Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Gru 2012 17:40 

Jak w temacie, szukam egzotyki na maj 2013 (ślub bierzemy 3 maja, pięknie by było lecieć 5-6 na minimum dwa tygodnie) Wylot najlepiej z Warszawy, ale nie koniecznie. Budżet to około 10.000 ze wszystkim (transport, zakwaterowanie i wyżywienie). Błagam, pomóżcie, jako przyszły mąż muszę się wykazać perfekcyjną organizacją wyjazdu! ;)

Liczę na wszelkie sugestie dotyczące nie tylko lotów, ale również miejsca docelowego, zakwaterowania itp.
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 17 Gru 2012 18:09 

rozumiem, że 5000 zł na osobę ?

Jeśli uważnie poszukasz, to znajdziesz bilety za 2000-2500 zł w obie strony w większość miejsc na świecie [USA, KAraiby, Azja Wschodnia, Afryka].

W większości krajów 2500 zł [które zostaje po odjęciu transportu] powinno wystarczyć na 2 tygodnie. W biedniejszych krajach to myślę, że nawet spokojnie.

A kraj to ty wybierz, tylko uwzględnij preferencje wybranki ;)

Może np. Karaiby, może RPA i Tanzania ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Gru 2012 00:46 

Preferencje wybranki to urokliwe najlepiej dzikie plaże, bez miliona turystów, szmaragdowa woda, dużo słońca (szeroko rozumiany raj na ziemi :P)

Przyznam się, że moje poszukiwania biletów i noclegów trwają już około miesiąca i do tej pory nie udało mi się zmieścić w budżecie. Zaczynam się denerwować ;)

Karaiby są chyba jednak zbyt drogie, jeżeli chodzi o pobyt na miejscu. Podkreślam, że moja wiedza jest czysto teoretyczna i mogę się mylić. Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc "fachowców" :)

Stworzyliśmy z narzeczoną listę targetów (kolejność przypadkowa):
Madagaskar, Mauritius, Seszele, Bahamy, Wyspy Zielonego Przylądka, Goa, Barbados, Saint Lucia, Martynika, Kuba, Jamajka, Kajmany, Wenezuela, Aruba, Filipiny

Ktokolwiek ma jakieś informacje dotyczące lotów, noclegów i innych przydatnych informacji proszony o pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Gru 2012 00:56 

Loty: 577
Kilometry: 1 264 611
Krajów: 133 / 61.9%
złoty
a może Karaiby - bilety z Paryża Air Caraibes na Martynikę lub Gwadelupę za ok 400eur/os + rejs po wyspach? trzeba tylko dopasowac terminy ;)
rejs w promocji to i za 300eur/os można wyrwać ;) no i zaoszczędzi się na noclegach na miejscu, a trochę wysp zoabczy...

Mauritius jest fajny, ale chyba naszą zimą - byłam w listopadzie, jak u nas był śnieg ;) pogoda ok, ale potraifło być pochmurno przez cały dzień, ocean chłodny :) na miejscu drogo dla białych :] wątpię, abyś w 5000zł/os zmieścił się na 2 tyg. My mieliśmy hotel 4* AI z promocji, lot z promocji, byliśmy tydzień i wyszło ok 4800zł/os ;) na miejscu oczywiście nie oszczędzaliśmy, bo nie po to się tam leci, ale tez bez przesady. Porządny hotel to wydatek ok 1000eur/pokoj/tydzien. No chyba że chcecie w jakiś hostelach mieszkać, to pewnie da się taniej, no ale to już od Was zależy...

Osobiście bym celowała w Australię i Polinezję :) choć może być drożej niz 5000zł/os

Polecam więc Kariaby i rejsy między wyspami -trwa ok tygodnia -10dni, więc parę dni można spędzić na plaży :)

wylot 7.05.2013, powrót 19.05.2013 masz za 450eur z paryża + dolot

rejs podobny do tego: http://www.rejsclub.pl/rejsy/rejs-14066 ... kie-wyspy/

równie dobrze możesz polecieć do Miami i tam rozpocząć rejs w dowolnym kierunku :)

#5 PostWysłany: 18 Gru 2012 10:54 

No dobra - a np. może Zanzibar ? Afryka dzika, dawno odkryta, nana na na... ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Gru 2012 11:21 

Na podroz poslubna najlepsza bedzie Azja. Przystepne ceny, latwo o bilet w dobrej cenie, powinniscie sie zmiescic w zakladanym budzecie, w fajnych warunkach i nie oszczedzajac zbytnio. Jak najbardziej Filipiny, Tajlandia, Malezja beda ok.
jesli chodzi o Karaiby albo tym bardziej wyspy na Oceanie Indyjskim 5000/osobe to bedzie za malo.

#7 PostWysłany: 18 Gru 2012 12:44 

strusio napisał(a):
Błagam, pomóżcie, jako przyszły mąż muszę się wykazać perfekcyjną organizacją wyjazdu!

strusio napisał(a):
Preferencje wybranki to urokliwe najlepiej dzikie plaże, bez miliona turystów, szmaragdowa woda, dużo słońca (szeroko rozumiany raj na ziemi) Przyznam się, że moje poszukiwania biletów i noclegów trwają już około miesiąca i do tej pory nie udało mi się zmieścić w budżecie. Zaczynam się denerwować

"Muszę się wykazać"? A co się stanie jeśli się nie wykażesz perfekcją? Nie spełnisz oczekiwań odnośnie drogiej, egzotycznej podróży poślubnej? Przyszła żona nie będzie mogła się chwalić przed koleżankami jak to mąż kłądzie jej świat do stóp? Mam nadzieję, że się mylę, ale Twoje słowa brzmią jak od kandydata na pantoflarza.
W ogóle to zacznijmy od tego czy was na to stać. Czy możecie sobie teraz pozwolić na wyłożenie 10k na wycieczkę. Podróż nad Morze Śródziemne w maju można zorganizować za 1/3 tej kwoty, lub nawet za 1/4, a pozostałą część przeznaczyć na bardziej praktyczne cele. W czym taka podróż byłaby gorsza?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Gru 2012 13:01 

Zbanowany
niebieski
strusio napisał(a):
Stworzyliśmy z narzeczoną listę targetów (kolejność przypadkowa):
Madagaskar, Mauritius, Seszele, Bahamy, Wyspy Zielonego Przylądka, Goa, Barbados, Saint Lucia, Martynika, Kuba, Jamajka, Kajmany, Wenezuela, Aruba, Filipiny

Wyspy Zielonego Przylądka radziłbym od razu wykreslić - tam prawie nic nie ma oprócz turystów ;)
Już lepiej weźcie pod uwagę Wyspy Kanaryjskie, zwłaszcza, jeśli możecie pobyt podzielić na dwie lub więcej wysp. Nawet w obrębie samej Teneryfy czy Gran Canarii jest spora różnorodność krajobrazów i atrakcji, a i urokliwe i puste plaże się również znajdą (choć czasem ciężko będzie do nich dojechać zwykłym samochodem)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Gru 2012 13:32 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.2%
srebrny
Najlepiej najpierw poczytać. Egzotyki w kurortach nie znajdziesz, więc od razu skreślaj Karaiby, W-y Zielonego Przylądka, Mauritius, Bahamy, Goa - Seszele są wyjątkiem z uwagi na unikalność. Skreślaj też to co jest nie warte swojej ceny (prawie pokrywa się z poprzednią listą).
Nie wiem jakie macie doświadczenie, jeśli słabe to omijaj Madagaskar. Afryka nie jest prosta. Filipiny też nie są łatwo osiągalne.
Wasza lista wydaje się wynikać z losowania ;)
Mnie pozytywnie zaskoczyła Wenezuela (oczywiście poza Margaritą) i tylko to z listy bym polecał.

Zrób tak jak piszą inni powyżej albo cokolwiek blisko jeśli chcecie odpocząć w cieple. Albo jak chcecie egzotyki i zwiedzania to Azja, ale kraje lepiej skomunikowane typu Tajlandia, Malezja i okolice - tam zmieścicie się w 5000zł / osobę.

Australie, a tym bardziej Polinejzję sobie odpuść, bo tam bez dużego zaparcia i nastawiania na intensywne zwiedzanie nie warto lecieć na krócej niż 2-3tygodnie, a zmieszczenie się w 10tys na osobę bez dobrego planowania raczej proste nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Gru 2012 13:48 

Jeśli to ma być wyjazd taki lajtowy, bez zwiedzania to chyba Goa albo Tajlandia byłyby dobre - łatwo dolecieć, ciepło zawsze, egzotycznie i w miarę prosto jest się ogarnąć na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Gru 2012 15:52 

srebrny
Tylko, że jeśli bez zwiedzania, to po co tak daleko. Ciepło i zielono będzie w prawie całym basenie morza śródziemnego. W kurortach i tak egzotyka jest na niby. Szkoda kasy by dopłacać 50% za samą nazwe kraju i dłuższy lot - bo do tego to się sprowadzi.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:02 

złoty
rob_sad napisał(a):
Tylko, że jeśli bez zwiedzania, to po co tak daleko. Ciepło i zielono będzie w prawie całym basenie morza śródziemnego. W kurortach i tak egzotyka jest na niby. Szkoda kasy by dopłacać 50% za samą nazwe kraju i dłuższy lot - bo do tego to się sprowadzi.

niektórzy lubią lans :)

#13 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:22 
Awatar użytkownika

srebrny
moim zdaniem bardzo fajna może być niedaleka Turcja
interesująca kultura, dużo atrakcyjnych widokowo/historycznie miejsc, duży wybór plaż, dobra pogoda, bardzo dobre żarcie, przyjaźni autochtoni,
"cywilizowany" kraj a przy tym zboczenie z utartych szlaków gwarantuje "egzotykę" cokolwiek to słowo oznacza
nie ma strefy malarycznej, huraganów, monsunów itp., maczetą też raczej nie powinni poczęstować a wojsko/policja nie wygarbuje portfela przy kontakcie z nimi (w końcu to ma być podróż poślubna)
każdy znajdzie coś dla siebie, od leniwego leżakowania przez zabawę, oglądanie landszaftów czy korzystanie z łaźni tureckiej po podziwianie wirujących derwiszy
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:30 

Loty: 51
Kilometry: 88 379
Krajów: 11 / 5.1%
SARDYNIA!!!!
Dolecisz Wizzem, Ryanem czy Easyjetem.
Byłem w tym roku na przełomie marca i kwietnia.
Woda jeszcze zimna ale pusto - całe plaże tylko dla Was.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:47 

No ale szkoda, mając budżet 10 000 zł, lecieć na 2 tygodnie nad morze śródziemne, gdzie wystarczy budżet o połowe mniejszy
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Han Solo napisał(a):
No ale szkoda, mając budżet 10 000 zł, lecieć na 2 tygodnie nad morze śródziemne, gdzie wystarczy budżet o połowe mniejszy

no to można pojechać na dwa razy dłużej ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:59 

srebrny
Turcja jest fajna ;) Stambuł bardzo pozotywnie mnie zaskoczył.

Do autora wątku. Koszty podróży bardzo zależą od kosztów biletu, a ten da się kupić tanio do stosunkowo niewielkiej liczby miejsc. Wyjątki nie bywają często i raczej nie zgrasz się z nimi w czasie. Koszt podróży zależy głównie od elastyczności terminów i miejsc. Trzeba dopasować się do promocji. Na regularne promocje możesz liczyć do (od lewej): LAX, SFO, NY, MIA (i inne USA + zaprzyjaźnione okolice), GRU, JNB, DXB, DEL, BKK, SIN, HKG, PVG, PEK, NRT. Czasem sezonowo pojawiają się rodzinki typu Kolumbia, Wenezuela, coś innego w Afryce. W miejscach gdzie są dobre i tanie lokalne linie leci sie na najbliższe tanie lotnisko i dalej lokalnymi liniami - to zabiera czas. Wszystko z założeniem, że chcesz zwiedzać, więc lecisz bez biura podróży.

Gdy wybierasz jakiś pakiet z przelotem charterem to nie ma większej różnicy czy to będzie Egipt, czy Mombasa, czy Phuket. Im dalej tym bardziej się przepłaci, bo droższy przelot i większe przebicie w lokalnych kosztach w stosunku do lokalnych prawdziwych cen.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Gru 2012 17:07 

złoty
Możesz też spróbować szukać wycieczek z biura z Niemiec - tam ceny są dużo niższe niż u nas :)

#19 PostWysłany: 18 Gru 2012 17:14 
Awatar użytkownika

Ja bym polecał Amerykę PD (Kolumbia, Wenezuela, Brazylia) lub środkową (Meksyk, Jamajka, Kuba); ostatnio było sporo dobrych ofert więc myślę, że za 2 tys. uda wam się lot kupić i 3 tys. powinno starczyć na dwa tyg. pobytu - oczywiście bez wielkich szaleństw :)

#20 PostWysłany: 18 Gru 2012 17:35 

filippom:
A gdzie widziałes takie ciekawe oferty? Mam na mysli Jamajkę, Kubę :)

filippom napisał(a):
Ja bym polecał Amerykę PD (Kolumbia, Wenezuela, Brazylia) lub środkową (Meksyk, Jamajka, Kuba); ostatnio było sporo dobrych ofert więc myślę, że za 2 tys. uda wam się lot kupić i 3 tys. powinno starczyć na dwa tyg. pobytu - oczywiście bez wielkich szaleństw :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości