Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Kwi 2013 22:53 
Awatar użytkownika

http://www.trenitalia.com/
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#22 PostWysłany: 07 Kwi 2013 21:20 
Awatar użytkownika

o mamo... ja też tam chcę, czy z Poznania mam jakieś szanse tam dolecieć ? jak wyglądają ceny kwater ? czy mogę prosić o jakiś namiar/ przykładowe kwoty ? Zakochałam się w tej fotce, miejsce na żywo, to pewnie raj na ziemi, będę wdzięczna za odp.

jajacekk napisał(a):
Ja proponuję Positano. Samolotem do Neapolu, a dalej już autobusem.

Wybieram się tam za miesiąc.

#23 PostWysłany: 07 Kwi 2013 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
ania-p napisał(a):
o mamo... ja też tam chcę, czy z Poznania mam jakieś szanse tam dolecieć ? jak wyglądają ceny kwater ? czy mogę prosić o jakiś namiar/ przykładowe kwoty ? Zakochałam się w tej fotce, miejsce na żywo, to pewnie raj na ziemi, będę wdzięczna za odp.

jajacekk napisał(a):

ale jaki masz problem?

wyszukać loty? wizzair.com, ryanair.com
noclegi?
booking.com hostelbookers.com airbnb.com

jak chcesz to wyszukam Ci lot, nocleg i jeszcze mogę za Ciebie pojechać ;) ale Ty płacisz

#24 PostWysłany: 08 Kwi 2013 08:33 
Awatar użytkownika

vivere napisał(a):
ania-p napisał(a):

jajacekk napisał(a):

ale jaki masz problem?

noclegi?

jak chcesz to wyszukam Ci lot, nocleg i jeszcze mogę za Ciebie pojechać ;) ale Ty płacisz

Po co te złośliwości ? nie mam problemu, ale zachwycona miejscem poprosiłam osobe, która wstawiła post, o podsuniecie mi co i jak, czy ma jakieś namiary, może sprawdzony tani hotel, propozycje lotu, jak widzę z wizzaira czy ryainera nie ma bezpośrednich lotów z Poznania, zawsze łatwiej nam jest, jak ktoś opisze co i jak. NIe zawsze jest to podyktowane lenistwem, czasami brakiem czasu, strachem, że sama zrobie coś źle, tym bardziej, że jeszcze nidgy, przenigdy sama nie byłam na takim wyjeździe. Zawsze wakacje, ktore spedzam są organizowane przez bioro podrozy. Ja za to bardzo chetnie moglabym polecic swietne miejsca w Polsce i dla mnei to nei problem.
pozdrawiam Ania

#25 PostWysłany: 08 Kwi 2013 09:49 

Cytuj:
ania-p napisał(a):

ale jaki masz problem?

noclegi?

Po co te złośliwości ? nie mam problemu, ale zachwycona miejscem poprosiłam osobe, która wstawiła post, o podsuniecie mi co i jak, czy ma jakieś namiary, może sprawdzony tani hotel, propozycje lotu, jak widzę z wizzaira czy ryainera nie ma bezpośrednich lotów z Poznania, zawsze łatwiej nam jest, jak ktoś opisze co i jak. NIe zawsze jest to podyktowane lenistwem, czasami brakiem czasu, strachem, że sama zrobie coś źle, tym bardziej, że jeszcze nidgy, przenigdy sama nie byłam na takim wyjeździe. Zawsze wakacje, ktore spedzam są organizowane przez bioro podrozy. Ja za to bardzo chetnie moglabym polecic swietne miejsca w Polsce i dla mni to nei problem.
pozdrawiam Ania

Wszystko jest bardzo proste i potrzeba jedynie odrobiny odwagi :) Jeśli znasz mniej więcej język angielski, to nie będziesz miała problemów z podróżą większych, niż te jakie masz w Polsce.

1. Znajdujesz lot do Neapolu – lata wizz i ryainair z kilku miast w Polsce.
2. Wcześniej sprawdzasz pociągi do interesującej cię miejscowości [godziny odjazdów, skąd dokąd jedzie, czas przejazdu] i , jeśli się da, kupujesz bilet przez neta.
3. Szukasz noclegu [może warto w Neapolu spędzić choć jeden dzień?]. Ja preferuje booking.com – duża liczba opinii pozwala wybrać sprawdzone miejsca. Z wydrukowanym potwierdzeniem stawisz się w miejscu noclegu [warto mieć w języku tubylców i swoim dla porównania – booking.com pozwala wydrukować w obu wersjach].
4. Jeśli czujesz się niepewnie, wydrukuj sobie komunikacyjne mapki, w szczególności trasę lotnisko-nocleg i lotnisko dworzec. Jak poruszać się po danym mieście? Informację znajdziesz w necie, także na naszym forum f4f :)
5. I już, bierzesz urlop i gotowe :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Kwi 2013 09:58 
Awatar użytkownika

Dziękuje bardzo !!!
JA wiem, że to wszystko jest bardzo proste... przymierzam się do takiego wyjazdu już bardzo dlugo, ale jednak strach jest większy. Angielski znam powiedzmy na zasadzie dogadania się /co jakiś czas latam do Londynu/, choć tam jest inaczej, znam Londyn, wiem jak się poruszać a i tak za każdym razem mam mega stresa.

Dziekuje bardzo za mega cenne podpowiedzi, na pewno z nich skorzystam... Bardzo, bardzo bym chciała zacząć zwiedzać Europę, sama z rodzinką na własną rękę, marzy mi się przede wszystkim PAryż, Barcelona i Włochy, ale jak do tej pory za każdym razem brakło mi odwagi.

Przepraszam najmocniej autora wątku, za wtrącenie się, życzę z całego serca szczęscia i by wszystko się udało.

#27 PostWysłany: 08 Kwi 2013 10:37 

ania-p napisał(a):
Dziękuje bardzo !!!
JA wiem, że to wszystko jest bardzo proste... przymierzam się do takiego wyjazdu już bardzo dlugo, ale jednak strach jest większy. Angielski znam powiedzmy na zasadzie dogadania się /co jakiś czas latam do Londynu/, choć tam jest inaczej, znam Londyn, wiem jak się poruszać a i tak za każdym razem mam mega stresa.

Dziekuje bardzo za mega cenne podpowiedzi, na pewno z nich skorzystam... Bardzo, bardzo bym chciała zacząć zwiedzać Europę, sama z rodzinką na własną rękę, marzy mi się przede wszystkim PAryż, Barcelona i Włochy, ale jak do tej pory za każdym razem brakło mi odwagi.

Przepraszam najmocniej autora wątku, za wtrącenie się, życzę z całego serca szczęscia i by wszystko się udało.

Jeśli chodzi o bardziej ekstremalne podróże [czyli takie poza Europę i poza USA], to bym miał wiele „ale”, ale poruszanie się po Starym Kontynencie nie różni się w niczym od poruszania się po Polsce. Właściwie wystarczającym jest podstawowego znajomość angielskiego [liczby, kierunki, oznaczenia na lotniskach itp.].

Internet jest tutaj lekiem na całe zło. Jeśli czujesz się niepewnie, to 90% informacji potrzebnych ci na miejscu znajdziesz w sieci [jeśli nie na polskich stronach, to właściwie każda ma wersję anglojęzyczną]. Kluczowe w podróży są loty, dojazdy do lotniska, noclegi i transport po mieście – wszystko możesz wcześniej sprawdzić, podrukować mapki, wydrukować bilety, poczytać f4f itp. Pamiętaj, że niemal wszędzie możesz płacić kartą [jak nie przez neta z wyprzedzeniem, to na miejscu w kasie] no i niemal wszędzie płacisz w EURO.

To jest moja rada: jeśli przygotujesz wcześniej te wszystkie elementy, a potem będziesz się ich trzymać, to bezpiecznie cię to przeprowadzi z punku A do punktu B i nabierzesz więcej odwagi na dalsze wyjazdy, już bardziej spontaniczne. Jak tak robiłem i pomogło ;)

A Rzym czy Barcelone to miejsca bardzo turystyczne, wszystko tam jest podstawione pod nos, więc się nie przejmuj ;)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Kwi 2013 11:15 

niebieski
a czy moglibyście powiedzieć gdzie warto nocować ?
myślę nad wyjazdem z dziewczyną na 7 dni (lot do pizy) bez wypożyczania samochodu.
Czy noclegi będą bardzo drogie?
Chciałbym zobaczyć cinque terre, lucce, san gimignano.

Mam zaplanowany samolot i na miejscu poruszanie się pociągami, ale pozostaje problem jakichś sensownych, ekonomicznych noclegów.

Ktoś coś poleci/poradzi ?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 08 Kwi 2013 11:22 
Awatar użytkownika

Han Solo - jeszcze raz, bardoz, bardzo pieknie dziękuję. Pewnie na weekend majowymi się nie uda, ale mogę zaplanowac kilka dni w sierpniu, więc zaczynam szukać. Pochwalę się na pewno jak mi poszło, przekonałeś mnie ... dzięki

totti - ja za bardzo Ci nie pomogę w tej kwestii, ale jak napisał wyżej Han Solo
3. Szukasz noclegu [może warto w Neapolu spędzić choć jeden dzień?]. Ja preferuje booking.com – duża liczba opinii pozwala wybrać sprawdzone miejsca. Z wydrukowanym potwierdzeniem stawisz się w miejscu noclegu [warto mieć w języku tubylców i swoim dla porównania – booking.com pozwala wydrukować w obu wersjach].

lub zajrzyj na podforum o noclehach :
viewforum.php?f=125

pozdrawiam

#30 PostWysłany: 10 Kwi 2013 08:40 
Awatar użytkownika

Coś mi nie wychodzi to szukanie :( Z ryanair-a, to w ogóle według mojego szukania nie ma lotów do Neapolu, a z Wizzaira to tylko z przesiadką w Niemczech i kwoty od 3 tyś za 2+1 :( ,

#31 PostWysłany: 10 Kwi 2013 09:21 

ania-p napisał(a):
Coś mi nie wychodzi to szukanie :( Z ryanair-a, to w ogóle według mojego szukania nie ma lotów do Neapolu, a z Wizzaira to tylko z przesiadką w Niemczech i kwoty od 3 tyś za 2+1 :( ,

http://www.ryanair.com/en/cheap-flight-destinations

Jak nie ma, jak ma :) W powyższym linku znajdziesz mapę połączeń Ryainair. Kliknij na Neapol i zobaczysz wszystkie połączenia z tego miasta. Będą też do Polski ;) Podobnie jest z Wizzair – mapka połączeń jest na stronie głównej [wizzair.com]

Następnie w wyszukiwarce połączeń wpisz te miasta, ustaw datę i kliknij szukaj [teraz dobre ceny to góra na maj i początek czerwca będą].

EDIT
A przepraszam, faktycznie Ryainair nie lata do Neapolu, a Wizz lata, ale z Katowic. ;) Lata też z Budapesztu [warto o tym mieście pamiętać, tanie przesiadki].
Z Wawy lata do Bari. Też niedaleko, ale nie wiem czy tam wygodnie da się przesiąść na pociąg.

EDIT 2

Dobra, sprawdziłem z Bari daleko.
To ja mam taką propozycję [nie wiem, czy będzie ci pasować, ale może]:

Poleć do Rzymu, tutaj warto spędzić pewnie i miesiąc, ale niech będzie, że to będą 3 dni. Potem koleją do Neapolu, tutaj ze 2 dni, a potem autobusem do Positano i kolejne 5 dni.

Wyjdą ci wakacje na 10 dni, myślę, że bardzo ciekawa trasa. Transport kolejowy pomiędzy Rzymem a Neapolem to 1h lub 2h drogi [w zależności od pociągu] a koszt od 19 euro, więc chyba znośny [strona http://www.trenitalia.com/ jest także po angielsku]. Oczywiście z zaznaczeniem, że w samym Rzymie to można i miesiąc spędzić ;)

Ostatnio edytowany przez Han Solo, 10 Kwi 2013 09:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 10 Kwi 2013 09:39 
Awatar użytkownika

HAN SOLO - dzięki , poraz kolejny... strasznie mi ten Neapol, w ogóle Rzym w głowie usiadł... może w tym sierpniu coś wykombinuje. Nestety z Poznania ciężko o dobrą promocję, ale sprawdzę wszystko co piszesz :) Od dwóch dni nie mogę się skupić w pracy, ciągle skaczę pomiedzy rynairem a wizzarem, no i forum :)

#33 PostWysłany: 10 Kwi 2013 09:45 

Jeśli jesteś z Poznania, to jeszcze sprawdź EasyJet z Berlina [widzę na mapce, że lata bezpośrednio do Neapolu http://www.easyjet.com/routemap]. Dojazd do Berlina łatwy i blisko, ostatecznie nawet PolskBus za grosze i bezpośrednio na lotnisko cię zawiezie.

Tylko nie wiem jak z cenami, EasyJet ostatnio podrożał.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Kwi 2013 18:55 
Awatar użytkownika

ania-p napisał(a):
HAN SOLO - dzięki , poraz kolejny... strasznie mi ten Neapol, w ogóle Rzym w głowie usiadł... może w tym sierpniu coś wykombinuje. Nestety z Poznania ciężko o dobrą promocję, ale sprawdzę wszystko co piszesz :) Od dwóch dni nie mogę się skupić w pracy, ciągle skaczę pomiedzy rynairem a wizzarem, no i forum :)

dojazd do Berlina z Poznania to faktycznie pestka, sprawdzałam loty na sierpień, nie jest najgorzej, w dwie strony wychodzi ok. 300Euro. Muszę się mocno zastanowić. Dzięki

#35 PostWysłany: 30 Kwi 2013 13:58 

Hubuus napisał(a):
mcn napisał(a):
Panowie, znalazłem taki lot RYANAIR W-wa Bolonia i Bolonia Warszawa:

Bez podatków Dorosły 126,20 PLN Wt 28 maj 13
Lot FR5718 09:55 Odlot
12:10 Przylot

Bez podatków Dorosły 154,20 PLN So 01 cze 13
Lot FR5717 09:55 Odlot

Za dwie osoby w obie strony wychodzi 560 zł wydaję mi się, że to już niezła cena.

Powiedzcie jak jest z bagażem w Ryanair bo w drugiej zakładce jestem proszony o wybranie bagażu i tam chyba za torbę 15 kg jest dodadkowo 120 zł. Czy bez dobierania bagazu to mam torbę podręczną 10 kg ?

Poczekaj jeszcze z pół miesiąca z kupieniem biletu. "Niezła cena" to w mojej opinie <100zł RT :)

Cześć, zgodnie z radą poczekałem jeszcze chwilę :).

Niestety mimo tego, że cena wylotu uległa obniżce to cena przylotu poszła w górę i generalnie wychodzi na to samo ;)

Myślicie, że jeszcze czekać ?

Bez podatków Dorosły 92,00 PLN Wt 28 maj 13
Lot FR5718 09:55 Odlot

Bez podatków Dorosły 200,20 PLN So 01 cze 13
Lot FR5717 09:55 Odlot
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 30 Kwi 2013 14:08 

Loty: 561
Kilometry: 1 241 523
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
zwazywszy na to że to termin majówkowy, okolice dłuższego weekendu, ja bym nie czekała.

I nie kupuj żadnych ubezpieczeń, miejsc specjalnych, walizek ani bagażu (jeśli nie potrzebujesz). w 20kg (2os, każda po 10kg) spokojnie można się spakować na dłużej niż 3-4dni :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości