Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:19 
Awatar użytkownika

niebieski
krapio napisał(a):
kittycate napisał(a):
Tylko że bank w Wielkiej Brytanii, kradzież i fizyczny zakup we Włoszech, ja jestem obywatelem Polski mieszkającym w Warszawie... ehhhhhhhhhhhhhhh.

Czy sądzicie że kolejna reklamacja w banku cokolwiek da czy od razu iść na policję?

Kolejna reklamacja. Jakiś debil to sprawdzał. Powiadomienie operatora Mastercard. Zgłoszenie na Policji nie zaszkodzi.
To Bank ma udowodnić, że to Ty przeprowadziłeś transakcję. Tutaj tego nie udowodnił, a wręcz przeciwnie. Powodzenia.
PS. U mnie w podobnej sytuacji sprawdzenie i wyjaśnienie trwało około 2 miesięcy.

Czy mógłbyś podać jak się kontaktowałeś z Mastercardem?
http://www.mastercard.pl/uslugi/pomoc-w ... dkach.html

Numer 0800 w Polsce nie działa a numer w USA jest ciągle zajęty.
Dzwoniłem też do nich na numer siedziby w Warszawie to zgłosiła się recepcjonistka i powiedziała że ona w zasadzie to siedzi tylko na recepcji, a tam obsługują klientów zainteresowanych współpracą.
Odpuściłem i maili nawet nie wysyłałem tylko zgłosiłem to do banku.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#242 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Pisałeś o 5 stronach, a są 3. ALE! Pod pierwszym linkiem w treści dokumentu - tuż nad imieniem i nazwiskiem tego gościa - jest zapis, że powinni te dane skonsultować z Tobą. Czy odpowiedziałeś im, że nic Ci te dane nie mówią i nadal twierdzisz, że to oszustwo/ fraud?
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:25 

srebrny
Został zgłoszony chargeback - czyli sytuacja, w której zapłacono za towar i go nie otrzymano. Odbiorca pieniędzy wykazał przekazanie towaru, a zatem chargeback nie został uwzględniony.
Dlaczego nie zgłosiłeś reklamacji z tytułu nieautoryzowanej transakcji, tylko przyznałeś się do zapłaty za towar?
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeszcze im nie odpowiedziałem. Natomiast kwota chargebacku którą mi zwrócili poprzednio została cofnięta.

Oczywiście im odpowiem że nic mi te dane nie mówią natomiast zastanawiam się co będzie dalej...

-- 05 Sty 2016 23:26 --

boots napisał(a):
Został zgłoszony chargeback - czyli sytuacja, w której zapłacono za towar i go nie otrzymano. Odbiorca pieniędzy wykazał przekazanie towaru, a zatem chargeback nie został uwzględniony.
Dlaczego nie zgłosiłeś reklamacji z tytułu nieautoryzowanej transakcji, tylko przyznałeś się do zapłaty za towar?

Ty jesteś taki naprawdę czy tylko udajesz?

Wysłali mi "Cardholder declaration" gdzie miałem zaznaczyć kilka rzeczy.
A po drugie:

With each chargeback the issuer selects and submits a numeric reason code. This feedback may help the merchant and acquirer diagnose errors and improve customer satisfaction. Reason codes vary by bank network, but fall in four general categories:
Technical: Expired authorization, non-sufficient funds, or bank processing error.
Clerical: Duplicate billing, incorrect amount billed, or refund never issued.
Quality: Consumer claims to have never received the goods as promised at the time of purchase.
Fraud: Consumer claims they did not authorize the purchase or identity theft."

Ostatnio edytowany przez kittycate, 06 Sty 2016 00:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:28 

boots napisał(a):

Został zgłoszony chargeback

Kod:
Powody wnoszenia reklamacji chargeback

Do każdej złożonej reklamacji typu chargeback bank jako wystawca karty podaje kod przyczyny wniesienia reklamacji[1].
Kod chargeback ma za zadanie ułatwić zdiagnozowanie błędu i poprawić satysfakcję obsługi klienta. Kody różnią się w zależności od wystawców karty. Przykładowo organizacja Visa przyczyny reklamacji zestawia w sześciu następujących grupach:
.....
przyczyny związane z podejrzeniem oszustwa (Fraud Codes) – np. posiadacz reklamuje transakcję, w której nie brał udziału, której nie autoryzował, brak jest podpisu posiadacza albo jego podpis jest sfałszowany;
......

PM off
zbyhu uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@kittycate spokojnie zatem. Odpisujesz, że nie dane nic Ci nie mówią, że nie dokonywałeś takiej transakcji ani przez internet, ani osobiście (tu możesz wspomnieć, gdzie w tym dniu byłeś) i pytasz, czy masz to zgłosić jako przestępstwo polskiej policji, bo rezydujesz obecnie w Polsce.

To , że cofnęli zwrot absolutnie nic nie znaczy.

Ostatnio edytowany przez Kara, 06 Sty 2016 00:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:36 

srebrny
@gorny77
Skąd ten cytat?
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:38 

ze strony, od której powinieneś rozpocząć i czerpać lekturę pomocną przy doradzaniu tu: ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chargeback
 PM off
zbyhu lubi ten post.

#249 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:48 

srebrny
Wikipedią proponuję się posługiwać, jeśli szukasz np. narzeczonych Dody, a nie regulacji prawnych.

Jeśli chcesz wyjaśnienia w prostych słowach, to rzuc okiem chocby tu: http://prawo-bankowe.com/chargeback/#more-130
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:55 

boots napisał(a):

Jeśli chcesz wyjaśnienia w prostych słowach, to rzuc okiem chocby tu: http://prawo-bankowe.com/chargeback/#more-130

jest takie określenie jak "falandyzacja prawa", czytając treść z linku wyżej:

Kod:
Chargeback jest dogodnym i atrakcyjnym sposobem na odzyskanie pieniędzy z nieuczciwej transakcji. Jego zaleta sprowadza się do szybkiego trybu rozpatrzenia sprawy oraz scedowania na bank wszelkich formalności w tym zakresie. Oszukany klient wystarczy, że złoży w oddziale swojego banku stosowną reklamację.
 PM off  

#251 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:00 
Awatar użytkownika

niebieski
boots napisał(a):
Wikipedią proponuję się posługiwać, jeśli szukasz np. narzeczonych Dody, a nie regulacji prawnych.

Przykro mi to pisać ale ja proponuję żebyś przestał się wymądrzać i udawać tu eksperta bo - niestety - wnioskując po Twoich wpisach siejesz sporo zamętu jeśli ktoś potraktuje poważnie i weźmie do serca to co piszesz, a co nie jest prawdą.

prawo-bankowe.com jest tak samo oficjalną stroną jak stronarzadowapolski1234582.com czy fbi-official-website4222.com

Strona źródłowa z której korzystała wikipedia to:
http://www.mastercard.com/us/merchant/pdf/TB_CB_Manual.pdf

Ostatnio edytowany przez kittycate 06 Sty 2016 01:06, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#252 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@boots jak zajrzysz jednak do Wikipedii, to zobaczysz, że materiał pochodzi ze strony, na której są zrzuty z ekranu z kodami Visy i Mastercard oraz odnośnik do instrukcji Visy dla punktów usługowych (merchants). Mastercarda może też, ale nie wpadł mi w oko.

Póki co, transakcja @kittycate ma na pewno status "disputed" i należy dojść do końca reklamacji w banku. A jeśli w ogóle jeszcze będzie trzeba, to potem jest organizacja rozliczeniowa (Mastercard), ombudsman i na końcu small claims court.
 Profil Relacje PM off
krapio lubi ten post.

#253 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:13 

srebrny
kittycate napisał(a):

Przykro mi to pisać ale ja proponuję żebyś przestał się wymądrzać i udawać tu eksperta bo - niestety - wnioskując po Twoich wpisach siejesz sporo zamętu jeśli ktoś potraktuje poważnie i weźmie do serca to co piszesz, a co nie jest prawdą.

(...)

Strona źródłowa z której korzystała wikipedia to:
http://www.mastercard.com/us/merchant/pdf/TB_CB_Manual.pdf

A może zamiast mędrkować, to po prostu przeczytasz treści zawarte w tym link, choćby to:
Cytuj:
The Corporate Purchasing Department Account Program does not have
chargeback rights for the following message reason codes:
• 4837—No Cardholder Authorization
• 4840—Fraudulent Processing of Transactions
• 4863—Cardholder Does Not Recognize—Potential Fraud
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:18 
Awatar użytkownika

srebrny
obstawiam, że następna porada @boots będzie:

"przeczytaj Prawo Bankowe" ;)
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#255 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:27 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
boots napisał(a):
A może zamiast mędrkować, to po prostu przeczytasz treści zawarte w tym link, choćby to:
Cytuj:
The Corporate Purchasing Department Account Program does not have
chargeback rights for the following message reason codes:
• 4837—No Cardholder Authorization
• 4840—Fraudulent Processing of Transactions
• 4863—Cardholder Does Not Recognize—Potential Fraud

Przecież ten fragment dotyczy tylko kart korporacyjnych...
https://www.mastercard.com/us/business/ ... 053006.pdf

Jak kilka osób Ci mówi że nie masz racji to czemu się nie zastanowisz czy czegoś w tym nie ma, tylko obstajesz przy swoim?
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 06 Sty 2016 01:31 

srebrny
zulu napisał(a):
Ktoś posłużył się twoją kartą i dokonał przestępstwa. A co to ma za znaczenie gdzie popełniono przestępstwo ? Jesteś pokrzywdzonym i chcesz ścigania sprawcy. Temat prosty jak sikanie z mostu.

Hm, niby tak. Ale gdy ja miałem taką przygodę, to policjant mi powiedział "Widzi pan, ja wyślę za granicę wniosek o pomoc prawną, a im się nie będzie chciało nawet odpisać. To tylko u nas policja tak działa, że jest na usługi; za granicą mają w nosie, zwłaszcza obcokrajowców".

kittycate napisał(a):
Ciężko powiedzieć, mam kilka podejrzeń:

No cóż, toż nawet Booking wysyła wszystkie te dane do hoteli mailem. Niech taki recepcjonista ma szemranego szwagra; ba, niech ten szwagier sam będzie recepcjonistą, albo nawet kasjerem w sklepie...
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 06 Sty 2016 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
@obibok

Jest znacznie gorzej, bo wysyła faksem.
obibok lubi ten post.

#258 PostWysłany: 06 Sty 2016 14:42 

srebrny
No więc właśnie. Albo się świadomie na te hazard decydujemy, albo nie. Mnie to śmieszy, jak np. czytam wywiad z jakimś mądrym wykrawatowanym bankierem, który mówi, że wszystkie transakcje internetowe są w pełni bezpieczne, pod warunkiem wszakże zachowania zasad bezpieczeństwa. Czytam dalej te zasady i wychodzi, że niczego nie można.
 Profil Relacje PM off
MaPS lubi ten post.

#259 PostWysłany: 06 Sty 2016 14:48 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
pisałam kiedyś w temacie o bookingu, że po rezerwacji na bookingu dla jednego z pracowników, wrócił on z hotelu z fakturą, do której był podpięty fax z bookingu z wszystkimi danymi karty (łącznie z cvv) :?
mi osobiście też w zeszłym roku buchnęli ok 2000zł po tym, jak wcześniej podawałam bookingowi dane mojej karty do rezerwacji apartamentu w Madrycie... złożyłam wtedy reklamację w citi i po odczekaniu 60 dni kasa wróciła na konto, obeszło się bez zgłaszania sprawy na policję
jeden z tego wniosek: booking = tylko i wyłącznie prepaid ;)
@kittycate spokojnie, kasa do Ciebie wróci, pisz jak Ci ludzie radzą że nie dokonywałeś transakcji i nie autoryzowałeś jej; szkoda tylko, że kasa zamrożona na jakiś czas
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 06 Sty 2016 14:51 

MaPS napisał(a):
@obibok

Jest znacznie gorzej, bo wysyła faksem.

we właściwym temacie osoba obeznana w temacie wyjaśniła już dawno, że jednak e-mailem, a i że bezpieczeństwo zabezpieczenia podanych danych karty zależy jak poprzednio od personelu danego hotelu/hostelu itp

joael napisał(a):
Anonymous napisał(a):
jakaś tam wina booking jest skoro pełne dane karty łącznie z nr cvv przesyła podobno nadał do hotelu/hostelu faxem (wystarczy nieuczciwy pracownik, złę przechowywane te dane i jak podasz dane karty kredytowej to nadciśnienie czasami gwarantowane)

Masz jakieś stare dane, rezerwacje od blisko 2 lat nie przychodzą faxem, tylko w formie info na maila że na profilu pojawiła się nowa rezerwacja, ewentualnie ja mam ustawione jeszcze smsy. Co do danych kart, to obiekt ma 72h na sprawdzenie danych karty, dane są na ftp booking w formie szyfrowanego ciągu znaków w systemie 128-bitowym. I tylko przy pierwszym odczytaniu danych karty (3 trzy takie możliwości) widzę kod CVC.

Co do dobrej praktyki. U mnie mamy bazy zgłoszone do GIODO, są odpowiednio zabezpieczone. Zapisujemy dane karty z rezerwacji na kompie który jest w sieci wewnętrznej bez podpięcia pod Internet. Po północy od dnia wymeldowania dane karty są automatycznie kasowane.

Z tym hotelami z którymi współpracowałem było bardzo podobnie. Byłem na kilku konferencjach dotyczących m.in. bezpieczeństwa danych. Najczęściej dane są kradzione w Chinach, Tajlandii i Indiach. Z krajów Europy w top10 była tylko Rosja. Dane Visa/Mastercard.

booking-com-opinie-problemy-i-doswiadczenia,20,1154&p=599538&hilit=faxem#p599538
 PM off
MaPS lubi ten post.
MaPS uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości