Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 158  Następna
Autor Wiadomość
#1021 PostWysłany: 19 Lis 2016 21:28 

W październiku odprawiałam się dwa dni przed wylotem i zarówno w jedną, jak i w druga stronę mieliśmy miejsca obok siebie ( 3 dorosłe osoby). Mam prośbę- czy może ktoś mi wyjaśnić jak to jest z tymi mobilnymi kartami pokładowymi. Do tej pory zawsze sobie drukowałam karty, teraz jednak lecę na tydzień, nie chciałabym dodatkowo płacić za rezerwację miejsca na powrót, a mam możliwość skorzystania z wifi za granicą. Wiem już ze można odprawić 2 osoby, ale czy aplikacja Ryanair otworzy mi się na lotnisku, gdy nie będę miała dostępu do internetu? Pierwszy raz będę korzystała z takiej opcji i jestem kompletnie "zielona".
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1022 PostWysłany: 19 Lis 2016 21:32 

platynowy
Otworzy się karty pokładowe zapisywane są w telefonie/aplikacji, net nie jest potrzebny.
 Profil Relacje PM off  

#1023 PostWysłany: 20 Lis 2016 00:01 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
arya15 napisał(a):
W październiku odprawiałam się dwa dni przed wylotem i zarówno w jedną, jak i w druga stronę mieliśmy miejsca obok siebie ( 3 dorosłe osoby). Mam prośbę- czy może ktoś mi wyjaśnić jak to jest z tymi mobilnymi kartami pokładowymi. Do tej pory zawsze sobie drukowałam karty, teraz jednak lecę na tydzień, nie chciałabym dodatkowo płacić za rezerwację miejsca na powrót, a mam możliwość skorzystania z wifi za granicą. Wiem już ze można odprawić 2 osoby, ale czy aplikacja Ryanair otworzy mi się na lotnisku, gdy nie będę miała dostępu do internetu? Pierwszy raz będę korzystała z takiej opcji i jestem kompletnie "zielona".
Aplikacja Ryanair jest bardzo pomocna i łatwa w obsłudze. Net jest potrzebny do odprawy on-line podczas której pobierasz karty pokładowe. Po pobraniu są one dostępne bez netu. Zawsze te karty zapisuję w wallet. Jest to duże ułatwienie bo wallet pokazuje karty przy zablokowanym ekranie wtedy kiedy zbliża się godzina jej ważności. Wtedy wystarczy tylko przeciągnąć kartę z walleta i już mamy ją otwartą i to na 100% jasności ekranu. Pamiętajcie tylko zawsze mieć naładowany telefon, power bank. Oczywiście karta pokładowa z aplikacji Ryanair też działa ale trzeba ją szukać w telefonie. Chętnie pomogę i udzielę instrukcji jak to działa. Jeśli tak to proszę jutro o kontakt na priv z podaniem nr kom i godziny kontaktu to chętnie udzielę porady.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Lot z przesiadkami
#1024 PostWysłany: 20 Lis 2016 20:17 

Nie umiem się dokopać do pytania takiej treści, stąd więc nowy post, właściwie to nie jestem pewna czy w dobrym miejscu :?

W każdym razie, lecę do Bułgarii, w jedną stronę z przesiadką w Brukseli (czas na przesiadke około 6h), a w powrotną, W Rzymie (czas na przesiadke 10h :lol: ) Wszystkie linie to Ryanair, a ja mam tylko bagaż podręczny. Jednak problem nasuwa się w momencie, gdy zaczynam o tym myśleć, wprowadza mnie to w lekki stres, jeśli można to tak nazwać :oops:
Wszystko dlatego, że kupowałam ten bilet przez wyszukiwarkę: FRU.PL, generalnie to nigdy nie kupowałam biletów w ten sposób i nigdy się nie przesiadałam.
Czy ktoś z was korzystał kiedyś z tej wyszukiwarki i leciał z przesiadką? Nie chodzi mi tu o konkretne opinie, bo one zawsze będą podzielone, z resztą bilet, a raczej bilety juz kupiłam więc i tak polecę, ale jak to wszystko wygląda? Ile razy mam przechodzić lrzez tą odprawę, czy kontrolę? Co mam zrobić po wylądowaniu na lotnisku i gdzie mam się udać?
Numery biletów są inne, na razie z resztą mam i tak tylko fakturę, informacje bagażowe i numer zamowienia ze szczegółami lotu, skąd mam wziąć karty pokładowe i to wszystko? Co mi jest jeszcze potrzebne?

Z góry przepraszam za chaotyczność i niewiedzę, ale naprawdę się na tym wszystkim nie znam.
 Profil Relacje PM off  

#1025 PostWysłany: 20 Lis 2016 21:42 

niebieski
@olalaalaaa Potrzebujesz nr rezerwacji,aby dokonać odprawy(pewnie prześlą ci później)W ogóle to aby konkretniej ci odpowiedzieć to dobrze by było znać szczegóły kiedy,skąd i dokąd(nazwa lotniska)lecisz i czy czas między jedną a drugą przesiadką chcesz być na lotnisku bo np. te 10 h to długo ;) A tak szczerze to właściwie co było powodem,że korzystałaś przy zakupie z FRU.PL,taniej było niż kupić samej bezpośrednio na stronie Ryanaira :?:
 Profil Relacje PM off
olalaalaaa uważa post za pomocny.

#1026 PostWysłany: 20 Lis 2016 22:18 

@‌miriam‌
Na tej kartce co mi przysłali jest napisane, tak:
'Do czterech dni przed datą lotu dostaniesz od nas e-mail z formularzem do odprawy.Wypełnij go jak najszybciej, a my odprawimy Cię i w ciągu 24 godzin odeślemy karty pokładowe. Musisz je wydrukować i zabrać ze sobą na lotnisko. Odprawa online nie jest obowiązkowa, jednak w przypadku odprawy na lotnisku przewoźnik naliczy dodatkową opłatę.'
Po czym pod spodem jest napisane przy każdym, wlasciwie z 4 lotów - zrobimy odprawę za Ciebie.

Właściwie teraz pisząc to zrozumiałam dopiero, że wyślą mi jakiś formularz i po wypełnieniu go mnie odprawią, wcześniej czytałam i nie mogłam tego pojąć :lol:

Lecę 14 grudnia z Krakowa do Sofii (international, Sofia), z przesiadka w Brukseli (Brussels South Charleroi). Wylot o godzinie 9:10, na miejscu jestem 20:45. W Brukseli jestem o 11:15 i z tego samego lotniska o godzinie 17:05 startuje w kierunku Sofii.

Powrotny z Sofii do Krakowa, tylko tym razem z przesiadka w Rzymie(Ciampino, Rzym), z Sofii wylatuje 8 stycznia o godzinie 6:40, jestem w Rzymie o o 7:35, i o 18:20 wylatuje do Krakowa.
Numery kazdego z lotów sa oczywiście inne.
Myślę, że podczas oczekiwania na samolot wolałabym zostać na lotnisku, bo znając mnie istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że wychodząc z niego już tam nie wrócę i się zgubię przy pierwszej lepszej okazji, ale tez istnieje prawdopodobieństwo, że w koncu mi sie znudzi i gdzieś pójdę :lol: ale plan mam taki żeby zostac na lotnisku.

Właściwie nie wiem czemu kupowałam z FRU, chodziło mi o konkretną datę, przy okazji tez zbytnio nie przepłacając ;)
A wchodząc na stronę Ryanaira nie było lotów bezpośrednich, więc musiałabym kupować te wszystkie z osobna i szukac z którego lotniska jak leci samolot, a fru zrobiło to wszystko za mnie, właściwie z perspektywy czasu mogłabym zrobić to samodzielnie, ale chyba byłam juz zdesperowana wyczekiwaniem na loty i kupiłam pierwsze lepsze co zauważyłam w tym terminie i w, powiedzmy że nawet względnym czasie oczekiwania, wiec kierowała mną chyba desperacja i niecierpliwość :lol:
 Profil Relacje PM off  

#1027 PostWysłany: 20 Lis 2016 22:24 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Fru po prostu pokupował bilety oddzielnie wszystkie za Ciebie, to samo byś uzyskała kupując na stronie ryanair.com bilety na KRK-CRL, CRL-SOF, SOF-CIA, CIA-KRK. Na przyszłość polecam poradnik o szukaniu tanich lotów: jak-szukac-taniego-lotu-v-0-3-3,8,57900

6h na Charleroi i 11h w Rzymie? Zwłaszcza Rzym aż się prosi wyjść na miasto, cudne wspaniałe, w sumie nie tak daleko od miasta...
 Profil Relacje PM off
Mario21 lubi ten post.

#1028 PostWysłany: 20 Lis 2016 22:25 

Czyli generalnie wszystko wiesz, a 4 dni przed lotem, gdyż w Ryanair na tyle dni przed lotem można dopiero za darmo się odprawić
Kazdy lot jest traktowany osobno, każdorazowo odprawa online i wydrukowanie kart, a na lotnisku nadanie bagażu jak kupiłaś i kontrole bezpieczeństwa
Ale wynudzisz się strasznie
 PM off

#1029 PostWysłany: 21 Lis 2016 11:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak to pierwszy w życiu lot z przesiadką, to będą emocje, że hoho; ) Tylko Rzymu nie prześpij na lotnisku:) Niektórzy na 10 godzin potrafią celowo lecieć tam i z powrotem.
A tak na poważnie, to nie przegap maila od Fru, a potem pamiętaj wydrukować (lub pobrać na aplikację) karty pokładowe i wszystko bedzie dobrze.
Dobrą opcją na bezpośrednie loty do Bułgarii, ale raczej dla mieszkańców Polski zachodniej, są loty z Berlina do Sofii.
Przy cyrkach, jakie występują na stronie Ryanaira, wcale się nie dziwię, że wielu pasażerów idzie na skróty i dopłaca pośrednikowi. Co i rusz ktoś donosi, że ceny się nie wyświetlają, coś się wiesza, komputer nie wyrabia, a teraz jeszcze każą się logować i stara strona przestała działać :)

Poniższe słowa kieruję raczej do forumowych nowicjuszy, więc proszę się nie obruszać, że banały piszę.
Jeśli komuś lektura linkowanego wyżej poradnika nie pomoże w ominięciu problemów, podaję drogę na skróty:

Wyszukiwanie lotów (i tych łączonych, i jednoodcinkowych) działa sprawnie i nieraz szybciej niż na nowych stronach Ryanair/Wizzair w wyszukiwarce http://www.azair.eu. Można poszukać wielu dat, szybko sprawdzić większą liczbę lotnisk, a wyszukiwarka sama zaproponuje takie przesiadki, jakie nieraz w ogóle nie przyszłyby nam do głowy.

Jeśli są problemy z zakupem, to ostatnio najłatwiej je obejść instalując aplikację Ryanaira i tam dokonując zakupu. Przynajmniej ta androidowa działa bez porównania lepiej niż strona www.

Fakt, że znaleźliście bilet przez stronę pośrednika nie oznacza, że musicie go od niego kupić. Sprawdźcie, ile kosztuje bilet na stronie przewoźnika. Nieraz się zdziwicie: ) Ponadto bardzo często u pośredników wskakują na kolejnych etapach kosmiczne opłaty za kartę, więc warto być czujnym.

Nade wszystko - przeczytajcie forumowy poradnik pasażera. Warto.

#1030 PostWysłany: 21 Lis 2016 13:39 
Awatar użytkownika

Witam,

Wczoraj z mężem trosze za szybko kopiliśmy bilety lotnicze w ryanair nie upewniliśmy się jakie dokumenty potrzebne są przy przelotach krajowych dla dziecka córka ma 4 lata i nie ma ani dowodu ani paszportu chcieliśmy sobie zrobić wycieczkę do Wrocławia porostu za bilety już zostało zapłacone :( czy wiecie jak to jest jak przy odprawie? on line juz zrobilismy ale napewno beda cos jeszcze sprawdzac czy macie jakies doswiadczenia z ta firma? My zawsze latalismy LOT i tam wystarczy akt urodzenia
 Profil Relacje PM off  

#1031 PostWysłany: 21 Lis 2016 13:43 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... ty-Krajowe

Na dowód czeka się max do 30 dni (wynika z kpa), ale najczęściej jest to ok. 10 dni. Nie kosztuje nic. Więc wyrób dziecku dowód i po problemie, chyba że lot już za kilka dni.
Paszport dla dziecka też dostaniesz w miarę szybko.

#1032 PostWysłany: 21 Lis 2016 13:54 
Awatar użytkownika

Mogę dodać, że dzieci w wieku szkolnym bezproblemowo przechodzą na legitymację. Sprawdzałem czy puszczą mnie na prawo jazdy, puszczą w większości przypadków. W jednym wypadku zapytano mnie o dowód, nie chciałem się kłócić więc pokazałem dowód. Od dziecka jakikolwiek dokument jest wymagany, bez tego nie ma szans.
 Profil Relacje PM off  

#1033 PostWysłany: 22 Lis 2016 00:57 
Awatar użytkownika

Loty: 108
Kilometry: 109 942
Krajów: 22 / 10.3%
@‌Rem Ka‌
Ogólnie bym Ci radził wyrobić dla dziecka paszport, bo na pewno na 1 podróży się nie skończy, a potem możecie znowu zapomnieć. Jak bardzo się spieszycie, można wyrobić paszport tymczasowy ważny 12 miesięcy.
Więcej info; https://obywatel.gov.pl/dzieci/paszport ... ak-wyrobic

Image
 Profil Relacje PM off  

#1034 PostWysłany: 23 Lis 2016 10:48 

niebieski
jack.strong napisał(a):
pasta napisał(a):
w jedną stronę kupiłem 2 rząd pod oknem, a w drugą stronę powrotną 16 rząd pod oknem - będę miał porównanie i wyrobie sobie własną opinię, którą się chętnie podzielę ;-)
To jest słuszna decyzja. Mamy nadzieję, że podzielisz się z nami swoją oceną.

Obiecałem to piszę...

Lepsze są miejsca na skrzydłach. Można bardzie wyciągnąć stopy. W drugim rzędzie jednak jest ścianka, która blokuje. Pierwszy rząd to masakra - cały czas kolejki ludzi do toalety.

Akurat leciałem do Ovdy i siedziałem w 2 rzędzie co było zaletą, bo pierwszy byłem przy kontroli paszportowej.
 Profil Relacje PM off
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#1035 PostWysłany: 23 Lis 2016 18:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Hello kochani ! :>
Taka sytuacja: trzy tygodnie temu wziąłem ślub. Moja nowa żonulka przyjęła po ślubie moje nazwisko. Złożyła półtora tygodnia temu podanie o wyrobienie nowego dowodu z moim nazwiskiem. Dowód jest więc w trakcie wyrabiania. Nie jest jeszcze gotowy do odebrania. Chciałbym kupić dziś bilety Wizzair i Ryanair dla żonki.

Czy teraz kupić bilety i podać jej nowe nazwisko podczas rezerwacji ? Mimo że jeszcze nie dostała nowego dowodu.
Starego nazwiska podać nie mogę bo jej dowód się zmieni do czasu obu lotów, które będą miały miejsce w styczniu 2017.
Zastanawiam się czy jak podczas rezerwacji podam jej nowe nazwisko to czy Wizzair i Ryanair jakoś będą to sprawdzać.
Czy lepiej wstrzymać się z kupnem do czasu odebrania dowodu ?

Numeru dowodu nie podaje się podczas rezerwacji ani w Wizzairze, ani w Ryanairze więc akurat z tym problemu nie ma.
Tak w ogóle to dziwi mnie to, że nie podaje się już numeru dokumentu ani podczas rezerwacji, ani podczas odprawy.
 Profil Relacje PM off  

#1036 PostWysłany: 23 Lis 2016 18:14 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Krajów: 35 / 16.4%
Zbanowany
niebieski
Kupujesz na aktualne nazwisko czyli na nowe.
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#1037 PostWysłany: 23 Lis 2016 19:31 
Awatar użytkownika

niebieski
ELBE napisał(a):
Tak w ogóle to dziwi mnie to, że nie podaje się już numeru dokumentu ani podczas rezerwacji, ani podczas odprawy.
Jak nie jak tak ;) Chociażby loty poza Schengen.
 Profil Relacje PM off  

#1038 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:05 

Dziękuję za wszelką pomoc! :D
Również myślę, że przed pierwszym takim pokombinowanym lotem będą emocje, sa odczuwalne juz na 3 tygodnie przed wyjazdem.
Ale mam jeszcze jedno głęboko zastanawiające mnie pytanie, mianowicie, gdzie ja mam isc po tym jak wyjdę z samolotu?
Tzn, jak doleciałam do miejsca mojej przesiadki i wysiadam z samolotu, czyli gdzie mam isc? Bo wiadomo, przed pierwszym wylotem przechodze przez te wszystkie kontrole, sprawdzanie bagażu itp. Czyli powinnam normalnie wyjść na lotnisko, i przed kolejnym lotem znowu mam przez to wszystko przechodzic tak jakbym po prostu rozpoczynała całkiem nowy lot? I skoro te przesiadki nie sa narzucone przez linie lotnicze, tylko powiedzmy, ze na moje zyczenie to po opuszczeniu samolotu nie idę żadną specjalną drogą dla osób przesiadajacych się tylko tak jak cała reszta ludzi?
Totalnie nie umiem tutaj przelać tego co siedzi mi w głowie, ale mam nadzieję, że ktokolwiek zrozumie co autor miał na myśli :p
 Profil Relacje PM off  

#1039 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:21 
Awatar użytkownika

To zależy czy chcesz spędzić ten czas na lotnisku to wtedy idziesz do hali odlotów. Jeśli chcesz zwiedzić miasto to wychodzisz z lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#1040 PostWysłany: 23 Lis 2016 21:32 
Awatar użytkownika

niebieski
@olalaalaaa Generalnie to idziesz z tłumem, aż do opuszczenia strefy przylotów - raczej nie można się zgubić. Ponieważ masz trochę, a w Rzymie nawet więcej niż trochę czasu, do następnego lotu to razważ wycieczkę do miasta - wg mnie szkoda siedzieć tyle czasu na lotnisku. Zaplanuj sobie jednak wszystko jak najdokładniej, szczególnie dojazd z/na lotnisko. Trochę przydatnych informacji znajdziesz tu belgia,forum,856 i tu europa,forum,897 Jeśli nie zdecydujsz się na jakąś "wycieczkę" pozostaje Ci zabrać dobrą książkę/film/sudoku/krzyżówki, żeby "zabić" czas do kolejnego lotu, przed którym robisz to, co przed pierwszym.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 158  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość