Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9592 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#7621 PostWysłany: 06 Sie 2023 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
W grudniu 2022 roku kupiłem za zbierane przez lata mile bilety (open jaw Nairobi-Mombasa z WAW na listopad 2023 roku).
Mile uzbierałem w taki sposób, iż zrobiłem Mileage Pooling swojego konta i żony. Zabrakło nam około 1000 mil więc kupiłem je przez apkę M&M (wtedy jeszcze była taka opcja), że ktoś tutaj z forum mi przelał te 1000 mil a ja musiałem uiścić za to opłatę do M&M.

Niestety pojawił się taki problem, iż żona nie będzie mogła lecieć w tym terminie (nie wiadomo też czy będzie mogła w najbliższym/dalszym czasie).
Co w takiej sytuacji można zrobić? Czy można przepisać te bilety na bliżej nieokreślony termin (i za jaką opłatą)? Albo poprosić o zwrot mil (pytanie jak długo wtedy są one ważne i na jakiej zasadzie są zwracane)? Ewentualnie można przepisać bilet żony na inną osobę (i za jaką opłatą)?
Przy swojej rezerwacji na stronie Lufthansy przy jednym odcinku lotu mam informację na czerwono "Zaplanowana Zmiana" a przy innym odcinku na czerwono "Zmodyfikowano". Musiały być pewnie jakieś drobne zmiany na tych lotach pośrednich bo sama podróż (daty i godziny wylotów z/do Warszawy z/do Kenii się nie zmieniły) bez zmian i rezerwacja jest aktywna. Może te zmiany można wykorzystać jakoś pod kątem zwrotu mil?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i sugestie co w takiej sytuacji zrobić!

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#7622 PostWysłany: 06 Sie 2023 10:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Zmiany rezerwacji są obecnie bezpłatne, więc można przenieść podróż na przyszłość. Ponieważ bilety nabyłeś w grudniu 2022, obawiam się, że przesunięcie będzie możliwe tylko do grudnia 2023 (rok od daty wystawienia biletów), ale jeśli się mylę, to tym lepiej dla Was. Trzeba byłoby zapytać agenta M&M.
Tak czy inaczej, żeby przenieść na przyszłą datę, musi być dostępność biletów na tej trasie w wybranym terminie.
Można też anulować bilet, to jednak kosztuje 50 EUR. Będzie wtedy zwrot mil i podatków. Piszesz jednak, że były jakieś zmiany rozkładowe, więc jest spora szansa, że powołując się na nie da radę anulować bilet/bilety bez opłaty. Im większa jest zmiana rozkładowa, tym lepiej.
Zmiany nazwiska pasażera nigdy nie testowałem, więc się nie wypowiem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
poszwin uważa post za pomocny.

#7623 PostWysłany: 06 Sie 2023 11:01 

HON fly4free
Zmiany muszą być z zasady kwalifikowane do zwrotu czyli odwołanie, albo zasadnicza zmiana rozkładu; kosmetyczne przesunięcia rozkładu o 5 min nie wystarczą, ale nie zaszkodzi się na nie powołać i zapytać. W innym wypadku na polskiej infolinii zwrot biletu kosztuje 200 PLN (więc ciut mniej niż 50 EUR).
Zwróć też uwagę na to jaka była ważność mil wykorzystanych do rezerwacji - jeśli w między czasie ona upłynęła niestety może być tak, że zostaną zwrócone i automatycznie skasowane. Wtedy lepiej przesunąć datę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7624 PostWysłany: 06 Sie 2023 11:56 
Awatar użytkownika

platynowy
marek2011 napisał(a):
Zwróć też uwagę na to jaka była ważność mil wykorzystanych do rezerwacji - jeśli w między czasie ona upłynęła niestety może być tak, że zostaną zwrócone i automatycznie skasowane. Wtedy lepiej przesunąć datę.

@poszwin: jeśli taka sytuacja występuje u Ciebie, to rozwiązaniem jest, żeby w trakcie tej samej rozmowy z M&M anulować aktualną podróż i zarezerwować od razu kolejną, na dowolnej trasie, oczywiście, po wcześniejszym wyszukaniu sobie czegoś zamiennego w ramach Twoich zasobów milowych (uwzględniających też te mile za podróż przewidzianą do anulowania). W ten sposób zabezpieczysz "żywot" potencjalnie wygasłych już mil.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7625 PostWysłany: 06 Sie 2023 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
marek2011 napisał(a):
Zmiany muszą być z zasady kwalifikowane do zwrotu czyli odwołanie, albo zasadnicza zmiana rozkładu; kosmetyczne przesunięcia rozkładu o 5 min nie wystarczą, ale nie zaszkodzi się na nie powołać i zapytać. W innym wypadku na polskiej infolinii zwrot biletu kosztuje 200 PLN (więc ciut mniej niż 50 EUR).
Oczywiście że nawet 5 min zmiany rozkładowej wystarcza do darmowego anulowania. Kilkukrotnie tak robiłem właśnie na zmianach nawet 5min.
poszwin lubi ten post.

#7626 PostWysłany: 07 Sie 2023 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Przeniesienie na grudzień 2023 roku nic nam nie daje - nadal żona nie będzie mogła polecieć.
Jeżeli chodzi o zwrot mil to ta opcja też odpada - te loty gorączkowo kupowałem 30 grudnia 2022 roku, ponieważ 1. stycznia sporo mil traciło ważność (a także w kolejnych miesiącach). Ogólnie w tym roku straciłbym bardzo dużo mil z powodu utraty ich ważności.
Czyli chyba jedyne wyjście w mojej sytuacji to anulacja telefoniczna biletu (może uda się bezpłatnie z powodu zmian a jak nie to za opłatą 200 zł) i potem sposób wskazany przez @tropikey czyli od razu podczas tej samej rozmowy rezerwacja biletu za mile. Rozumiem, że wtedy będę mógł na pewno wykorzystać te mile, które traciły ważność w tym roku? ;)
I czy przy zmianie muszę się trzymać tej samej trasy czyli Warszawa-Nairobi-Mombasa-Warszawa czy mogę zmienić np. na Seszele?
No chyba, że ktoś jeszcze zna inne rozwiązania? :D

#7627 PostWysłany: 07 Sie 2023 09:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
A SEZ nie jest w innej grupie milowej? Czyli więcej?
 Profil Relacje PM off  

#7628 PostWysłany: 07 Sie 2023 09:27 
Awatar użytkownika

platynowy
poszwin napisał(a):
Czyli chyba jedyne wyjście w mojej sytuacji to anulacja telefoniczna biletu (może uda się bezpłatnie z powodu zmian a jak nie to za opłatą 200 zł) i potem sposób wskazany przez @tropikey czyli od razu podczas tej samej rozmowy rezerwacja biletu za mile. Rozumiem, że wtedy będę mógł na pewno wykorzystać te mile, które traciły ważność w tym roku?
;)
I czy przy zmianie muszę się trzymać tej samej trasy czyli Warszawa-Nairobi-Mombasa-Warszawa czy mogę zmienić np. na Seszele?
No chyba, że ktoś jeszcze zna inne rozwiązania? :D

Gwarancji dać Ci nie mogę, ale opieram się na własnym doświadczeniu z ub. roku, gdy miałem taką samą sytuację i wykonałem dokładnie taką operację. Generalnie, chodzi o to, że mile, które zostały wykorzystane przed wygaśnięciem, a następnie są zwracane już po terminie ich ważności, nie są kasowane przez M&M natychmiastowo, a dopiero po jakimś czasie. Sęk w tym, że nie do końca wiadomo, ile to trwa (czytywałem różne relacje), więc jedynym bezpiecznym rozwiązaniem jest właśnie to z załatwiemiem sprawy w trakcie tej samej rozmowy. Moja rada jest przy tym taka, żeby przed skasowaniem obecnej rezerwacji najpierw poprosić o sprawdzenie, czy ten lot zamienny jest dostępny, bo różnie bywa.
Ten zamienny lot może być na jakiejkolwiek trasie, bo to już jest nowa rezerwacja, której nic nie wiąże z tą anulowaną (mam na myśli sytuację, gdy skasujesz obecną rezerwację i otrzymasz zwrot mil). Granice wyznacza wtedy zasobność Twego portfela mailowego.
Zanim skasujesz obecną rezerwację zapytaj, na jak daleko do przodu mógłbyś przesunąć obecną, bo może moja opinia, że tylko do grudnia 2023 nie jest prawidłowa.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7629 PostWysłany: 07 Sie 2023 09:35 
Awatar użytkownika

Loty: 202
Kilometry: 404 130
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
Do rezerwacji lotowskiej wklepałem numer programu m&m ale chciałbym go usunąć i się nie da. Chciałbym wejść do saloniku z kartą, a bilety później przypiąć do innego programu lojalnościowego.
W zakładce moje rezerwacje pomimo usunięcia numeru po odświeżeniu rezerwacji wszystko widnieje bez zmian. Macie pomysł jak ugryźć temat i usunąć trwale numer m&m z rezerwacji?

ed.: na stronie LH zmieniłem bez problemu

#7630 PostWysłany: 08 Sie 2023 11:34 

tropikey napisał(a):
Zanim skasujesz obecną rezerwację zapytaj, na jak daleko do przodu mógłbyś przesunąć obecną, bo może moja opinia, że tylko do grudnia 2023 nie jest prawidłowa.

Jest dokładnie tak jak piszesz, 12 miesięcy od wystawienia biletu - właśnie konsultowałem się z MM w swojej sprawie, podobnej trochę do tej co @poszwin.
I tu uwaga, agent z infolinii zasugerował mi zrobić no-show. Jak stwierdził, w takiej sytuacji bilet zostanie z automatu zawieszony, a mile można wykorzystać składając nową dyspozycję na infolinii przed upływem 24 m-cy od dnia wystawienia biletu, podobnie jak opłaty (choć w moim przypadku były spore zmiany w rozkładzie i bilet kwalifikował się do zwrotu pełnej kwoty bez potrąceń). Oczywiście dotyczy to tylko biletów flex.

Przerabiał może ktoś taki scenariusz? Czy faktycznie w przypadku no-show mile nie są z automatu zwracane na konto?
 Profil Relacje PM off  

#7631 PostWysłany: 08 Sie 2023 11:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja bym prosił o takie stwierdzenie (No - Show) na maila.
 Profil Relacje PM off  

#7632 PostWysłany: 08 Sie 2023 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 874
Kilometry: 1 445 771
Krajów: 134 / 62.6%
srebrny
Zdecydowanie, na pewno nie robiłbym no-show bez podkładki mailowej, bo potem nie obronisz tego albo będzie bardzo trudno jeżeli ktoś wprowadził Cię w błąd
novart lubi ten post.
novart uważa post za pomocny.

#7633 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:18 

za 56 minut na infolinii miles and more do niemiec naliczyło mi 117 zł na rachunku z play. jak to możliwe skoro numer był +49 i to jest w ramach UE ? Nie dość, że zje..bali spraw i to ich błąd, to jeszcze płatna infolinia ?

Ostatnio edytowany przez konkwisotr, 08 Sie 2023 22:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7634 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:23 

HON fly4free
Bo wykonałeś połączenie międzynarodowe (jeśli dzwoniłeś będąc w Polsce), a nie w ramach "unijnego roamingu". Te pierwsze są płatne wg taryfy operatora, w przypadku drugich obowiązują stawki krajowe (brak dodatkowych opłat), czyli w zależności od abonamentu, zwykle są darmowe.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 08 Sie 2023 22:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7635 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:26 

a to niemcy nie są w UE ? a czym się różni połączenie międzynarodowe w ramach UE od połączenia w UE w ramach roamingu ? od czego to zależy i po czym to poznać ? bo gwiazdach na niebie czy kolorach cyfr ?
 Profil Relacje PM off  

#7636 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:29 

HON fly4free
Po tym, że roaming darmowy jest wtedy, gdy jesteś w Niemczech, masz polski SIM i dzwonisz na numer niemiecki (czy jakikolwiek inny w UE). Jak jesteś w kraju i dzwonisz na numery zagraniczne (inny prefiks niż +48) to realizujesz połączenie zagraniczne - te są płatne wg taryfy, także do UE.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#7637 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:30 

uniosłem się, bo nikt na to nie zwracał uwagi na forum. kuźwa na wszystko trzeba do cholery uważac, i na wszystkim się człowiek przejedzie.

Ostatnio edytowany przez konkwisotr, 08 Sie 2023 22:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7638 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:31 

HON fly4free
Ale co ma do tego M&M? Przecież dostępny jest do nich też polski numer.
To kwestia wykonania telefonu na zagraniczny numer a nie M&M.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7639 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:35 

na polskim numerze nie dało rady nic załatwić, bo ,,nie widzą dostępności i muszę dzwonić na infolinie niemiecką bo oni może będą widzieć większa dostępność lotów''
 Profil Relacje PM off  

#7640 PostWysłany: 08 Sie 2023 22:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale to rzecz oczywista, nie widze powodu zebysmy zwracali uwagę, zeby dodawać informacji o VoIPie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9592 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości