Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lip 2016 16:58 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Witajcie,

jest tu wiele kompetentnych osób, może więc ktoś pomoże w takiej sytuacji:
23go maja zamówiłam usługę kurierską poprzez SendFAST.
24go maja kurier InPostu odebrał ode mnie paczkę. I tyle. Przesyłka zaginęła w drodze od oddziału (status ze strony www - odebrana od klienta, w drodze do oddziału).
1go czerwca złożyłam reklamację poprzez infolinię. Miałam dostać odpowiedź tego samego dnia.
Ponieważ nie dostałam, 2go czerwca złożyłam reklamację poprzez formularz www.
3go lipca po interwencji w SendFAST, przez którą to firmę zamawiałam usługę kurierską, otrzymałam od InPost maila - wezwanie do uzupełnienia braków formalnych. InPost chce ode mnie całą masę dokumentów - łącznie z rachunkami i dokumentami potwierdzającymi zawartość przesyłki.
Ponieważ nie trzymam rachunków, nie jestem w stanie ich wysłać. Mogłabym im przedstawić rachunki za jakieś zupełnie inne rzeczy, niż te co wysyłałam, no ale tak nie chcę robić.
Warunkiem otrzymania odszkodowania jest przesłanie WSZYSTKICH dokumentów. Tak więc ja tego warunku nie spełniam.
SendFAST umywa ręce, twierdząc, że "na składającym reklamację - w tym przypadku Pani - ciąży obowiązek udowodnienia, że roszczenie jest zasadne, czyli przedstawienia wszystkich niezbędnych dokumentów."
Litości, wysłałam paczkę, nie mam paczki, płaciłam za przesyłkę kurierską i jeszcze mam udowadniać, że mi się cokolwiek należy.
Napisałam do InPostu, że w ciągu 7 dni chcę wpłaty 50 zł na konto (na tyle ubezpieczyłam paczkę) albo zwrot paczki wraz z kosztem przesyłki kurierskiej.

Moje pytanie - czy mam obowiązek udowadniać co było w paczce, skoro to nie ja zgubiłam paczkę. Nie chcę wyłudzać pieniędzy, paczkę ubezpieczyłam na 50 zł, sam koszt kuriera to 12 zł, rozmowy z infolinią kolejne kilka zł. Nie są to mega kwoty, żeby toczyć walkę z klientem. Ja ze swej strony traktuję to jako nowe doświadczenie :lol:
Jeśli chodzi o mnie, nie muszą mi zwracać 50 zł, tylko oddać paczkę.

Jest jakiś § który możnaby zastosować? A może to ja jestem w błędzie, twierdząc, że jestem poszkodowana w tej sytuacji i jednak powinnam udowadniać, że nie jestem wielbłądem?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 04 Lip 2016 19:20 

Korzystając z ich usług zaakceptowałaś regulamin, prawda?
http://www.sendfast.pl/strona/regulaminnowy

Inna sprawa czy regulamin aby nie zawiera klauzul niedozwolonych.

Polecam kontakt do miejskiego rzecznika praw konsumenta:
https://www.uokik.gov.pl/pomoc.php
 PM off
dialam uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Lip 2016 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
@dialam - Reklamacja usługi pocztowej - Dz.U.2013.1468 z dnia 2013.12.06
Nic z tych rzeczy, które każą Ci przedstawić.
Dokumenty, które musisz przedstawić zawarte są w § 3. Nie ma tam mowy o rachunkach. Roszczenie jest zasadne bo przesyłka nie dotarła.
dialam uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 04 Lip 2016 19:57 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
singielka_1976 napisał(a):
Korzystając z ich usług zaakceptowałaś regulamin, prawda?
http://www.sendfast.pl/strona/regulaminnowy

Inna sprawa czy regulamin aby nie zawiera klauzul niedozwolonych.

Polecam kontakt do miejskiego rzecznika praw konsumenta:
https://www.uokik.gov.pl/pomoc.php

singielka_1976 tak akceptowałam regulamin, ale oprócz tego, że mam prawo wnieść reklamację do SendFAST, to nic tam dla siebie nie widzę..
Do Rzecznika uderzam 11go lipca, bo do 10go dałam czas InPostowi na przelew tych nieszczęsnych 50 zł albo zwrot paczki

@gosiagosia dzięki, niektóre z tych dokumentów InPost chce - np. oryginał nadania przesyłki - po co to skoro to wszystko jest skanowane i widać on-line kiedy przesyłka była odebrana, nie wnikam
ale kurcze faktycznie nie ma nic o rachunkach i udowadnianiu co było zawartością
wczytam się w to dokładniej ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości