Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Kwi 2017 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 1 284
Krajów: 1 / 0.5%

Dokąd
  • Kanada, Kuba, Meksyk, Peru, Chile, Nowa Zelandia, Australia, Indonezja/Malezja/Filipiny, Indie

Data wylotu
  • 18.07.2017

Data powrotu
  • 04.05.2018

Długość pobytu
  • ok. 10-12 miesięcy

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 3

Sam znalazłem
  • RTW za 2 os. dorosłe i niemowlaka - ok. 35000zł Wydaje mi się że to wysoka cena ale może dlatego że nie potrafię ułożyć trasy w korzystniejszy sposób

Dodatkowe informacje
  • Witam, w pogoni za marzeniami chcemy przez około rok podróżować po świecie, szukamy biletu Round The World ponieważ chcemy zbierać mile, mieć możliwość zmiany dat. Dużą zaletą są też tradycyjni przewoźnicy gdzie płacić za niemowlaka będziemy ok. 90% mniej niż za osobę dorosłą (czego nie ma w tanich liniach), zapewne oferują oni również lepszy komfort podróży co jest dodatkowym plusem (ale nie tak istotnym).
    Wyjechać chcemy po 16 lipca, trasa z grubsza wyglądałaby tak jak wyżej opisałam, jest możliwość modyfikacji jej np. pojechanie na Kubę będąc w Meksyku itp, do NZ czy na Bali będąc w AU.
    Po wstępnym przeliczeniu cen biletów na tej wybranej trasie w konkretnych datach, nie zważając na przewoźnika czy liczbę przesiadek, uwzględniając za to okres świąt i nowego roku, bez żadnych promocji (ceny z kayak.pl) cena za bilety dla 1 os. dorosłej to ok. 18000zł.
    Natomiast ceny biletów RTW na tej samej lub podobnej trasie mają się mniej więcej tak:
    star alliance - 47000/3os - nie mają opcji dla niemowlaka i połączenia na Kube..
    travelnation - czekam na odpowiedź
    indie.bootsnall.com/#/search 35000/3os
    Pytanie do Was, być może potraficie mi doradzić, gdzie jeszcze można kupić pewne bilety rtw i czy ktoś korzystał z oferty podanej wyżej strony Indie?
    Jeśli możecie mi zasugerować czy jakieś odcinki warto na razie pominąć składając trasę, to będę mega wdzięczna. Być może np. lepiej będzie przejechać Amerykę Środkową do Peru niż pozwiedzać ją i wracać do Meksyku?

Wylot nie musi być z Krakowa, chociaż stąd będziemy startować. Może to być zarówno inne lotnisko w Polsce jak i w Europie byle by się opłacało :)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 04 Kwi 2017 23:10 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Moim zdaniem bardzo dużo zwłaszcza, że masz ogromny wybór dat i nie musisz co do dnia organizować przelotu.
Nie musisz kupować biletu RTW np. OneWorld, składaj poszczególne etapy na osobnych biletach co najwyżej z danego sojuszu. Na pewno pomoże Ci Google Flights - jeśli możesz zmodyfikować trasę to pokaże Ci gdzie najtaniej dolecisz danego dnia etc.

No i @‌Anonim‌ tutaj na forum składa fajne RTW.

Chociaż to nie moja sprawa to spytam... z NIEMOWLAKIEM na roczną podróż dookoła świata, do krajów gdzie nie będziecie mieli dostępu do bezpłatnej opieki medycznej (nie sądzę, by jakiś ubezpieczyciel podjął się ochrony zdrowotnej na tak długi okres czasu w przypadku niemowlaka a nawet jeśli to za olbrzymie pieniądze)?? Nie lepiej poczekać z marzeniami, o których piszesz, aż dziecko trochę podrośnie i przynajmniej będzie potrafiło samo chodzić i mówić (np. co mu dolega)?? (to i tak napisane BARDZO dyplomatycznie) :? :shock: :o
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
Limetka uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Kwi 2017 23:13 
Awatar użytkownika

Kilometry: 282
HON fly4free
Nie zrozum mnie zle ani opacznie, ale bebika ciagnac w taka tyrke.. nie mnie oceniac. zgadaj na PW osoby z forum ktore w ciagu ostatnich 2 latach robily RTW i zrob sonde ile z nich braloby bebika.. a ile powtarzaloby RTW samo..

Odniose sie tylko do ceny: zlepisz cos za 6-8000 PLN od osoby doroslej sama, bez posrednika. No chyba ze uprzesz sie ze chcesz to miec na 1 bilecie.

Aha, no i zrob sobie od razu kwotacje ubezpieczenia dla 3 osob na Twoj okres podrozy - to moze tez znacznie wplynac na koszt totalny
5 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 04 Kwi 2017 23:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie będziecie pierwsi ani ostatni podróżując w takiej konfiguracji. W necie można znaleźć mnóstwo relacji wraz z wyliczeniami :D

#5 PostWysłany: 05 Kwi 2017 00:31 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 643
Kilometry: 1 392 762
Krajów: 76 / 35.5%
Ja proponuje zaczac od biletu open Jaw albo one way. Na jednym bilecie to troche szkoda dolarow ;)

#6 PostWysłany: 05 Kwi 2017 07:34 

niebieski
Można za mile zawsze ogarnąć całą podróż i wtedy wyjdą śmieszne pieniądze ;)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
mashacra lubi ten post.

#7 PostWysłany: 05 Kwi 2017 08:32 
Awatar użytkownika

Jasne, tylko jeszcze trzeba je mieć. 3 osoby to lekką ręką kilkaset tysięcy mil niezależnie od sojuszu :)

#8 PostWysłany: 05 Kwi 2017 08:42 

niebieski
Fakt, trochę ich potrzeba ;)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

#9 PostWysłany: 05 Kwi 2017 10:26 

Gdybym miał się wybierać w RTW z niemowlakiem to z Waszej listy państw do odwiedzenia zostałyby tylko Kanada, Australia i Nowa Zelandia. Od siebie dodam USA i Japonię. Super trasę można z tego złożyć W październiku byliśmy 2 tygodnie w Japonii z naszym trzynastomiesięcznym synem i po tej podróży nie wyobrażam sobie wyjazdu do kraju gdzie higiena i opieka medyczna nie są na najwyższym poziomie.
Limetka lubi ten post.

#10 PostWysłany: 05 Kwi 2017 12:20 
Awatar użytkownika

Kilometry: 1 284
nick napisał(a):
Nie będziecie pierwsi ani ostatni podróżując w takiej konfiguracji. W necie można znaleźć mnóstwo relacji wraz z wyliczeniami :D

Znaleźć podobną trasę wcale nie jest tak łatwo bo Kanada nie jest zbyt popularnym kierunkiem przy locie dookoła świata :) natknęłam się na jedną relacje z kosztami lotów i wyniosły one kilkanaście tysięcy przy czym podróżnik spędził na szukaniu lotów mnóstwo czasu, nie zawsze leciał dokładnie tam gdzie chciał i kolejnym razem kupiłby bilet rtw..
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Kwi 2017 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Jak przyjrzysz się dobrze wrzutkom na forum to znakomita większość RTW zawiera pobyt w USA lub w Kanadzie właśnie. A 18.000 zł za sam bilet to może nie kosmos, ale nawet słabo obeznani z wyszukiwaniem takich tras użytkownicy, napiszą ci, że można taniej. I jeszcze jedna uwaga przy takim bilecie. Wyobraź sobie, że spóźnisz się na jeden z pierwszych kilkunastu odcinków lotu i cała reszta przepada;-)

#12 PostWysłany: 05 Kwi 2017 12:49 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Raczej widzę to tak, że kupujesz od razu pewną trasę na różnych biletach i jeśli potrzebujesz zmian to najwyżej ratujesz się tym co najtańsze by w pewnym punkcie dogonić plan. Nie ma siły by taka opcja wyszła drożej. Powinna wyjść znacznie taniej.
Oczywiście wszystko zależy od tego ile chcesz zobaczyć i jakie kraje odwiedzić.
Jednak plan z całkowicie nowym krajem co 2-3tyg i to z dzieckiem może się okazać niezwykle męczący. Nie wiem czy warto dla takiego planu przepłacać za bilet.

Niemowle to niewiele mówi. Zupełnie inna jest podróż z dzieckiem które ma kilka miesięcy i takim które ma prawie 2 lata (jedno i drugie płaci tylko opłaty, nie płaci za bilet - ale te opłaty różnią się mocno pomiędzy liniami - 50-500zł). Poczytaj o podróżach z dzieckiem, żeby potem nie było zdziwienia. Bo kilka dni temu czytałem artykuł zszokowanej matki-podróżniczki, że dziecko wbrew blogom które czytała (choć ja na takie nie trafiłem), odczuwa jet-lag, nie czuje się komfortowo w upale i nie je lokalnych specjałów oraz płacze bez powodu.
Ze swojej strony poza typowymi kierunkami z dzieckiem (USA, Kanada, Australia, NZ), polecam też Japonię i RPA.
Japonię przerabialiśmy z dzieckiem nieco ponad 1,5 roku. RPA 2,5 roku.

Kraje typu Kuba, Indie bym omijał ze względu na duże ryzyko sanitarne.
Peru z dzieckiem też nie widzę (chyba, że tylko Cuzco).
Filipiny, Indonezja, z dzieckiem bałbym się Dengi.

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 05 Kwi 2017 13:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 413 398
Krajów: 44 / 20.6%
niebieski
co wy z tymi dziećmi? Dziecko to nie żadna przeszkoda. też myślałem z dziećmi wyruszyć tak na rok w podróż, ale praca trzyma niestety jak na razie :) Ja bym kupił OW w jakimś kierunku za jakies śmieszne pieniądze a potem dokupował kolejne odcinki po drodze co się znajdzie taniej.

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:01 
Awatar użytkownika

srebrny
rob_sad napisał(a):
Bo kilka dni temu czytałem artykuł zszokowanej matki-podróżniczki, że dziecko wbrew blogom które czytała (choć ja na takie nie trafiłem), odczuwa jet-lag, nie czuje się komfortowo w upale i nie je lokalnych specjałów oraz płacze bez powodu.

Wiem, że to poza tematem, ale wrzuć linka;-)

#15 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:07 

srebrny
Proszę bardzo:

http://www.karolinaponzo.com/pl/2017/04 ... dzieckiem/

Nie, że komuś chcę zniechęcić podróż z dzieciem. Wręcz przeciwnie. Dziecko nie jest i nie powinno być powodem do siedzenia w domu, a z własnego doświadczenia wiem jak bardzo dziecko potrafi się z każdej podróży cieszyć. To wynagradza trudy.
Ale nie oznacza to, że do takiej podróży można podchodzić bez jakiegokolwiek dodatkowego przygotowania ;) Podróż z dzieckiem trzeba jednak w sporym zakresie dostosować do dziecka i znacznie ograniczyć swoje oczekiwania.
Ten artykuł mnie bardziej rozśmieszył, niż dał do myślenia ;)

Gdy po Japonii polecieliśmy na 4 dni na Maltę, moje założenia i plany były tak ograniczone, że przeżyłem szok po zrealizowaniu planu w wersji MAX w pierwszą dobę po lądowaniu ;)

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 05 Kwi 2017 13:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:09 
Awatar użytkownika

Kilometry: 282
HON fly4free
Limetka napisał(a):
...bo Kanada nie jest zbyt popularnym kierunkiem przy locie dookoła świata :) ...

Na moje 3 RTW wszystkie wiodly przez Kanade :D
Ale to chyba wyjatki potwierdzajace Twoja regule :lol:

#17 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo dobry i szczery artykuł. Ja akurat zgadzam się z jego autorką w każdym aspekcie. Widziałam wiele umordowanych młodych matek i wielu wkurzonych młodych ojców na drugim krańcu świata próbujących okiełznać ryczącego niemowlaka. No ale przecież podróżowanie to ich pasja. Nie będą niczego zmieniać i czekać, aż dziecko podrośnie.

#18 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:34 

srebrny
To normalne, że dziecko czasem płacze. Mi jedynie chodziło to, że jak widać niektórym się wydaje (niby na postawie blogów), że dziecko w podróży niekoniecznie będzie płakać, cierpieć z powodu jet-laga, marudzić na obce jedzenie.
Artykuł jest szczery, ale napisany z punktu widzenia rodzica TOTALNIE nieprzygotowanego do wyjazdu z dzieckiem. Ja tu widzę wręcz jakąś patologiczną naiwność.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Planujcie tak zeby miec rozdzine/znajomych po drodze, chocby ze wzgledu na roznego rodzaju ryzyka zdrowotne. Taniej bedzie i bezpieczniej jakby rozbic to na 2 wyjazdy raz Azja+ Australia raz Ameryki. Ja bym sie w zyciu nie podjal organizacji takiego wyjazdu, mimo ze nasz "bebik" byl juz z nami na 3 kontynentach, ale zawsze roblismy wywiad infrastruktury na miejsci.
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.

#20 PostWysłany: 05 Kwi 2017 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 413 398
Krajów: 44 / 20.6%
niebieski
Każde dziecko jest inne. Ja mam dokładnie odwrotnie z dziećmi niż przedstawione jest to w artykule a córka zaczęła w wieku 6 miesięcy i w wieku 6 lat ma już 38 lotów za sobą a syn zaczął w wieku 4 miesięcy od 2 dniowej podróży w jedną strone na Hawaje . Czasami lecieliśmy po 17 godzin 1 samolotem albo 2 dni w jedna stronę i ZERO marudzenia. Zawsze w podróży dzieci są grzeczniejsze niż w domu.. Córka jadąc na mazury 2h marudzi a będąc w dalszej podróży nigdy. Wspinaczka z niemowlakiem kilka km pod górę czy chodzenie po dżungli? Zero problemów. Ja mogę być przykładem tych wszystkich artykułów jak to pięknie jest z dzieckiem bo u mnie tak po prostu jest bez żadnego koloryzowania.

Image

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości