Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Maj 2014 20:33 

Cześć,
Gdzie polecacie szukać pracy na wakacje za granicą (ew. w kraju) na wakacje dla studenta/ucznia?
Mówię tu o pracy typu zbieranie truskawek/zbiór szparagów/hodowla kwiatów na miesiac/dwa w czasie wakacji.
Gdzie szukać i czy lepiej jest to robić bezpośrednio czy z pośrednikiem/biurem podróży?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 28 Maj 2014 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Nie ma to jak bycie ratownikiem WOPR na Bałtykiem za 1500 zł na miesiąc, ale przeżycia niezapomniane... :P

#3 PostWysłany: 28 Maj 2014 22:02 

niebieski
Najpewniej przez agencję danego kraju.
Jak masz u kogo spać (przyjmijmy, że to opcja A) to wtedy wypełniasz wszystko co trzeba, wysyłasz CV i w międzyczasie jeszcze czekasz na odpowiedź. (Też opcja dla osób ze słabym angielskim).

Jeżeli nie masz u kogo spać to wtedy w PL masz wiele agencji, które oferują pracę w Holandii najczęściej (fizyczna praca).

Na własną rękę możesz szukać jakichś stażów (biznesflow.pl) jeżeli komunikujesz się swobodnie w języku angielskim,
połowa z nich jest płatna, niestety większość jednak na dłużej niż wakacje.

Szczerze mówiąc jak to jest u nas - nie wiem.

Za granicę polecam raczej do Holandii, Anglii, Irlandii.

Chociaż znam również takich, którzy zdecydowali się pracować jako kelnerzy np. na Majorce (tu bardziej opcja przygody chyba, że masz jakieś dodatkowe atuty np. znasz się na masażu lub możesz uczyć ludzi języków).

Ciężko cokolwiek powiedzieć skoro nie wiemy czy szukasz pracy fizycznej, w jakim stopniu znasz angielski, czy naprawdę chcesz tyrać i zarobić więcej czy bardziej trochę przeżyć i zarobić mniej.

;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Maj 2014 22:04 
Awatar użytkownika

Zbieranie truskawek w Norwegii. Można pojechać na czarno i dość łatwo się zaczepić, ale chyba lepiej próbować przez jakieś biuro - z ubezpieczeniem itp., dużo się nie traci na pośrednictwie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Maj 2014 17:34 

Zbanowany
Jeśli jesteś młody polecam au pair ! Mieszkanie i jedzenie zapewnione, wiadomo nie zarobi się kokosów ale da się zaoszczędzic.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Maj 2014 11:05 

niebieski
Są właśnie programy typu au pair albo work&travel, ale tego się nie załatwia od ręki. (już na pewno tego drugiego).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Maj 2014 11:19 

Z programów work&travel polecam camp america - wyjazd do Stanów na obóz dla dzieci, albo do resortu. Dużo się nie zarabia (za pierwszym razem :D), ale spokojnie wystarcza na zjeżdżenie całego kraju. Biuro jest naprawdę porządne - wszystko załatwiają, dbają o uczestników, nie ma problemów z otrzymaniem wizy J-1.

Konkurencja to np.
CCUSA - nieco bardziej elastyczna opcja: można samemu wybrać miejsce pracy. Mają też wyjazdy do Kanady, niestety dosyć drogo :(
Camp Leaders - ciut tańsi od CA, przynajmniej z tego, co sprawdzałam.
Get Australia - praca w Australii, ale niestety pośrednictwo dużo kosztuje :(
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Maj 2014 11:51 

niebieski
Camp America to jeden z najpopularniejszych programów tego typu.

Z doświadczeń moich znajomych, którzy byli to minusem jest właśnie brak dużych środków przywiezionych ze sobą,
nie wybieranie miejsca samotnie etc.

Oczywiście cenili przygodę i później czas, który mogli poświęcić na podróż.

Olbrzymim plusem jest to, że zwracają koszty jeżeli "coś się posypie" np. sprawy z wizą.

To trochę przypomina mi wyjazdy organizowane przez AISEC (wolontariaty etc.) , może błędnie, ale mają jednak trochę wspólnego.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Cze 2014 23:58 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 81 095
Krajów: 21 / 9.8%
Z ajsekiem jest ten problem, że dostęp do ich bazy wolontariatów grubo kosztuje. Generalnie wydaje mi się to ładnie pomylone - chcesz gdzieś wyjechać, żeby pomagać innym ludziom, wykonywać jakąś pracę za darmo na czyjąś rzecz i musisz za to zapłacić :lol:

#10 PostWysłany: 05 Cze 2014 22:07 

niebieski
Cofam to co powiedziałem o au pair, właśnie koleżanka dostała się na rok do USA.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Cze 2014 00:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Autorowi chyba chodziło o pracę dającą możliwość zarobienia sensownych pieniędzy. Ja bym próbowała nawiązać kontakt bezpośrednio z plantatorem uprawy, olewając pośredników. Pytanie, jak to zrobić - lecieć czy kontaktować się z kraju? Na początku należałoby przeszukać internety, czy w ogóle są jakieś kontakty z takimi osobami, a jak nie, to spróbować skontaktować się przez kogoś, kto tam jest. Ewentualnie lecieć i szukać na miejscu. Tak jak ktoś tu już napisał, dobry ($$$) kierunek to Norwegia, choć nie wiem, jak jest z łatwością znalezienia pracy w porównaniu do innych, wymienionych wcześniej krajów.

Jeśli chodzi o AIESEC to logiczne jest, że pobierają opłatę za dostęp do bazy danych - przecież KTOŚ musi ją ogarniać, a kto miałby to robić za darmo? Pomijam już kwestię, że jak ktoś jest zainteresowany wolontariatem w jakiejkolwiek dziedzinie to może znaleźć bez problemu taką opcję w ramach innych organizacji czy na własną rękę. AIESEC często organizuje organizuje wymiany nie mające nic wspólnego z ideą wolontariatu, coraz więcej opcji to 'wymiana kulturowa'. Zresztą chyba to też ich idea.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Cze 2014 12:44 

najlepiej to się dogadać bezpośrednio z właścicielem plantacji [mówię tu o pracy w Polsce], bo pośrednik też musi na Tobie zarobić. wybierz się na plantacje i po prostu popytaj na miejscu, przynajmniej bedziesz mieć rozeznanie
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Cze 2014 04:08 

Loty: 7
Kilometry: 10 978
Krajów: 4 / 1.9%
Bardzo ciekawy wątek, ale do rzeczy
get australia :) bardzo ciekawie wygląda ponad tysiąc funtów trzeba dać, a nie mogłem dostrzec czy w tym jest cena biletów lotniczych w co wątpie
o camp america, słyszałem znajomi byli i zależy gdzie się trafi, ogólnie przy pracy i intensywnym zwiedzaniu wyjdzie się na zero, raczej nie zarobkowo work and travel jest droższy ale da się zarobić co nie co
Byłem w Anglii na wakacje przez ostatnie dwa lata i mi po prostu zbrzydła ;)
O ile Australia jest moim marzeniem to na chwilę obecną nastawiam się na Skandynawie, byłem na chwilę w Norwegii i mi się bardzo spodobało.
Szukałem pracy w Norwegii po biurach typu adeco, ale nie za bardzo mogłem coś znaleźć.
Jeśli ktoś ma jakieś informację o pracy w norwegi to od przyszłego tygodnia mogę już pracować !
Oczywiście jest plan zarobić i zwiedzić co nie co :)

Jeśli ktoś jest chętny to pisać w grupie raźniej ! :D
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Cze 2014 08:20 

AdYaCh napisał(a):

Ale Holandia tylko jak się ma ukończone 23 lata. Wtedy ma się pełną stawkę. Jak się ma mniej, to i mniej płacą, np. 22-latek dostaje 85 procent stawki zasadniczej, a 18-latek zaledwie 45,5 procenta
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Cze 2014 08:57 

Gollum napisał(a):
AdYaCh napisał(a):

Ale Holandia tylko jak się ma ukończone 23 lata. Wtedy ma się pełną stawkę. Jak się ma mniej, to i mniej płacą, np. 22-latek dostaje 85 procent stawki zasadniczej, a 18-latek zaledwie 45,5 procenta
pośrednicy w Holandii często wyrównują te stawki różnymi dodatkami. Ja np. parę lat temu w holandi na wakacjach jako 18-latek zarabiałem dzięki dodatkom parę euro wiecej tygodniowo niż ludzie którzy byli tam na stale
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Cze 2014 09:06 

Ale nie wszyscy tak robią. Nie wszyscy też informują. Pracowałem z takimi, co dopiero na miejscu dowiedzieli się, że zarobią mniej niż się spodziewali i chętnie by od razu wrócili do Polski, gdyby mieli za co...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Cze 2014 09:57 

Loty: 527
Kilometry: 603 687
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Bud70 napisał(a):
najlepiej to się dogadać bezpośrednio z właścicielem plantacji [mówię tu o pracy w Polsce], bo pośrednik też musi na Tobie zarobić. wybierz się na plantacje i po prostu popytaj na miejscu, przynajmniej bedziesz mieć rozeznanie

O ile w Polsce to może mieć sens (ostatnio gdzieś w TV widziałem wywiad z plantatorem truskawek, który oferował 150 zł za dzień pracy plus nocleg i wyżywienie, pomijam limity ilościowe obowiązkowe do otrzymania takiej zapłaty) o tyle za granicą odradzam.

Większość znanych mi farmerów (mam na myśli Norwegię i zbiory truskawek, bo tutaj sam pracuję) ma swoich pośredników / ludzi odpowiedzialnych za organizację pracy i sami nie chcą się tym zajmować więc nawet jak ktoś przyjedzie w poszukiwaniu pracy odeślą go do pośrednika.

Czy pośrednik zaproponuje im jakąś pracę ? To już zależy od wielu czynników - czy widzi w nich potencjał na przyszłość, czy będą się nadawali do takiej pracy przy zbiorach (bo jak wiadomo do lekkich ona nie należy), czy ma wolne miejsca żeby ich gdzieś zakwaterować, czy ma dla nich pracę, itp.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Cze 2014 23:41 

Zdaniem córki studentki są bardzo podejrzane. Zna kilka osób, które się wybrały za granicę z nimi, a na miejscu nie czekało nic obiecanego.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Wrz 2014 13:58 

Pracowałam w Anglii w przeróżnych fabrykach. Pojechałam w ciemno a pracy szukałam na miejscu w agencjach pracy tymczasowej - Staffline.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: pietia oraz 16 gości