Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lut 2016 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 57 194
Krajów: 6 / 2.8%

Dokąd
  • Bangkok

Data wylotu
  • 26.01.2017

Data powrotu
  • 05.02.2017

Długość pobytu
  • 10

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • 26.01-05.02.17 znalazlem za 1658 zl

Dodatkowe informacje
  • Termin jaki mi odpowiada to koniec stycznia do polowy lutego.
    Juz troche forum przewertowalem i widzialem, ze sporo osob pisalo zeby nie liczyc na takie loty za 500 zl (nie liczac jakichs bledow bo i tak zanim to zauwaze to juz bedzie wyprzedane :D ), ale wole sie upewnic od bardziej doswiadczonych osob.
    Zawsze jezdzilem na wycieczki zorganizowane, ewentualnie na wlasna reke, ale po naszym kontynencie i nie mam doswiadczenia z takimi "egzotykami". Czy oplaca sie teraz rezerwowac, czy jednak lepiej czekac z rezerwacja?
    Myslalem tez o koncowce grudnia - wyjazd od razu po swietach i powrot kolo 6 stycznia, ale wtedy ceny sa kosmiczne.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 24 Lut 2016 16:05, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 24 Lut 2016 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Dość wcześnie jeszcze na zakup, ale z drugiej strony to 1658 zl to bardzo dobra cena. Jakie linie? UIA?

-- 24 Lut 2016 14:31 --

Co do ewentualnego wyjazdu na okres świąteczno-noworoczny, to pamiętaj, że nie tylko bilety wtedy drogie. Ceny na miejscu też idą wtedy mocno w górę.

Jedyne na co można liczyć taniej, niż twoja cena to:
- Składak przez jakieś inne europejskie miasto, ale i tak nie musi być wiele taniej, a wygoda też się liczy.
- Czarter z Rainbow Tours, ale z nimi zazwyczaj cieżko złożyć lot w dwie strony w niskich cenach.
- Ewentualna mega-promocja jak np. słynna "Bitwa Warszawska" gdy Emirates i Qatar zaczęły latać z Warszawy - mała szansa jednak, że znów pojawi się u nich Bangkok za 1400 zł.

-- 24 Lut 2016 14:36 --

Może jeszcze Norwegian, ale z nimi licząc doloty z Warszawy i tak ciężko zejść poniżej tego co znalazłeś. Jeśli to UIA, to w cenie masz też posiłek, to miłe oraz bagaż ;) Piszesz, że potrzebujesz podręczny tylko, ale Bangkok to dobre miejsce na zakupy przed wylotem, wtedy wygodniej mieć normalny bagaż, zwłaszcza jak jest w cenie. Linie nie są specjalnie super, ale dają radę. Ewentualnie można polować na jakiś Qatar w okolicy 1800 zł.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.
Koala22 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 24 Lut 2016 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
To UIA.

Bonieq2 dobrze prawi. Cena jest bardzo dobra.
Ewentualnie taniej może jeszcze wyjść składak przez Filipiny, jeśli Cebu wrzuci promocję w marcu.
Ale składak, to składak :D I na dodatek na około :D

#4 PostWysłany: 24 Lut 2016 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Szczerze, to mając lot z jedną przesiadką, obiadkiem i kawusią za 1650 zł to chyba nie chciałoby mi się kombinować ze składakiem przez Dubaj (i coś tam pewnie jeszcze po drodze) i Manile ;)
 Profil Relacje PM off
MaPS lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Lut 2016 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
Mi by się też nie chciało, zostałbym na Filipinach, ale są tacy co wdrażali takie plany w życie ;)
To była zawoalowana próba przekonania kolegi pytającego do odwiedzenia Filipin :D
bonieq2 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:05 

Ja bym akurat wolał zapłacić 1800 i nie lecieć UIA.
Przede wszystkim to jednak zgadzam się z @MaPS że jak ktoś trafi już do Manili, to niech szybko bierze krajówkę i zostaje na Filipinach (ale nie w Manili).
 PM off
MaPS lubi ten post.

#7 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:09 
Awatar użytkownika

Tak, linie to UIA, troche mnie odstrasza lot przez Ukraine, ale co tam, raz sie zyje.
Chyba, ze to faktycznie jakies fatalne linie i lepiej szukac czegos innego, ale z drugiej strony wolalbym zaoszczedzic na przelocie i wiecej wydac na miejscu.
Co do bagazu podrecznego to chce tylko jego zabrac ze soba poniewaz jestem z Gdanska, a wylot do BKK bylby z Warszawy, nie musialbym jechac samochodem do stolicy tylko przelecialbym od siebie Ryanairem za 19 zl w jedna strone, a pozniej dojechal busem za bodajze 8zl. a taki sam lot z bagazem to juz sie robi jakies 140 zl w jedna strone ;)

Ostatnio edytowany przez pawel1899, 24 Lut 2016 16:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:13 

@pawel1899, dobrze kombinujesz bo masz na miejscu pralnie na każdym kroku, gdzie wypierzesz ciuchy.
Kilka dni temu wróciłem z dwutygodniowej podróży po Filipinach i też wziąłem jedynie podręczny. Masa osób tak podróżuje i sobie chwali :)

Co do UIA to nie miałem akurat na myśli lotu przez Ukrainę. Bardziej to, że te linie są po prostu słabe.

Link do opinii: http://www.airlinequality.com/airline-r ... -airlines/
 PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Lot przez Ukraine nie jest specjalnym problemem. Leciałem UIA w jedną strone z BKK w zeszłym roku, wszystko normalnie. Samolot może nie najnowszy i siedzenia średnio wygodne, obsługa też nie jakoś specjalnie przyjemna. To jednak już lekkie czepianie się z mojej strony. Gdyby powiedzmy do 150 zł więcej był Emirates czy Qatar (o ile bez zbyt długiej przesiadki), to wolałbym ich niż UIA. Jednak za 1650 w jakby nie patrzeć wysokim sezonie cena na prawdę ok.

Jeżeli jesteś z Gdańska, a nie Warszawy to jeszcze ewentualnie Norwegian w składaku.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:18 
Awatar użytkownika

Dzieki wielkie za opinie, tak jak napisalem wczesniej (edytowalem post), nie potrzebuje luksusow na te pare godzin lotu.
Wole w slabszych warunkach leciec za 1700 niz placic np. 2500 bo ta roznice wole wydac na miejscu ;)
A np 2-3 przesiadki to juz w ogole mnie odstraszaja...
Bardziej myslalem ze chodzi o bezpieczenstwo :D

Dokladnie, za np. 150 zl bym sie nie zastanawial i tez wolal doplacic do lepszej lini, jednak w tych terminach na obecna chwile jest duzy skok cenowy, stad moj temat i zapytanie czy warto rezerwowac ;)

Ostatnio edytowany przez pawel1899, 24 Lut 2016 16:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:18 

bonieq2 napisał(a):
[...]Samolot może nie najnowszy i siedzenia średnio wygodne, obsługa też nie jakoś specjalnie przyjemna. To jednak już lekkie czepianie się z mojej strony.

To co się miało jeszcze wydarzyć by czepianie było uzasadnione, skrzydło miało odpaść? :)

Płaci się godne pieniądze za bilet (lekko mniej od średniej za tą trasę), a dostaje na dobrą sprawę jedynie dowóz na miejsce z opcją spóźnień, niewygodą w środku, nieuprzejmą obsługą i większym ryzykiem zgubienia bagażu (to ostatnie akurat autorowi nie grozi).
 PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:24 
Awatar użytkownika

Aha, co do bagazu to tez bardziej komfortowo bedzie nam podrozowac z podrecznym bo bysmy chcieli wyskoczyc np na 2 dni na Phuket wiec pewnie musielibysmy w miejscowych liniach albo wykupowac duzy bagaz albo w Bangkoku wziac hotel na te 2 dni wiecej po to tylko zeby bagaz tam na nas czekal te 2 dni, a tak to mala torba na kolkach i jazda ;)
W tym roku do Hiszpani jedziemy na 3 tygodnie z podrecznym to do Bangkoku spokojnie sie spakujemy na 10 dni (z czego pewnie 8-9 dni na miejscu).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss
Samolot ma mnie zabrać do celu, przede wszystkim, przy zapewnieniu odpowiedniego standardu bezpieczeństwa (a z tym w UIA nie jest źle o ile wiem). Jeżeli cena jest niska, to mogę przeboleć średnio wygodny fotel czy brak systemu rozrywki, zazwyczaj i tak przesypiam większą cześć lotu. Wolę takie "drobne" niedogodności i być na miejscu w 18 godzin, niż 3 przesiadki w składaku - chyba, że chodzi o lot długodystansowy OW, wtedy często składak jest jedyną tanią opcją.

Co do bagażu, to w 100% się zgadzam, że podręczny. Jednak będąc w Bangkoku zazwyczaj robię zakupy - ciuchy, a jeżeli lot do Europy to jeszcze kulinaria oraz prezenty. Wtedy rejestrowany się przydaje. Latam z hi-tec 60l z kominem, skompresowany przechodzi jako podręczny, a gdy trzeba to można go napchać po brzegi i do luku.

-- 24 Lut 2016 15:31 --

@pawel1899
Nie leć na Phuket, jest wiele ciekawszych i przyjemniejszych miejsc ;)

Ostatnio edytowany przez bonieq2, 24 Lut 2016 16:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#14 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Standard samolotu UIA, podobny do dawnych B767 Lotu. Jedzenie nienajgorsze, co do personelu też nie miałem zadniego problemu, mogę powiedzieć ze byłem miło zaskoczony pozytywnie (może dlatego ze gadałem z nimi po Ukraińsku)

Plus UIA dla mnie, to podział siedzeń na 2-4-2 a nie 3-4-3

Ale tak jak @Don_Bartoss powiedział. Warto brać UIA jak różnica z drugim najtańszym bilecie jest ponad 200 - 400 złoty. Warto poczekać, bo może EK albo QR da coś ciekawego za 1700-1800 PLN
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem świadkiem jednej dziwnej sytuacji w UIA. Układ 2-4-2, przede mną przy oknie jeden gość, a obok niego kobieta - nieznajomi dla siebie. W środkowym dwójka dzieci - nastolatek oraz kilkuletnie. Zdaje się, że przepisy bezpieczeństwa tego zabraniają, więc podchodzi stewka. Rodzinka z Ukrainy, facet obcokrajowiec. Stewka gada po ukraińsku, puszczają oczko do siebie, po czy karze facetowi się przesiąść na środek - zamienić się z dzieckiem. Niby ok, dziecko musi siedziec z rodzicem, ale równie dobrze mogła zamienić się ze starszym synem i usiąść na środku. Facet lekko oporował (lecz bardzo grzecznie), pytał o co chodzi. W odpowiedzi stewka na niego nakrzyczała, że ma się przesiąść i już, koniec dyskusji. To mam na myśli pisząc, o niezbyt miłej obsłudze. Bo, to czy ktoś się uśmiecha od ucha do ucha przez cały 12h lot, czy też nie - na prawdę mało mnie rusza.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Lut 2016 17:26 
Awatar użytkownika

@bonieq2
Czytalem juz i o Phuket i Pattay, ze nie warto, ale jakos zawsze wole sam przezyc to i wtedy wyciagac wnioski, tym bardziej ze maja to byc wypady na 1-2 dni, a nie na tydzien ;)
Swietny pomysl z tym plecakiem, o tym nie pomyslalem!
Przywozenie pamiatek jakos mnie nie kreci bo juz mi sie po calym mieszkaniu walaja rozne "pierdoly" z roznych zakatkow swiata, ktore tylko przestawiam z kata w kat, jednak jakies przyprawy, alkohol, zawsze mozna zabrac do kraju :)
Co do lini UIA to jak juz wspominalem, kieruje sie glownie cena i bezpieczenstwem, luksusow nie potrzebuje.

Teraz z ciekawosci jeszcze raz sprawdzilem te ceny i wychodzi to tak:
1. UIA - 1691 (poszlo w gore o pare zlotowek)
2. Przez Wieden LOT + Australian - 2120
Roznica 430 zl, 860 zl przy 2 osobach, bardzo duzo moim zdaniem i za to mozna juz ogarnac nocleg na miejscu albo jakies atrakcje.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lut 2016 17:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Pasty curry w podręcznym chyba nie przejdą ;) Co do alkoholu, to Hong Thong raczej furory w Polandzie nie zrobi ;)

Przez Wieden LOT + Australian - 2120 - nie ma sensu taki bilet z takim wyprzedzeniem. Albo czekaj na promo z innymi, albo kup ten UIA, wiele taniej nie będzie. Pytanie też z jak dużym wyprzedzeniem musisz zaklepać urlop i czy "na sztywno".
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Lut 2016 18:16 

Loty: 119
Kilometry: 254 856
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
bonieq2 napisał(a):
@pawel1899
Nie leć na Phuket, jest wiele ciekawszych i przyjemniejszych miejsc ;)

Bonieq2 - Uważasz że podróż z dzieckiem 5 letnim do Phuket jest nie odpowiednie - wybierając takie plaże jak Kamala, Karon czy Kata?
W pierwszej podróży do Tajlandii skorzystałem z Twoich wskazówek, chciałby i teraz dowiedzieć się co myślisz o tych plażach. Bangkok chciałbym ominąć - bo co tam ciekawego dla takiego dzieciaka.
Oprócz 7-9 dni na Phuket mam w planie okolice Krabi - 4 dni, PhiPhi 2 noce, no i chyba Similan 2 noce oraz z 3 Khao Lak + Singapur z 3 dni. Generalnie wypoczynek i nic ciężkiego dla dzieciaka w takiej temperaturze. Wyjazd na 3 tygodnie w kwietniu 2017r :)

#19 PostWysłany: 24 Lut 2016 19:20 
Awatar użytkownika

Co do urlopu na styczen to nie bedzie problemu zadnego, jednak bardziej to chodzi o to zeby miec juz ten spokoj psychiczny :D
Poczekam jeszcze tydzien i jak nic sie nie zmieni to klepne te bilety i bedzie z glowy :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Lut 2016 22:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@michal24

Kata i Karon jako plaże są dla dziecka ok, bo w miarę szerokie i piaszczyste. Same miejscowości natomiast to nie są zbyt urodziwe, dla mnie za duże i za gwarne. Moim zdaniem nie mają nic wspólnego z "rajskością". Nie znajdziesz tam małych chatek na samej plaży, totalnego luzu itp. Dla mnie to zupełne przeciwieństwo niż to co lubię.
O podróżowaniu z dziećmi praktycznie nic nie wiem, a na Kamala byłem tylko raz przejazdem i nie pamiętam za bardzo co i jak.

Jak będziesz mieć jakieś dalsze pytania, to wal śmiało.

@pawel1899
Komfort psychiczny rzecz ważna, a cena bardzo dobra :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości