Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9602 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350 ... 481  Następna
Autor Wiadomość
#6921 PostWysłany: 13 Gru 2022 00:13 
Awatar użytkownika

Na kartę Senatora z nową gwiazdką czekałem od końca czerwca przez 4 miesiące.
Pismo w sprawie statusu przychodzi nie emailem, tylko jest w skrzynce z wiadomościami po zalogowaniu się na koncie Miles & More.
lukket uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#6922 PostWysłany: 13 Gru 2022 15:17 

Czy za lot "nagrodę" kupiony za mile nadal przysługują mile statusowe?
 Profil Relacje PM off  

#6923 PostWysłany: 13 Gru 2022 15:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@endjur nie przysługują

#6924 PostWysłany: 13 Gru 2022 15:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Lol...
Nie
 Profil Relacje PM off  

#6925 PostWysłany: 13 Gru 2022 16:25 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
764 mile brakujące do biletu nagrody, jak najlepiej to dozbierać ASAP?
 Profil Relacje PM off  

#6926 PostWysłany: 13 Gru 2022 16:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Najszybciej chyba w poniższy sposób.

https://www.miles-and-more.com/pl/pl/ea ... ic_01.html
gruby_inversia lubi ten post.

#6927 PostWysłany: 13 Gru 2022 16:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pooling?
gruby_inversia lubi ten post.

#6928 PostWysłany: 13 Gru 2022 17:59 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Pewnie było ale nie mogę się dokopać :/

Do końca roku mam do wykorzystania punkty z ET i mogę z nich zrobić upgrade w *A.
Czy można upgrade'ować bilety zakupione za punkty w M&M z wykorzystaniem ET? Taka oto zagadka :)
 Profil Relacje PM off  

#6929 PostWysłany: 13 Gru 2022 19:27 
Awatar użytkownika

Prośba o radę doświadczonych kolegów.
W lutym 2022 kupiłem dwa bilety za mile M&M z Barcelony na Galapagos (wszystkie na stocku Avianca).
Jedna transakcja na jednym bilecie dla dwóch pasażerów. Sprzedawcą jest, jak rozumiem, Lufthansa, ponieważ otrzymałem bilet od Miles and More.
Jeszcze we wrześniu potwierdziłem zmianę godzin lotów w Avianca i na potwierdzeniu mam dwóch pasażerów. Kiedy sprawdziłem stronę przewoźnika lotniczego Avianca w listopadzie, okazało się, że rezerwacja jest dla jednej osoby.
Zadzwoniłem do biura M&M w Polsce, to nic nie widzieli i nic nie wiedzieli, nic nie mogą i w ogóle brak reakcji. W centrali M&M i po długim sprawdzaniu powiedzieli, że rezerwacja tylko dla jednego pasażera jest anulowana przez Avianca, ale nie wiedzą dlaczego. Po wyjaśnieniu dalej tylko że bilet anulowany i Oni nic nie mogą. Dla drugiego pasażera bilet jest nadal aktywny. Ale nigdy nie wysłali żadnych informacji o anulowaniu do mojego kontaktu, żadnego maila, jakbym nie zadzwonił to nie dowiedziałbym się przed lotem.

Moje pytania dotyczą możliwych działań z mojej strony.
1. Rozumiem sytuację, że Avianca mogła anulować bilet z jakichś powodów, ale dlaczego jeden, a nie dwa, skoro to był jeden bilet i jedna transakcja. Czy powinienem złożyć roszczenie przeciwko Aviance czy Lufthansie?
2. Ponieważ jest to bilet premiowy, a dostępność takich miejsc jest ograniczona, Lufthansa rozważa i szuka alternatywy tylko w innych biletach premiowych. A wiadomo jak jest z biletami na Galapagos. Czy mogę oczekiwać, że skoro odwołanie nie jest moją winą, powinni znaleźć mi alternatywny lot w podobnym terminie (dostępne są bilety w normalnej cenie tylko że wszystko Avianca)?
3. Jakie mam alternatywy przy zakupie biletu po mojej stronie i dochodzeniu roszczeń od LH?
4. Wyjazd jest 28.12, a infolinia M&M radzi mi dzwonić codziennie, aby sprawdzić dostępność. Ponieważ jest to dłuższa podróż z kolejnymi etapami, sprawa jest dla mnie skomplikowana i bardzo zależy mi na tym, aby polecieć w ustalonym z góry terminie.

Co radzicie?
 Profil Relacje PM off  

#6930 PostWysłany: 13 Gru 2022 19:52 

HON fly4free
jmhcubus napisał(a):

Moje pytania dotyczą możliwych działań z mojej strony.
1. Rozumiem sytuację, że Avianca mogła anulować bilet z jakichś powodów, ale dlaczego jeden, a nie dwa, skoro to był jeden bilet i jedna transakcja. Czy powinienem złożyć roszczenie przeciwko Aviance czy Lufthansie?

AV nie mogła anulować biletu bo to nie AV go wystawiła ; mogła anulować rezerwację na swój lot z jakiś przyczyn, który jak rozumiem generalnie operuje, skoro druga osoba ma potwierdzoną rezerwację na ten rejs

2. Ponieważ jest to bilet premiowy, a dostępność takich miejsc jest ograniczona, Lufthansa rozważa i szuka alternatywy tylko w innych biletach premiowych. A wiadomo jak jest z biletami na Galapagos. Czy mogę oczekiwać, że skoro odwołanie nie jest moją winą, powinni znaleźć mi alternatywny lot w podobnym terminie (dostępne są bilety w normalnej cenie tylko że wszystko Avianca)?

Bilet jest biletem - to że wystawiony za mile NIE MA ŻADNEGO ZNACZENIA - LH ma rozwiązać ten problem i nie może zasłaniać się brakiem miejsc w takiej czy innej taryfie, jeśli są dostępne miejsca w danym dniu i klasie serwisowej na ten rejs.

3. Jakie mam alternatywy przy zakupie biletu po mojej stronie i dochodzeniu roszczeń od LH?

Zakup na własny koszt brakującego odcinka i wystąpienie do LH o zwrot kosztów; w razie jego braku pozwanie LH.

4. Wyjazd jest 28.12, a infolinia M&M radzi mi dzwonić codziennie, aby sprawdzić dostępność. Ponieważ jest to dłuższa podróż z kolejnymi etapami, sprawa jest dla mnie skomplikowana i bardzo zależy mi na tym, aby polecieć w ustalonym z góry terminie.

Po prostu dzwoń do skutku i eskaluj wyżej, łącznie ze wskazaniem, że zgodnie z obowiązującymi przepisami LH ma zagwarantować trasę i daty dostępne - jeszcze raz powtarzam, jeśli ten lot AV operuje i druga osoba ma na niego rezerwację, to problem powstał po stronie LH jako wystawcy biletu i to oni powinni go rozwiązać, np. dokonując na swój koszt rezerwacji w dostępnej klasie rezerwacyjnej nie-milowej.

Co radzicie?
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#6931 PostWysłany: 13 Gru 2022 19:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@jmhcubus Na początek uwaga - bilet jest na metal Avianca, a stock jest raczej Lufthansy. Stock to wystawca biletu - 080 LOT, 220 Lufthansa, 134 Avianca.

1 - Nie uzyskasz raczej odpowiedzi dlaczego jeden a nie dwa. Natomiast z pretensjami to do Lufthansy, bo to ona jako wystawca biletu powinna była Cię poinformować nawet jeżeli to AV skasowała rezerwację jednego z pasażerów.

2 - Powinni Ci pomóc znaleźć miejsce nawet jeśli nie ma w klasie X. Niestety jest to trochę kopanie się z koniem - możesz próbować prosić o przełączenie do supervisora, ewentualnie HUCA i inne centrum. Wg mnie na infolinii północnoamerykańskiej są bardziej pro-consumer ale to też zależy od agenta. Próbuj do skutku.

ETA: @marek2011 mnie ubiegł i wrzucił więcej informacji, ale tak to jest jak się w czasie pisania wiadomości idzie po kawę i nie patrzy na to na co się powinno.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#6932 PostWysłany: 13 Gru 2022 23:33 
Awatar użytkownika

cool_aka_romeo napisał(a):
Pewnie było ale nie mogę się dokopać :/

Do końca roku mam do wykorzystania punkty z ET i mogę z nich zrobić upgrade w *A.
Czy można upgrade'ować bilety zakupione za punkty w M&M z wykorzystaniem ET? Taka oto zagadka :)

Żadna zagadka.
Upgrade w Star Alliance o którym piszesz to upgrade biletów linii sojuszu zakupionych za kasę, tzw. revenue tickets.
Biletów nagród za mile premiowe w Miles & More nie można upgradować ani innymi milami ani eVoucherami.
Jedyny upgrade takiego biletu na który można liczyć to upgrade za kasę na lotnisku przed odlotem albo za kasę po boardingu już na pokładzie,jeżeli taka opcja jest dostępna. Albo darmowy op-up at the gate, czasami pomaga status ale to kwestia szczęścia.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6933 PostWysłany: 13 Gru 2022 23:37 

niebieski
Za chwilę kończy mi się FT, potwierdzcie prosze (moze ktos tak mial?): nie musze na wariata szuakc lotu albo aplikowac o karte kredytowa, bo te mile dostana nowe 36 miesiecy?

(Czytałem o tym np tu: https://travel-dealz.eu/blog/miles-and- ... xpiration/
Dzwoniłem na infolinie miles-and-more, gdziePani mi podała taką informację, ale... muszę się upewnić tutaj, bo nie będę spokojny ;) )

#6934 PostWysłany: 13 Gru 2022 23:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@michalp Tak - masz 36 miesięcy odkąd stracisz FTL.
 Profil Relacje PM off
michalp uważa post za pomocny.

#6935 PostWysłany: 15 Gru 2022 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Czy ktoś wie może, czy w taryfie light w LH (bilet kupiony lh, operatorem jest Austrian) przysługuje jedna sztuka bagażu gratis dla golda? Infolinia twierdzi że nie, w mailu z rezerwacją jest informacja że nie, natomiast na stronie lh znalazłem coś takiego:

"Dla pasażerów o statusie HON Circle Member, Senator oraz klientów Star Alliance Gold pierwszy bagaż w taryfie Ekonomicznej Light jest bezpłatny, ale ofertę można otrzymać jedynie przy stanowisku odprawy."
Kto ma rację?
 Profil Relacje PM off  

#6936 PostWysłany: 15 Gru 2022 16:57 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wychodzi na to że wszyscy.
 Profil Relacje PM off  

#6937 PostWysłany: 15 Gru 2022 17:04 

niebieski
Swego czasu było tak, że tylko jeżeli miałeś już dokupiony bagaż, to przysługowała Ci dodatkowa sztuka. Sam status G nie umożliwiał zabrania bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#6938 PostWysłany: 15 Gru 2022 17:17 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Wiem, że pierwsza odpowiedź nie wyklucza drugiej, tylko co oznacza "otrzymanie oferty przy stanowisku odprawy"...
 Profil Relacje PM off  

#6939 PostWysłany: 15 Gru 2022 17:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Może pierwszy jest bezpłatny, ale jak kupisz drugi ;) Czyli jak w promocji drugi produkt za pół ceny gdzie nie można kupić tylko tego drugiego za pół ceny ;)
jmhcubus lubi ten post.

#6940 PostWysłany: 15 Gru 2022 17:56 

niebieski
@lukket jak masz bilet w taryfie Light to gdy masz Senatora lub HON'a to na trasach interkontynentalnych masz jeden bagaż rejestrowany za darmo, na trasach europejskich to nie obowiązuje. Przetestowane
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9602 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350 ... 481  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości