Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Czy chętnie pisał/a byś ciekawe artykuły ze zdjęciami w zamian za uczestnictwo w kosztach podróży?
Tak 62%  62%  [ 28 ]
Nie 38%  38%  [ 17 ]
Razem głosów : 45
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Sty 2014 21:54 

Witam,

skoro zwróciłem uwagę części z Was, chciałbym się spytać:
jak byście się zapatrywali jeśli mielibyście możliwość zwrotu części lub całości kosztów podróży w zamian za pisanie artykułów popartych możliwie najlepszej jakości zdjęciami?

Oczywiście wszystko w miarę możliwości, kluczem tu by było zaangażowanie czytelników bloga. Artykuły oczywiście na wyłączność. Pomysł jest na razie... pomysłem :) zbieram opinie, ale jeśli wypadnie obiecująco to mam możliwość wprowadzenia tego w życie.

Druga opcja to dedykowany hosting bloga za darmo (w zamian za reklamę, nieinwazyjną, wkomponowaną w bloga). Serwer skomponowany tylko do obsługi wordpressa, mega szybki, pomoc w postawieniu platformy + małe modyfikacje. Płatność reklamą lub... zakupami w sklepie internetowym z wysokiej jakości herbatą, ceny rynkowe :)

Jak byście się zapatrywali na coś takiego? Jestem zainteresowany Waszymi obawami, opiniami pozytywnymi, ale również tymi negatywnymi :) każdy rodzaj opinii jest mega ważny.

Pozdrawiam,
Dominik
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 25 Sty 2014 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli byłbyś w stanie zaoferować w miarę znaczące pieniądze to jak najbardziej mogłoby się to przyjąć.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Sty 2014 21:58 

Co to znaczy w miarę znaczące wg Ciebie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:00 

srebrny
Artykuły na wyłączność, czyli jak rozumiem, na własnym blogu nie mógłbym ich opublikować?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
dszmaj napisał(a):

wg mnie to np 25% przejazdu, noclegu i +/- wyżywienia.

#6 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:17 

Mar77 napisał(a):
Artykuły na wyłączność, czyli jak rozumiem, na własnym blogu nie mógłbym ich opublikować?

w tej kwestii pewnie by było do uzgodnienia, ale raczej na wyłączność
być może interesowała by Cię druga opcja, jeśli tak daj znać :)
namteH napisał(a):
dszmaj napisał(a):

czy mógłbyś napisać przykładowo jaką ilość artykułów byłbyś w stanie napisać na takich warunkach oraz ile średnio by to 25% wynosiło w Twoim przypadku? możesz na priv jeśli nie chcesz na forum
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
O jakich artykułach tu mowa? Bo reportaż, że dzisiaj byłem tu, zrobiłem to i pojechałem tam, to chyba nie do końca się liczy, co?

#8 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
dszmaj napisał(a):
...
namteH napisał(a):
dszmaj napisał(a):

czy mógłbyś napisać przykładowo jaką ilość artykułów byłbyś w stanie napisać na takich warunkach oraz ile średnio by to 25% wynosiło w Twoim przypadku? możesz na priv jeśli nie chcesz na forum

właśnie przemyślałem te 25% i stwierdziłem ze byla by to raczej dolna granica. w końcu jak gdzieś jadę to nie po to żeby artykuły pisać a żeby odpocząć i ewentualnie napisać artykuł.
średnio 3-4 dniowa podroż kosztuje mnie 1000-1200zl.

#9 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
korpus napisał(a):
O jakich artykułach tu mowa? Bo reportaż, że dzisiaj byłem tu, zrobiłem to i pojechałem tam, to chyba nie do końca się liczy, co?

słuszna uwaga.
trzeba doprecyzować co Autor tego wątku uważa za artykuł. parę zdań głupot jak w GW czy coś solidniejszego.

#10 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.3%
niebieski
Ale chyba właśnie chodzi o to, aby artykuł napisać po powrocie. Pytanie jeszcze, w jakim "klimacie" miałyby być owe artykuły? Coś na wzór, prawidłowo spisanej, wygładzonej i merytorycznie udoskonalonej wersji relacji podróżniczych nawet z tego forum?

Co do kwoty i wspomnianych 25%. Pytasz ile by to wynosiło? Odpowiedź zawarta jest poniekąd w pytaniu o czym owy artykuł miałby traktować? Trochę inaczej zwiedza się Barcelonę w 4 dni i wyprawę po północnych zakątkach Tajlandii:)

#11 PostWysłany: 25 Sty 2014 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie. 200-400 zł za jakiś wypad po Europie, 500-1000 za inne kontynenty byłoby rozsądne. Co do materiałów to myślę że ludzie byliby dość elastyczni - np. mogło by to być prowadzenie bloga w formie codziennych wpisów, albo jedna duża relacja, wszystko oczywiście ze zdjęciami, i ewentualnie jakiś film, w zależności kto ma do czego talent :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:00 

srebrny
dszmaj napisał(a):
Mar77 napisał(a):

w tej kwestii pewnie by było do uzgodnienia, ale raczej na wyłączność
być może interesowała by Cię druga opcja, jeśli tak daj znać :)

Moja opcja / propozycja jest taka: "przedruk" moich artykułów na Twoim blogu (w oryginale lub z jakimiś dodatkowymi informacjami) z zaznaczeniem źródła (lub nie - do ustalenia)... czyli przedruk na wyłączność.
Innymi słowy, tylko Ty miałbyś prawo do publikowania ich na swoim blogu (poza moim oczywiście).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:09 

Wydaje mi się, że reportaże byłyby znacznie ciekawsze niż teksty podobne do tych, które można znaleźć w przewodniku. Tych drugich w internecie jest mnóstwo. Moim zdaniem taka relacje musi "żyć", porywać, aby czytelnik miał wrażenie, że on sam jest w tej podróży. Mówię to jako zawodowy dziennikarz.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:14 

Jak najbardziej mógłby być pisany po powrocie, na miejscu zdjęcia i może pomysł zapisać.

Formy artykułu też nie chciałbym ograniczać zbytnio, bo ktoś potrafi niezwykle ciekawe zdjęcia robić i wystarczy krótki opis, a ktoś inny interesująco pisze. Trudno wyznaczyć jakieś sztywne ramy pt. min. 1 strona a4 tekstu, byłoby to moim zdaniem mało efektywne, a o efekt właśnie tutaj się rozchodzi

Pomysł jest taki żeby każdy autor pisał coś na styl małego opowiadania, coś co by się przyjemnie czytało i chętnie wracało po więcej, być może inspirowało innych do podróży

Co do klimatu, ugrzecznione i wygładzone opowieści są wszędzie, jeśli ktoś potrafi pisać ciekawie i kontrowersyjnie, z otwartymi rekami takie osoby bym witał :)

Mała Mi napisał(a):
Wydaje mi się, że reportaże byłyby znacznie ciekawsze niż teksty podobne do tych, które można znaleźć w przewodniku. Tych drugich w internecie jest mnóstwo. Moim zdaniem taka relacje musi "żyć", porywać, aby czytelnik miał wrażenie, że on sam jest w tej podróży. Mówię to jako zawodowy dziennikarz.
nic więcej dodawać nie muszę :) dokładnie wyrażone to co mam na myśli

Mareckipl napisał(a):
Dokładnie. 200-400 zł za jakiś wypad po Europie, 500-1000 za inne kontynenty byłoby rozsądne. Co do materiałów to myślę że ludzie byliby dość elastyczni - np. mogło by to być prowadzenie bloga w formie codziennych wpisów, albo jedna duża relacja, wszystko oczywiście ze zdjęciami, i ewentualnie jakiś film, w zależności kto ma do czego talent :)
załóżmy Europę na ten przykład, jak dużo czasu zajmuje napisanie takiego dłuższego opowiadania, kawałek dnia (1 - 2 godziny) czy cały dzień, jeśli cały dzień, czy Twoim zdaniem 200 - 400zł jest odpowiednią ceną? czy dostarczysz wartość odpowiadającą tej cenie?

Jak już mówiłem, dyskutujemy póki co nad formułą, pytacie, odpowiadam, zastanawiam się co zmienić, co by było opłacalne etc, chętnie dowiem się więcej
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.3%
platynowy
ten link mam w ulubionych
nowa-zelandia-z-polnocy-na-poludnie-na-zywo-z-opoznieniem,217,40249&start=0

wg. mnie scisla czolówka na f4f jesli chodzi o relacje z podrozy
zdjecia, opisy, info praktyczne
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:47 

correos napisał(a):
ten link mam w ulubionych
nowa-zelandia-z-polnocy-na-poludnie-na-zywo-z-opoznieniem,217,40249&start=0

wg. mnie scisla czolówka na f4f jesli chodzi o relacje z podrozy
zdjecia, opisy, info praktyczne
no właśnie, wiele osób pisze tutaj niezwykle ciekawie :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:49 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Na wyłączność? Całkowitą? Czyli wyjazd do pracy - musiałbyś zwrócić koszt podróży + honorarium, żeby było uczciwie. Wszystko kwestia dogadania i oczekiwań.

#18 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:49 
Awatar użytkownika

niebieski
dszmaj napisał(a):
załóżmy Europę na ten przykład, jak dużo czasu zajmuje napisanie takiego dłuższego opowiadania, kawałek dnia (1 - 2 godziny) czy cały dzień, jeśli cały dzień, czy Twoim zdaniem 200 - 400zł jest odpowiednią ceną? czy dostarczysz wartość odpowiadającą tej cenie?

Przejrzyj relacje które są tu na forum - oczywiście w komercyjnym wydaniu byłoby to bardziej dopracowane językowo, graficznie itd., ale myślę że to dobry punkt odniesienia. Co do czasu powstawania - różnie, czasem można usiąść i napisać coś takiego w kilka godzin, czasem siedzi się na tym kilka dni. Ewentualna cena nie jest tylko zapłatą za pracę przy pisaniu - raczej traktowałbym to jako rekompensatę kosztów poniesionych przy poznawaniu danego miejsca, i organizacji całego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 25 Sty 2014 23:55 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.8%
niebieski
Ogólnie ciekawy pomysł. Nie jestem jednak pewna czy stawka procentowa jest tu odpowiednia. Raczej powinna być uzależniona od długości, jakości, zaangażowania w stworzenie artykułu, jakości i ilości zdjęć i tym podobnych rzeczy.
Zaproponowana stawka 200-400 zł jest moim zdaniem nisko-średnia. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że chociażby pisząc tutaj na forum relację z Izraela, poświęciłam na jej przygotowanie znacznie więcej czasu niż kilka godzin. Do tego dochodzi selekcja i obróbka zdjęć. No i wyłączność, za to też trzeba trochę doliczyć.
Natomiast zwrot 25% kosztów podróży gdzieś na koniec świata w zamian za taki sam artykuł raczej też byłby nieporozumieniem. Chyba, że to ma być konkretne zlecenie i wyjazd organizowany w celu napisania danego artykułu czy reportażu. Ale w takim wypadku to rzeczywiście wyjazd do pracy, musiałbyś pokryć całość kosztów :)
adriano84 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 26 Sty 2014 00:02 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Kolejną sprawą jest to, czy przekazywane zdjęcia byłyby również wykorzystywane do dalszej odsprzedaży czy tylko na potrzeby danego bloga. Bez innych komercyjnych zastosowań. Pamiętaj, że lustrznki nie są wieczne żywe i migawka ma swój żywot (koszty amortyzacji).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości