania wyspy,w pobliżu park narodowy.

Do głowy przyszło mi także Koh Lipe,jednak tutaj odległość z Bangkoku już większa,wyspa mała,natomiast patrząc na relacje i opisy plaż...wyglądają cudownie..

Nie będę ukrywał,że mimo różnych opinii na temat pobytu na Koh Phi Phi to miejsce również wziąłem pod uwagę. Przeglądając relację jednego z użytkowników forum z pobytu tam oraz na okolicznych wyspach muszę przyznać,że wygląda to bajkowo,natomiast nie wiem czy chciałbym tam spędzić cały pobyt.Przy tym obecne ceny noclegów są tam dość wysokie.

Oczywiście to są tylko przykłady tego co przychodzi mi do głowy.Będę bardzo wdzięczny za każdą sugestię.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 02 Mar 2015 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
Cześć

Chcesz odpocząć mówisz i zastanawiasz się nad Ko Phi Phi? No to wybrałeś :mrgreen:
Napiszę Ci swoje spostrzeżenia, żeby nie było, że nie ostrzegałem.

Woda w morzu była tylko wcześnie rano i po zmroku, w dzień totalny odpływ:

Image

Fakt, że byliśmy podczas pełni księżyca, więc pływy były dość spore.
W zatoce do samej plaży podpłynęła taka spora, brzydka barka, na zdjęciu poniżej:

Image

Podczas odpływu, czyli większość dnia, od i do barki, po całej szerokości plaży poginała taka duża Fadroma.
Rozwoziła materiały budowlane, czyniąc przy tym huku co nie miara! Nie zrobiłem jej niestety zdjęcia...

Wieczorem i w nocy natomiast, wszystkie knajpy wystawiały na plażę sprzęt nagłaśniający - godny koncertów.
Jedna chciała być głośniejsza od drugiej, więc kakofonia dźwięku waliła po uszach. I tak do rana.
Mimo, że pokój mieliśmy dość daleko od plaży i tak było to słychać.
A nad ranem, "na deser" tłumy nawalonych, głośnych turystów wracających spać (delikatnie rzecz ujmując).

Mi się nie podobało, ale nie wyrobisz sobie własnego zdania, jak nie zobaczysz osobiście...
Może na północy wyspy jest inaczej, nie wiem, nie byłem.

Jeśli chcesz odpocząć i wyluzować, to moim zdaniem 2 dni w Bangkoku po przylocie to za dużo. No chyba, że coś konkretnego chcesz tam robić.
Jeśli zamierzasz udać się na południe, to i tak ostatnią noc urlopu, ze względów logistycznych lepiej chyba spędzić w Bangkoku.
Chyba, że masz jakoś późno samolot powrotny...

Ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić Ci Koh Lantę. Nie ma tłumów, nikomu się nie spieszy...
Mało ludzi na plaży, piękne zachody słońca, byłem w Khlong Khong.

Image

Na snorkeling w Tajlandii to raczej nie znajdziesz spektakularnych miejsc.
Jedyne godne polecenia, które ja widziałem, to Koh Lao La Ding (pomiędzy Ao Nang a Hong Island).
Nie trzeba nurkować, coby rybki zobaczyć, wystarczy mieć ze sobą chleb - to będą jadły z ręki :D

Bonieq2 będzie polecał Koh Ngai, nie byłem, ale mam w planach :mrgreen:

Pozdr.
lukste9 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 02 Mar 2015 14:29 

Ja gorąco polecam Koh Samui - można się tam z Bangkoku szybko dostać na dwa sposoby. Pierwszy - szybszy i droższy to samolot bezpośrednio na Koh Samui (lot trwa godzinę, na pewno lata tam Bangkok Airways, ale ceny przynajmniej dwa lata temu były dosyć wysokie). Drugi tańszy, ale bardziej czasochłonny to lot+bus+prom w pakiecie np. z Nok Air (i chyba AirAsia też ma taki pakiet). Lecisz wtedy do Surat Thani, stamtąd masz bus na wybrzeże i szybką łódkę na Koh Samui. Łącznie trwa to kilka godzin, ale też bez tragedii, a cena była sporo niższa niż bezpośredni lot na Koh Samui.

Samo Koh Samui to raj na ziemi i jak dla mnie idealne miejsce na "relaks totalny" po ciężkim roku w pracy - nie ma tam aż tak wielu turystów (ja byłam kwiecień-maj i plaże były puściutkie), jest kameralnie, spokojnie i zdecydowanie mniej komercyjnie niż np. na Phuket. Osobiście polecam bardziej plażę na północno-wschodnim wybrzeżu. Ręcznik, książka i świeży kokos i jak dla mnie nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

Jak znudzi Ci się leżenie na plaży, to możesz sobie zrobić jednodniową wycieczkę objazdową po Koh Samui - jest tam np. piękny wodospad przy którym można się wykąpać.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Mar 2015 14:50 

Loty: 193
Kilometry: 494 863
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Ja bym polecil Koh Lipe.Piekna mala wysepka przy samej granicy z Malezja.Mozna ja przejsc piesza.Jest bardzo mala ,ale za to ma piekne plaze.Ja bylem przy plazy Sunrise.Piekna rafa dookola wyspy.Wspanialy snorkling ,a do tego bielutki piasek na plazy.Prawdziwy raj na ziemi;)Mozna tam dostac sie samolotem,lot do Hat Yai potem bus do Pak Bara Pier ,a nastepnie prom na Koh lipe.Mozna rowniez pakiet laczony w Air Asia.

#5 PostWysłany: 02 Mar 2015 15:20 

Zdecydowanie nie Koh Samui - druga po Phuket najbardziej skomercjalizowana wyspa, pełna resortowych turystów, mnóstwo betonu, ogromna liczba hoteli, w tym wiele luksusowych resortów. Jeśli nie za bardzo planujesz się ruszać z wypasionego resortu/hotelu to może miejsce i dobre na urlop, jeśli nie to zdecydowanie odradzam.

Dużo lepszy wybór to właśnie wspomniane Koh Phangan, pod warunkiem, że wybierzesz północno-zachodnią część wyspy. Phangan kojarzone jest głównie z half-moon i dzięki temu uniknęło takiej komercjalizacji i jest jeszcze sporo zupełnie dzikich i pustych zakątków (całe północno-wschodnie wybrzeże). Poza okresem half-moon, super wyspa, nie ma takiej komercji, pełno urokliwych plaż, są miejsca na trekking, a do tego blisko do Ang Thong (archipelag ok. 50 bezludnych wysepek tworzących Morski Park Narodowy) oraz blisko do Koh Tao, gdzie są świetne warunki do nurkowania. Jeśli chodzi o odległość od Bkk to chyba dobry wybór.

Dodam tylko, że jak płynąłem promem w styczniu na Koh Phangan, to 70% turystów wysiadała właśnie na Samui, a 30% płynęło na Phangan i Tao, także samo to świadczy o tym jakim Samui jest molochem turystycznym ;) Sporo było osób, które na Samui rozczarowane ewakuowały się właśnie na Tao i Phangan.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Mar 2015 15:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Możesz zatrzymać się np.na Koh Samui lub Phangan, a stamtąd wyrwać się na kilka dni do parku morskiego Mu Ko Ang Thong. To jedno z ostatnich "pocztówkowych" miejsc w Tajlandii.
Wyspy dostępne z zachodniego wybrzeża są zdecydowanie bardziej tłoczne, zabetonowane i "resortowe".

#7 PostWysłany: 02 Mar 2015 15:48 

vicodin53 napisał(a):
Zdecydowanie nie Koh Samui - druga po Phuket najbardziej skomercjalizowana wyspa, pełna resortowych turystów, mnóstwo betonu, ogromna liczba hoteli, w tym wiele luksusowych resortów. Jeśli nie za bardzo planujesz się ruszać z wypasionego resortu/hotelu to może miejsce i dobre na urlop, jeśli nie to zdecydowanie odradzam.

Dużo lepszy wybór to właśnie wspomniane Koh Phangan, pod warunkiem, że wybierzesz północno-zachodnią część wyspy. Phangan kojarzone jest głównie z half-moon i dzięki temu uniknęło takiej komercjalizacji i jest jeszcze sporo zupełnie dzikich i pustych zakątków (całe północno-wschodnie wybrzeże). Poza okresem half-moon, super wyspa, nie ma takiej komercji, pełno urokliwych plaż, są miejsca na trekking, a do tego blisko do Ang Thong (archipelag ok. 50 bezludnych wysepek tworzących Morski Park Narodowy) oraz blisko do Koh Tao, gdzie są świetne warunki do nurkowania. Jeśli chodzi o odległość od Bkk to chyba dobry wybór.

Dodam tylko, że jak płynąłem promem w styczniu na Koh Phangan, to 70% turystów wysiadała właśnie na Samui, a 30% płynęło na Phangan i Tao, także samo to świadczy o tym jakim Samui jest molochem turystycznym ;) Sporo było osób, które na Samui rozczarowane ewakuowały się właśnie na Tao i Phangan.

byłam i na Phuket i na Koh Samui i powiedziałabym, że Koh Samui jest naprawdę mało skomercjalizowane. Chociaż może to wynika z tego, że byłam po sezonie i było pusto plus unikałam kurortów i spałam w małym miejscowym hoteliku. W każdym razie mimo wszystko polecam Koh Samui :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Mar 2015 16:23 

Witam,
W ubiegłym roku w listopadzie odwiedziliśmy nasz "raj na ziemi" Koh Mak. To maleńka wysepka w pobliżu Koh Chang.
Dostać się na nią jest stosunkowo prosto - najpierw autobus z lotniska lub jednego z dworców w BKK , a potem podwózka 45 minutowa szybką łodzią bezpośrednio na Koh Mak.
Snorkelowanie super, łącznie z możliwością wędkowania z pomostów. My zatrzymaliśmy się w COCOCAPE Resort. Cicho, spokojnie,pięknie - i coś co mnie uwiodło bez granic - zapachy kwiatów, roślin, które wchodzą w twoje życie na wyspie bez pytania.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Mar 2015 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 632 758
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
MaPS napisał(a):
...

Jeśli chodzi o odpływy na Ko Phi Phi to rzeczywiście nie miałeś szczęścia, akurat jak ja byłam to odpływ był w nocy i przed południem woda wracała.
Moim zdaniem trochę niesprawiedliwie oceniasz tą wyspę. Nie będę się już tu rozpisywać bo pisałam w innych tematach, ale pokazałeś ją z perspektywy chyba najgorszej plaży na wyspie. A w zasięgu 20 minut spaceru znajdują się piękne i puściutkie plaże, bo wszyscy siedzą właśnie na tej ze zdjęcia :)
Chociaż oczywiście zgadzam się, że na taki totalny relaks są w Tajlandii lepsze miejsca.

#10 PostWysłany: 03 Mar 2015 00:10 

Przyłączam się do polecających Koh Samui - na tej wyspie jest wszystko, czego może sobie życzyć turysta - od spokojnej plaży przez najróżniejsze rzeczy do zobaczenia typu świątynie, targi czy ferma węży po kluby nocne. I spokojnie można ją objechać w jeden dzień.

A jak się znudzi, to hop na Koh Phangan czy Koh Tao albo do Ang Thong.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Mar 2015 00:11 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
No i jeszcze te ceny za pokoje... Są masakratyczne!
Tak więc porównując jakość wypoczynku do ceny - tym bardziej Ko Phi Phi dołuje.

Za 150 zł / dobę mieliśmy pokój, w którym nie dało się otworzyć walizki, bo ledwo się mieściła w pokoju.
Zero półki na przybory toaletowe w łazience, lustro odrapane.
Było co prawda czysto i miła obsługa, ale jakim cudem ocena powyżej 7 na TripAdv - nie wiem.

#12 PostWysłany: 07 Mar 2015 15:27 

Decyzja zapadła :)

Każde z miejsc, o których pisałem i pisaliście, chciałbym odwiedzić,ale wszystko myślę w swoim czasie.
Na ten pierwszy raz wybieram Phangan i z pewnością okolice.
Noclegi zaklepane:)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Mar 2015 16:17 

niebieski
A ja na twoim miejscu skoczylbym tam, gdzie nikt nie poleca:) Tzn malo ludzi jest na Similanach, malo ludzi zostaje na wybrzezu (nam podobalo sie w okolicach Rim Pae - ladna plaza, duzy wybor jedzenia i spokoj), warto tez poleciec do Trang (Air Asia lub Nok Air) i tam wybrac jakas wyspe (Koh Ngai, Koh Muk, Koh Kradan)
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.
Anonim3 uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 07 Mar 2015 16:41 
Awatar użytkownika

niebieski
@digger a nie uważasz, że pewnych miejsc lepiej nie podawać publicznie na tacy przeciętnemu "Kowalskiemu" przekierowanemu na forum z gogla?

#15 PostWysłany: 07 Mar 2015 16:54 

@nick, urzekła mnie Twoja troska o utajnienie informacji jawnych i szacunek dla innych użytkowników internetu. Jeśli dokładnie przejrzysz ten wątek, to zobaczysz, że o tym, co uważasz za sekret, wspomniał nie tylko digger, a jak poczytasz inne wątki, to swe święte oburzenie pewnie będziesz chciał przelać na kilka innych osób. Może więc warto wykazać iście tajskie opanowanie i uśmiechnąć się w stronę pomagającemu innym. Peace!
 Profil Relacje PM off
MaPS lubi ten post.

#16 PostWysłany: 09 Mar 2015 11:49 

niebieski
@nick zamiescilbym te jakze wrazliwe info w dziale TS, ale odebrano mi dostep;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość