Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Mar 2014 23:48 
Awatar użytkownika

z tym awansem w emirates to nie wiem czy wiarygodne, znam kogos kto dosyc szybko awansowal na SCC a teraz sam pracuje w rekrutacji i szkoli nowych -no i jest chyba mlodszy ode mnie;)

Ostatnio edytowany przez vamamama, 18 Mar 2014 00:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 18 Mar 2014 00:21 

niebieski
A ja znam osobe ktora dostala sie do Qatar z tak zwanego marszu. Takze wszystko jest mozliwe, fakt ze wymagania to oni maja;)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Mar 2014 09:43 

@namteH tak, to oczywiście prawda.

#24 PostWysłany: 20 Maj 2014 12:44 

niebieski
Widzę ostatnio wiele oferty typu link

dodało trochę świeżego powietrza i podniecenia w moim "podróżniczym" życiu.

Najbardziej mnie zastanawia jak to jest z wykształceniem i z tymi językami właśnie.
Obecnie przeforsowałem przez masę (chyba tych samych ofert tylko na różnych stronach) gdzie celują tylko w ludzi
z językiem angielskim (bez wzmianek o wykształceniu, innym języku etc).

Jak dla mnie świeża sprawa. Na pewno nie zdążę na majową rekrutację stąd pytanie: wiecie czy takie oferty pojawiają się
cyklicznie? Jestem gotowy zacząć od lipca, opłacić pierwszą ratę (500 euro), a resztę niech potrącają z wynagrodzenia...
tylko jeżeli jak przejdę szkolenia to nie wiem czy mam pewność, że pracodawca mnie zatrudni (niby tak - via link),
ale jednak ryzyko jak dla mnie niemałe.

Poza tym pytanie już dla stewardów lub ich znajomych: jak to wygląda na co dzień?
Zastanawiam się czy to jest na zasadzie rt i normalnie nocuje w domu czy cały czas jestem gdzieś w hotelach (opłacanych?) i w domu ("bazie") jestem tylko kilka dni w tygodniu?

Ciężko znaleźć mi wiarygodne informacje na ten temat (omijając wszystkie onety i samosie).
Pomozecie?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 20 Maj 2014 12:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
AdYaCh napisał(a):
...
Najbardziej mnie zastanawia jak to jest z wykształceniem i z tymi językami właśnie.
Obecnie przeforsowałem przez masę (chyba tych samych ofert tylko na różnych stronach) gdzie celują tylko w ludzi
z językiem angielskim (bez wzmianek o wykształceniu, innym języku etc)...

wydaje mi się, że zapomniałeś o jakim stanowisku piszesz.
steward ma przynieść jedzonko/picie, pobrać, wydać resztę, ładnie się uśmiechnąć i zniknąć. jakieś wykształcenie jest do tego potrzebne?
a celują tylko w ludzi z językiem angielskim bo jest podstawowy język w lotnictwie. nawet jak szukają kogoś do posadzenia obok wyjść awaryjnych to przecież pytają czy mówi po angielsku...
wydaje mi się, że nie jest to robota dla zbyt ambitnych ludzi i to niby darmowe latanie na pewno nie będzie takie przyjemne jak się może wydawać. na pilota tam nie awansujesz... ;)

#26 PostWysłany: 20 Maj 2014 13:02 

niebieski
Masz rację, że to nie jest opcja dla przyszłych lekarzy i prawników, ale jako życiowy start albo nawet praca na okres dziekanki to nie jest zły wybór.

Nadal chcę aplikować, ewentualnie się sparzyć na własnych decyzjach dlatego potrzebuję konkretów.
Faktycznie z tym wykształceniem trochę mnie poniosło. ;)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Maj 2014 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
myślę że na ryanair/wizzair jeden język wystarczy, ale jak ktoś chce myśleć o karierze w locie czy innej lepszej linii, to już potrzebny byłby i drugi..
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Maj 2014 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
W niektórych liniach życzą sobie wyższego, po ogłoszeniu, do którego link zamieszczasz wnioskuję, że to Ryanair.

Jeśli będziesz latał z Polski - to zarobki powyżej średniej krajowej plus tanie bilety służbowe dadzą Ci przyzwoity poziom życia (zakładając że jesteś w wieku 20 parę i nie masz żony, dzieci czy innego nieszczęścia). Jak awansujesz może być całkiem nieźle. W CV też to później dobrze wygląda, w opinii wielu pracodawców praca w samolocie to najwyższy poziom customer service.

Możesz tez podejść do tego jak do przygody, wybierz bazę na Malcie czy w Porto i baw się. Za tę kasę nie zaszalejesz ale wino za 5 eur nad ciepłym morzem to wciąż duuuuża przyjemność, a to będziesz mógł robić w każdy dzień wolny.

I nigdy nikomu nie mów, że traktujesz to tymczasowo. Jak Cię zapytają jak widzisz swoją przyszłość za x lat, to odpowiadaj, że jako senior cabin crew member (inna nazwa: purser, number one)

#29 PostWysłany: 20 Maj 2014 15:34 

niebieski
Właśnie bardziej celuję w przygodę.

To nie jest dla mnie kolejny szczebel kariery tylko pomysł na "kupienie sobie trochę czasu".
Na szczęście nieszczęść nie mam, nic mnie nie trzyma.

Właśnie zastanawiam się nad bazą w Porto lub innym miejscu - tylko w takim przypadku ile realnego czasu będę spędzał
w wynajętym mieszkaniu ?

W sensie to wygląda na zasadzie codziennie lot i powrót do bazy - czy raczej lot + kilka dni w innym miejscu?
Pierwsza opcja to od razu mieszkanie, druga noclegi u przyjaciół z Porto (przynajmniej na jakiś czas).

btw. jeżeli "przegapię" tą rekrutację jest szansa na kolejną za powiedzmy 2 miesiące ?
Jaka jest częstotliwość takich rekrutacji?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 20 Maj 2014 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
Krajów: 15 / 7.0%
srebrny
AdYaCh napisał(a):
Właśnie bardziej celuję w przygodę.

To nie jest dla mnie kolejny szczebel kariery tylko pomysł na "kupienie sobie trochę czasu".
Na szczęście nieszczęść nie mam, nic mnie nie trzyma.

Właśnie zastanawiam się nad bazą w Porto lub innym miejscu - tylko w takim przypadku ile realnego czasu będę spędzał
w wynajętym mieszkaniu ?

W sensie to wygląda na zasadzie codziennie lot i powrót do bazy - czy raczej lot + kilka dni w innym miejscu?
Pierwsza opcja to od razu mieszkanie, druga noclegi u przyjaciół z Porto (przynajmniej na jakiś czas).

btw. jeżeli "przegapię" tą rekrutację jest szansa na kolejną za powiedzmy 2 miesiące ?
Jaka jest częstotliwość takich rekrutacji?

Znałem jednego stewarda z Ryana w NYO. Loty są układane tak, że wylatujesz i tego samego dnia wracasz (po wykonaniu kilku lotów)

#31 PostWysłany: 20 Maj 2014 15:46 

niebieski
Właśnie o to mi chodziło ! Dzięki.

W takim razie jakakolwiek szansa na zwiedzanie czegoś innego niż lotnisk i bazy odpada.
Btw. rozmawiałeś z nim może o jakichś zniżkach na loty ? (Dają jakąś realną korzyść ?)
np. gdybym w czasie wolnego (też temat zagadka) chciał odwiedzić familię, whatever.

Wiem, że drążę temat, ale naprawdę jesteście dla mnie jedynym wiarygodnym źródłem jak na razie.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Maj 2014 10:18 

Loty: 27
Kilometry: 39 504
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
AdYaCh napisał(a):
Właśnie o to mi chodziło ! Dzięki.

W takim razie jakakolwiek szansa na zwiedzanie czegoś innego niż lotnisk i bazy odpada.
Btw. rozmawiałeś z nim może o jakichś zniżkach na loty ? (Dają jakąś realną korzyść ?)
np. gdybym w czasie wolnego (też temat zagadka) chciał odwiedzić familię, whatever.
Wiem, że drążę temat, ale naprawdę jesteście dla mnie jedynym wiarygodnym źródłem jak na razie.

Zniżki... heh spytasz kogoś zwykłego, szarego z branży lotniczej to cię wyśmieją :)
a tak btw... po co ci zniżki mając to furum !! :)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 21 Maj 2014 11:32 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacob94
czy poznałeś go przez CS ?

Ja kiedyś też poznałem stewarda FR z NYO i opowiadał mi na temat zniżek, że to jedna wielka lipa. Niby jakieś są, ale i tak nie wychodzi ponoć taniej, a jeszcze mogą Ci anulować "pracowniczą rezerwację" jeśli będzie potrzeba, żeby zwolnić miejsce dla klienta.
Ogólnie był strasznie przytłoczony tą pracą i mówił, że jak skończy mu się kontrakt to kończy z tym.

#34 PostWysłany: 21 Maj 2014 12:17 

niebieski
Zniżki pracownicze w momencie gdy nie "lecisz" do pracy zawsze są na standby. Tak samo bilety kupowane przez załogantów dla rodziny. Zawsze jesteś na WL (waiting list) i zawsze istnieje ryzyko, że nie polecisz. Takie bilety nie są wcale super tanie. Mówię tu o rejsówkach a nie LCC. Aczkolwiek jeśli chodzi o bilety to zawsze są na WL. Anulować rezerwacji nie anulują. Praktyka jest taka, że odprawiasz się nawet jeśli jest over i w gate zostajesz potwierdzony albo nie. Jeśli nie uda ci się polecieć jesteś przebookowany na następny lot... i tak w kółko. Dlatego ci co wiedzą o co chodzi (załoganci) często nie korzystają z tego bo wiedzą jak tanio kupić normalny bilet:)

Praca jest ciężka, w zależności od charakteru linii. Nie można porównywać za bardzo pracy w rejsówkach, LCC i charterach. Wszystkie te różnią się od siebie charakterem wykonywanej pracy.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 23 Maj 2014 00:39 

Znajoma znajomej lata w Etihad - siedzi na co dzień w Abu Dhabi w opłaconym domu przez linie, ma kilka biletów rocznie za friko dla rodzinki i lata ogólnie tak, że leci na miejsce i po kilku dniach powrót także trochę świata zwiedziła. Odnośnie zarobków nie wypowiem się ale podejrzewam, że całkiem spoko zarabia. Ale coś za coś.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 26 Maj 2014 02:15 

Ktoś wie iloma językami powinno się władać, żeby przyciągnąć uwagę pracodawców? ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 26 Maj 2014 04:42 

niebieski
Zależy w jakiej linii chcesz pracować. Na czarteki przyjmowali w tym roku ze znajomością angielskiego. A patrząc czasem po zalogach to z tą znajomością angielskiego jest różnie. Wiadomo im więcej tym lepiej, ale żeby mieć flagę języka na tabliczce koło nazwiska, niektóre linie robią testy językowe.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 26 Maj 2014 07:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Na National Geographic, bodajże w serii "Megalotnisko w Dubaju", jest odcinek pokazujący m.in. szkolenie personelu pokładowego. Jest tam też, o ile pamiętam, kandydat na stewarda z Polski ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 26 Maj 2014 10:23 
Awatar użytkownika

Z opowiadań kolegi, do ryana można iść z podstawową znajomością angielskiego. Na początku jest ten płatny kurs, który jest oczywiście po angielsku, wtedy można zweryfikować swój język. I z tą płatnością za kurs to zdaje się nie jest tak źle - ściągają to z pensji dopiero po rozpoczęciu pracy (albo przynajmniej sporą część opłaty można im oddać z przyszłej pensji).
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 26 Maj 2014 22:26 

niebieski
@tajniak,
kilka postów wyżej nawet w ofercie pracy jest napisane, że linia lotnicza może pokryć takie koszty.
(zabrać je z pensji) :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości