Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1241 PostWysłany: 26 Cze 2017 08:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie na wszystko odpowiem.
W moim indywidualnym przypadku jechaliśmy wieczorem z Varenny do Bergamo, w Lecco nie było za dużo czasu na przesiadkę i ew. kupno biletu.
Na stacji w Varennie wypatrywałem konduktora, podszedłem do niego, coś mu tam próbowałem powiedzieć o biletach, z jego odpowiedzi zrozumiałem, że mamy wsiąść i czekać, aż przyjdzie. Wsiedliśmy do wagonu w którym siedział albo do następnego, w każdym razie jakoś niedaleko. Kiedy przyszedł robiąc obchód pociągu, kupiliśmy u niego bilety do stacji docelowej tj. Bergamo. Płaciliśmy z tego co pamiętam gotówką, konduktor miał zdaje się jakiś terminal, ale czy to było do drukowania biletów, czy do płatności, nie pamiętam :( .

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1242 PostWysłany: 26 Cze 2017 09:32 
Awatar użytkownika

niebieski
@qbk
Ja nie byłem w Varennie w tym roku, więc może faktycznie teraz doliczają 1€ za obsługę. W sumie we Włoszech wszystko jest elastyczne i dużo zależy na kogo się trafi. Jak masz ustaloną sztywną trasę to najwygodniej jest kupić wszystkie bilety w autmacie w Bergamo i potem tylko kasować, a jak by kasownik nie działał, to podejść do konduktora w pociągu - za skasowanie na pewno nic nie doliczy :)
 Profil Relacje PM off  

#1243 PostWysłany: 05 Lip 2017 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 627
Kilometry: 1 137 708
Krajów: 111 / 51.9%
platynowy
szukałem przejazdu pociągiem na stronie Trenitalia i we wynikach mam poniższą informację. Czy to znaczy, że przejazd jest realizowany autokarem?
Dworzec autobusowy znajduje się gdzieś obok kolejowego w Palermo?

Załączniki:
autobus.png
autobus.png [ 5.93 KiB | Obejrzany 2287 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1244 PostWysłany: 05 Lip 2017 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
To połączenie z przesiadką - autobus do Piraineto, dalej pociągiem. Kliknij w trójkącik przy Cambi: 1, wyświetlą Ci się szczegóły.
 Profil Relacje PM off  

#1245 PostWysłany: 05 Lip 2017 16:02 

Zbanowany
(Trenitalia posiada również linie autobusowe)

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off
marcin.krakow uważa post za pomocny.

#1246 PostWysłany: 13 Lip 2017 14:09 

niebieski
-- 13 Lip 2017 14:03 --

marcin.krakow napisał(a):
Dworzec autobusowy znajduje się gdzieś obok kolejowego w Palermo?

Tak, tuż obok.
 Profil Relacje PM off  

#1247 PostWysłany: 16 Lip 2017 22:51 

Lekko odświeżę temat i mam małe pytanie na temat biletu kolei Włoskich. Przy kupnie biletu na stronie Trenitalji jest zaznaczone ,że jest on ważny 4 godz od kupna na określony przejazd. Przejazd zwykłym regionale ma trwać 3,05 h ,czyli mam pytanie,czy po kupnie tego biletu ,jeżeli wsiądę do pociągu po 2 godzinach i będę jechał i minie powiedzmy 5 godz ,to bilet jest już nieważny???
Ogólnie to chcę kupić bilet na przejazd z Rzymu do Neapolu i po drodze wysiąść na 2-3 godz w Cassino i dalej pojechać na tym samym bilecie pózniejszym pociągiem.
Gdzieś wyczytałem ,że na takim bilecie można robić max przerwę w podróży 6 godz.
 PM off  

#1248 PostWysłany: 18 Lip 2017 18:05 
Awatar użytkownika

Wiecie dlaczego niedostępne są bilety na przejazdy od 19.11 ? Tydzień prędzej wchodzi bez problemu. Pule wrzucane są tygodniami ?
 Profil Relacje PM off  

#1249 PostWysłany: 18 Lip 2017 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Wiemy ;)
Bilety są dostępne na max 4 miesiące do przodu.
 Profil Relacje PM off
Relaxa uważa post za pomocny.

#1250 PostWysłany: 26 Lip 2017 22:29 

Loty: 46
Kilometry: 51 607
Krajów: 10 / 4.7%
Posiada może ktoś kod rabatowy do italotreno na podróż 28.08.?
 Profil Relacje PM off  

#1251 PostWysłany: 03 Sie 2017 10:06 

niebieski
Mała rada dla podróżujących pociągami Regionale.
Piątek, odjazd z Bolonii w kierunku Rimini (pociąg relacji Piacenza - Ancona), godz. 14:35. Zostajemy na peronie z powodu fizycznego braku możliwości wejścia do wagonów. Full

Rada: jak jest czas do podjedźcie do Castelfranco Emilia (pierwsza stacja wstecz), gdzie w barze dworcowym miło spędzicie czas i normalnie wejdziecie do pociągu :D
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#1252 PostWysłany: 24 Sie 2017 10:42 

boogeyman napisał(a):
Witam,
jak wygląda punktualność pociągów Trenitalia? Będę jechał z Genui do Bergamo z przesiadką w Mediolanie i na zmianę pociągu mam tylko 10 minut. Wykonalne? Przy okazji, można gdzieś online sprawdzić z jakiego peronu odjeżdżają/przyjeżdżają pociągi + jakaś mapka dworca? Tak aby było wiadome gdzie biec ;)
Pozdrawiam

Zacytuję siebie :P Udało się bez problemu :) Pociąg z Genui miał małe opóźnienie, ale ten z Mediolanu tez później odjechał :P Spoko jest ten dworzec, gdyby taka przesiadka była np. w Poznaniu to ciężko by było. A tak wszystkie pociągi na jednym poziomie dużo ułatwiają.
Swoja drogą, punktualność dla Włochów to chyba abstrakcja, sporo różnymi środkami komunikacji jeździłem i nic nie było na czas :P Jedynie metro, chociaż tutaj opieraliśmy się na podawanym czasie za ile przyjedzie, więc nie mam pojęcia jak to wygląda względem rozkładu.
 Profil Relacje PM off  

#1253 PostWysłany: 03 Wrz 2017 12:51 

niebieski
Będę służbowo we Włoszech i chciałem jechać na jednym odcinku delegacji pociągiem. Chciałem się zarejestrować na stronie trenitalia, ale tam jest napisane, że karta Freccia jest tylko dla zameldowanych we Włszech. Jak nierezydent może korzystać z takiej karty? Druga sprawa, czy ktoś może rozliczał się przedstawiając bilet internetowy w formie wydruku? Faktury VAT online wystawiane są chyba tylko włoskim płatnikom i to zarejestrowanym?
 Profil Relacje PM off  

#1254 PostWysłany: 04 Wrz 2017 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@krzysztof.ka Prawie na pewno rozliczysz się "normalnym biletem". U nas też bilet jest tożsamy z fakturą VAT. Z resztą na większości biletów (lub w regulaminach) jest to zapisane. Ja zawsze rozliczałem się biletem kolejowym, autobusowym... (także włoskim), fakturę wrzucałem tylko za połączenia lotnicze lub promowe (międzynarodowe) ... :roll:
krzysztof.ka uważa post za pomocny.

#1255 PostWysłany: 05 Wrz 2017 14:37 

niebieski
W PL możesz się rozliczać biletem o ile zawiera on numer NIP wystawcy oraz kwotę VAT pokazaną osobno. Nie jest wówczas potrzebna faktura VAT
rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 listopada 2008 r., § 17

W przypadku Twoim, czyli wyjazd i przyjazd jest poza PL - bilet będzie rozliczony jako koszt wyjazdu służbowego bez konieczności rozliczania VAT.
 Profil Relacje PM off
krzysztof.ka uważa post za pomocny.

#1256 PostWysłany: 06 Wrz 2017 21:44 

Planuje jechac z Rzymu do Polignano a mare.
Mogr kupic biletu od razu alr na przesiadkę w Baru mam tylko 5 minut.
Czy jeżeli kupie bilet na pociag typu regionalne i pojadę nastepnym pociagiem to bedzie ok?
Inaczej mowiac czy bilet kupiony np. na 14.05 bedzie wazny rowniez na tym samym kursie o 16.05?
Jezeli kupie bilet na wczesniejszy a nie zdaze- ŹLE
nie kupie na wczesniejszy a bede punktualnie to na stacji nie kupue bilety.

Co radzicie?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1257 PostWysłany: 07 Wrz 2017 18:17 

Planuje jechac z Rzymu do Polignano a mare.
Mogę kupic biletu od razu ale na przesiadkę w Bari mam tylko 5 minut.
Czy jeżeli kupie bilet na pociag typu regionalne i pojadę nastepnym pociagiem to bedzie ok?
Inaczej mowiac czy bilet kupiony np. na 14.05 bedzie wazny rowniez na tym samym kursie o 16.05?
Jezeli kupie bilet na wczesniejszy a nie zdaze- ŹLE
nie kupie na wczesniejszy a bede punktualnie to na stacji nie kupue bilety.

Co radzicie?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1258 PostWysłany: 07 Wrz 2017 18:45 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@proporcowy - z tego, co pamiętam, to bilety na zwykłe regionalne są ważne określoną ilość godzin od skasowania, w dowolnym pociągu - podobnie jak w Polsce (poza elementem kasowania).

#1259 PostWysłany: 07 Wrz 2017 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 124
Kilometry: 124 613
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Bilety na pociągi regionalne są ważne do 3 godzin w przypadku podróży do 50 km, do 6 godzin w przypadku podróży od 51 do 200 a w przypadku podróży powyżej 200 km przez 24 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#1260 PostWysłany: 11 Wrz 2017 11:54 

niebieski
proporcowy napisał(a):
Co radzicie?

Pozdrawiam

Szukaj, znajdziesz i będziesz dumny ze swojej samodzielności. Było wiele razy o tym
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości