Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jednodniowa wycieczka
#1 PostWysłany: 04 Sie 2010 12:44 

Czy mozna zestawic jednodniowa wycieczka z Krakowa Ryanairem, zeby to w ogole mialo sens? Zauwazylem juz, ze do Londynu jest ranny wylot i wieczorny powrot, ale nie wiem czy w ogole mialbym czas wtedy na cokolwiek. Sa jeszcze inne opcje na jeden dzien, poltora, tak, zeby nie trzeba bylo korzystac z noclegu (ewentualnie jakis b. tanie spanie)?

Jaki jest najtanszy lot w polaczeniu z tanimi noclegami w danym miescie lecac z Krakowa?

Chcialbym wybrac sie do Sztokholmu, ale jak widze, sa loty najblizsze miedzy soba czwartek-sobota. Dwa noclegi po 200zl to bylby troche za duzy wydatek jak dla mnie na tak krotka podroz. Chyba, ze kombinowac tak, by byl hostel i zabrac z Polski grupe 4-6 osob.

Doradzcie cos, czy w ogole warte zachodu jest rozwazanie opcji na 1 dzien, gora 2 dni.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 04 Sie 2010 14:30 

Do Bergamo masz loty praktycznie codziennie. Możesz się też wybrać np. do Belgii (Charleroi). Jeśli chcesz się wybierać na krótkie wypady (do dwóch dni), to zdecydowanie łatwiej składa się wyjazdy, jeśli przylot albo wylot są niekoniecznie z tego samego lotniska (czyli w twoim przypadku z Krakowa). Nie wiem gdzie konkretnie mieszkasz, ale niedaleko Krakowa są Katowice, a jeśli możesz zaakceptować nieco dłuższy dojazd pociągiem, to dookoła jest Wrocław, Rzeszów, ew. Łódź, W-wa, albo Bratysława. Wtedy lista tanich i prostych do sklecenia wycieczek zdecydowanie się wydłuża.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Sie 2010 14:52 

Dzieki. Rzeczywiscie zerkne, jakby sie to przedstawialo, gdyby powrot byl w innym miescie. Mieszkam w Krakowie.

Mediolan bylby fajny, gdyby nie drogi nocleg. Moglbym wydac na pokoj do 100zl. Hostelu z grupowa sypialnia tez chcialbym uniknac. Bardziej mi zalezy cos takiego znalezc, zeby byl tani nocleg albo wlasnie lot jednodniowy.

Nie ma chyba dla mnie problemu, gdyby powrot w W-wie czy Pyrzowicach, nawet Rzeszow.

Taka wycieczka interesuje mnie pod koniec wrzesnia lub na poczatku pazdziernika. Nie mniej, pytam sie tez ogolnie, bo nie mam zadnego doswiadczenia w lataniu.

PS. Patrze aktualnie czy bylby gdzies taki lot, zeby byc w Sztokholmie wczesnie rano lub w nocy, ale ciezko mi na razie znalezc. Wlasnie, zeby wrocic jednego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Sie 2010 15:47 

Kupowanie noclegu przy tanim wyjeździe na dwa dni jest nieco pozbawione sensu. Są dwie opcje, jeśli czujesz się na siłach i godziny lotów pasują, to możesz w nocy także zwiedzać. Wyśpisz się w domu. ;)
A jeśli nie to, wybieraj miejsca z lotami rano albo wieczorem, prześpisz się na lotnisku.
Pozostając już przy tym Bergamo, to odlot z Bergamo masz o 10:45, przylot do Bergamo 14:50. Z Pyrzowic wylot do Bergamo masz z samego rana o 6.
W związku z tym możesz się wybrać np. na zwiedzanie samego Bergamo w ten sposób - wylot z Krakowa, przylot chwilę przed 15. Kupujesz bilet 24 godzinny na komunikację (3.50) i łazisz sobie po Bergamo do oporu (w sensie do nocy albo dłużej), i wracasz ostatnim autobusem na lotnisko na noc. Następnego dnia o 10w miarę wypoczęty lądujesz z powrotem w Katowicach.
Albo wylatujesz z Katowic, a wracasz następnego dnia do Krakowa, wtedy masz na miejscu ponad dobę.

To tylko przykłady. Przy lotach z różnych lotnisk, miejsc na tanie i krótkie wypady jest wiele.

---------
A jako przykład tego, że takie podróżowanie może być ciekawe i jak najbardziej możliwe podam moją osobę. Zacząłem w grudniu i do tej pory udało mi się pozwiedzać trochę Europy za wręcz śmieszne pieniądze. Lecę na maksimum dwa - trzy dni. Zazwyczaj koszt tych wycieczek oscyluje wokół 100 - 150 zł. Rzadziej 200 zł. Żadnej wycieczki nie żałuję, może z wyjątkiem Oslo, które jest mało ciekawem miastem i zdecydowanie niefajnym miejscem do zwiedzania zimową nocą przy - 20 stopniach.
http://my.flightmemory.com/whisper - tutaj mapka moich lotów. Kolejnych dziewięć lotów do takich miejsc jak np. Bolonia, Ryga, Bratysława już zarezerwowanych.

Tylko uważaj. To może wciągnąć i będzie kolejny nałóg. ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Sie 2010 21:58 
Awatar użytkownika

Imho spokojnie dasz radę sobie posiedzieć w Londynie wylatując rano i wracając wieczorem :)

co prawda musisz doliczyć około 1.5-2h na dotarcie autobusem z lotniska do centrum i tyle samo w drugą stronę, ale się da co nieco zobaczyć, ja miałem ostatnio tam jakieś 8h-10h od przylotu do wylotu i spokojnie sobie można podjechać na Victoria Station, a tam przechadzka pod Buckingham Palace i dookoła po st. james park, dookoła niego jest sporo ciekawych budynków, muzeów i w parku przyjaznych wiewiórek :) ( daje to mniej więcej 4 km tras)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości