Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Sty 2012 23:42 

Witam wszystkich podróżników!

Minoł czas świąteczno-sylwestrowy i w końcu znalazłem czas na podzielenie się z Wami relacją mojej wizyty we Włoszech wraz z 13 innymi znajomymi!

Na wstępie dodam tylko że cały trip wyniósł nas jakieś 100 euro+ bilet 98zł od osoby

Opisując nasz trip mam nadzieje że pomogę wszystkim którzy również lubią podróżować w grupach!
Bilety zostały kupione za pomocą Karty Kibica Lecha Poznań (Mastercard prepaid) 17 sierpnia na okres od 16 do 20 listopada także było sporo czasu na organizacje całej reszty.

Etap II
Droga do Włoch

Poznań 11:00 wsiadamy w pociąg TLK i ruszamy całą ekipą do Wrocławia, 2h i byliśmy na miejscu. Udaliśmy się do marketu po niezbędnik studenta-zupki chińskie+ kabansy i lecimy na lotnisku… droga z dworca na lotnisko było chyba bardziej męcząca od drogi Pzn-Wro ale suma sumarum dostaliśmy się na miejsce. Odprawa załatwiona szybko i bez problemowo, jako że jesteśmy studentami wszyscy udaliśmy się do działu z %% i nabyliśmy potrzebne ‘medykamenty’, godzinka czekania i byliśmy już w samolocie
Lot z Wrocławia do Bolonii wyniósł nas niecałe 1.5h czym ustanowiliśmy nowy rekord trasy na tym odcinku (Zostaliśmy o tym poinformowani przez pilota)!

Etap III
Droga z Lotniska do Miasta.

Kierując się informacjami zaczerpniętymi na forach udaliśmy się do najbliższego osiedla- po wyjściu z terminala udaliśmy się w prawo, zgodnie z ruchem samochodowym. Po 200m zaczęliśmy wątpić w ten pomysł gdyż ruch się zwiększył i zaczęło robić się niebezpiecznie jednak po następnych 300m dotarliśmy do Rondo, przeszliśmy na drugą strone ulicy (pod most) skąd dostrzegliśmy bloki co dodało nam otuchy.
Chwila moment i byliśmy na przystanku Birra, zakupiliśmy bilety w sklepie naprzeciwko (1,2 e. each), wzięliśmy bus 91 albo 81 i kierowaliśmy się w stronę centrum.

Na pierwszy rzut oka miasto wydawało się całkiem całkiem, pogoda również dopisywała gdyż było ok. 13*C.

Etap IV
Nocleg… wielkie szczęście czy nieszczęście?

To jest jeden z etapów który zależał od pomyślności naszego tripu do Włoch. Począwszy od 17 sierpnia zacząłem wysyłać requesty przez Couchsurfing, liczba ich była naprawdę sporo jednak nie przyniosła ona zamierzonego skutku- nikt nie chciał przenocować 14 polaków i do tego studentów!;p. Dlatego też w miesiąc przed planowanym wylotem zacząłem poszukiwać mieszkań do wynajęcia, hoteli, hosteli jednak wszystko było zbyt duże jak na nas –biednych studentów. Nie znalazłem tańszej opcji niż 20 e za noc od osoby dlatego też zdecydowałem się na powtórkę z historii z mojej podróży po USA rok temu gdzie wraz ze znajomymi podróżowaliśmy i nocowaliśmy np. w 5* Planet Hollywood w Las Vegas; 28 piętro, apartament 2 osobowy w którym przez 2 noce spaliśmy w 6 osób i wyszło nas to ok. 16$ od osoby.
Naszym celem padł Grand Hotel Elite w którym planowaliśmy wynając 2 pokoje 8 osobowe i wbić tam w 14 osob. Większość przyjęła ten pomysł z optymizmem inni bali się ‘wykrycia i wywalenia w środku nocy’ (dziewczyny). Termin wyjazdu zbliżał się nieubłaganie i wtedy zdarzył się cud … otrzymałem odp na Couchsurfingu:

„hey, I'm Mete and I'm living in Bologna. I saw your message on the group of bologna saying that you are searching a place to stay. I just want to let you know if you are still searching, I have a place to host you guys, maybe not all of you (in fact, if you dont mind to sleep on the ground, we can find a solution, i remember the times that we slept more than 15 people in this apartment) so anyway, if you want we can host 3-4 of you easily.
So if you still need place, just let me know...”
Chwila zastanowienia, krótka wiadomość do reszty ekipy na fb i decyzja była definitywna ; Wchodzimy w to!
Dlatego też udaliśmy się we wskazany adres, na pierwszy rzut oka Bolonia nocą wyglądała interesująco, szczególnie korytarze które niezależnie od warunków pogodowych sprzyjały zwiedzaniu Bolonii. Po jakichś 15 min dotarliśmy pod wskazany adres.
Dostaliśmy do mieszkania i … doznaliśmy szoku, wiedzieliśmy że mieszka tam 6 studentów i nie ma co się spodziewać niewiadomo czego ale to co zastaliśmy nas przytłoczyło. Mieszkanie wyglądało na prawdziwe studenckie mieszkanie- jeden wielki bałagan. Po małej naradzie zdecydowaliśmy że postaramy się przeżyć pierwszą noc i ewentualnie na drugi dzień przeniesiemy się do hotelu.
No i zaczęła się studencka integracja… po 15 minutach zaczęliśmy czuć się jak u siebie, również nasi gospodarze wydawali się czuć bardziej rozluźnieni. W kulminacyjnym momencie na tym mieszkaniu znajdowało się blisko 30 osób co spowodowało przybycie niespodziewanych gości czyt. Carabinieri. Ku naszemu zdziwieniu nie byli jak Ci w Polsce, przekazali tylko że jest późno i sobie- pełna kulturka!
Tej nocy dowiedzieliśmy się wiele przydatnych rzeczy o których nie czytałem nigdzie na żadnych forach czy poradnikach tj ;
1. To ze Pizza wywodzi się z Włoch nie znaczy że jest najlepsza, zdecydowanie nie polecamy Pizzy z frytkami czy tez pizzy której nazwy nie pamiętam ale składała się ona z marchewek, całego kawałka ryby (z całym szkieletem), wodorostami i innymi niezbyt apetycznie wyglądającymi składnikami…
2. UWAGA WAŻNE: na terenie całej Italii „kanary” (osoby sprawdzające bilety w komunikacji miejskiej) są umundurowani. Podczas naszego całego pobytu nie spotkaliśmy żadnego, nasi gospodarze też takowych praktycznie nie widzieli a gdy już widzieli po prostu wychodzili z Busa i czekali na następny
Domóweczka przeciągła się do godziny 4-5 co odbiła się na naszych planach na dnia następnego.

Etap V
Florencja/Wenecja?

Przy pomocy strony www.trenitalia.com/ przygotowałem plan naszych podróży tamtejszymi kolejami. Przy wyborze biletów oczywiście po studencku kierowaliśmy się ceną, Droga w jedną stronę kosztowała nas 10.5 euro.
Pobudka o godzinie 7 dla części z nas okazała się zbyt rychła przez co nie zdążyliśmy na pociąg do Florencji o 9:12 ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. O 9:57 mieliśmy pociąg do Wenecji także mała przerwa, zakup tamtejszych trunków i byliśmy w drodze do Wenecji!
Miasto od samego początku nas oczarowało! Wyjście z tamtejszego dworca- jedyne w swoim rodzaju, świeże powietrze, woda i pełno motorówek.
Pogoda dopisywała, bezwietrznie ok. 19*C w słoncu więc ruszyliśmy zwiedzać. Na każdym kroku spotykaliśmy sklepiki, stragany z pizzą, winem i tamtejszym symbolem zaraz po Gondolach i Mostach czyli … tradycyjne maski Weneckie
Na każdym kroku spotykaliśmy nowe rodzaje masek, przebrań, a całkowity brak ruchu samochodowego na terenie miasta sprawiał że czuliśmy się jak w XIX wieku! Ilość kanałów, mostów przerosła nasze największe oczekiwania! Było one na każdym kroku!
Na zwiedzanie całej Wenecji wraz z przerwą 2 godziną przeznaczyliśmy +/- 9 godzin co zdecydowanie wystarczyło. Pociągi powrotne kursowały co godzinę także nie spieszyliśmy się zbytnio.

W końcu jednak ruszyliśmy do Bolonii pociągami IC za 10.5euro. Warto odnotować że na całej trasie chodzi tylko jeden konduktor wiec 3 z nas przez cały czas podróżowało ‘na gapę’, 5x się udało 1x nie, jednak mieli takie szczęście iż na tamtejszej stacji poznali polkę która od 15 lat mieszka we Włoszech. Kobieta 50 lat ugościła ich iście po staropolsku, kolacyjką i polską wódeczką a na koniec gdy zauważyła że nie zabrali z pociągu żadnych kurtek obdarowała ich rzeczami swojego wnuka.

VI
Życie nocne

Do mieszkania w Bolonii dotarliśmy ok. 21, pomimo zmęczenia połowa z Nas zdecydowała się ruszyć w miasto z naszymi gospodarzami. W Bolonia znajduje się najstarszy uniwersytet w Europie, 60% ludności stanowią studenci ale nie przekłada się to na jakość imprezowania. W normalne dni miasto nocami świeci pustkami, jedyne miejsce w którym zawsze, tak jak na Time Square znajdzie się żywą duszę jest … uniwersytet! 3 poziomy uniwersytetu gromadzą najwiekszą publikę, są tam organizowane różnego rodzaju imprezy, akcje charytatywne czy też protesty
Na terenie całej Bolonii są tylko 2-3 kluby w których można iść ‘na balety” reszta to tylko Puby do których wszyscy chodzą na shoty, piwko ze znajomymi i to wszystko. Czując w kościach impreze pierwszej nocy i zwiedzanie we Wenecji udaliśmy się do mieszkania aby zregenerować siły przed nadchodzącym nowym dniem jednak… w drodze powrotnej spotkaliśmy coś co przykuło naszą uwagę i wiedzielchiśmy że „Nasi tu byli” - był to nasz 'Polski' maluszek :D
VII
Florencja

Dnia trzeciego wstaliśmy znacznie wcześniej, wypoczęci, gotowi do działania udaliśmy się na ostatni pociąg Regionalne o 9;12 który kosztował 7.5 od osoby. Droga do centrum trwa niecałą godzinkę. Na zwiedzanie trzeba jednak poświecic znacznie wiecej czasu gdyż jest to naprawde rozległe miasto. Będąc tam trzeba odwiedzić Pente Vecchio, Brumo Santa Maria Del Fiore, Ogrody Bobolii, Most złotników a w szczególności tamtejszą katedrę i dzwonnicę Giotta które robią piorunujące wrażenie! Wejście na szczyt wierzy kosztuje ok. 6 euro jednak jeśli ktoś ma lęk wysokości musi udać się do Ogrodów Bobolii skąd jest piękny widok na panoramę miasta. Niedaleko centrum znajduję się muzeum którego nie znam, nei mieliśmy czasu go zwiedzić ale warto zauważyć że w jego zbiorach znajdują się dzieła Leonarda Da Vinci i wielu innych a to tylko za 15 euro!
Aby dostać się do ogrodu Boboli należy kupić bilet, proponuje wejście głowną bramą gdyż jeśli masz skończone 20 lat i nie wiecej jak 25 to możesz wejść za jedyne 5euro, przy innym wejściu żądali od nas 10 euro. W cenie wliczone jest zwiedzanie całego ogrodu i muzeum porcelany, zbioru średniowiecznych ubrań, piękne mozaiki oraz obrazów
Etap VIII
Bolonia

W ostatnim dniu zwiedzaliśmy Bolonie, jest to naprawde małe miasteczko w porównaniu z Florencją czy Wenecją wiec wystarczy przeznaczyć na jego zwiedzanie jakies 4h.
Proponuje zacząć zwiedzanie od udania się na szczyt jednej z wież. wejście kosztuje 3euro ale osoby które mają które mają chociaż mały lęk wysokości lepiej niech zostaną na dole gdyż drewniane schody potrafią wywołać mega strach
Następnie proponuje udać się na rynek, który robi wrażenie Na placu znajduję się symbol Bolonii czyli Neptun
Zaraz obok posągu znajduje się budynek którego sklepienie zostało zaprojektowane i wykonane przez Leonardo Da Vinciego, nie wspomniałbym o nim gdyby nie fakt że do dnia dzisiejszego nie wiadomo jakim cudem osoba stojąca pod jednym filarem szepcząc może słyszeć osobe naprzeciwko
Ostatnim miejscem jakim chciałbym Wam zaproponować jest kościół San Luca położony na wzgórzu a aby się tam dostać należy wziąć Bus nr 20 z P. Maggiore w kierunku Casalecchio i wysiąść na przystanku Meloncello. Droga na szczyt pieszo ma jakies 2km ale naprawde warto!
Aby dostać się na punkt widokowy w Bolonii należy wsiąść w bus 29B na Magiero Square i wysiąść na Villa Gluigi
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 03 Sty 2012 10:53 

niebieski
"szapoba" :lol: za ogarnięcie takiego... hmmm, burdelu :lol:
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Sty 2012 11:20 

A potem się studenci dziwią i wkurzają, gdy się ich automatycznie kojarzy z jazdą bez biletu, chlaniem i robieniem burd.
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 03 Sty 2012 17:21 

Widze że chyba nigdy nie byłeś studentem. Nie wspomniałem nic o robieniu 'burd' ale widocznie może Ty masz takie towarzystwo i odruchowo przypisujesz ich zachowanie do reszty studentów.
Co do picia i jazdy bez biletu to jest chyba norma europejska jesli nie światowa, mam znajomych rozsianych po europie i reszcie globu ale jak narazie to tylko dla Ciebie to stanowi problem.
Maciek, myśle że burdel to złe okreslenie wiec jesli masz zamiar mnie obrażać to lepiej zamilcz.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Sty 2012 18:14 

Hehe, dokładnie tak jak napisałem :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Sty 2012 20:39 

niebieski
leo napisał(a):
Maciek, myśle że burdel to złe okreslenie wiec jesli masz zamiar mnie obrażać to lepiej zamilcz.

A jeśli nie mam zamiaru to co?
Nie unoś się tak, szczery podziw budzi we mnie ogarnięcie takiego burdelu, czyli nastoosobowej gromady studentów 8-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Sty 2012 21:49 

heh, no chyba że oto Ci chodzi, kwestia interpretacji, wybacz- po prostu wole określenie ekipa a nie burdelu;]
ekipa z która znam się od dzieciństwa, w marcu podbijamy Wilno,Kowno, Troki wiec niebawem (3 miechy) kolejna relacja z wojaży 14sto osobowej ekipy:)
pzdr
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Sty 2012 21:57 

niebieski
leo napisał(a):
wole określenie ekipa a nie burdelu;]

Burdel źle się kojarzy czy jak? :lol:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Sty 2012 21:59 

nie miałem z żadnym nigdy styczności ale źle sie słyszy;p
taki mały off topic ale dotyczący studentów : www.cda.pl/video/27288a5/Wymiana-studencka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Sty 2012 21:44 
Awatar użytkownika

:) niezła wycieczka. dzięki za zaznaczenie ciekawych punktów w Wenecji bo wkrótce mam również zamiar z Bolonii tam podskoczyć. We Florencji byliście?

acha bilety na kolej kupowaliście wcześniej przez internet czy gdzieś na dworcu?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Sty 2012 12:20 

Mały off topic...

Co jest z tym tematem, że nie mogę go odznaczyć jako przeczytany?

edit

Heh.... napisałem post i się odznaczyło....

#12 PostWysłany: 09 Sty 2012 12:59 

@leo, relacja relacją ale tyle co byków ortograficznych w niej nasadziłeś to wstyd. Mnie zniechęciło już pierwsze zdanie "Minoł czas...".
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Lut 2012 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
ale wy ludzie strasznie sie czepiacie innych ...
dzieki za informacje, napewno z nich skorzystam.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Mar 2012 19:40 
Awatar użytkownika

dzięki za info ! fajna relacja :), najwazniejsze ze duzo zwiedziliscie i dobrze bawiliscie sie ! w maju zawitam do Pizy, wiec info o Florencji jak najbardziej mi sie przydało !!! Zastanawiam sie nad Siena, pododbno rownie piekne miasteczko, ktos był tam ? pozdr

#15 PostWysłany: 24 Mar 2012 21:10 

Podlacze sie do tego tematu moze :)

W dniach 18-21 marca przebywalem w Bolonii z 1dniowym pobytem w Wenecji. Celem była jak najtansza wyprawa po studencku ze zwiedzeniem kilku miast. Koszty troche wzrosly z powodu pysznego wina i pizzy :)

Pomine moze krazenie po Polsce w celu trafienia na lotnisko. Wrocławski terminal robi wrazenie :) Porownujac stadion, dworzec kolejowy i terminal z Bolońskimi odpowiednikami mozna zastanowic sie gdzie jest ta pozadana Zachodnia Europa, gdzie Wschodnia:)

18 marca wieczorem dotarlem z kolega na lotnisko Marconi. Udalismy sie w kierunku centrum, po drodze natrafilismy na grupe 6 Polakow, z ktorymi po krotkim zapoznaniu wyruszylismy dalej w trase :) Pod koniec wycieczki okazalo sie ze okolo 15 osob wybralo podobna wersje spedzania czasu. Droga do dworca kolejowego zajmuje okolo 1,5 godziny, cały czas chodnikiem. Nie bede moze opisywal wszystkich szczegolow, ale moze cos sie przyda. W miescie znajduja sie grodzone parki w ktorych spokojnie mozna sie przespac w nocy. Tak tez spedzilismy 1 noc w 8 osob :)
Kolejny dzien spedzilismy na zwiedzaniu Bologny. Polecam udanie sie na południe miasta na wzgorza (stromo jak cholera!), przepiekny widok i możliwosc zwiedzenia dosc ekskluzywnych terenow mieszkalnych. Przy kupowaniu biletow na pociag nalezy pamietac ze po zakupie zalezy go "skasowac"/"potwierdzic" w zoltych maszynkach na dworcu. Wkladamy - cyk - i wazny.

Co do Wenecji to nie mam za bardzo praktycznych rad, jedynie ze ciezko tam utrafic wifi :) Co do spania na lotnisku w Bolonii polecam 1 pietro, w srodku nad schodami, rozlozone jest 10 lezakow dosc wygodnych, nikt przez 2 noce nie przeszkadzal, jedynie powtarzajace sie przez cala noc komunikaty :)
To tak w skrocie :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Lis 2015 14:19 
Awatar użytkownika

Super relacja! Dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, które na pewno mi się przydadzą. :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości