Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Lut 2016 09:26 

Czytając niektóre wypowiedzi na forum, po raz kolejny jestem zaskoczony niebezpieczeństwami, jakie na mnie czyhają, a o których nie miałem pojęcia. Kolejnym takim zagrożeniem jest korzystanie z usług Poczty Polskiej. :D

http://www.fly4free.pl/forum/ekuz,135,88097&start=20

A ja sobie spokojnie wysyłam listy i nic nie wiem , że to bardzo niebezpieczne. "Polecony-priorytet" wysłany do godż 15, dochodzi ZAWSZE już następnego dnia, przed południem, nawet w najdalszy zakątek Polski.
Jeszcze do niedawna, przesyłki sądowe dostarczał In Post. Takie ważne pisma odbierałem w kiosku "Ruchu" :o , a po pewnym czasie kiosk zamknięto i chodziłem do pasmanterii :shock: :mrgreen: , gdzie kobiecina wydawała te extra ważne przesyłki, z pudełka po butach. :?
Na szczęście już koniec z tym, i Poczta ponownie dostarcza.
A Wy jakie macie doświadczenia ?
To tylko ja mam takie szczęście, że z Pocztą Polską zawsze OK. A te wpisy o "omijaniu z daleka" jej placówek , to takie tradycyjne krytykowanie wszystkiego, bo taki styl ?
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 08 Lut 2016 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Unikam Poczty polskiej jak tylko mogę. Notoryczne stanie w kolejkach (jak jej nie ma to wielka sensacja), otwarte 1-2 okienka na 4-5. Miałem przypadki że listonosz (lub inna osoba dostarczająca przesyłki) zostawiał awizo mimo ze byłem w domu i nikt do moich drzwi nie dzwonił. Mam awizo, przesyłka na moje nazwisko i nie dostaję paczki bo adres nie taki. Odbiór przesyłki za innego domownika graniczy z cudem tzn. od humoru i widzimisię. Dostaję regularnie przesyłki typu priorytet. W ramach jednego miasta dostarczenie przesyłki nadanej we wtorek zajmuje PP 2-3 dni. Raz korzystałem z odbioru w punkcie (okazało się że to kiosk z gazetami itp pierdołami). Wybrany punkt nie miał opisu na mapie a podobnych kiosków/sklepików w przejściu jest kilka. Miałem problem z odnalezieniem właściwego. Zmiana loga poczty na czerwone powoduje że ginie ono w tle innych podobnych oznaczeń. Kilka razy nadawałem przesyłkę na Post resante. Tylko raz zdarzyło się by pracownik poczty wiedział o co chodzi a tak zawsze jest tak samo czyli coś w stylu "Wiesia chodź tutaj bo Pan coś tu wymyśla i nie wiem o co mu chodzi"

InPost - dostałem kilka przesyłek i nigdy nie było problemów, doręczyciel z Inpostu przychodzi do domu i doręcza. Paczkomaty to rewelacyjne rozwiązanie, odbieram paczkę gdzie chcę i o której chcę. Szybko, sprawnie, bez kolejek i z powiadomieniem. Miałem tylko 1 przypadek że dostałem info że paczkomat przepełniony i paczucha zostanie w nim umieszczona niezwłocznie jak to będzie możliwe. Za 6 h znowu info że paczka jest już do odbioru. Paczkomatów jest coraz więcej, przy sklepach, stacjach benzynowych itp. Widać że firma idzie w stronę klienta. Nie przeszkadza mi odbiór paczki w kiosku jak w przypadku PP ale takie rozwiązanie jest dla mnie bezpieczniejsze.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 08 Lut 2016 10:04 

@zulu -nie znasz się :P , przecież PP jest fenomenalna, działa zawsze bardzo szybko (list zwykły czy polecony potrafi iść miesiąc w województwie a tydzień to norma), sprawnie i absolutnie nie gubi listów, nie wrzuca ich do innych skrzynek mimo czytelnego adresu, nie ma kolejek na pocztach, obsługa jest miła i profesjonalna a IP jest be, paczkomaty ma hektar i jeden na miasto i jeszcze są do nich kolejki a w ogóle wysokie ceny mają.

ironia mode off ;) .

Ostatnio edytowany przez singielka_1976 08 Lut 2016 10:22, edytowano w sumie 2 razy
 PM off
BrunoJ lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Lut 2016 10:15 

A ja mam przyjacielskie stosunki ze swoją listonoszką. Od czasu do czasu zapraszam ją na kawkę do domu. :D
I listy do mnie nigdy nie giną. Chodzi z nimi do skutku.
To samo z paczkami. Utrzymuję przyjazne kontakty z sąsiadami. Jak mnie nie ma ,to zostawiają paczkę u nich. Lub u mnie, jak ich nie ma w domu. :D I nie muszę łazić po paczkomatach.
A kolejki ? Jest prosty sposób. Na mojej poczcie pobiera się numerki. Wyświetla się na tablicy jakikolwiek. Nikt nie podchodzi [bardzo często] . To ja już jestem przy okienku. :mrgreen:
Trochę kreatywności potrzeba. ;)
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Lut 2016 10:24 
Awatar użytkownika

srebrny
krotko;
jak zostalem wydymany za 45 zeta przez poczte nie polska
kupilem obiektyw, za 3 dni wyjeżdżałem do IST wiec poprosiłem o kuriera
koleś to wysłał pocztex(wtedy sie dowiedziałem ze takie coś istnieje) bo jego firma z tego korzystała
na drugi dzień w skrzynce znalazłem avizo a miałem wolne wiec sie zdziwilem
byl listopadowy dzien,lało a ja szedlem na poczte(mam z kilometr)
na poczcie czekala na mnie przesylka kurierska za ktora zaplacilem 45 zeta
caly przemoczony zrobilem awanturę na co mila pani w okienku powiedziała"to przsylka kurierska ,mogl pan zamowic tel jeszcze raz kuriera"
powiedzialem jej cos brzydkiego o jej matce o od tej pory ta firma dla mnie nie istnieje
mogą ja zaorać,oddać Niemcom, spalić i co im tylko przyjdzie do glowy
ja co najwyzej nasikam na zgliszcza :lol:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lut 2016 10:28 

niebieski
Jakość usług PP ocenia się na podstawie pracy dostarczycieli, a ci są różni w każdym mieście. W moim przypadku nie maiłem nigdy absolutnie żadnych problemów z PP. Priorytet wysłany do 15:00 dochodził na następny dzień w 99% przesyłek. Raz mi list zgubiono, ale bez problemu wypłacono odszkodowanie. Jedyny minus jak już wcześniej wspomniano, duże kolejki na poczcie. Z kolei jeżeli chodzi o większe paczki, PP jest mało konkurencyjna. Wysyłając coś większego wolę zamówić UPS, gdzie za 20PLN mam odbiór z domu.

Co do InPostu, korzystam jedynie z Paczkomatów. Kilka razy wysłałem tradycyjną paczkę, ale szybkość dostarczenia niższa niż PP.
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Lut 2016 10:39 
Awatar użytkownika

srebrny
a co do innych
dhl, fedex i tnt w sumie w porzo
dpd,k-ex i pocztex to syf,muł i wodorosty
ja często korzystam z allegro wiec i często muszę korzystać z kurierów
co do pracowników poczty to moi są ok, maja mój tel i jak coś maja to dzwonią(zawsze dostana jakas monetke)
ale niech maja tylko urlop, od razu jakość usług w dol
raz nie wrzucili mi poleconego mimo ze maja ,zrobiłem awanturę i kolesia obciążyli kosztami
drugi nie wrzucił do skrzynki koperty ze niby się nie mieści-jak ja odbierałem w okienku to facet się zrobił czerwony-ewidentnie widać było ze się zmieści
ale było mu głupio i przepraszał wiec odpuściłem

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Lut 2016 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Do powyższych można chyba jeszcze tylko dodać kwestie wysyłania paczek, szczególnie takich z deklarowaną wartością, oraz większych/cięższych. Porównaj sobie cennik np. DPD i Poczty. Do tego w przypadku kuriera, jeśli oddasz paczkę do którejś godziny, to na pewno będzie to następny dzień, nawet jeśli paczka ma trafić do Koziej Wólki. No i można kuriera zamówić żeby po paczkę przyjechał, poświęcając mu 2 minuty czasu, praktycznie bez wychodzenia. W przypadku poczty 2 dni na priorytet to praktycznie norma nawet pomiędzy dużymi miastami, czasem jak się uda to faktycznie jest następnego dnia. Oczywiście tylko priorytet, bo zwykła paczka to i tydzień potrafi się błąkać.

Ale pomijając detale techniczne - najgorsze na poczcie jest właśnie stanie w długaśnych kolejkach (o jakości kolejkowiczów nie wspomnę, typowo sprawni inaczej emeryci, którzy przy okienku wypełniają źle przygotowany przelew z książeczki opłat do spółdzielni...) i "uśmiechnięta" pani za okienkiem. Wypalanie 30 lub więcej minut, żeby nadać/odebrać przesyłkę czy list to jak w głębokiej komunie. Nie wspominam już o "żartach" typu: na awizie informacja, że czynne do 20tej, a na drzwiach ręcznie napisana karteczka "przepraszamy, od dnia x.y czynne do 19tej..."

Raz dałem się zrobić na paczka48 czy jak to się u nich nazywa. Myślałem że to taki paczkomat, a okazało się ze... muszę odebrać .... na poczcie. Ot tyle że listonosz nie będzie nawet próbował awiza przynieść. No po prostu usługa-cudo. Jak to sobie porównam z paczkomatem, który skanuje kod z komórki (czas od pierwszego kliknięcia do odebrania paczki to jakieś 13 sekund) i można to zrobić o 2giej w nocy, to o czym w ogóle jest rozmowa...

Jak ktoś lubi pocztę to na zdrowie. Dla mnie to zło, z którego czasem muszę korzystać bo nie mam wyboru.

-- 08 Lut 2016 09:47 --

becek napisał(a):
krotko;
jak zostalem wydymany za 45 zeta przez poczte nie polska
kupilem obiektyw, za 3 dni wyjeżdżałem do IST wiec poprosiłem o kuriera
koleś to wysłał pocztex(wtedy sie dowiedziałem ze takie coś istnieje) bo jego firma z tego korzystała
[...]
na poczcie czekala na mnie przesylka kurierska za ktora zaplacilem 45 zeta

Poprosiłeś o wysyłkę kurierem, nie dowiadując się wcześniej ile będzie to kosztować? No to faktycznie zła, niedobra poczta, wydymała....
To mi przypomina kolegę który wypłacił kiedyś z kredytówki kasę z bankomatu "bo chyba mam za darmo", a potem przez tydzień kłął co za złodzieje w tym banku, 30PLN prowizji mu policzyli....

Chociaż cenny wniosek z Twojego wpisu jest taki, że poczta to się nadaje do wysyłania listów na święta i już niczego więcej.

#9 PostWysłany: 08 Lut 2016 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Problemem PP jest wg. mnie mentalność tej firmy jako takiej. Oczywiście część z pracowników nich jest miła, uczynna i zachowuje się tak jak przystało na 21 wiek. Pozostali siedzą jeszcze w czasie tow. Wiesława Gomułki tak jak cała firma. Na wszelką konkurencję patrzą z pogardą ale jak Inpost wyrwał przetarg na obsługę sądów i prokuratury to płacz i lament oraz latanie do polityków i dziennikarzy.

Mnie nie interesuje ile osób pracuje przy okienkach a ile robi coś innego na poczcie. Mam być szybko i sprawnie obsłużony za konkurencyjną cenę. To co jest problemem poczty ale tez i wielu firm kurierskich to nie dbanie o odbiorcę. Ważne jest kto nadał (bo ten płaci !) ale ten kto odbiera to mały pikuś. Jego zadowolenie nikogo nie obchodzi. Oferta Inpostu z paczkomatami powoduje że zadowolony jest i nadawca i odbiorca dlatego osobiście bardzo mi się to podoba. Odbiór przesyłki przestał być koszmarem a stał się zwykłą czynnością zajmującą tylko tyle czasu ile potrzeba i ani SEKUNDY więcej.

Ostatnio edytowany przez zulu, 08 Lut 2016 11:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#10 PostWysłany: 08 Lut 2016 11:02 
Awatar użytkownika

srebrny
BrunoJ napisał(a):
Poprosiłeś o wysyłkę kurierem, nie dowiadując się wcześniej ile będzie to kosztować? No to faktycznie zła, niedobra poczta, wydymała....
To mi przypomina kolegę który wypłacił kiedyś z kredytówki kasę z bankomatu "bo chyba mam za darmo", a potem przez tydzień kłął co za złodzieje w tym banku, 30PLN prowizji mu policzyli....

Chociaż cenny wniosek z Twojego wpisu jest taki, że poczta to się nadaje do wysyłania listów na święta i już niczego więcej.

nie,zapłaciłem z góry za kuriera, którego musiałem odebrać na poczcie, teraz zrozumiałeś?
jak mialbym zaplacic przy odbiorze to tych pieniedzy by nie zobaczyli

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Lut 2016 11:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
A ja tam wolę PP od kurierów. Priorytety dochodzą następnego dnia, ekonomiczne również nieźle.
Jak mnie nie ma to awizo i poczta obok domu czynna do 20:00. Czasem mała kolejka jest, ale do przeżycia. Natomiast kurierzy to koszmar - przychodzą zawsze, kiedy jestem w pracy i jeszcze narzekają, że mnie nie ma w domu, a potem do odbioru w siedzibie kuriera na drugim końcu miasta... Albo zostawiają w sklepie obok/u sąsiada nie informując mnie, gdzie odkładają albo udają, że to ja pokwitowałem odbiór... Część kurierów oczywiście działa bez zarzutu, niemniej PP jest moim zdaniem najbardziej przewidywalna, stały niezły poziom, a u kurierów loteria totalna.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 08 Lut 2016 11:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Parę lat temu wysłano mi (śmiem twierdzić, że około południa) z pewnego miasteczka oddalonego o ok 350km list polecony. U mnie, w Krakowie był na drugi dzień.

#13 PostWysłany: 08 Lut 2016 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
PP jest ok, ale do Malborka z większych miast priorytet idzie z reguły 2-3 dni, polecony to najczęściej tydzień (ot, dostaję w poniedziałek po południu numer ekonomicznej przesyłki poleconej i czasami zdarzy się, że zostanie doręczona w piątek ale najczęściej jest to następny poniedziałek).

Kurierzy są super, najlepszy jest K-Ex. Pan miły, zawsze użyje klaksonu przed domem, wiadomo że trzeba wyjść i najczęściej jest między 8:30 a 10-tą (jeszcze wtedy, gdy jestem w domu). GLS przyjeżdża o 17-tej, DHL nawet po 19-tej.

Jedyne na co mam alergię, to InPost. Owszem, jest tanio. Ale akurat w moim mieście robią niesamowite cyrki. O ile trzeba list wrzucić do skrzynki, po kilku dniach zostaje doręczony. Jednak jeśli mówimy o poleconym albo paczce, oni nawet nie zostawiają informacji! Kilka razy (!) zdarzyło mi się zwracać do sprzedawcy (czy gdy wygrałem jakąś tam nagrodę i po trzech tygodniach brak jakiejkolwiek przesyłki) z pytaniem o to, czy aby na pewno wysłali. Odpisywali, że jak najbardziej tak, po czym składali reklamację. Okazywało się, że przesyłka czeka na poczcie, bo nikogo nie było w domu albo bramka była zamknięta (a wystarczy użyć odrobiny chęci, by ją otworzyć). Z PP nigdy nie ma problemu, z InPost w 95% jest. Jedyne co sobie u nich cenię, to Paczkomaty. Korzystam i polecam wszystkim.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:07 

To dziwne, że priorytet idzie Ci 2-3 dni.
Regularnie wysyłam taki ( za 5,5 zł) z Katowic do małego miasteczka w woj. lubuskim.Trochę tam jest koniec świata. I ZAWSZE jak wyślę do godź 15, to jest następnego dnia. Chyba że wysyłka w piątek. To wtedy w poniedziałek dociera do odbiorcy.
 PM off  

#15 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:28 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
Krajów: 19 / 8.9%
srebrny
Nie przypominam sobie bym miał jakieś problemy z PP, kiedykolwiek, żeby mi coś zaginęło czy nie zostało dostarczone. Z odbiorem przez domowników też nigdy nie miałem problemów.

Problem się pojawia w momencie jak w skrzynce dostaje awizo, a szczytem jest jak jest ono w momencie jak jestem w domu. Wtedy zaczynam się wkurzać bo muszę stać w kolejkach.

Z kurierami to też jest różnie - ciężko jest się z nimi umówić na konkretną albo chociaż przybliżoną godzinę i ok, rozumiem to bo moja przesyłka nie jest jedyna. Nie ma problemu w przypadku jak rzecz jest niewielkich gabarytów. Ale jak kupiłem telewizor to musiałem prosić moją mamę żeby przyjechała do mnie i była w domu cały dzień bo gość stwierdził że będzie w godz. 9-15.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:38 

Poza kolejkami i wątpliwa uprzejmością pan na poczcie nie mam do PP zastrzeżeń ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#17 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:42 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
PP działa u mnie dość sprawnie, nie narzekam, listonosz dobrze znany i sprawdzony. Listy priorytetem dochodzą zwykle następnego dnia.
Nie cierpię InPostu. Do niedawna zostawiali awizo na druczku "sądowym"- dość to było za pierwszym razem nieprzyjemne. Odbiór w kiosku czynnym do 17:00- rzadko mam możliwośc o tej porze zakończyć pracę. No i okazywało się, że to polecony ze spółdzielni tylko firma nie miała właściwych druków! Słabe.
Poza tym nie popieram firmy, gdzie większość pracuje na śmieciówkach. Podoba mi się, że z tego powodu przegrali w przetargu z PP.
Natomiast paczkomaty rzeczywiście wygodne.
 Profil Relacje PM off
otakesan lubi ten post.

#18 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Podobnie jak @KyokoMai InPost paczkomaty - OK, pozostałe usługi - tragedia. Ostatnio polecony InPost został doręczony zupełnie obcej osobie w zupełnie innym budynku - zgadzał się tylko numer mieszkania. Jak zadzwoniłem z reklamacją doręczyciel wytłumaczył mi gdzie przesyłkę dostarczył i żebym sobie poszedł ją tam odebrać. Brak słów. Już nie mówiąc o fakcie, że do niedawna polecone z sądu odbierałem w sklepie drobiowym, pomiędzy ćwiartkami z kurczaka a pasztetem.
Z PP większych problemów nigdy nie miałem. Wiadomo, że nie jest to firma idealna. Denerwuje mnie brak możliwości odbioru przesyłki w dniu awizowania - czyli jeśli była awizowana w piątek, odbiorę ją w poniedziałek. Odnośnie do kolejek staram się wybierać placówki w urzędach. Tam prawie zawsze jest pusto. Jeśli kupuję na allegro z opcją "odbiór w punkcie", też wybieram taką placówkę zamiast tej najbliżej domu. W mniejszych miejscowościach niestety nie ma takiej możliwości.
Raz w ciągu ostatnich 5 lat zaginęła przesyłka, ale nie było kłopotów z wypłatą odszkodowania. Często śledzę nadane przeze mnie przesyłki i prawie zawsze priorytet dociera dnia następnego. Ostatnio pobili rekord - nadałem przesyłkę o 12:22, o 8:30 kolejnego dnia już była dostarczona - i to jako ekonomiczna.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Na mojej poczcie można odebrać przesyłkę awizowaną w dniu jej pierwszego awizowania po godz. 19:00 czyli przez 1 godzinę do 20:00- wtedy zamykają urząd.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Lut 2016 12:53 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
Krajów: 19 / 8.9%
srebrny
krasnal napisał(a):
Denerwuje mnie brak możliwości odbioru przesyłki w dniu awizowania - czyli jeśli była awizowana w piątek, odbiorę ją w poniedziałek.

Można odbierać w dniu awizacji (mam nawet druk przy sobie, muszę dzisiaj iśc nomen omen :oops: ), u mnie adnotacja że po 18 i tak miałem w różnych miejscach w Krakowie, że zawsze po tej godzinie można było odebrać. Może w innych miejscach jest inaczej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości