Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:31 

@BooBooZB, to napisz co tam pięknego. Chętnie poczytam. Jestem osobą otwartą na opinie innych i staram się nie okopywać z własnymi ocenami.
 PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:41 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
-- 25 Lis 2018 23:39 --

@DonBartoss
No w każdym razie Finowie piją nie tylko Finlandię, lepsza i popularniejsza jest Koskenkorva.

To Ty przestań popisywać się erudycją. Część z nas tu - na forum, może nawet większość, chce zobaczyć, dotknąć, liznąć, poczuć, posmakować. Miszmasz Twoich lęków, niechęci, wgranych stereotypów i wyczytanych opinii bez realnej konfrontacji jest (dla mnie) bezwartościowy.

-- 25 Lis 2018 23:41 --

Anonymous napisał(a):
@BooBooZB, to napisz co tam pięknego. Chętnie poczytam. Jestem osobą otwartą na opinie innych i staram się nie okopywać z własnymi ocenami.

O właśnie, nie oceniaj, jak nie byłeś.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 252
Kilometry: 299 685
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ja napiszę od strony natury, bo miasta jak Helsinki czy Turku nie mają w sobie nic specjalnie ciekawego (dla mnie) na tle całego kraju.

Chwytaj pierwsze z brzegu - Korouoma Trail - park narodowy z zamarzniętymi wodospadami.

Image

Rozpisywać się można - wierz mi.Domki z saunami przy jeziorach w nieskończonej ilości.Mnóstwo połączonych jezior - trasy na kajak / canoe.

Image

Oczywiście chmara komarów w lecie i multum bagnistych terenów, a sama Finlandia totalnie płaska w porównaniu do Norwegii.

Ale nie trzeba patrzeć zero - jedynkowo....

Ostatnio edytowany przez BooBooZB, 25 Lis 2018 23:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:45 

@sko1czek, nikomu nie bronię lizać, wąchać, smakować i oglądać do oporu, ale metody poznawcze są różne i nie każda wymaga osobistego doświadczenia. Staram się być mądry przed szkodą, a nie po szkodzie - kto wybiera inaczej, temu życzę wszystkiego dobrego i masy pozytywnych zaskoczeń, bo ja zwykle wszystkim dobrze życzę.

@BooBooZB, dzięki za ostatni post. Zwykle na swoje wyprawy zabierasz książkę. Czytałeś coś co mógłbyś polecić odnośnie Finlandii?
 PM off
robespierre lubi ten post.

#25 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 156 127
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Wracając do Rosji (choć nie tak dalekiej) pozostając w kontekście Fińskim. Byłem tylko w Helsinkach na lotnisku, ale z Finlandią mam bardzo dobre skojarzenia w dużej mierze dzięki temu:

Ostatnio edytowany przez pabien, 25 Lis 2018 23:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:53 
Awatar użytkownika

Loty: 252
Kilometry: 299 685
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Cytuj:
@BooBooZB, dzięki za ostatni post. Zwykle na swoje wyprawy zabierasz książkę. Czytałeś coś co mógłbyś polecić odnośnie Finlandii?

Image

A tak serio - nie czytałem książki stricte odnośnie samej Finlandii. ;)
5 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 25 Lis 2018 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Anonymous napisał(a):
@sko1czek, nikomu nie bronię lizać, wąchać, smakować i oglądać do oporu, ale metody poznawcze są różne i nie każda wymaga osobistego doświadczenia. Staram się być mądry przed szkodą, a nie po szkodzie - kto wybiera inaczej, temu życzę wszystkiego dobrego i masy pozytywnych zaskoczeń, bo ja zwykle wszystkim dobrze życzę.

OK, każdy ma swoje metody poznawcze i niech każdy będzie mądry na własny sposób.
Po prostu niepotrzebnie wypisałeś to swoje 4-5 punktowe streszczenie kraju, o którym nie masz pojęcia.

Ja mam bardzo pozytywne wspomnienia z mojego jedynego, krótkiego wyjazdu. Mówiąc najprościej, bardzo dobrze się w Finlandii czułem, zostawiając na boku raczej horrendalne ceny.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Lis 2018 00:06 

sko1czek napisał(a):
Po prostu niepotrzebnie wypisałeś to swoje 4-5 punktowe streszczenie kraju, o którym nie masz pojęcia.

Ty jakiś tydzień temu chciałeś wypowiedzieć się na temat Pakistanu i nie przyszło mi do głowy by kneblować Ci usta. To jak to jest z tą konfrontacją w końcu?
 PM off  

#29 PostWysłany: 26 Lis 2018 00:10 

HON fly4free
w sumie, to kto by pomyślał, że z wątku o Sachalinie można się tyle o Finlandii dowiedzieć ;)
a tu zanosi się, że i o Pakistanie będzie można wiedzę poszerzyć :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 26 Lis 2018 00:15 
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 497 314
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
w corocznym głosowaniu, wątek będzie miał szanse w kategorii "offtop roku" :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 26 Lis 2018 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 156 127
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Jakby mocno okrężną drogą poruszać się z Finlandii przez Pakistan to będzie on prawie w połwie drogi na Sachalin, więc pewnie powoli tam wracamy. Po drodze mamy Rosję, duży kawałek Poradziecji, Mongolię i Chiny jeszcze.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Lis 2018 00:41 

srebrny
pewnie do Moskwy da sie doleciec lotem w podobnej cenie w szalonej srodzie, ale ten dolot
na Sachalin s7 ze wzgledu na male taxy nie lepiej zrobic za aviosy ?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Lis 2018 09:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 268
Kilometry: 581 297
Krajów: 83 / 38.8%
Fajnie że na forum pojawił się motyw Ajnów - przeciekawy jest to temat :) No i pierwszy słownik ajnuski wyszedł spod polskiego pióra.

Polecam "Dzieje i legendy Ajnów" gdyby ktoś się zgłębić w temat. Albo jeszcze lepiej - muzeum Ajnów na Hokkaido! Kiedyś byłem bardziej zakręcony na tym punkcie i w oczy wpadło mi nawet regularne połączenie morskie z Sachalinu na Hokkaido. Piekielnie drogie i nie wiem czy nadal funkcjonuje ale dla ambitnych można nieco urozmaić ten deal.

(np. OJ z lotem powrotnym z Sapporo? ;) - ależ to by była piękna podróż!)

p.
5 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 26 Lis 2018 12:28 

złoty
Nie tak dawno temu, Księstwo Finlandii było częścią tego samego imperium co Królestwo Polski i można było wtedy jeździć na Sachalin bez wiz.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 26 Lis 2018 12:46 

srebrny
z Sachalinu wychodzi na to ze plywa ten prom na Hokkaido
tu jest rozklad
http://www.sasco.ru/files/rasp-vakhanay.pdf
na stronie sasco.ru widac nawet ceny, 143 dolce w jedna strone.
http://www.sasco.ru/Korsakov-Wakkanai-i70
 Profil Relacje PM off
klapio lubi ten post.

#36 PostWysłany: 27 Lis 2018 15:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Wooooow, pomysł żeby dostać się z Rosji do Japonii wydaje się znakomity :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Lis 2018 15:50 

srebrny
widzialem tez bezposrednie loty Sachalin - Narita, jesli komus nie pasuje Hokkaido :) cena w sumie porownywalna bodajze 148 dolcow OW.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 27 Lis 2018 15:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 268
Kilometry: 581 297
Krajów: 83 / 38.8%
klapio napisał(a):
Wooooow, pomysł żeby dostać się z Rosji do Japonii wydaje się znakomity :)

Nie ma za co :) A już na poważnie, to wysłałem kiedyś nawet ten plan podróży tematycznej na jakiś konkurs. Start w domu Bronisława na Litwie, następnie Sachalin w poszukiwaniu ostatniego Ajnu a potem prom na Hakkaido do Centrum Kultury Ajnów a wreszcie Yokohama gdzie żyją potomkowie wspomnianego wcześniej polsko-ajnuskiego małżeństwa. Niestety nic nie wygrałem ; )

Kurcze, dzięki za wrzutkę @gecko , może warto by było wrócić do tego pomysłu. Przypomniałeś mi gdzie nie pojechałem choć planowałem ;)

p.

#39 PostWysłany: 27 Lis 2018 19:49 

Image
... miasto ma swoj klimat ... choc opady sniegu zima utrudniaja komunikacje i to znacznie ...
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#40 PostWysłany: 27 Lis 2018 21:58 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Jak poczekasz do lutego to specjalnie dla Ciebie napisze stamtad relacje

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości