Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Woy napisał(a):
Ważna informacja dla chcących zobaczyć Machu Picchu po taniości, jadąc własnym autem lub busem na trasie Santa Maria - Santa Teresa - Hidroelectrica. Od 16 maja 2022 trwają szeroko zakrojone prace na całej długości drogi, przez co staje się prawie nieprzejezdna. Jest tylko kilka krótkich okienek czasowych, w których można tę trasę pokonać, w pozostałych nie ma zmiłuj, pracuje ciężki sprzęt i nikogo nie puszczą - sam przyjechałem o 13.20 i musiałem czekać do 15.00. Wg Google Maps trasa Santa Maria - Hidroelectrica zajmuje 1,5h (przejechałem, ten czas jest zupełnie realny) a najdłuższe okienko to tylko 1h :o W drodze powrotnej jechałem jak szalony i udało mi się zmieścić w 1h 10 min, na szczęście na końcówce mnie puścili.

Prace potrwają na pewno bardzo długo (m.in wykuwane są dwa tunele), przez co w praktyce ten sposób dotarcia do Machu Picchu jest gigantycznie utrudniony. Plus jest taki, że jak skończą, droga będzie znacznie szersza i łatwiejsza do pokonania. Kto wie, może położą nawet asfalt.

Załączam szczegółowy harmonogram okresów otwartych i zamkniętych.
Załącznik:
20220616_110908.jpg

viewtopic.php?f=677&p=1537967#p1537967

BUSY:
http://www.perucaracol.com/mapi/
Cusco - Hydroelektrownia 07:30 - 14:00 - podobno o 14:30 jest pociąg do AC - jeśli się komuś nie chce iść
Hydroelektrownia - Cusco 14:00 - 21:00
Cena RT: 32 USD
Cena OW: 16 USD

http://www.machupicchubuspackers.com/
Cusco - Hydroelektrownia 07:30 - 14:00 - podobno o 14:30 jest pociąg do AC - jeśli się komuś nie chce iść
Hydroelektrownia - Cusco 14:00 - 21:00
Cena RT: 30 USD
Cena OW: 20 USD

POCIĄGI:
http://incarail.com/
https://www.perurail.com

Kombinowane busy + taxi:
07:30 – 13:30 Lokalny bus z Cusco do Santa Maria – 15 SOL

13:45 – 14:45 Taxi z Santa Maria do Santa Teresa – 10 SOL
14:45 – 15:45 Taxi z Santa Teresa do Hydroelektrowni – 5 SOL 

15:45 – 17:45 Z Hydroelektrowni do Aguas Calientes - pieszo wzdłuż torów – 4 free!

Dzięki @pablo79 za przeszukanie neta :)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 322 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 07 Kwi 2026 20:42 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Już jest ciężko kupić bilety na Sierpień na godziny poranne (na oficjalnej stronie).
Przejrzałem wątek i nie znalazłem, dlatego pytam: czy ktoś kupował bilety przez Getyourguide?
Tam o dziwo są dostępne...
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#322 PostWysłany: 18 Lip 2026 11:57 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
W tych trasach teraz ciężko się połapać, ale planując swój wyjazd trafiłem na takie grafiki, które rozjaśniają temat chyba trochę lepiej niż oficjalne mapki, więc zostawiam tutaj.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 322 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość