Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Praca zdalna
#41 PostWysłany: 28 Sty 2024 20:07 

Loty: 188
Kilometry: 413 651
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
Nie zawsze użyjesz VPNa.
Często firmy daja lapki, bez prawa admina - wtedy nie specjalnie sobie coś poinstalujesz.
Naprawde wiele zależy od firmy w której się pracuje, bo jeśli firma sama w sobie korzysta z VPNa by 'dobić się' do aplikacji firmowych to łączenie się do VPNa a następnie do VPNa firmowego się raczej wyklucza ;-)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 28 Sty 2024 20:18 

srebrny
Od strony technicznej to akurat żaden problem, można postawić routerek z VPN zestawionym do jakiegoś VPS w PL , albo wręcz do własnego domu.
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 28 Sty 2024 20:48 

srebrny
Od strony technicznej zawsze da się to obejść ;) Pełna zgoda.
Ale wyjeżdzjąc np na Kanary/ do Azji wątpie by przy wynajmie ktoś dał Ci wjazd na router i by cały hotel, ośrodek łączył się przez VPNa z PL :)
Do tego dochodzą też lagi, jak ktoś programuje, pracuje z plikami excelowskimi to okej, ale przy wideo rozmowach może to już dawać w kość
Sam tak mam łącząc się z maszyną zdalną (Citrixem) w Kanadzie - to często ludziki narzekają że 'przerywam'
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#44 PostWysłany: 28 Sty 2024 21:22 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@szpaczny: schodzimy w offtop ale jest np taki routerek: https://www.gl-inet.com/products/gl-xe300/ który ma wiele super opcji - pomijając modem lte bo do tego zastosowania może ale nie musi być potrzebny - możesz na porcie lan albo na wifi wystawić sieć za VPN i mało tego nie ma strachu że VPN się rozłączy i wtedy pojawi się "prawdziwe ip" - jak vpn się rozłącza urządzenie za routerem traci sieć. Świetna sprawa na wyjazdy, z wielu względów (geolokalizacja) gdzie się nie podłączę przez niego zawsze jestem "w domu" bo zestawia mi VPN do routera w domu. Tak że można mieć "swojego vpn" jeszcze przed komputerem służbowym, co już tu koledzy z forum testowali i formalnie byli "w Krakowie" a na de facto "w dalekiej Azji" ;-)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 28 Sty 2024 21:50 

srebrny
Gdzieś mi to umkneło, poczytam sobie o tym - może to być ciekawa opcja ;-)
Ale muszę się doczytać by mnie potem z roboty nie wywalili xD
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 29 Sty 2024 13:54 
Awatar użytkownika

srebrny
SamWPodrozy napisał(a):
LonDynia napisał(a):
juz nie wspominajac IP

Przecież jest coś takiego jak VPN

U mnie kolega ostatnio polecial bo tez tak myslal. Co prawda laczyl sie przez VPN z UK przez kilka miesiecy, ale jak sprawdzisz lokalizacje adresu IP to pokazywalo cos w stylu "VPN Services, Central London" :lol:
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#47 PostWysłany: 30 Sty 2024 21:18 

Loty: 14
Kilometry: 22 068
Krajów: 5 / 2.3%
Zależy z jakiego VPN korzystasz.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 30 Sty 2024 21:50 
Awatar użytkownika

Wszystko zależy od konkretnej sytuacji i tego jak bardzo restrykcyjne są zasady w firmie.

Jeśli trzeba się łączyć przez pracowy VPN, to wszystko zawsze zostaje w logach serwera który go hostuje. Z reszta i bez tego jest wiele miejsc w systemie gdzie zapisywane są dane, które mogą kogoś wsypać. Da się to tak ogarnąć, jak to wcześniej było wspomniane, żeby postawić zasłonę dymną w postaci swojego VPNa. Trzeba jednak po pierwsze zrobić to dobrze, po drugie bardzo się pilnować, bo wystarczy głupi błąd lubi i cały misterny plan w p...u ? W zasadzie po trzecie nie należy też zapominać o zdarzeniach całkowicie losowych, które się przecież... zdarzają :lol:

Także wracając do początku. Jeśli pracujesz w korpo z bardzo restrykcyjnymi zasadami i nie masz przynajmniej średniozaawansowanej wiedzy o sieciach IT, to lepiej sobie odpuść.

#49 PostWysłany: 31 Sty 2024 09:07 

Loty: 47
Kilometry: 130 779
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
A bierzecie pod uwagę rezydencję podatkową?
Dlatego Firmy się bronią stosując zakazy pracy spoza PL.

Choć mam znajomego, który siedzi od października w Azji i jest ok.
Ale jest prezesem.
:D
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 31 Sty 2024 14:45 

niebieski
opo napisał(a):
Z mojego doświadczenia wynika, że najłatwiej dogadać się na gębę nieoficjalnie.

Osobiście nigdy bym się tak na gębę nie dogadywał. Albo robić wszystko po cichu, albo w pełni oficjalnie. I w drugą stronę, jako przełożony nigdy bym takiej "niefacjalnej zgody" nie dał. To wręcz proszenie się o potencjalne problemy.

W temacie rezydencji podatkowej, nie wiem jak w Polsce ale wiele krajów dokładnie sprawdza pobyty za granicą np. w Skandynawii, gdzie chętnie zimą ludzie przeniosą się w cieplejsze rejony.
Warto tu zaznaczyć, że rezydencja to nie tylko podatek dochodowy, czy tak zwany "podatek Belki". W ekstremalnych przypadkach chodzi także o podatki od nieruchomości, różne podatki od wzrostu wartości inwestycji, dywidendy, a także ew. podatki od darowizn czy spadków.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 31 Sty 2024 15:23 

srebrny
Jak sam zauważyłeś kwestie formalne, w tym podatkowe, są trudne albo bardzo trudne.
Dlatego z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej robić to na gębę. Wszystko zależy od elastyczności przełożonego i wspólnego zaufania. "Po cichu" po prostu czasami się nie da, a moim zdaniem lepiej grać w otwarte karty na bazie zaufania niż wszystkim dookoła kłamać. Jeżeli okaże się z jakiegoś powodu, że jutro musisz pojawić się w biurze to co powiesz? Sorry ale samolot najwcześniej mam za 2 dni, lecę 18h, a tak wogóle to od jutra planuję 4 dniową sraczkę, więc najwcześniej mogę za 4 dni.
Koniec końców jeżeli coś pójdzie nie tak to winny jest pracownik, bo przecież o niczym nie poinformował oficjalnie, a szef wszystkie się wyprze. Oczywiście jak wszystko trzeba robić z głową.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
LonDynia uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 31 Sty 2024 19:07 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
W korpo ale nie tylko problemów z pracą z miejsca po za tym co jest w umowie może być cała masa zaczynając od dostępu do danych z krajów trzecich, bezpieczeństwa infrastruktury tam a kończąc na np wypadku, który może się zdarzyć wszędzie (wypadek w czasie pracy, ubezpieczenie i te sprawy).
Dodatkowo w Europie to ten sam czas ale z Tajlandii pracując to troche inne godziny pracy będą ?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 01 Lut 2024 02:25 

Dodam tylko, że nawet poprawnie skonfigurowany VPN bez żadnych leaków NIE CHRONI przed wpadką. Softy do zarządzania urządzeniami końcowymi mają coraz częściej wbudowany audyt lokalizacji. Nawet jak laptop nie ma GPS ani LTE, to lokalizację można wykryć np. po widocznych w poblizu sieciach Wi-Fi (i nie chodzi o same nazwy). Pracodawca naraża się też na spore koszty wobec lokalnych odpowiedników ZUS/NFZ, więc zdarza się, że firmy rzeczywiście to kontrolują.

W skrócie: opcji "po cichu w tajemnicy" nie polecam osobom z niską tolerancją na ryzyko utraty pracy
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 01 Lut 2024 13:51 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
Niestety coraz więcej firm przechodzi na hybrydę. Tego się już nie przeskoczy.

#55 PostWysłany: 01 Lut 2024 22:35 

srebrny
W IT cały czas można grubo przebierać w pracy zdalnej.
TO tylko ogłoszenia na jednym z portali
https://justjoin.it/remote_yes
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 02 Lut 2024 00:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie dajmy się lobby hybrydowej pracy, tylko zdalna. "Tego już się nie przeskoczy" to tylko sponsorowane (przez fundusze nieruchomości korporacyjnych) wpisy na Linkedin.
A tak serio, to spokojnie jeszcze można dostać 100% remote. Nie dajmy się lobby, wysokim stopom procentowym czy zwolnieniach w big tech w celu maksymalizacji zysków.

#57 PostWysłany: 02 Lut 2024 01:04 

niebieski
Ogólnie proponuje się nie dawać, nie tylko lobby hybrydowo-procentowym.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 02 Lut 2024 13:32 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Po 10 latach pracy zdalnej trochę bałbym się iść do biura, każdy rok to +1 do fobii społecznej, teraz to już tylko na rentę 8-)

https://fee.org/articles/why-working-fr ... t-working/

Akurat czytałem ten artykuł i sobie przypomniałem o tym wątku. Może to rzuca trochę światła. Wiecie jak to w korpo może bywać - wyszedł raport, że pracownicy na zdalnej są mało produktywni, i nie ważne, że akurat Kowalski jest bardziej produktywny i nie ma z nim problemów, niech wraca do biura - ordung muss sein.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 02 Lut 2024 13:44 

srebrny
Wspomniany artykuł jest z sierpnia '23, wtedy był ogólny boom na "wracamy!". CEOs pogadali, pismaki popisali i trochę się to wszystko rozmyło, bo okazało się, że jednak wiele osób nie wyobraża już sobie powrotu i powiedziało "to sobie wracajcie". Pracodawcy woleli spuścić z tonu i nie tracić dobrych ludzi, bo wciąż u konkurencji jednak full remote nie było problemem, szczególnie jeżeli mogli pozyskać atrakcyjnego człowieka. Koniec końców kto chciał pracować zdalnie, a był wartościowy dla korpo, to nadal pracuje full lub prawie full remote.

P.S.
Piszę o IT w PL, zdalnie jakieś 17 lat, bliżej mi do bezrobocia niż do powrotu do kołchozu, zwanego potocznie fabryką czy blok hausem. ;)
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

#60 PostWysłany: 02 Lut 2024 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
szpaczny napisał(a):
W IT cały czas można grubo przebierać w pracy zdalnej.
TO tylko ogłoszenia na jednym z portali
https://justjoin.it/remote_yes

Mówię ze swojej perspektywy - pracuję w polskim korpo IT.
Wiadomo, jeśli jesteś programistą lub innego rodzaju freelancerem, masz prosto. Jeśli jesteś niewolnikiem tego korpo, pracującym od lat w tym samym miejscu, robiącym rzeczy specjalistyczne w ramach tej firmy, to nagły powrót na rynek pracy jest takim samym szokiem jak konieczność chodzenia do biura 3 dni w tygodniu.Wprowadzają też zapisy, że praca zdalna może być świadczona wyłącznie z terenu RP.
W moim mieście dużo firm ma ten sam trend, zapędzający ludzi do biura. Niestety mało kto ma jaja rzucić papierami, bo rodzina, kredyt. stabilizacja.
Tak wiem, sama się w to wkopałam, znajdując sobie taką strefę komfortu przez lata. Faktycznie możliwość zdalne pracy poszerzyła mi horyzonty. I teraz chcę już tylko tak.
Spotkałam nomadów z różnych części świata, rzadko która firma pozwala osobom na etacie na dłuższy wyjazd. Zwykle jest to do miesiąca.
No nic... zobaczymy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 16 gości