Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Mar 2012 14:28 

niebieski
Czy przejdzie w wózku w koszu torba do wózka z rzeczami dla dziecka i ewentualnie w niej butelka litrowa z napojem/likierem/winem?Lecimy tylko z bagażem podrecznym wieć tam odpada.A chodzi dokładnie o lotnisko w Boloni(nie Forli)Wózek zamierzmy nadać przy stanowisku zdania bagażu rejstrowanego.Sprawdzają dokładnie co jest w wózku?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 26 Mar 2012 16:40 
Awatar użytkownika

Wydaje mi się,że ktoś na forum pisał,że w wózku puszki z colą przemycał :D
Ja co prawda nie alkohol ale ciężkie książki aby nadbagażu nie dopłacać i przeszły bez problemu.
Cytuj:
Wózek zamierzmy nadać przy stanowisku zdania bagażu rejstrowanego

Tak trzeba zrobić bo w innym wypadku na kontroli bezpieczeństwa wino nie przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Mar 2012 19:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Wózek i tak potem jest prześwietlany więc nie wiadomo czy litr picia przejdzie :D
Dajcie znać czy się uda, bo ja lecę Ryanairem 8 kwietnia na Maltę i też bym coś przemyciła :mrgreen:

#4 PostWysłany: 26 Mar 2012 20:25 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wózek i tak potem jest prześwietlany więc nie wiadomo czy litr picia przejdzie

Taki wózek jest traktowany jako bagaż rejestrowany (ale bezpłatny) a w takowym płyny można przewozić.

Dorota a kiedy wracasz bo ja 18 lecę i też mi się przyda info o przemycie w wózku :lol:
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Mar 2012 20:58 
Awatar użytkownika

niebieski
18 kwietnia :D

#6 PostWysłany: 26 Mar 2012 21:34 

Nie leciałem z wózkiem jeszcze, ale mam inne zdanie co do tego jak to wygląda:
http://www.ryanair.com/pl/pytania/na-jakich-zasadach-liniami-ryanair-moga-podrozowac-niemowleta

Jeśli leci niemowlę (<2L):
- nie ma bagażu podręcznego
- nie ma bagażu rejestrowanego (nie można za darmo tutaj nadać wózka)
- można jeden składany wózek spacerowy oddać na pokład samolotu (wrzuca się się go do szafy przy wejściu po prawej)
- ew. picie, pieluchy i wszystko inne dla dziecko musi wejść do bagażu podręcznego rodzica

Jeśli leci dziecko (>2L):
- może mieć normalny bagaż podręczny
- może mieć bagaż rejestrowany o ile zostanie wykupiony (+190zł)
- nie można wrzucić wózka na pokład

Jeśli ktoś zna inne regulację w tej kwestii - chętnie się dowiem.

J
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Mar 2012 18:53 
Awatar użytkownika

niebieski
W Wizzair przymykają oko na wiek dziecka-czy Rianair jest mniej ludzki??
Ktoś leciał z większym dzieckiem i wózkiem???

#8 PostWysłany: 27 Mar 2012 22:56 
Awatar użytkownika

niebieski
PPoczytaj wyżej - pisałam, ze leciałąm z czterolatkiem w obu liniach - zero problemów z wózkiem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Mar 2012 23:30 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
To czy wozek oddasz przy samolocie (zwykle wedruje do luku jak nadane bagaze, a nie do zadnej szafy na pokladzie) czy nadasz jak bagaz jest Twoim wyborem. Niezaleznie od wieku dziecka.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Mar 2012 08:52 

@bo76: Tak, często pracownicy na lotnisku przymykają na to oko i powinno przejść...oczkolwiek jak trafi się na jakiegoś formalistę to będzie problem.

@mrowka: Nie zgadzam się z Tobą - prosze podeprzyj Twoje stwierdzenie jakimś cyctatem z Warunków Przewzu Ryanair lub inną informacją z ich strony. Podtrzymuje, że formalnie jest tak jak napisałem wyżej

J
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Mar 2012 09:46 
Awatar użytkownika

Mr.Bean wydaje mi się,że Mrówka ma własne doświadczenie w tym temacie.
Zajrzałam na jej blog i wiem,że podróżuje z dziećmi i wózkiem.
Tak więc przepisy swoją drogą a rzeczywistość swoją.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Mar 2012 11:07 

niebieski
Pisze na podstawie doswiadczenia. Patrzac na link, ktory podales nie widze tam nic co prowadziloby do wyciagnietych przez Ciebie wnioskow. Wozek to wozek, jesli tylko przysluguje to jest przewozony jak sobie zazyczysz, choc czasem sugeruja, zeby oddac go dopiero pod samolotem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Mar 2012 13:02 
Awatar użytkownika

Mrówka,co Was pogryzło w Pizie?
Pchły,wszy czy inna cholera?
W którym hotelu/hostelu?
Wybieram się tam więc nieco mnie to przestraszyło. :o
Czytałam też o robactwie w hotelach koło dworca we Florencji :x
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Mar 2012 16:09 
Awatar użytkownika

niebieski
No to super :D
Biorę więc dla mojego 3 latka wózek - najwyżej go na Malcie zostawię :(
Chociaż przydałby mi się jeszcze na Majorkę w maju :mrgreen:

#15 PostWysłany: 28 Mar 2012 18:35 
Awatar użytkownika

Witam z mojego doświadczenia wynika ze wózek można śmiało zabrać, moja córka miała 2,5 roku i zabieraliśmy jej wózek do Bolonii i Bergamo, pod wózkiem zawsze przemycałem np. klapki, jakieś ciuchy nigdy nikt nie sprawdzał, wózek zawsze oddawany przed samolotem tylko trzeba pamiętać żeby naklejkę dali na stanowisku odpraw, co do płynów w żadnym kraju poza Polska nie było problemów szliśmy z zona na żywioł 1,5l wody mineralnej +soczki ze słomkami, nawet z walizki nie kazali wyciągać, ogólnie przy podroży z dzieckiem Hiszpanie i Włosi podchodzą bardziej laskawie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Mar 2012 22:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja mam "mini-laskę" kupioną właśnie w celu wakacyjnym przy pierwszej córce, potem jeździł nią syn, teraz w ekstremalnych przypadkach jeżdżą jeszcze oboje - syn na kolanach starszej córki:), jak już naprawdę w upale/zmęczeniu nie mogą:)
Kupiłam 4 lata temu za 25 zeta na allegro;) więc jak kiedyś ktoś w końcu powie, że dzieci za stare na wózek, to bez żalu zostawimy. Swoje jużwyjeździł za tę kasę. Okazjonalnie dla zmęczonych i zmierzłych dzieci niezastąpiony, poza tym tak, jak inni piszą - dziecko w wózku to i wodę mineralną przewiezie i soczki przechodzą regularnie (może ze dwa razy kazali wyrzucić - zawsze w Katowicach!), idealnie wiesza się nasze bagaże podręczne sztuk 4 na rączkach - i fajnie jest...
Córkę wielokrotnie puszczano z wózkiem, kiedy miała ponad 2 lata, syn ma teraz 4 i w ostatnim roku (miał więc od 3 do 4) odbyliśmy w sumie 14 lotów tanimi liniami, różne linie i przeróżne lotniska, nigdy nikt się słowem nie przyczepił.
Pewnie, jakbym przyszła z siedmiolatkiem w wózku, byłoby inaczej, ale u nas w tym sezonie letnim jeszcze do Paryża i do Portugalii w lecie laska na pewno poleci. Zimą na KAnary już pewnie odpuszczę - tam i tak mamy cały czas auto, więc bez wózka przeżyjemy i w przyszłym roku mam nadzieję już na własnych nogach będzie młodszy zasuwał także latem.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Mar 2012 23:49 

niebieski
Podejrzewam, ze pogryzlo nas cos podobnego do pluskiew, albo i one same. O ile dobrze pamietam to byl to Welcome Bed And Breakfast Via Matteucci 30B.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Paź 2012 09:43 

Czy ktoś może potwierdzić informację, że w koszu pod wózkiem mogę upchać sporo rzeczy dla dzieciaka, byle tylko waga całego wózka nie przekroczyła 20 kg?
Pierwszy raz lecimy z 5 miesięcznym synkiem, i nie chciałbym mieć na samym lotnisku żadnych nieprzyjemności, a jeżeli tylko jest opcja załadować ten kosz to odpada nam problem płatnego bagażu! Dodam tylko że wózek to x-lander 2w1.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Paź 2012 10:50 

Linię lotniczą i obsługę lotniskową interesuje to, żeby wózek był złożony (czyli wózek typu spacerówka, nie może być duża gondola), w jednym "kawałku" (nie może być w dwóch częściach typu podstawa i buda) i żeby nic z niego nie wisiało, nie odpadło w trakcie rzucania nim podczas załadunku/wyładunku. Jeśli dasz radę załadować coś do wózka, złożyć go i zabezpieczyć to wszystko gra.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 01 Paź 2012 10:54 

Nie leciałem z lotnisk typowo "lowcostowych". Na "normalnych" wózek (w pokrowcu) był traktowany jak zwykły bagaż i był wypchany zgodnie z limitem dla bagażu rejestrowanego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości