Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sie 2015 20:32 

Cześć wszystkim,
Ze swoją drugą połówką jadę na dwa tygodnie do Italii w takim kształcie:
2.09 przylot do Bolonii
2.09-11.09 zakwaterowanie pod Sassuolo (rodzina mojej dziewczyny)
3.09 jeden dzien w Mediolanie
5.09 jeden dzien w Wenecji
11.09 wyjazd Frecce do Florencji
11.09 ok 11 godzin we Florencji
11.09-15.09 pobyt w Rzymie, wylot z CIA

Póki co plan zwiedzania wygląda tak:
Mediolan, na miejscu ok 9h:
Katedra
Galeria Emanuela
Plac La Scala
Park i zamek Sforza
Muzeum Bagatti
Domy mody
Wenecja, na miejscu 9h:
Vaporetto na plac św Marka
Bazylika
Pałac Dożów
Kościół della Salute
Emilia-Romagna:
Modena- muzeum Ferrari
Bolonia (oprowadzi nas gospodarz)
Florencja, 11h:
Duomo&baptysterium
Palazzo Vecchio
Ogrody Boboli
Autobusem na piazza Michelangelo (panorama)
Rzym:
Koloseum
Forum Romanum
Palatyn
Termy Karakalii
Piramida
Pomnik VE II
Panteon
Schody Hiszpańskie
Piazza Navona, Colonna
Fontanna diTrevi
Trastevere
Muzea Kapitolińskie
Santa Maria Maggiore
Trastevere (+bazylika)
Bazylika św Piotra
Muzea Watykańskie

Wypisane miejsca oznaczają, że zamierzamy wejść do tych miejsc

W przypadku jednodniowek chciałbym sie spytac, czy jest do ogarnięcia dana trasa w tyle czasu (czy nie bedzie to zbytnie ganianie sie-z zaznaczeniem, ze jemy raczej tanio/w locie),

W przypadku Rzymu, chcę się spytać
O może inne atrakcje, które warto zobaczyć- np ville, choć bardziej z nastawieniem na wnętrza niż same dzieła sztuki,

Florencja- czy sa na dworcu w pobliżu przechowalnie bagażu? Jaki to jest mniej wiecej wydatek na 12h?

Mediolan- czy warto wchodzić za aż 8 EUR na wieże katedry? Naprawde widok jest aż tak spektakularny? Czy nie lepiej zamiast w Mediolanie, wspiąć sie na wieże na placu sw Marka w Wenecji?

Wenecja- dzien pozniej, 6.09 odbywają sie regaty, czy ktoś z forumowiczów był? Czy to nei jest tak, ze ilośc ludzi praktycznie uniemożliwia zwiedzanie miasta?

Emilia-Romagna- tutaj zdajemy sie na naszą gospodarz, narazie mamy w planach Modenę, Bolonię i prawdopodobnie jeden dzien nad morze (Ravenna)
Sam sobie zanotowałem:
CastellArquato
Parma
Ferrara (choć chyba raczej zrezygnujemy)
Czy ktoś był w tych miejscach, lub moze cos polecić spoza tych miejsc?

Sam juz byłem we Florencji, zwiedziłem wszystkie najważniejsze galerie sztuki, a mojej dziewczyny zupełnie tego typu rzeczy nie pociągają, stąd kolejne galerie sztuki raczej nas nie interesują- z wyjątkiem villi czy pałaców, gdzie atrakcja sa raczej wnętrza;)

Z gory dzieki za wszelką pomoc;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowany przez wcisloo, 18 Sie 2015 09:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 17 Sie 2015 21:48 

Zbanowany
Pieszo nie ma większych problemów nawet podczas regat.
Ale z wiadomych powodów waporetto nie pływa.

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sie 2015 09:29 

@steward Dzięki za to info o Vaporetto, nie wiem czemu, ale zupełnie nie pomyślałem o tym, choć jest to tak bardzo logiczne;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Sie 2015 15:01 

Zbanowany
Prosze bardzo :)

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sie 2015 21:28 
Awatar użytkownika

niebieski
W Rzymie na pewno warto jeszcze Zamek sw. Anioła istnieje możliwość wieczornego zwiedzania podobno można zobaczyć ten słynny tunel między Watykanem a zamkiem.
Jeśli będziesz chciała zobaczyć Piramidę w Rzymie to od razy obok polecam choćby zobaczyć sklep Etaly, jedna stacja metra dzieli Cie też od "Bazyliki św. Pawła za Murami" znajduje się tam grobowiec św. Pawła. Jest to druga co do wielkości bazylika w Rzymie po tej św. Piotra oczywiście. W bazylice znajdują się malunki wszystkich papieży. Podobno jak mówi legenda jeśli zabraknie miejsca będzie koniec świata. Znajdują się też drzwi jubileuszowe którymi ostatni raz przeszedł JP II w 2000r.
Z Bazylik też warto zobaczyć tą najważniejszą czyli bazylikę na Lateranie. Tylko trzeba pamiętać o odpowiednim ubiorze do Bazylik inaczej nie wpuszczą.
Warto też po prostu pospacerować sporo po Rzymie "by poczuć to miasto".
Możesz też pomyśleć o wyjazd nad plaże do Ostii. Warto, ale dość daleko. Jestem "świeżo po Rzymie", także jak coś to mogę doradzić.
Fontanna diTrevi jest w remoncie całkowitym, zrób jak ja zobacz ją w ostatni dzień jak starczy czasu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Sie 2015 10:11 

niebieski
Końcem lipca spędziłem 4 dni we Florencji. Czas oczekiwania na wejście do Duomo wynosił wtedy ok. 1-2 godz., staje się po prostu w kolejce ciągnącej się wokół katedry i czeka, wejście darmowe. Bilet do baptysterium i pozostałych części katedry kosztuje 10 euro i jest ważny 24 godz. od wejścia do pierwszej z atrakcji.

Na punkt widokowy dojedziesz z dworca autobusami nr 12 i 13, jest przystanek, z którego odjeżdżają tylko te dwa numery. Dla ładnych zdjęć warto być tam rano albo wieczorem, bo popołudniu widok na miasto jest niestety pod słońce. Bilet na autobus kupowałem w kiosku (1,20 euro), bo u kierowcy kosztował 2 euro.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Sie 2015 10:26 

niebieski
@wcisloo, widok z dachu katedry w Mediolanie fajny, szczególnie w dół na plac i ulice. Gdy robisz zdjęcia- lepiej rano lub po południu, oczywiście. Robią wrażenie maszkarony-ozdoby dachu. Widok z wieży w Wenecji przepiękny-miasto i wyspy :) . Dla mnie widok z góry "obowiązkowy" w każdym miejscu. Trudno porównać te dwa miejsca, róznią się, ale oba warto zaliczyć wg mnie...Pięknych wrażeń w Italii życzę :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sie 2015 21:59 

Dzięki wszystkim za wskazówki;)

Mam jeszcze 2 pytania:
Da się kupić online bilety do Palazzo Vecchio? W sensie wejściówki, by móc połazić po pałacu, nie bilety na specjalne toury;)
Ktoś zna mniej więcej ceny przechowalni bagażu we Florencji na dworcu Novella?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Sie 2015 11:33 

niebieski
Na stacji:
Apertura
tutti i giorni
h. 06.00 - 23.00
Tariffe a bagaglio
6,00 € per le prime 5 ore
0,90 € per ogni ora aggiuntiva dalla 6a alla 12a
0,40 € per ogni ora successiva alla 12a

Jak troszkę odejdziesz od stacji to 1e/godzina i 6e/dzień
http://leftluggageflorence.com/prezzi-d ... e/?lang=en

Dojście:
https://www.google.pl/maps/dir/Via+de'+ ... 48!1m0!3e2
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości